Hoe kurkuma rosacea en acne kan verminderen

kurkuma rosacea

Het is de vraag of kurkuma een product als Clearasil kan verslaan bij de behandeling van acne of rosacea. Het drama voor elke tiener is toch wel acne. Sommige pubers ontkomen eraan met een sporadisch puistje, bij anderen raken de gezichten aangetast door verwoestende acne.

Acne en ​​rosacea worden veroorzaakt door een chronische ontsteking van de huid, vooral rond de neus, wangen, kin, oogleden of het voorhoofd. Het lijkt of de ontsteking zich verspreid over het gezicht en daar huiduitslag, roodheid of zwelling veroorzaakt. Symptomen uiten zich met een rood gezicht, een gezwollen en rode neus en geïrriteerde of gezwollen, branderige ogen.

Hoewel acne en rosacea vrij moeilijk te bestrijden zijn, zijn er toch vrij voor de hand liggende oorzaken die veel mensen over het hoofd zien, maar dat leg ik verderop uit. De meeste mensen
gebruiken orale antibiotica of antibioticazalven om rosacea te behandelen. Daarnaast smeren ze allerhande drogisterijmiddeltjes op hun gezicht om de boel maar te camoufleren. Bij elke temperatuurwisseling spelen de klachten weer op en staan de wangen in brand. Cosmetica, zoals zonnebrandcrème en zogenaamde antibacteriële crèmes hebben een averechtse werking. De synthetische ingrediënten helpen de toch al tere huid enorm over de flos.

Voordelen van kurkuma bij acne en rosacea

De natuur stelt ons vele kruiden en natuurlijke remedies ter beschikking die sterke anti-inflammatoire en therapeutische eigenschappen hebben en bovendien veel beter werken dan de fabrieksbrouwsels van grote fabrikanten. Kruiden en planten zoals kurkuma en aloë vera bieden oplossing bij huidaandoeningen zoals atopische dermatitis, rosacea, psoriasis of een droge huid.

Kurkuma is een populair ingrediënt in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde en wint enorm aan populariteit als een behandeling voor verschillende huidaandoeningen, zoals rosacea, acne en eczeem.

Ontsteking veroorzaakt een reeks van chemotactische factoren en vasoactieve triggers die leiden tot een verhoging van de permeabiliteit en verwijding van de haarvaten in de gezichtshuid en daar gezwollen weefsels veroorzaken. Van kurkuma is in diermodellen aangetoond dat deze de triggers remmen, stabiliseren en voorkomen dat de huid door de genoemde factoren kan gaan ontsteken.

Deze werking van kurkuma is vooral toe te schrijven aan de anti-inflammatoire eigenschappen van curcumine, een polyfenol die je vindt in kurkuma.

De inzet van kurkuma tegen rosacea

Er zijn verschillende manieren waarop je kurkuma kan inzetten tegen rosacea, maar ook tegen acne. Gezien de ontstekingsremmende werking zullen irritatie en zwelling snel verminderen en wordt de bloedcirculatie rond de ontstoken gebieden gestimuleerd.

Door kurkuma in te nemen, je kan het in je eten verwerken, maar ook door je smoothie doen, kan het in het lichaam de lever ontgiften en de rosacea wonden van binnenuit genezen. Daarnaast kan je de kurkuma ook topisch (plaatselijk) aanbrengen op de aangedane huid. Maak hiervoor een pasta van kurkuma en water en breng dit aan op de wonden.

Kurkuma masker

Kurkuma staat ook bekend om de eigenschappen die het heeft om tekenen van vroegtijdige huidveroudering ongedaan te maken. Bovendien kan een kurkuma gezichtsmasker roodheid en kleine puistjes verminderen.

Mix voor een masker twee eetlepels kurkuma met wat melk, yoghurt en honing. Was de getroffen huid met lauw water en dep deze zachtjes droog. Breng het mengsel aan op de schone huid en laat deze ongeveer 20 minuten intrekken. Spoel het masker vervolgens af met lauw water, aangezien de kurkuma kan vlekken op de huid. Om deze te verwijderen kan je een zeer milde gezichtsreiniger gebruiken, zoals deze, die ikzelf gebruik.

Waarschuwing: sommige mensen hebben een zeer gevoelige huid. Aangezien kurkuma een vrij stevige aanpak is, kan het dat de huid heftig op het kurkuma masker reageert. Probeer dus eerst een heel klein stukje huid om na te gaan hoe de huid erop reageert. Als dat prima gaat, breid het dan pas uit.

De beste aanpak

Aangezien huidaandoeningen meestal vanuit het lichaam komen in plaats van een externe oorzaak, is het raadzaam ook het voedingspatroon onder de loep te nemen. Gluten en zuivel doen de darm geen goed en de darmflora raakt hierdoor ontregeld. Een slechte darmflora heeft zijn weerslag op de huid. Als je last hebt van huidklachten, elimineer dan eens een maand gluten en zuivel en kijk wat het oplevert.

Suiker en omega 6-vetzuren hebben een ontstekingsbevorderende werking in het lichaam. Omdat rosacea een ontsteking van de huid is, zal een verlaagde suikerinname ook een verlaagde ontstekingsgraad geven. Totale eliminatie van suiker  en een gluten- en zuivelvrij dieet werkt natuurlijk het best.

Ken je ons e-book ‘Het Rosacea Herstelplan’ al? Als je de adviezen uit dit e-book nauwgezet opvolgt, verminderen je rosaceaklachten gegarandeerd!

Rosacea Herstelplan e-book

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies