Veroorzaakt een leaky gut huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis?

rosacea

De term ‘leaky gut’ duikt, ondanks de onsmakelijke naam, steeds vaker op met betrekking tot huidaandoeningen. Wat is de leaky gut precies en hoe verhoudt deze zich tot huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem?

Wat is een leaky gut?

leaky gut huidaandoeningenEerst een beetje achtergrond … Wanneer het lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed verdraagt, ontstaat er in de darm irritatie die op een gegeven moment overgaat in allemaal kleine chronische  ontstekingen. Na verloop van tijd, wanneer de darm regelmatig wordt blootgesteld aan de irritatiefactoren, verergert de irritatie en raakt de darmwand beschadigd.

De darmwand kun je je voorstellen als een flexibele buis van spieren, die aan de binnenkant is bekleed met allemaal kleine uitstulpingen, de villi. Deze villi zorgen ervoor dat het oppervlak van de darmwand enorm vergroot en dat ook het vermogen om voedingsstoffen op te nemen aanzienlijk vergoot. Door de chronische ontstekingen raakt de ruimte tussen deze villi beschadigd en ontstaat er een verhoogde doorlaatbaarheid (permeabiliteit) van de darmwand. De afvalstoffen die normaal het lichaam zouden verlaten via de ontlasting, komen samen met de voedingsstoffen in de bloedbaan terecht waar ze tal van vage klachten veroorzaken, waaronder huidaandoeningen als psoriasis, rosacea of eczeem.

De leaky gut wordt het podium voor talloze gezondheidsproblemen: een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, brain fog, migraine, maar vooral huidaandoeningen zijn een sterke indicatie dat er mogelijk sprake is van een leaky gut.

Een eliminatiedieet om huidaandoeningen te genezen

rosaceaEen eliminatiedieet is de beste manier om van een leaky gut en dus van huidaandoeningen af te komen. Bescherm jezelf tegen goedbedoelende artsen die je medicijnen voorschrijven. Deze medicatie is meestal een kortetermijnoplossing en pakt de oorzaak van de huidaandoeningen niet aan. De oorzaak ligt in de darmflora en die moet worden hersteld.

De voornaamste voedingsmiddelen die de darmwand beschadigen en dus huidaandoeningen veroorzaken zijn, gluten (met name van tarwe), zuivel (vooral koemelk), cafeïne en alcohol. Ook suiker en gist kunnen huidklachten veroorzaken, zeker wanneer er sprake is van candida.

Probeer de bovenstaande voedingsmiddelen eens 30 dagen compleet te elimineren uit je voedingspatroon. De meeste mensen met huidaandoeningen melden binnen twee weken al verlichting van de klachten en voelen zich bovendien energieker en levenslustiger.

Als je de smaak te pakken hebt en je besluit de aanpassingen duurzaam in je voedingspatroon aan te brengen, zullen de huidklachten langzaam verdwijnen. Besef echter wel dat een leaky gut niet zomaar geneest. Vaak duurt het maanden en soms zelfs jaren, afhankelijk van hoe lang en hoe zwaar je je darmwand  altijd hebt belast, om de leaky gut te genezen. Je kunt dit genezingsproces bespoedigen met probiotica en voedingssupplementen, onder andere met het DPP4 enzym dat de villi van de dunne darm herstelt.

Een goede natuurlijke hormoonbalans helpt mee aan een mooie huid. Wil je aan de slag voor een gezonde stralende huid op een volledig natuurlijke manier? Bestel dan ons e-book Een stralende huid komt van binnenuit.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies