De kracht van rauwe cacao

Met Sinterklaas voor de deur prijzen de supermarkten weer gretig hun chocoladefiguurtjes aan. Laat je echter niet verleiden tot het eten van dat soort chocolade. De ene chocola is de andere niet. Het verschil zit hem in de soort cacao en de manier van bewerking.

Al bijna 4000 jaar wordt van rauwe cacao chocolade gemaakt en van oudsher is dit een decadente traktatie. Bij de oude volkeren van Meso-Amerika werd rauwe cacao gebruikt als voedsel, als medicijn en als valuta. Het werd beschouwd als een geschenk van de goden en de inboorlingen gebruikten cacao voor hun rituelen. Archeologen hebben sporen gevonden van cacao alkaloïden die dateren van rond 1900 voor Christus.

De meeste cacao die wordt gekweekt is afkomstig van de Theobroma cacao bomen, die in een beschermde tussenlaag in het regenwoud groeien in een nat en vochtig klimaat. De vrucht lijkt enigszins op een langwerpige meloen met taps toelopende uiteinden. De peulen hebben een houtachtige schil en wit vruchtvlees van binnen.

In elke peul zitten zo’n 30-50 zaden, de zogenaamde cacaobonen. Deze bonen worden meerdere dagen gedroogd, vaak in de zon. De laag van pulp op de bonen fermenteert als deze droogt, waardoor de bittere smaak tot ontwikkeling komt en het bekende chocoladearoma. Eenmaal gedroogd kunnen de bonen worden verkocht of worden verwerkt tot cacaopoeder of cacaoboter. Er zijn ongeveer 400 bonen nodig om een ​​pond chocolade te maken. Tegenwoordig wordt cacao geteeld in zo’n 20 landen op totaal ongeveer 17 miljoen hectare.

De gezondheidsvoordelen van rauwe cacao

Rauwe cacao bevat meer dan 300 micronutriënten en vele fytochemicaliën. Het is dan ook niet voor niets dat cacao het ‘Food of the Gods’ wordt genoemd. De vitaminen, mineralen en voedingsstoffen in cacao zijn onder andere eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, ijzer, zink, koper, kalium, fosfor, calcium, magnesium en zwavel. Ook bevat het quercetine, flavonoïden, flavanolen, xanthenen, polyfenolen, cafeïne, theobromine, fenylethylamine en anandamide. Cacao heeft vele toepassingen variërend van een stimulerend middel, antibacterieel middel, antioxidant tot beschermer van het cardiovasculaire systeem.

De traditionele toepassingen van de cacaoboon zijn de behandeling van koorts, hoesten, zwangerschapspijnen, hulp bij de spijsvertering, depressie, bestrijden mentale vermoeidheid, PMS, afrodisiacum en diureticum. Met name de hoge waardes van magnesium maken cacao tot een waardevol natuurmedicijn.

Al in de middeleeuwen werden meldingen gedaan van de medicinale waarde van cacao. Het zou koorts verminderen, werkzaam zijn bij de behandeling van hartzwakte, nierziekte en leverzwakte, om er een paar te noemen.

Rauwe cacao bevat ook in ruime mate proanthocyanines, een groep flavonoïden (plantenstoffen), die een versterkende werking hebben op de huid. Zo kan rauwe cacao bijvoorbeeld preventief ingezet worden als anti-aging middel. Deze proanthocyanines bieden ook een beschermende werking bij huidaandoeningen zoals rosacea, couperose en acne.

De magnesium en valeriaanzuur in cacao zorgen bij stress voor een kalmerend effect, terwijl de cafeïne en theobromine werkzaam zijn bij de bestrijding van vermoeidheid en het energieniveau verhogen. Combineer deze met de chemische bestanddelen van cacao, zoals fenylethylamine (een endorfine) en anadamide (een lipide), die de gelukzaligheid stimuleren. Dat zijn de stoffen in organische, donkere chocolade die een euforisch gevoel geven. Dit zijn tevens bijnier gerelateerde chemische stoffen die van nature door het lichaam worden aangemaakt wanneer we opgewonden raken, met een toegenomen alertheid en een versnelde hartslag tot gevolg. Dat is ook de reden waarom cacao een afrodisiacum wordt genoemd.

Fytonutriënten in cacao

De fytonutriënten in cacao stimuleren het zenuwstelsel en verbeteren van de spijsvertering. Ze bieden verlichting bij bloedarmoede, tuberculose, jicht, koorts, lage viriliteit, verhogen de productie van moedermelk en bieden ondersteuning bij mentale zwakte. De bladeren en bloemen zijn ook geliefd bij de inheemse bevolking, waar ze worden gebruikt voor maag- en huidproblemen en de behandeling van brandwonden.

Vele studies, waaronder klinische en epidemiologische studies en in vivo experimenten, geven aan dat cacao het risico op cardiovasculaire ziekte vermindert. De resultaten tonen aan dat rauwe cacao de bloeddruk verlaagt, ontstekingen vermindert, de functie van bloedplaatjes verbetert, de HDL verhoogt en de LDL verlaagt.1

De studies hebben ook aangetoond dat rauwe cacao van sterke invloed is op (emotionele) stress. Chocolade maakt neurotransmitters vrij die helpen het lichaam te ontspannen en de voordelen bieden van een natuurlijk antidepressivum.2

Rauwe chocolade heeft een veel hogere voedingswaarde dan die van geroosterde bonen. Het bevat naast de bovengenoemde ingrediënten ook mangaan, omega-6 vetzuren en chroom. Wanneer bij de bewerking met lage verhittingstemperaturen tot 50 graden Celsius wordt gewerkt, blijven de bio-actieve stoffen intact en kun je profiteren van alle gezondheidsvoordelen van de rauwe cacao.3

Rauwe cacao is een ware superfood en heeft de hoogste ORAC-waarde (sterkst geconcentreerd in antioxidanten) van welke voeding dan ook. Mits de cacao niet te sterk verhit wordt is er vrijwel niets beters op aarde om te eten.

Zoek je rauwe cacaoproducten, je kunt bijvoorbeeld kopen in deze webshop

Heb je je al ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Je ontvangt dan direct het gratis e-book De 15 beste voedingsmiddelen voor je huid inclusief 15 recepten.

Volg Nature’s Best Cosmetics op Facebook

Bronnen:

1 http://www.phytochemicals.info/plants/cacao.php

2  http://www.naturalnews.com/030603_cacao_medicine.html

3  http://www.naturalnews.com/022610_cacao_chocolate_raw.html

Waar koop ik rauwe cacao?

www.puurmieke.nl

www.pit-pit.com

www.puurenfit.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *