Caprylzuur in kokosolie doodt persistente Candida-biofilms

caprylzuur kokosolie candida infectie

Caprylzuur is een vetzuur en een natuurlijke verbinding die in kokosolie voorkomt en beregezond. Natuurlijk zien we op tv regelmatig een professor voorbijkomen die maar een missie in het leven lijkt te hebben: “verzadigde vetten zijn slecht voor je.” 

Natuurlijk heeft een ieder het recht op een eigen mening, maar wanneer een broodje kroket gezonder is dan roomboter en je eieren kun je beter links laten liggen, ben ik sterk geneigd aan te nemen dat hij andere belangen heeft. De hamvraag (met verzadigde vetten) is nog wel in hoeverre we nog blind moeten varen op ‘de wetenschap’…

Caprylzuur bestrijdt candida

Hoe het verder ook wendt of keert, een bestanddeel van kokosolie, het middellange vetzuur caprylzuur, is in staat om de groei van candida tegen te gaan. Daar zijn onderzoekers achter gekomen.

Dit is goed nieuws voor mensen met een candida-infectie. Onderzoekers hebben waargenomen dat het vetzuur persistente Candida-biofilms doordringt en uitroeit. Een recente peer-reviewed studie gepubliceerd in Frontiers of Microbiology concludeerde dat een combinatie van caprylzuur en pectinezuur (een in water oplosbare vezel die wordt gevonden in de meeste soorten fruit en groenten), pathogene biofilms volledig kan elimineren.1 Bovendien werd deze werking alleen geïsoleerd voor toxische cellen, want de gezonde cellen bleven onaangeroerd.

Deze studie is er een van de vele die suggereert dat het gebruik van het caprylzuur een natuurlijke, veilige en effectieve behandeling kan zijn voor bepaalde gist- en bacteriële infecties.

Caprylzuur bij candida-overgroei

Caprylzuur is een krachtige natuurlijke schimmelwerende remedie en werkt het best bij gebruik in combinatie met andere natuurlijke ingrediënten. Natuurartsen adviseren het te gebruiken in combinatie met oregano-olie, knoflook en grapefruitzaadextract voor specifieke toepassingen.

Dubbel effect

Caprylzuur doodt niet alleen schimmel- en gistinfecties, maar maakt het lichaam ook alkalischer. Ofwel, het normaliseert de zuurgraad van de maag. Natuurlijk moet het maagzuur in staat zijn om voedsel te verteren, maar realiseer je ook dat een te zure omgeving kan leiden tot ontstekingen en kwetsbaarheid voor verschillende maagdarmstoornissen.

Wanneer er een overgroei aan candida plaatsvindt, is de balans van het darmmicrobioom verstoord. De Candida albicans-schimmel maakt altijd deel uit van de darmflora, ook bij een gezond iemand. Bij een candida-overgroei is er meestal sprake van symptomen als diarree, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Mensen met candidiasis (de medische term voor een candida-overgroei) kunnen last krijgen van vermoeidheid, gewrichtspijn, chronische sinusitis en allergieën. Indien onbehandeld, kan candidiasis zelfs verhoogde darmpermeabiliteit veroorzaken, ofwel een lekkende darm.

Antibiotica en candida

Het zal niet schokkend zijn dat antibiotica candida-overgroei veroorzaken. Antibiotica betekent letterlijk ‘tegen het leven’. Deze synthetische stoffen doden dus alles wat ze op hun weg tegenkomen, dus ook nuttige bacteriën. Het gevolg is dat er een verstoorde verhouding in de darmflora ontstaat. Gecombineerd met een slecht suiker- en zetmeelrijk voedingspatroon is dan de weg vrij voor een woekerende candida-infectie.

De antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van caprylzuur zijn nuttig bij de behandeling van candida door het immuunsysteem te versterken en het verwijderen van pathogene gistinfecties.
Amanprana biologische voeding en natuurlijke verzorging

Caprylzuur kopen: supplement of pure kokosolie?

Je kan caprylzuur in supplementvorm gebruiken in doseringen van 500 tot 1.000 mg (afhankelijk van de ernst van de infectie 2x daags). Aangezien caprylzuur een synergetisch effect heeft met andere stoffen, is het aan te raden dit in te nemen met voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, calcium en magnesium. Je kan er ook voor kiezen om dagelijks kokosolie te eten.

Zelf gebruik ik de kokosolie van Aman Prana, zo’n beetje de beste die er is.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies