Lage maagzuurproductie, het verband met rosacea

Lage maagzuurproductie

Een lage maagzuurproductie, ook wel achloorhydrie genoemd, is een medische aandoening die meestal verkeerd wordt gediagnosticeerd. De reguliere geneeskunde is helaas in onvoldoende mate in staat de symptomen van deze spijsverteringziekte te herkennen waardoor een adequate behandeling uitblijft.

Om die reden is het belangrijk dat men zich verdiept in de symptomen, maar zeker ook in de behandeling, want de natuur heeft uitstekende middelen om een lage maagzuurproductie te behandelen.

Hoeveel mensen hebben last van een lage maagzuurproductie?

Schattingen over het aantal mensen met een lage maagzuurproductie lopen uiteen van 25-30% van de volwassenen onder de leeftijd van 40  tot zo’n 75% van de volwassenen van 70 jaar en ouder. Het is in ieder geval duidelijk dat met het toenemen van de leeftijd men steeds meer kans heeft achloorhydrie te ontwikkelen.

De rol van zoutzuur in de maag

Zodra er voedsel in de maag terechtkomt, gaat de maagwand zoutzuur afscheiden, waardoor de zuurgraad van de maag daalt. Dit zuurmengsel van hydrochloride, kaliumchloride en natriumchloride helpt bij het aanmaken van de spijsverteringssappen in de maag, die nodig zijn voor de ondersteuning van spijsverteringsenzymen, zodat we goed in staat zijn ons voedsel te verteren, in het bijzonder eiwitten.

Het zoutzuur is altijd aanwezig in de maag en de niveaus varieren van moment tot moment, afhankelijk van de voedselinname. Gezonde niveaus van zoutzuur in de maag zijn essentieel voor de Lage maagzuurproductiealgehele gezondheid en welzijn. Het vormt een natuurlijke bescherming tegen ziektes, veroorzaakt door micro-organismen en bacteriën in voedsel. Ook voorkomt het gevaarlijke overgroei van ziekteverwekkers die kunnen leiden tot ernstige aandoeningen en in extreme gevallen de dood.

Als er niet genoeg maagzuur is, kunnen infecties en parasieten gedijen en dat is ook de voornaamste reden waardoor mensen op leeftijd een kwetsbare groep vormen voor voedsel overgedragen ziekten, zoals voedselvergiftiging en e-coli.

De zuren in de maag spelen ook een cruciale rol bij de vertering van voedsel. Het maagzuur breekt het voedsel af tot kleine stukjes, zodat deze beter kunnen worden geabsorbeerd en omgezet in brandstof.

Bij een lage maagzuurproductie is het lichaam verminderd beschermd tegen infecties en parasieten en wordt het voedsel minder goed verteerd. Dit kan leiden tot ziekte, flinke spijsverteringsklachten en ondervoeding. Maagzuur helpt het lichaam om essentiële voedingsstoffen te absorberen zoals zink, ijzer, magnesium, calcium en vitamines zoals vitamine C, B9, B12, vitamine A en vitamine E. Wanneer het lichaam niet bij machte is om deze vitaminen en mineralen op te nemen, verzwakt de weerstand van het lichaam en  is het vatbaarder voor ziekten.

Symptomen van een lage maagzuurproductie

Aangezien er een enorme lijst is met symptomen bij lage maagzuurproductie, is het voor de meeste regulier geschoolde artsen vrij moeilijk vast te stellen dat er sprake is van een lage maagzuurproductie. De  (een aandoening bekend als hyperchlorhydria), een deel van de reden waarom lage maagzuur is zo vaak een verkeerde diagnose gesteld en mishandeld door zowel de patiënten en hun medische zorgverleners. Hier zijn de meest voorkomende symptomen van lage maagzuur:

  • Opgeblazen gevoel, met name na een eiwitrijke maaltijdRosacea Herstelplan e-book
  • Verstoord ontlastingspatroon, zoals obstipatie of diarree
  • Onverteerd voedsel in de ontlasting
  • Voortdurende misselijkheid of buikpijn
  • Zuurbranden en pijn die zich uitstrekt van de onderbuik tot aan de hals
  • Rectale jeuk
  • Slechte adem
  • Candida en andere schimmelinfecties
  • SIBO (bacteriële overgroei in de dunne en twaalfvingerige darm)

Naast deze symptomen zijn er ook zichtbare symptomen die zijn gerelateerd aan de slechte vertering en opname van voedingsstoffen, vooral eiwitten. Denk daarbij aan uiterlijke kenmerken, zoals:

Lage maagzuurproductie en rosacea

Een lage maagzuurproductie zorgt ervoor dat bacteriën vrij eenvoudig de barrière die de maag normaal vormt, kunnen passeren. Zo komen zij in de darm terecht, waar zij de natuurlijke balans ernstig verstoren.

Reeds in 1948 was het bekend dat een lage maagzuurproductie verband hield met huidklachten zoals rosacea. Het is dan ook verbazingwekkend dat tot op de dag van vandaag artsen stoïcijns medicijnen blijven voorschrijven zoals tetracycline,  Metronidazol, Isotretinoine en hormoonzalven. Deze medicijnen bestrijden inderdaad de klachten, maar zullen vrijwel nooit een duurzame oplossing bieden, aangezien ze de oorzaak van de lage maagzuurproductie niet aanpakken.

Hoe test je hoe het is gesteld met je maagzuurproductie?

Er zijn diverse manieren om te testen of je een lage maagzuurproductie hebt, zelfs thuistesten. Deze thuistesten zijn echter onbetrouwbaar. Het is vooral belangrijk om te symptomen te herkennen. Diagnosticeer niet zo maar op basis van een enkel symptoom, aangezien er een combinatie van verschillende symptomen een representatiever beeld geeft.

Wil je echt zekerheid hebben omtrent je maagzuurproductie? Laat dan je maagzuur testen bij een complementair arts of natuurgeneeskundig arts.

Zoals gezegd is het vooral belangrijk de symptomen van een lage maagzuurproductie te leren herkennen en interpreteren. Als je maagzuurremmers gebruikt is het niet verstandig hier radicaal me te stoppen, ook al zijn er in de meeste gevallen prima natuurlijke oplossingen. Doe dit dus altijd onder begeleiding van een arts of therapeut die weet waarover hij/zij het heeft

Ons e-book Het Rosacea Herstelplan pakt met een complementaire aanpak de oorzaken van je rosacea aan.

Volg de adviezen uit dit e-book nauwgezet op en je rosaceaklachten verminderen gegarandeerd!

Rosacea Herstelplan e-book

Wil je je verder verdiepen in de symptomen en oplossingen van een lage maagzuurproductie? Dan kan ik je het onderstaande boek van harte aanraden. Voor mij, en ik weet zeker ook voor veel artsen, zal het een eye-opener zijn!

Waarom maagzuur goed voor je is

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies