Melk, de witte sloper: hoe melk de darmwand kan beschadigen

melk, de witte sloper

Dagelijks zie je ze bij de kassa van de supermarkt: mensen die pakken melk op de band plaatsen. Ze zijn in de veronderstelling dat het nog steeds, net als in de tijd van Joris Driepinter, beregezond is en dat je het nodig hebt voor stevige botten. Sommige mensen kopen zelfs melk met toegevoegde calcium.

Steeds meer onderzoeken (die natuurlijk niet worden erkend door de zuivelindustrie) wijzen er echter op dat melk helemaal niet zo gezond is als altijd is beweerd. Sterker nog, melk lijkt zelf ronduit ongezond te zijn! Melk is een voorname veroorzaker van huidklachten zoals eczeem, veroorzaakt bij veel mensen astma en wordt vaak in verband gebracht met diabetes type I, de darmziekte van Crohn en andere spijsverteringsproblemen met alle gevolgen van dien. Ook veel gevallen van overgewicht lijken het gevolg te zijn van zuivelinname.

Waarom drinken wij melk?

In de jaren dertig van de negentiende eeuw is het Zuivelbureau opgericht om de Nederlandse zuivelboeren aan het werk te houden en de zuivelindustrie te redden. De reclame-uitingen van het Zuivelbureau werden volledig bekostigd door de zuivelindustrie zelf, ofwel de slager keurt zijn eigen vlees. Het lijkt er dus op dat de propaganda van het Zuivelbureau, dat in 2003 is opgegaan in de Nederlandse Zuivel Organisatie, tot op de dag van vandaag de economie gezond heeft gemaakt en niet de bevolking.

Waarom is met name koemelk niet geschikt voor mensen?

Steeds meer kinderen krijgen te maken met een allergie voor koemelk, steeds meer volwassenen blijken een intolerantie te hebben. Deze problemen uiten zich vooral in darmklachten en verzwakking van het immuunsysteem. Hoe komt het dan dat mensen koemelk niet goed verdragen? Daarvoor zijn twee redenen:

  1. De verklaring ligt in het feit dat door genetische selectie de concentratie van exorfinen (opioide stoffen in o.a. melk) de laatste 50 jaar met 3000% is gestegen. Oudere koe- geit- en schapenrassen gaven uitsluitend A2 betacaseine melk. A2-melk bevat geen exorfinen. Doordat deze oudere rassen een lage melkopbrengst hadden, is men overgestapt op rassen die A1 melk geven. Deze rassen geven niet alleen veel meer melk, maar deze melk bevat ook grote hoeveelheden caseine-exorfinen. Deze exorfinen verstoren, net als gluten in tarwebrood, het natuurlijke endorfinesysteem in het menselijk lichaam en kunnen de oorzaak zijn van depressieve gevoelens.
  2. Koemelk bevat 4-5% lactose, ofwel melksuiker. Deze lactose wordt in de darmen afgebroken tot glucose en galactose, zodat het lichaam deze goed kan opnemen. Nadat de zoogtijd over is, net als bij dieren, maakt het menselijk lichaam minder lactase (het verteringsenzym dat lactose verteert) aan. Deze verminderde aanmaak veroorzaakt lactose-intolerantie en veroorzaakt problemen in de darmflora. Deze problemen kunnen zich uiten in een lekkende darm, waardoor allerlei toxines in de bloedbaan kunnen komen. Deze kunnen allerlei vervelende en vage klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn en huidklachten, maar ook serieuzere ziektes zoals ADHD, artritis, MS of autoimmuunziektes.

De vraag rijst nu natuurlijk: waarom drinken we met z’n allen nog zo veel melk? Zeker als er zoveel ellende uit kan voortkomen? Het antwoord zal een schop tegen het zere been zijn bij de zuivelindustrie en het Voedingscentrum, beide organen die het drinken van melk propageren: de succesvolle marketing en het misbruik van de onwetendheid van de consument.

Melk met calcium, is dat dan minder slecht?

In de supermarkt kun je talloze zuivelproducten vinden met toegevoegde calcium. Vrijwel alle calcium die we via onze voeding binnenkrijgen is bestemd voor onze botten en tanden. Het teveel dat we binnenkrijgen blijft rondcirculeren in ons bloed. Dit overschot aan calcium veroorzaakt de zogenaamde plaque die de oorzaak is van vaatziekten. Door de hoeveelheden melk die worden gedronken, hebben zelfs veel kinderen en jongeren reeds last van ontstoken aderen en plaque.

Ook wetenschappers onderstrepen dat koezuivel de gezondheid niet bepaald ondersteunt:

  • “Landen met de meeste gevallen van osteoporose, zoals de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Zweden, hebben de hoogste melkconsumptie. In China en Japan, waar mensen veel minder zuivelproducten nuttigen, is het percentage van mensen met osteoporose een stuk lager.” (Nutrition Action Healthletter, juni 1993)
  • “Vrouwen die veel calcium binnenkregen via de consumptie van zuivelproducten hadden een significant hoger risico op heupfracturen dan vrouwen die aan hun dagelijkse calciumbehoefte kwamen via andere voedingsbronnen” (conclusie aan de hand van een wetenschappelijk onderzoek dat 12 jaar duurde en waarbij 78.000 vrouwen betrokken waren, American Journal of Public Health, 1997)

De grote hoeveelheden calcium in de melk komt de gezondheid van de aderen dus niet bepaald ten goede. Daarnaast heeft ook de disbalans in inname tussen calcium en magnesium een negatieve invloed, want hiermee wordt de kans op trombose (bloedstolling) vergroot.

Koemelk vervangen door andere melk?

Koemelk is dus niet zo gezond als gedacht. Maar wat kunnen de alternatieven zijn? Melk drinken is er bij ons in Nederland letterlijk met de paplepel ingegoten. Is sojamelk een goed alternatief?

Sojamelk bevat veel fyto(planten)-oestrogenen en deze verstoren met name bij mannen de hormoonbalans. Mannen die veel sojamelk en sojaproducten eten kunnen te maken krijgen met borstvorming.

Een goed alternatief voor melk van de koe kan geitenmelk zijn, of amandelmelk. Geitenmelk is een prima alternatief voor koemelk, aangezien het anders is opgebouwd. De bestanddelen (eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen) van geitenmelk zijn over het algemeen gunstiger voor menselijk gebruik. Geitenmelk blijkt lichter verteerbaar en vitaminen en mineralen (als calcium) worden beter opgenomen.

Probeer het eens een periode zonder zuivel

Over hoe gezond of ongezond het is zal nog veel gediscussieerd worden. Er is sprake van twee kampen: enerzijds de zuivellobby en het Voedingscentrum, anderzijds de mensen en organisaties die zeggen dat melk niet gezond is. Veel mensen wenden zich tot zuivelvervangers, maar die zijn vaak ook niet onberispelijk, aangezien veel van deze producten niet meer zijn dan gezoet water met een smaakje.

Aanvulling: Na talloze vragen waar dan A2-melk verkrijgbaar is, ben ik op zoek gegaan. De eerste melkboer met A2-melk is gevonden in Ingen (Betuwe). De website is http://www.ecoboerderij-dehaan.nl/ Het is gebruikelijk vooraf even contact op te nemen, zodat de rauwe A2 melk vers kan worden ‘getapt’.

Ook Stadsboerderij de Dungense Polder in Den Bosch levert A2-melk.

Devil in the Milk

De auteur Steve Woodford legt in zijn boek Devil in the Milk de link tussen de melk die we drinken en een reeks ernstige ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 1, autisme en schizofrenie. Deze gezondheidsproblemen houden verband met een klein eiwitfragment dat wordt gevormd wanneer we A1-bètacaseïne verteren, een melkeiwit dat door de meeste koeien in de westerse wereld wordt geproduceerd.

Melk die dit eiwitfragment bevat, staat algemeen bekend als A1-melk, terwijl melk die dat niet is bekend staat als A2. Sommige melk is van nature A2, vooral van koeienrassen van Aziatische of Afrikaanse afkomst. De meeste koeienrassen die in de westerse wereld worden gebruikt voor melk, zijn rassen van een A1-variant. Deze rassen geven aanzienlijk meer melk, maar bevatten wel dit voor de gezondheid schadelijke eiwit.

In Devil in the Milk brengt Keith Woodford, hoogleraar Farm Management and Agribusiness aan de Lincoln University in Nieuw-Zeeland, voor het eerst alle gepubliceerde wetenschappelijke gegevens rond A1-melk samen. Dit book is een enorme eye-opener en een absolute aanrader als je jezelf verder wilt verdiepen in deze materie.

Ook het boek Melk de witte sloper is een aanrader om te lezen.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies