Ketogeen dieet voor een gezonde en stralende huid

Bij een ketogeen dieet eet je heel veel vet en nog maar weinig koolhydraten. Veel mensen vragen zich dan ook af of een ketogeen dieet niet slecht is voor je huid en geen acne kan veroorzaken. In dit artikel zullen we inzoomen op wat er bekend is over het ketogeen dieet m.b.t. de effecten op onze huid.

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een dieet waarbij koolhydraten worden vervangen voor vetten. Afhankelijk van de dieetvorm die je kiest zal het dieet voor ongeveer 75% uit vetten bestaan, voor 20% uit eiwitten en voor de overige 5% uit koolhydraten. Ter vergelijking: normaal gesproken bestaat onze voeding voor ongeveer de helft uit koolhydraten.

Het klinkt je misschien heel raar in de oren; afvallen door veel vet te gaan eten. Maar het is echt waar, door een ketogeen dieet te volgen val je af door veel vet te gaan eten. De voorkeursbrandstof van je lichaam zijn koolhydraten, pas als deze op zijn gaat je lichaam vetten verbranden. Door minder koolhydraten te gaan eten dwing je het lichaam om vetten te gaan verbranden. Hiervoor schakelt het lichaam over naar een andere metabole staat: de staat van ketose. In deze staat verandert het lichaam in een vetverbrandingsmachine en wordt het super efficiënt in het verbranden van vetten. Niet alleen de vetten uit je voeding maar ook je lichaamsvetten.

Je kunt het ketogeen dieet op meerdere manieren toepassen. Als het je puur om het afvallen gaat dan maakt het niet uit wat voor een vetten je eet, je kunt frikandellen eten en toch afvallen.

Wil je op een gezonde manier het ketogeen dieet volgen dan moet je er op letten dat je vetten afkomstig zijn van voedingsmiddelen die gezonde vetzuren bevatten. Dit zijn voedingsmiddelen zoals vette vissoorten, noten, zaden, olijfolie, lijnzaadolie, eieren, avocado en kokosolie. Het gebruik van gezonde vetzuren is tevens ook beter voor je huid.

Het effect op de huid

Ons huidige Westerse dieet wordt gekenmerkt door grote hoeveelheden koolhydraten en dan met name die in de vorm van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Denk daarbij aan frisdrank, melkdrankjes, koek, snoep, toetjes en repen. Wat toegevoegd suiker en geraffineerde koolhydraten doen is je lichaam dwingen om veel insuline aan te maken. Dit om de glucose uit je bloed te kunnen opnemen.

Het hormoon insuline heeft echter invloed op de talgproductie, deze gaan meer talg produceren. Hierdoor kunnen haarfollikels verstopt raken en kan je acne krijgen.

Omdat met een gezond ketogeen dieet de toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten worden geëlimineerd zal je zien dat alleen daardoor al de conditie van de huid zal verbeteren. De huid zal minder vet worden en als je last van acne hebt dan zal dit ook minder worden.

Wat toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten nog meer met het lichaam doen is inflammatie (laaggradige ontstekingen) veroorzaken. Deze inflammatie kan voor allerlei huid- en gezondheidsproblemen zorgen. Door het verlagen van de inflammatie wordt de huid stralender, minder rood en zal deze gladder aanvoelen.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat je een gezond ketogeen dieet volgt. Een gezond ketogeen dieet bestaat niet alleen uit gezonde vetzuren maar ook uit gezonde koolhydraten. Gezonde koolhydraten zijn onbewerkte koolhydraten zoals de natuur ze bedoeld heeft, denk daarbij aan groenten, fruitsoorten die laag in koolhydraten zijn en volkoren granen.

Soms kunnen mensen aan het begin van een ketogeen dieet last krijgen van een ‘keto uitslag’. Dit is een zeldzame vorm van inflammatoire dermatose die kan voorkomen in de vroege stadia van ketose.

Omega 3 vetzuren

Zoals al eerder aangegeven is het belangrijk dat er gezond ketogeen dieet wordt gevolgd met gezonde vetzuren. Een gezond vetzuur waar je huid baat bij heeft zijn de omega 3 vetzuren. Deze zitten in voedingsmiddelen zoals walnoten, vette vissoorten, lijnzaad(olie) en avocado. Omega 3 vetzuren helpen om droge, jeukende en schilferige huid te kalmeren.

Een vetzuur wat juist beter vermeden kan worden zijn omega 6 vetzuren. Omega 6 vetzuren zitten in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, rijstolie, sojaolie maar ook in rood vlees, varkensvlees en pinda’s.

Omega 6 vetzuren verhogen inflammatie waardoor er eerder huidproblemen zoals acne kunnen ontstaan. Indien je voedingsmiddelen eet waarin omega 6 vetzuren zitten zorg er dan voor dat je ook voedingsmiddelen met omega 3 vetzuren eet. Deze heffen het inflammatie effect dan weer op. Een goede verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren is 1:1. Omdat in veel voedingsmiddelen plantaardige oliën worden gebruikt zal het in de praktijk zo zijn dat je eerder teveel omega 6 eet dan te weinig, leg daarom het accent op het verkrijgen van voldoende omega 3 vetzuren.

Zuivel en je huid

Binnen het ketogeen dieet is veel ruimte voor (volle) zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en kaas. Dit omdat zuivelproducten rijk zijn aan vetten en eiwitten en laag in koolhydraten. Harde kaassoorten bevatten zelfs helemaal geen koolhydraten. Omdat zuivel zorgt voor een gevoel van verzadiging wordt het ook veel in het ketogeen dieet gebruikt.

Een nadeel van zuivel is dat het echter niet echt goed voor de huid is. Bij sommige mensen kan zuivel acne uitlokken. Heb je last van acne dan kan je eens een tijdje zuivel uit je dieet elimineren om te kijken of dat verbetering geeft of niet.

Wil je zuivel gebruiken en tegelijkertijd een mooie gezonde huid hebben dan helpt het om biologische zuivel te gebruiken. Daarin zitten geen groeihormonen die huidproblemen kunnen veroorzaken. Let er ook op dat je niet teveel zuivel eet. Je kunt ook gebruik maken van plantaardige zuivelvervangers als je merkt dat je huid slecht reageert op zuivelproducten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *