L-glutamine: gezondheidsvoordelen, bronnen en gebruik

l-glutamine

L-glutamine is een aminozuur en wordt in het lichaam aangemaakt uit het aminozuur glutamaat (glutaminezuur). L-Glutamine zit vooral in de lever, de spieren, de hersenen en het maagdarmkanaal. Meer dan de helft van de hoeveelheid L-glutamine in het lichaam komt voor in de spieren.

Aminozuren zijn van kritiek belang bij vrijwel alle metabolische functies in het lichaam. Eén van de belangrijkste aminozuren is L-glutamine, verreweg het meest voorkomende vrije aminozuur in het lichaam. L-glutamine vertegenwoordigt meer dan 60% van de vrije aminozuren in bloed, hersenen, organen en spierweefsel.1

Dit essentiële aminozuur is vereist voor een flink aantal verschillende lichaamsfuncties en door dit aminozuur te boosten, kan je veel gezondheidsklachten voorkomen.

L-glutamine speelt een voorname rol bij cardiovasculaire processen door een belangrijke energiebron te leveren voor de endotheelcellen die de bloedvaten bekleden. Daarnaast reguleert l-glutamine de synthese van stikstofoxide door deze endotheelcellen.2 Dit is een zeer belangrijke functie, aangezien hiermee de gezondheid van de bloedvaten wordt behouden en de ontstekingsgevoeligheid van de vaatwanden wordt verminderd.

L-glutamine voor betere stemming en cognitieve functie

L-Glutamine vervult ook belangrijke functies in de hersenen en is van grote invloed op de stemming, de concentratie en het geheugen.3 Glutamine doorbreekt eenvoudig de bloed-hersenbarrière, waar het wordt omgezet in L-glutaminezuur. Glutaminezuur is essentieel voor een goede hersenfunctie. Glutaminezuur is uniek omdat het kan worden omgezet in een energiebron voor neuronale cellen, wanneer de bloedsuikerspiegel laag is. Door deze eigenschap denken wetenschappers dat L-glutamine kan helpen om suiker- en alcohol ‘cravings’ te temperen.

L-glutamine en de spijsvertering

Glutamine is een cruciaal onderdeel voor onze spijsvertering. Het is de primaire voedingsstof voor de cellen van de darmwand en helpt de regulatie van cellulaire voortplanting. Via dit mechanisme voorkomt L-glutamine een leaky gut, die vaak voorkomt bij mensen met een verhoogde ontstekingsgevoeligheid en auto-immuunziekten.4 Daarom is suppletie van glutamine zeer effectief gebleken bij patiënten met colitis ulcerosa, coeliakie, de ziekte van Crohn en PDS, het prikkelbare darmsyndroom.5

Glutamine verbetert de functie van de dunne darm

Glutamine reguleert mede de absorptie van water bij de kruising tussen de dunne darm en de bloedstroom. Dit is een zeer belangrijk onderdeel om te voorkomen dat het lichaam teveel vocht verliest en dehydratatie optreedt. Wanneer dit water niet terug wordt opgenomen in het lichaam is diarree het gevolg. Glutamine voorkomt en vermindert diarree, zodat het lichaam niet onnodig veel voedingsstoffen met de ontlasting verliest.

Bovendien speelt glutamine speelt een zeer belangrijke rol in zowel cellulaire als systematische ontgifting. Het lymfestelsel onderhoudt de vloeistof- en eiwitbalans in het lichaam, bevat ​​immuuncellen en voert de giftige stoffen af die zijn opgeslagen in de weefsels.

Glutamine is een belangrijke energiebron voor lymfatische cellen en levert zo een belangrijke bijdrage aan de afvoer van afvalstoffen. Een belangrijke stof dus voor bij het detoxen.6 Daarnaast fungeert glutamine als transportmolecuul om ammoniak af te voeren uit belangrijke weefsels, zoals de hersenen. Het wordt afgevoerd naar de lever waar het wordt omgezet in ureum.

Voedingsmiddelen rijk aan glutamine

Het lichaam synthetiseert glutaminezuur of glutamaat tot L-glutamine. Het staat bekend als een essentieel aminozuur, omdat het door het lichaam in grote hoeveelheden wordt gebruikt. Glutamine tref je in de grootste hoeveelheden aan in de volgende voedingsmiddelen:

  • Grasgevoerd wei-eiwit
  • Bottenbouillon
  • Grasgevoerde rauwe zuivel
  • Grasgevoerd rundvlees
  • Spirulina
  • Kool
  • Asperges
  • Broccoli
  • Biologisch pluimvee

Het meest ideaal is het om dagelijks twee porties uit deze voedingsmiddelen te consumeren. Rauwe zuivelproducten van grasgevoerde koeien en geiten bevatten aanzienlijke hoeveelheden L-glutamine. Grasgevoerd, niet-gedenatureerd wei-eiwitpoeder wordt beschouwd als de glutaminebron met de hoogste dichtheid van een dierlijke bron. Door dagelijks een ruime hoeveelheid wei-eiwit in een shake te combineren met smakelijke bessen en een snuf kaneel, kan je je L-glutamine niveau op een prima manier boosten.

Mensen met een lekkende darm en auto-immuunziekten reageren vaak niet goed op weiproteïne. Symptomen zoals kramp, een opgeblazen gevoel, ‘brainfog’ of agitatie kunnen de kop opsteken bij een overgevoeligheid voor glutamine. Stop dan met het gebruik en wend je tot een niet-dierlijke bron van glutamine, zoals bijvoorbeeld rode kool, een plantaardige bron die veel glutamine bevat.

Een geweldige manier om jezelf te voorzien van een ware superfood, is om rode kool te versnipperen of door de slowjuicer te doen en deze te laten gisten met appelciderazijn. Hiermee heb je één van de meest bio-beschikbare manieren om L-glutamine binnen te krijgen en door de fermentatie krijg je bovendien een overvloed aan enzymen en goede bacteriën binnen. Gefermenteerde groenten zijn sowieso zeer waardevol, aangezien ze een aanzienlijke hoeveelheid probiotica leveren. Denk aan zuurkool en kimchi. Een eetlepel per dag kan bij sommige klachten al een wereld van verschil maken.

L-glutamine supplementen

Vrijwel iedereen verdraagt suppletie van L-glutamine goed. Toch kan het voorkomen dat men glutamine niet goed metaboliseert, waardoor glutamaat zich ophoopt in de hersenen. Dit kan angsten en geïrriteerdheid veroorzaken. Vaak is er sprake van een tekort aan riboflavine, foliumzuur en vitamine B12. Dit komt vrijwel nooit voor, maar een slecht glutamine metabolisme is in vrijwel alle gevallen het gevolg van een tekort aan B-vitamines.

Bij het herstellen van een lekkende darm is een dosis van 3-5 gram (eetlepel) een goede hoeveelheid. Deze dosis kan bij een goede reactie, dus zonder de genoemde symptomen, veilig worden
verhoogd naar 5-10 gram per dag.

Zorg bij de keuze van een supplement altijd voor een gezuiverde variant. Bedenk jezelf dat glutamine in capsules aanzienlijk duurder is dan de poedervorm. Bovendien is de biologischeopneembaarheid van gecapsuleerde supplementen vaak beperkt door de kleefstof magnesiumstearaat. Zie daarvoor dit filmpje.

L-glutamine is een krachtig stofje en uitermate geschikt voor het herstel van een beschadigde darmwand. Het herstelt de bekleding van de endotheelcellen in de bloedvaten, de urinewegen, de luchtwegen en brengt een overreactief immuunsysteem tot rust.

Bronnen:      

1. NCBI: Safety and metabolic effects of L-glutamine administration in humans 

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25466655

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8289407

4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=20631386

5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7627502

6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11533304

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies