Littekens: zo behandel je wonden om littekens te voorkomen

littekens behandelen

Het gaat vaak sneller dan je hersenen kunnen registreren. Voordat je het weet heb je in je vingers gesneden of lig je naast je fiets. Een flinke snij- of schaafwond en ontsierende littekens zijn het gevolg. Door de wond op de juiste manier te verzorgen kan je voorkomen dat er zich littekenweefsel gaat vormen. Hoe verzorg je je wond zo goed mogelijk en kan je lelijke littekens voorkomen?

Wonden goed behandelen en littekens voorkomen

Een van de voornaamste functies van onze huid is om ons lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Soms is de huid hiertoe onvoldoende in staat, zoals bijvoorbeeld bij een snij- of schaafwond. Hoe pak je het dan aan om de vorming van littekens te voorkomen?

Houd de wond en de huid daaromheen schoon met water. Het is dus niet direct nodig om te grijpen naar antibacteriële middelen of antibiotica. In het geval van een ernstige wond die moet worden gehecht, moet je natuurlijk de adviezen van de behandelend arts opvolgen. Realiseer je dat antibiotica inderdaad kwaadaardige bacteriën doden, maar ook de goede. Zorg dus dat als je antibiotica krijgt, je daarnaast ook probiotica gebruikt om aan te vullen.

Houd de wond schoon door een steriele pleister of gaasje over de wond te plakken. Pas op dat deze niet hecht aan de wond zelf, omdat dat de genezing in de weg staat. Er zijn ook zogenaamde ‘vette gaasjes’ in de handel om dit probleem te voorkomen. Vervang de pleister of het gaasje dagelijks in verband met de hygiëne.

Om te voorkomen dat de wond ‘hard’ wordt, is het belangrijk dat je deze op een steriele manier soepel houdt. Dit kan je doen door kokosolie of aloë vera op de wond te smeren. Zorg wel dat je dit op een steriele manier doet. Wanneer de wond uitdroogt en er zich een korstje vormt, gaat zich littekenweefsel vormen en dat wil je natuurlijk juist voorkomen. Houd de wond zeker een aantal (5-7) dagen vet, maar niet vochtig, omdat dat de kans op ontsteking en schimmel bevordert.

Voeding en leefstijl

Hoewel het verband voor sommigen niet direct duidelijk zal zijn: voeding is van enorme invloed op de ontstekingsgevoeligheid in het lichaam. Zeker wanneer je je lichaam goed in staat wilt stellen om te genezen van een wond, is het belangrijk je lichaam te voeden met de juiste voeding. Aangezien suiker een enorme hoop troubles kan veroorzaken, is het belangrijk de inname hiervan te matigen of geheel te elimineren.

Ook stress en roken zorgen dat het lichaam enorme hoeveelheden cortisol aanmaakt, die het herstel niet bepaald bevorderen. Door een vitamine A of vitamine C supplement te nemen, kan je het herstel wel stimuleren.

Verzorging van littekens na de herstelperiode

Na de herstelperiode is het belangrijk de huid van de wond soepel te houden. Dit kan je doen met een verzorgende crème en dan het liefst één met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, één die je huid voedt in plaats van uitput, zoals crèmes met alcohol en dergelijke dat doen.

Natuurlijk ken je de speciale crèmes die speciaal zijn ontwikkeld voor littekens, maar naast goede werkzame ingrediënten zitten er vaak synthetische ingrediënten in die nu niet bepaald gezond zijn. Kies liever voor plantaardige oliesoorten met voedende toevoegingen, zoals niacine, ectoïne, avocado-olie etc.

Zorg dat je de wond de eerste maanden na verwonding niet blootstelt aan direct zonlicht, aangezien dat én de huid uitdroogt én de verkleuring van de huid bevordert, waardoor littekens juist beter zichtbaar worden.

Wanneer je bovenstaande tips opvolgt, minimaliseer je de kans dat je wond een ontsierend litteken achterlaat. Natuurlijk is elke wond en elk herstelproces per persoon verschillend, maar hiermee minimaliseer je de zichtbaarheid.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *