Ketogeen, is vet het beste dieet bij acne?

ketogeen acne insuline eskimo

Het ketogeen dieet is een voedingspatroon waarbij je gedurende een korte periode zo koolhydraatarm mogelijk eet. Het lichaam komt daardoor in ketose, een metabool proces dat gekenmerkt wordt door een verhoogde concentratie van ketonen in het bloed, veroorzaakt door de afbraak van vetzuurketens (ketogenese).

Slechts weinig mensen in onze moderne beschaving eten ketogeen, slechts enkele stammen waaronder de Masai. Ons westerse eetpatroon bestaat voornamelijk uit koolhydraten en volgens de kennisinstituten hebben vooral vetten een zeer slechte status. Deze vetten zouden hart- en vaatklachten, obesitas en veel andere gezondheidsklachten veroorzaken, ook huidklachten.

Hoe komt het toch dat Eskimo’s en nomadische volken die vrijwel uitsluitend vet eten, maar nooit sporen van acne vertonen? Is het dan écht zo dat vet voorkomt dat ze geen acne krijgen?

Toen Eskimo’s stopten met ketogeen en acne kregen

Het is bijzonder toevallig dat Canadese Eskimo’s die hun nomadenbestaan opgaven en een permanente woonplaats kozen, plotsklaps symptomen van acne vertoonden. Hun altijd vette eetpatroon maakte plaats voor een dieet van meer koolhydraten, suiker en bewerkte vetten. De eerste Eskimo’s met acne gingen deel uitmaken van het straatbeeld.

Ze kochten hun French Vanilla koffie, lunchten lekker bij de hamburgertent en snaaiden ’s avonds nog wat lekkers mee van de take-away.

De plotselinge verschijning van acne bij Eskimo’s kan worden toegeschreven aan de veranderingen in hun dieet. Nadat zij altijd ketogeen hadden gegeten, kon hun lichaam, en met name hun darmflora, niet omgaan met de grote hoeveelheden suikers.

In dit blog zal ik je uitleggen waarom een ketogeen eetpatroon een waardevolle aanvulling kan zijn op de behandeling van acne. Vette voeding is namelijk helemaal niet de oorzaak van acne. Nee, het zijn de koolhydraten en met name de snelle suikers, die acne veroorzaken.

Insuline jaagt aan: kies dus vooral voor koolhydraatarme diëten

Insuline is het hormoon dat onze bloedsuikerspiegel stabiel houdt en er voor zorgt dat de glucose in ons bloed door onze cellen kan worden opgenomen om als brandstof te fungeren.

Hoewel acne is veel gevallen een verband kent met het androgene hormoon IGF-1, werkt insuline als een soort van katalysator. Sterker nog, insuline fungeert als de hoeksteen voor het ontstaan van acne. Het stimuleert de huidcellen niet alleen om meer talg en keratine te produceren, maar verhoogt ook de ontstekingsgevoeligheid in het lichaam enorm.

Acne – niet alleen over insuline acne insuline vet ketogeen

Het zal duidelijk zijn dat insuline een grote rol speelt bij het ontstaan en voortduren van acne klachten. Toch zijn er meerdere factoren die hierbij een rol spelen. Zo speelt ook oxidatieve schade (ontsteking) aan de huidweefsels een rol.

Acne begint met oxidatieve schade (ontsteking) aan squaleen, een vetzuur dat voorkomt in talg. Deze oxidatieve schade zorgt ervoor dat de squaleen wordt omgezet in squaleen peroxide, een stof die zeer sterk bijdraagt aan het ontstaan van  puistjes.

De oxidatie van de talg leidt tot verstopte poriën en geeft bacteriën de gelegenheid om zich te nestelen. Zo ontstaat een zeer vruchtbare voedingsbodem voor acne.

Insuline stimuleert de talgproductie en verhoogt het hoeveelheid squaleen in de talg, een vermindering van insuline doet juist het tegenovergestelde. En dat is nu juist de reden om bij acne je eetpatroon om te gooien naar een ketogeen eetpatroon.

Conclusie ketogeen eten bij acne

Een ketogeen dieet bevat weinig tot geen koolhydraten en zorgt daarbij voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel betekent dat de alvleesklier weinig insuline hoeft aan te maken, ofwel de gevoeligheid voor acne neemt af.

De insulinegevoeligheid van de receptoren neemt bovendien toe, waardoor het lichaam met minder insuline in staat is de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ook neemt de biologische beschikbaarheid van androgenen en IGF-1 af, de twee andere hormonen die acne veroorzaken.

Hoewel we hierboven hebben besproken dat acne veelal gerelateerd is aan insulineresistentie, kan het ontstaan van acne ook andere oorzaken hebben. In sommige gevallen kan acne ontstaan door bijvoorbeeld PCOS, een hormonale afwijking die vaak een oorzaak vindt in chronische stress, een vertraagde schildklier of ondergewicht. In dergelijke gevallen zijn koolhydraatarme diëten minder nuttig.

Een ketogeen dieet kan in de meeste gevallen helpen, maar realiseer je dat ketogeen een vrij radicale remedie is. Door de inname van koolhydraten te beperken kun je ook al goede resultaten boeken.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies