Koude douches voor een stralende huid en blakende gezondheid

Koude douche huid

Koude douches, je zal er ongetwijfeld al wel eens over hebben gehoord of gelezen, maar waarschijnlijk, overigens net zoals ik tot voor kort, nooit het lef voor hebben gehad eraan te beginnen óf na een keer proberen, van een koude douche bent thuisgekomen. Je kent ze wel, die doorgewinterde Russen die een dompelbad nemen in een wak in het ijs. Je zou ze voor gek verklaren….maar zo gek zijn ze nog niet….die Russen.

Voordelen koude douches

De voordelen van koude douches zijn niet alleen voor de huid, maar voor de algehele gezondheid werkelijk eindeloos. Koude douches stimuleren het immuunsysteem, het ademhalingssysteem, zorgen voor een verhoogde doorbloeding van de huid, maar de nieuwste inzichten wijzen er ook op dat je met koude douches het endorfinesysteem stimuleren en zelfs depressies kunt bestrijden.1 Ook de stress- en pijntolerantie kunnen worden verhoogd met koude douches en haaruitval kan ermee worden verminderd.

De eindeloze lijst gezondheidsvoordelen maakt koude douches aanzienlijk aantrekkelijker om op z’n minst eens te proberen. De meeste mensen krijgen alleen bij de gedachte aan ijskoud water al stijve tepels, maar het is simpelweg een kwestie van even uit je comfort zone komen.

Ook binnen de anti-aging zijn koude douches een lang bewaard geheim. Het was de Baghwan dynastie die deze geheimen in het Westen herintroduceerde. Het nemen van zogenaamde ‘Ishnaan’ maakt deel uit van de extreme spirituele praktijken die binnen bepaalde yogastromingen gebruikelijk zijn. Het idee is dat als je lichamelijk en geestelijk in staat bent een paar minuten onder een ijskoude douche te staan, dat je dan zo’n beetje alles in het leven aankunt.

De werking van koude douches

Laten we allereerst schetsen hoe een koude douche in de morgen werkt. Bij het ontwaken uit de nachtrust heeft het grootste deel van je bloed zich  verzameld in de diepere delen van je lichaam, vooral rondom de vitale organen om deze te helpen regenereren. Om actief, alert en productief te kunnen zijn gedurende de dag, moet het bloed zich weer verspreiden door het lichaam, dus ook naar de periferie: de huid.

De functies van warme douches

Wanneer je ’s morgens een warme douche neemt, krijgt je lichaam het gevoel nog steeds onder de warme dekens te liggen. Het gevolg is een loom, vermoeid en lusteloos gevoel. Natuurlijk hebben warme douches ook hun voordelen: ze zijn uitstekend geschikt voor spierblessures, herstel na de training, om de huid te reinigen (de poriën staan open), ontspanning of zelfs om er slaperig van te worden.

Koude douches doen precies het tegenovergestelde

Zodra koud water de huid raakt, verwijden de haarvaten zich aan het oppervlak en wordt het bloed uit de diepere delen van het lichaam naar de huid toe getrokken om deze op te warmen. Het snelstromende bloed, dat in wezen een zelfverdedigingsmechanisme is, is een goede manier om snel te ontwaken en alert te zijn. Het resultaat is een mooie goeddoorbloede, roze huid.

Je zult merken dat je in het begin, als je nog heel erg moet wennen aan het nemen van koude douches, dat je zodra het water koud wordt, heel snel weer de warme kraan opendraait. Naarmate je eraan gewend raakt, zal je de koude douche steeds langer volhouden.

Wat levert een koude douche je op?

 • Een goed doorbloede huid.
 • Een verbeterde bloedcirculatie in het gehele lichaam.
 • Spoelt giftige stoffen uit de huid.
 • Hoewel het raar mag klinken, is zeker in de winter een koude douche de beste manier om ons de rest van de dag warm te houden.
 • Je doucht korter dan met warm water.
 • Koude douches kunnen zelfs effectief zijn tegen depressie door de grote hoeveelheid endorfine die het lichaam aanmaakt tijdens een koude douche.2
 • Verhoogt de vruchtbaarheid bij mannen.3 Koelere temperaturen aan de testikels verhogen de zaadproductie, maar natuurlijk werkt te lang en te veel koud water contraproductief. Deze werking was al bekend bij de oude taoïsten en traditionele Chinese artsen.
 • Warme douches verstoren de vochtbalans van de huid, wat vaak een droge huid tot gevolg heeft. Dit resulteert vaak in een overmatige productie van talg om de huid vet te houden. Bij acne is het dus zeer onverstandig het gezicht warm of heet te wassen.
 • Een koude douche is een van de beste anti-aging geheimen om de huid strak, elastisch en levendig te houden.
 • Een positief effect op het humeur.
 • Een positief effect op het autonome zenuwstelsel. Het geeft rust, een ontspannen gevoel, maar wel een hoger niveau van alertheid.

Nadelen van koude douches

Nadelen van koude douches zijn er weinig, maar je kan ze beter niet nemen onder de volgende omstandigheden:

 • Bij een zwak hart of bij hartklachten. Je kan dan wel gebruik maken van lauw water in plaats van koud.
 • Tijdens de menstruatie. Veel vrouwen verdragen een koude douche net even wat minder goed tijdens de maandelijkse periode, hoewel het ze wel kan helpen tegen zwaarmoedige gevoelens.
 • Na de 7e maand van de zwangerschap. Ook hier geldt weer: lauw water kan dienen als vervanging van koud water.
 • Bij ondergewicht. Het lichaam heeft dan vaak al een lage lichaamstemperatuur en kan koude temperaturen moeilijk weerstaan.
 • Direct na een intensieve training. Beter is dan een warme douche te nemen voor spierherstel. Een koude douche direct na de training kan spierkramp veroorzaken.

Wisseldouches, de gulden middenweg

Wanneer koude douches voor jou ‘a bridge too far’ zijn, neem dan als tussenstap wisseldouches. Hierbij wissel je warm en koud water af. Na verloop van tijd zal je merken dat je het steeds langer uithoudt tussen de warme douches, tot je uiteindelijk alleen nog maar koude doucht.

De werking op het lichaam is vergelijkbaar met die van koude douches, maar natuurlijk minder heftig dan met volledig koud water.

De filosofie achter koude douches

Het mooie aan koude douches vind ik persoonlijk dat ze je in contact brengen met je ‘oerzelf’. De schrikreactie van het lichaam op koud water komt voort uit de oudste delen van de hersenen en het is jammer dat in we in de moderne culturen ons bewustzijn omtrent deze hersenfuncties compleet zijn verloren. We weten dat koud koud is, maar het voelen en ervaren is hieraan ondergeschikt geraakt.

koude doucheKoude douches bieden ons een zeer goede manier om in contact te komen met onszelf. Hoewel dit spiritueel en zweverig mag klinken, wordt de hydrotherapie met koud water hiervoor al eeuwen gebruikt. Het is niet alleen van invloed op onze fysiologie, maar zeker ook op onze geest en is waardevol voor spirituele ontwikkeling.

Zeker door tijdens een koude douche diep adem te halen en ‘mindful’ de koude stralen te voelen, kom je dichter bij jezelf. Je zal zeker niet de eerste zijn die emotioneel wordt, aangezien het lichaam tijdens een koude douche norepinefrine produceert, dat voor een euforisch effect kan zorgen.4 Wim Hof, the Iceman, kan je er alles over vertellen…

Koude douches versterken je gehele lichaam en gestel en zijn bovendien een waardevolle therapie voor je huid om deze nieuw leven in te blazen als deze een bleke en futloze uitstraling heeft. Het vergt wat moed, maar als je het koude douche ritueel jezelf eenmaal eigen hebt gemaakt, kan en wil je niet meer zonder.

Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van lezers. Deel gerust je ervaringen in de comments hieronder.

Bronnen:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17993252
2. http://gettingstronger.org/2010/03/cold-showers/
3. http://www.acupuncture-points.org/cold-shower-evidence.html
4.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/911386

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *