Komkommers zijn een anti-aging superfood

komkommers anti-aging

Komkommers lijken een doodgewone groente uit de supermarkt, maar zijn in wezen een echte superfood met enorm hoge voedingswaarde. Bij superfoods denkt men al snel aan exotische bessen en dure poedertjes in hippe verpakkingen. Maar superfoods kunnen net zo goed afkomstig zijn van eigen bodem. Veel rauwe, biologische groenten vallen in deze categorie. Een van ‘s werelds favoriete superfoods is de komkommer.

Komkommers horen bij de vier meest geteelde groenten ter wereld. Ze komen uit dezelfde botanische familie als meloenen en pompoenen en worden beschouwd als een van de meest waardevolle voedingsmiddelen voor de gezondheid van de huid, gewrichten, lever en nieren en bovendien zijn ze ook een rijke voedingsbron met een groot scala aan fytonutriënten en elektrolyten.

De voordelen van silica

Deze groente zit bomvol met het mineraal silica, of siliciumdioxide, hetgeen een essentieel bestanddeel vormt van gezond bindweefsel (spieren, ligamenten, kraakbeen, bot en huid). Komkommer zit ook vol met ionische kalium, magnesium en vitamine C, voor een krachtig alkaliserend effect op het lichaam. Bovendien zijn komkommers bijzonder rijk aan vloeistoffen die de huid, gewrichten en weefsels hydrateren.

Meer recent begonnen wetenschappers de unieke lignanen in komkommers te bestuderen. Deze lignanen omvatten lariciresinol, pinoresinol en secoisolariciresinol. Nieuw onderzoek koppelt deze lignanen aan een verlaagd risico op cardiovasculaire ziekten en borst-, baarmoeder-, eierstok- en prostaatkanker.

Komkommers puilen uit van de fytonutriënten

komkommerKomkommers bevatten ook de triterpene fytonutriënten cucurbitacine en vitamine A, B, C, D en E. Deze fytonutriënten vormen de belangrijkste focus van het uitgebreide onderzoek op zoek naar hun vermogen om kankercelgroei te remmen.

Van de groente is aangetoond dat deze de antioxidantniveaus in het lichaam kunnen verbeteren en pro-inflammatoire stoffen zoals COX-2 en stikstofoxide remmen. De combinatie van alkaliserende elementen, elektrolyten en vloeistoffen maken het een van de beste voedingsmiddelen om de energieniveaus te verbeteren. Ook zijn ze zeer geschikt voor het stabiliseren van de bloeddruk en het stimuleren van het lichaam bij het natuurlijke ontgiftingsproces.

Komkommers voor een mooie huid

Iedereen kent wel de mooie stockfoto’s van dames met een schijfje komkommer op hun ogen. Komkommers worden vaak gebruikt om lokaal de huidfunctie te verbeteren. Het natuurlijke ascorbinezuur en cafeïnezuur van de komkommer voorkomen dat de huid vocht vasthoudt huid. Dit vermindert de zwelling onder de ogen en helpt de huid te genezen van zonnebrand, ontsteking en eczeem.

Komkommers zijn ook zeer effectief wanneer ze worden gegeten of lokaal worden toegepast bij ongewenste cellulitis. Komkommers trekken het overtollige vocht uit de huid en verstevigen de collageen die op een natuurlijke manier zorgt voor een vermindering van cellulitis. Eet gewoon wat komkommer, pers het uit of plaats de komkommer op de huid die vocht vasthoudt.

Komkommers zijn meestal bespoten met pesticiden dus kies liever voor de biologische variant. Als biologische komkommers niet voorhanden zijn, kies dan voor een gewone en schil deze eerst voor gebruik.

TIP: Snij de komkommer eens in blokjes en voeg wat appelciderazijn, oregano en roze zout toe. Dit maakt het tot een snelle, elektrolyt- en enzymrijke snack om snel energie op te doen.

Bronnen:

http://beautypunk.wordpress.com/2011/07/12/the-wonderful-benefits-of-cucumbers/

http://imniltalaviya.wordpress.com/2013/11/15/top-10-cucumber-health-benefits-for-the-skin/

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies