Zeaxanthine en luteïne: beschermende carotenoïden voor de huid

luteine-zeaxanthine

Luteïne is een carotenoïde die vaak in voeding gebruikt wordt als natuurlijke gele kleurstof. Zeaxanthine is qua moleculaire structuur zeer nauw verwant aan luteïne, maar heeft een oranje kleur. Deze beide carotenoïden beschermen de huid tegen invloeden van buitenaf.

Al meer dan drie decennia is er uitvoerig onderzoek gedaan naar luteïne en zeaxanthine, maar pas de laatste jaren is duidelijk geworden wat voor buitengewone voordelen deze stofjes bieden voor de huid. Dit artikel geeft inzicht in de werkzaamheid van luteïne en zeaxanthine op de huidgezondheid.

De huidbarrière

De huid vormt niet alleen een beschermende barrière voor de interne organen tegen invloeden van buiten het lichaam, maar speelt ook een belangrijke rol bij waterretentie en
temperatuurregeling. Het uiterlijk en de textuur van de huid veranderen naarmate we ouder worden. Over het algemeen wordt, onder invloed van onze hormonen, de huid dunner en droger, houdt minder vocht vast en verliest aan elasticiteit.

Deze combinatie van effecten resulteert in de vorming van fijne lijntjes en rimpels. Deze huidveroudering versnelt onder invloed van zonlicht, in het bijzonder ultraviolette straling (UV) van zonlicht. De huidgebieden die chronisch aan zonlicht blootstaan, zoals de handen, het gezicht en de hals, zijn bijzonder gevoelig UV-stralen, ook omdat de huid daar van nature al dunner is.

De huid heeft een natuurlijke buffer van antioxidanten om het lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door UV-licht. Deze buffer wordt gevormd door een combinatie van enzymen, vitaminen, antioxidanten en andere moleculen zoals de carotenoïden. Een overmatige blootstelling aan UV-licht (lang zonnen of bij zeer hoge zonkracht) kan de natuurlijke buffer van de huid overweldigen, waardoor de huid kwetsbaar wordt voor beschadiging.

Luteïne en zeaxanthine in voeding

Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden die ruimschoots in onze voeding voorkomen en ook zijn opgenomen in talloze voedingssupplementen. Orale suppletie met luteïne en zeaxanthine helpt de effecten te verminderen van blootstelling aan UVB-straling.

Carotenoïden zijn gele tot rode natuurlijke pigmenten die vooral voorkomen in fruit en groenten. Van de meer dan 600 bekende carotenoïden in de natuur, komen er slechts 40 tot 50 voor in het menselijk eetpatroon, waarvan ongeveer 14 soorten carotenoïden in het menselijk bloed voorkomen. Van de antioxidanten in de bloedbaan, zijn luteïne en zeaxanthine uniek, omdat ze de enige carotenoïden zijn die ook in significante hoeveelheden in de macula van het menselijk oog voorkomen. In de macula van het oog functioneren deze stoffen als filters van de schadelijke blauwe golflengten van licht en als antioxidant om vrije radicalen te voorkomen. Deze carotenoïden zijn ook in significante hoeveelheden aanwezig in de menselijke huid.

Belangrijke bronnen van luteïne en zeaxanthine zijn groene bladgroenten, zeewier, eieren, kiwi’s, druiven (ook rijk aan resveratrol) en sinaasappels.

Luteïne en zeaxanthine in de muizenhuid

Lange tijd zijn muizenhuiden gebruikt om de effecten van UV-licht op de huid te bestuderen, ook met betrekking tot luteïne en zeaxanthine. De bevindingen waren dat de schade door UV-straling aanzienlijk minder was als de muizen luteïne en zeaxanthine toegediend hadden gekregen.1

In de celcultuur

Naast het onderzoek op muizen is het effect van luteïne en zeaxanthine suppletie ook onderzocht bij mensen om na te gaan of deze stoffen ook bij hen kunnen helpen bij de vermindering van huidschade door UV-licht.

De huid veroudert ten gevolge van natuurlijke degeneratie van de extracellulaire matrix (ECM). Deze ECM, die bestaat uit collageen en elastine, wordt door orale suppletie van luteïne en zeaxanthine beter beschermd, dan zonder deze supplementen. Behandeling met luteïne en zeaxanthine remt membraanschade en vergroot de levensvatbaarheid van nieuwe cellen.

Luteïne en zeaxanthine in de menselijke huid

Het effect dat luteïne en zeaxanthine op de huid van muizen hebben, lijkt hetzelfde effect te zijn als dat op de huidweefsels van mensen. In een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie van 12 weken, werd een groep van 40 vrouwen, variërend in leeftijd van 25 tot 50 jaar, onderzocht op tekenen van vroegtijdige huidveroudering. Zij kregen twee keer per dag een orale placebo capsule toegediend of een capsule met 5 mg luteïne en 0,3 mg zeaxanthine.

Na 12 weken bleek dat de groep die luteïne en zeaxanthine toegediend had gekregen, te beschikken over een aanzienlijk beter gehydrateerde huid, een verbeterde elasticiteit van de huid en een betere bescherming tegen de zonnestralen. Deze onderzoeksresultaten bevestigen dat orale luteïne en zeaxanthine de huidgezondheid verbeteren en de schade hieraan beperken.2

Bronnen:

1 Gonzalez S, Astner S, An W, Goukassian D, Pathak M. Dietary lutein/zeaxanthin decreases epidermal hyperproliferation and acute inflammation in hairless mice. JInvest Dermatol. 2003;121:399–405.

2 Palombo P, Fabrizi G, Ruocco V, et al. Beneficial long-term effects of combined oral/topical antioxidant treatment with carotenoids lutein and zeaxanthin on human skin: a double-blind, placebo-controlled study in humans. J Skin PharmacolPhysiol. 2007;20:199–210.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies