Kokosolie, de ultieme natuurlijke huidverzorging

kokosolie huidverzorging

Kokosolie wint nog steeds aan populariteit, niet alleen in de keuken, maar ook in de badkamer. Dat is natuurlijk niet voor niets, want het staat stijf van de waardevolle voedingsstoffen die de huid van zowel binnenuit als van buitenaf voeden.

Het is dan ook logisch dat in de tropische delen van de wereld er dankbaar gebruik wordt gemaakt van de beschikbaarheid van kokosvet. Al eeuwen gebruiken ze daar het vet om de huid te beschermen tegen de invloed van de zon. En het is nu eenmaal een beter en natuurlijker alternatief dan de synthetische zonnebrandcrèmes vol met hormoonverstorende stoffen bij ons in de winkel.

De vraag is, wat maakt kokosolie zo gunstig voor de huid? Laten we de bestanddelen eens onder loep nemen. Dan zal je snel inzien waarom het een veel beter product is voor je huid en je gezondheid, dan alle cosmeticaproducten die je nu in de badkamer hebt staan.

De samenstelling van kokosolie

Verzadigde vetten: kokosolie bevat overwegend verzadigde vetten in de vorm van middellange keten vetzuren of triglyceriden. Door de aanwezigheid van deze vetten, zorgt kokosolie voor de handhaving van het vochtgehalte in de huid, aangezien de vetten het vochtverlies door de poriën op de huid voorkomen. Door het ook regelmatig te eten, voorzie je de huid ook van binnenuit van deze waardevolle vetzuren.

Decaanzuur/Octaanzuur en Laurinezuur: deze vetzuren verschillen niet veel van de middellange keten vetzuren, maar zijn wel belangrijk om apart te vernoemen, aangezien ze een net iets andere werking hebben. Deze drie vetzuren hebben een sterke ontsmettende werking en antimicrobiële eigenschappen. Wanneer ze op de huid worden aangebracht, bieden ze de huid bescherming tegen microbiële infecties ten gevolge van open wonden of in het lichaam door de poriën. Je kan zelfs van deze antimicrobiële werking voor de huid profiteren als je de kokosolie inneemt, aangezien deze vetzuren de immuniteit stimuleren als ze in het lichaam worden omgezet monodecaanzuur en monolaurinezuur.

Bij inname worden de middellange keten vetzuren van decaanzuur/octaanzuur en laurinezuur eenvoudig door het lichaam afgebroken, waardoor ze voor het lichaam een goede bron van bruikbare energie leveren.

Vitamine-E: De waarde van vitamine E in huidverzorging zijn welbekend. Het is een essentiële vitamine voor de groei van een gezonde huid. Daarnaast zorgt vitamine E voor de  reparatie van slijtage aan de huid, waardoor de huid soepel blijft en beschermd tegen scheuren. Bovenal voorkomt de vitamine E  dat de huid vroegtijdig veroudert en rimpelt, vanwege de antioxiderende eigenschappen.

De beste eigenschap van kokosolie is dat het niet, in tegenstelling tot onverzadigde vetten, door oxidatie ranzig wordt. Als je het toepast op de huid, kan het zijn werk doen zonder dat het oxideert door blootstelling aan de buitenlucht. Door deze gunstige eigenschap, is het een uitermate geschikt product voor huidverzorging, en nog volledig natuurlijk ook.

Veelzijdig gebruik van kokosolie voor huidverzorging

Kokosolie is enorm veelzijdig en kan worden gebruikt voor huidverzorging op de volgende manieren:

Lippenbalsem– Hoewel veel lipbalsems vaak een natuurlijke basis hebben, zoals kokosolie of shea butter, bevatten ze vaak altijd nog synthetische stoffen, zodat de ingrediënten niet smelten als het wat warmer wordt. Deze toxische stoffen komen via de huid en de mond toch terecht in je lichaam. Een klein potje kokosolie is een uitstekend natuurlijke lip gel. En mocht je deze natuurlijke lip gel van je lippen likken, dan weet je zeker dat je gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt!

Bodylotion – De meesten van ons gebruiken verschillende crèmes en lotions om de huid te verzachten, in het bijzonder de huid van het gezicht en de handen. Maar ook deze producten staan vaak bol van de chemicaliën. Kokosolie biedt een heerlijke, natuurlijke oplossing voor droge handen en een droge huid. Neem gewoon een flinke lik kokosolie op je hand, wrijf je handpalmen tegen elkaar tot de olie smelt en smeer je huid in. Een weldaad voor je huid….

Bodyscrub – Kokosolie is bijzonder geschikt als scrubmateriaal, maar natuurlijk in combinatie met een ander materiaal. Smelt het au bain-marie en voeg wat fijngemalen, ruw zout toe, zoals bijvoorbeeld Keltisch zeezout vanwege de grote hoeveelheid mineralen. Breng de scrub aan op de huid door een eetlepel tussen de handpalmen te smelten en vervolgens zeer zachtjes de huid te masseren. Zo verwijder je de dode huidcellen, terwijl je de onderliggende huid rijkelijk voorziet van goede vetten en waardevolle mineralen.

Natuurlijke make-up remover – Kokosolie is een prima make-up remover, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over agressieve chemicaliën.

Huidaandoeningen – Kokosolie is goed voor verschillende huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem. De wetenschap blijft achter bij deze claims, maar in de praktijk heeft kokosolie zich bij dergelijke huidaandoeningen al ruimschoots bewezen. Niet alleen beschikt kokosolie over een antimicrobiële werking, het biedt tevens de voedingsstoffen die het herstel van de huid bevorderen.  Het is een twee-in-één oplossing!

De kokosolie die ikzelf altijd gebruik is die van Aman Prana.

Heb jij goede ervaringen met kokosolie? Of een bijzondere toepassing waarmee je anderen kan helpen? Deel deze dan even in de comments hieronder…

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies