Magnesiumstearaat in supplementen: veilig, maar liever vermijden

magnesiumstearaat supplementen medicijnen

Magnesiumstearaat, ook wel bekend als E572, is een additief dat veelvuldig wordt gebruikt in voedingssupplementen en medicijnen, maar ook steeds vaker wordt toegepast in snoepgoed, waar het dient als glansmiddel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is E572 een magnesiumverbinding die de gezondheid niet ondersteunt.

Aangezien magnesiumstearaat ook een antiklontermiddel is, is het voor de farmaceutische industrie een zeer bruikbaar ingrediënt om  te voorkomen dat de ingrediënten van capsules blijven kleven aan de mallen van volautomatische capsuleermachines. Het productieproces verloopt hiermee voorspoediger en aanzienlijk goedkoper dan wanneer er wordt gewerkt met semi-automatische machines.

Een nadeel van het gebruik van magnesiumstearaat is dat het de oplosbaarheid van de capsules aanzienlijk verlaagt en daardoor het de biologische opneembaarheid van de werkzame stoffen vermindert.1 De magnesiumstearaat legt als het ware een coatinglaag om de werkzame stoffen, waardoor het lichaam niet in staat is deze op te nemen in de mate waarin het bedoeld is. In deze video wordt haarfijn uitgelegd wat magnesium strearaat exact doet.

Het moge dus duidelijk zijn dat magnesiumstearaat niet wordt gebruikt in het belang van de consument, maar om het productieproces en de productiekosten te optimaliseren.

Waarom dit artikel? Wees alert als je voedingssupplementen gebruikt. Kies voor hoge kwaliteit supplementen, waarbij gebruik is gemaakt van semiautomatische capsuleermachines. Deze maken het productieproces aanzienlijk complexer en duurder, maar je krijgt er wel supplementen voor terug waarvan de biologische beschikbaarheid van de werkzame stoffen aanzienlijk beter is.

Kritiek op magnesiumstearaat

Een ander punt van kritiek is dat magnesiumstearaat de opname van voedingsstoffen zou kunnen afremmen. Bij een in vitro studie die werd uitgevoerd in 2007, bleek dat tabletten met magnesiumstearaat langzamer oplosten dan tabletten zonder magnesiumstearaat wanneer deze werden geplaatst in kunstmatig maagsap. De onderzoekers concludeerden wel dat er in vivo studies nodig zijn om te bepalen of deze bevindingen ook in het menselijk lichaam plaatsvinden.

Ook zijn er zorgen dat magnesium stearaat in het lichaam mogelijk de absorptie van voedingsstoffen negatief beïnvloedt, door een schadelijke film in de darmen te vormen en daarmee ook mogelijk het immuunsysteem onderdrukt. Hoewel hiernaar geen enkel wetenschappelijk onderzoek is gedaan en hier dus geen bewijs voor is, is het wel een mogelijke theorie.

Potentieel schadelijke effecten van magnesiumstearaat

Magnesiumstearaat wordt gevormd door toevoeging van een magnesium-ion aan stearinezuur. Onderzoek in 1990 toonde echter al aan dat stearinezuur de T-cellen – de natuurlijke killer cellen die een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem system zijn, onderdrukt.2 Volgens deze studie kan stearinezuur bij langdurig gebruik uiteindelijk de celfunctie vernietigen.

Verontreiniging door contaminatie

Het stearaat dat wordt gebruikt om magnesiumstearaat te produceren is gewoonlijk afkomstig van gehydrogeneerde oliën, zoals katoenzaadolie. Dit gewas wordt vaak genetisch gemanipuleerd, maar zelfs als dat niet het geval is, bevat katoenzaadolie vaak enorm hoge residuen van bestrijdingsmiddelen.

Ook andere verontreinigingen kunnen voorkomen door contaminatie tijdens het fabricageproces van magnesiumstearaat. Volgens een rapport uit december 2011 door de World Health Organization (WHO)3, kan magnesiumstearaat diverse schadelijke stoffen bevatten, waaronder:

Calciumhydroxide: is een bijtend middel en kan huid-, en maagklachten veroorzaken.4

Bisfenol-A (BPA): een synthetische en krachtige hormoonverstorende stof.

Waarom wordt het gebruik van magnesiumstearaat niet afgeschaft?

Aangezien er jaarlijks wereldwijd zo’n  18 miljard euro aan supplementen wordt uitgegeven, en de prognose voor 2021 zelfs 54 miljard euro is,5 is het aannemelijk dat de afschaffing nog even op zich laat wachten. Ook zijn de onderzoeken naar deze hulpstof allemaal in vitro, buiten het lichaam, uitgevoerd en niet in vivo, binnen het lichaam, onderzoeken die uiteraard veel representatiever zijn.

John Venardos, senior vice president van MLM-bedrijf Herbalife, stelt dat de geschatte kosten voor wetenschappelijk onderzoek naar de schadelijke effecten van magnesiumstearaat zullen uitkomen op zo’n 160 duizend euro, maar geen enkele fabrikant is bereid hier de kosten voor te dragen, aangezien dat onderzoek waarschijnlijk zal leiden tot een afschaffing, die ze klauwen met geld gaat kosten.

Hoe herken je goede kwaliteit voedingssupplementen?

Ik persoonlijk geloof heilig in voedingssupplementen, aangezien ze een waardevolle aanvulling kunnen zijn, zeker bij deficiënties, maar ook helpen het lichaam te ondersteunen bij de schade die het oploopt in onze hedendaagse leefomstandigheden. Het gevaar schuilt erin wanneer je supplementen gebruikt ter compensatie van je slechte eetgedrag.

Supplementen zoals omega 3, vitamine D3, co-enzym Q10 of magnesium, zijn absoluut waardevolle aanvullingen, aangezien veel mensen daaraan een tekort hebben. Ook wanneer je antibiotica gebruikt of hebt gebruikt, kan een supplement als probiotica veel waarde bieden.

Kies je supplementen volgens de volgende leidraad:

  • Zorg bij je keuze voor een voedingssupplement dat je goed onderzoek doet naar de productiemethode van de fabrikant.
  • Kies supplementen die qua structuur zo dicht mogelijk liggen bij de oorspronkelijke natuurlijke basis. Kies dus bij voorkeur niet voor geïsoleerde voedingsstoffen. Voorbeeld: ijzer wordt beter opgenomen door het lichaam in combinatie met vitamine C. Een combinatiesupplement geniet dus de voorkeur boven een enkel ijzersupplement.
  • Controleer op internet of de supplementen door een onafhankelijk laboratorium zijn getest.
  • Lees de etiketten zorgvuldig en leer de hulp- en vulstoffen te verklaren.

Als je je gezondheid wilt optimaliseren, is kennis omtrent voeding prioriteit nummer 1. Eet zo veelzijdig mogelijk en kies je voeding met grote zorgvuldigheid om je lichaam zo optimaal mogelijk te voeden.

Zelfs als je supergezond eet, heb je in veel gevallen nog altijd behoefte aan een supplement. Simpelweg omdat onze samenleving niet de optimale omstandigheden biedt om optimaal gezond te kunnen leven en eten. Om bijvoorbeeld voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen zou je veel vaker vis moeten eten. Consequentie hierbij zou zijn dat je ook flinke hoeveelheden zware metalen binnen zou krijgen. In zo’n geval kan een kwalitatief dierlijk omega 3-supplement uitkomst bieden.

Als je supplementen gebruikt met magnesiumstearaat, kan het dat je jezelf wel eens heel hard voor de gek hebt laten houden, aangezien de werkelijke hoeveelheid van de werkzame stoffen die in je lichaam is opgenomen, maar een fractie zal zijn van wat de bedoeling was.

Wil je er zeker van zijn dat je supplementen geen magnesiumstearaat bevatten, kies dan bij voorkeur voor supplementen in poedervorm of capsules die met een semi-automatische capsuleermachine zijn gemaakt. De merken die ik persoonlijk ken die géén magnesiumstearaat gebruiken, zijn van de merken van Health Leads, Vita Tree. Ken jij nog andere merken die werken zonder magnesiumstearaat? Deel ze dan voor de andere lezers even in comments hieronder.

UPDATE: Hoewel de studies naar magnesiumstearaat uitsluitend in vitro (in een petrischaaltje) zijn uitgevoerd en niet in vivo (in het lichaam), zijn de resultaten discutabel. Het is logisch dat een dergelijk kostbaar onderzoek de medicijn- en supplementenproducenten weinig zal opleveren. Bovendien zeggen deskundigen dat de minimale hoeveelheden die in supplementen en medicijnen zo laag zijn, dat ze nauwelijks schade kunnen aanrichten. Desondanks adviseren wij de inname tot een minimum te beperken, zolang niet is aangetoond dat het volkomen veilig is.

Gerelateerde berichten

18 Reacties

Charlotte

Nutriffi van ariix heeft oa OTC en FDA keurmerk

Keurmerken zeggen meestal helaas niets, Charlotte. Het is al vreemd dat Ariix op haar eigen website geen ingrediënten van de supplementen vermeldt, laat staan eventueel gebruikte hulpstoffen, zoals magnesiumstearaat. Als je daarvan een bron hebt, die ik die graag. De Ringana supplementen zijn 100% natuurlijk en bevatten uitsluitend gevriesdroogde werkzame stoffen.

Claudia

Ik ken ook capsules vrij van magnesiumstearaat van het merk exendo

Mieke

Nog een paar merken met natuurlijke supplementen zonder magnesiumstearaat:
megafood
Vitalifehealth
Garden of life
Himalaya herbal healthcare
Genseutic naturals
Gaia herbs
Organic India

En deze merken hebben in elke geval een aantal supplementen zonder magnesiumstearaat, ik weet niet of de hele range er vrij van is:

twinlab
doctor’s Best

Bedankt voor deze aanvulling!

Mirella

Ik ben sinds 14 dagen 100% zuivere magnesiumlactaat poeder (zit verder geen enkele toevoeging, hulpmiddel of vulmiddel in) gaan gebruiken vanwege langdurige nekklachten, die de fysiotherapeut en neuroloog niet konden oplossen. Ik had uitstraling (tintelingen)in mijn arm en duim + wijsvinger. Ik ben gestopt met fysio, want hij kon niets meer voor me doen, omdat het niet hielp. Toen ben ik magnesium gaan gebruiken.
Wonder boven wonder gaat het elke dag steeds beter met mijn nek en arm. Ik kan mijn hoofd weer naar links draaien en ik heb de afgelopen nacht sinds 4 maanden voor het eerst weer om mijn linkerzij kunnen slapen, ik voel me stukken fitter, heb geen namiddagdip meer gehad. Ik kan dit iedereen aanraden. De magnesium is van het merk Amiset. O.a. verkrijgbaar bij Trekpleister. Een busje van 100 gram kost 13,00 euro, je gebruikt ‘s avonds 1 uur voor het slapen gaan 1 theelepel in wat sap of melk.
Mijn advies: neem geen melk, maar sap. Door melk krijg je weer extra calcium binnen en vaak is de natuurlijke balans calcium/magnesium al verstoord. Teveel calcium zorgt er weer voor dat magnesium wordt afgebroken. Dus neem dit niet met extra zuivel.

Fijn dat je zoveel baat hebt bij het gebruik van je magnesium supplement Mirella! Ik heb nog niet eerder van dat merk gehoord, dus ga even een kijkje nemen bij Trekpleister. Dank voor het delen van je ervaring en je tip! 🙂

Jeanette senhorst

Ja klopt, amiset magnesium heb ik ook in kruidvat zien staan.
Ga die zeker proberen!
Ik zit nu nog met een grote zak magnesiumpoeder van myprotien.com, smerig spul, erg grof, moeilijk weg te slikken.

annemiek

Bedankt voor dit artikel. Ik had 4 nieuwe supplementen voorgeschreven gekregen, 2 van AOV en 2 van Bonusan. Na 3 dagen slikken werd ik echt beroerd. Na 1 week mee gestopt en toen 2 weken niks geslikt. En toen las ik dit artikel, ik heb waarschijnlijk de boosdoener gevonden! In de supplementen van Bonusan zat dit helaas er in!
Ben benieuwd wat je mening is over Amiset? Heb gekeken bij Kruidvat, is 100 % zuiver en betaalbaar.

Met vriendelijke groet,

Annemiek

Annemiek

Jasper

Dag Annemiek, de supplementen van Amiset ben ik niet bekend mee. Ondanks de stellige claims over kwaliteit die op hun website worden gemaakt, ben ik achterdochtig aangezien zij de ingrediënten niet expliciet vermelden. Het eventuele gebruik van hulpstoffen is dus al direct NIET te achterhalen. Wanneer je het gebruik van tabletten en capsules vermijdt en dus gaat voor poeder of vloeibare vorm, dan ben je meestal vrij zeker dat er geen magnesiumstearaat in zit.

Carsten

Nu ik het artikel lees komen er drie vragen bij mij op, waar ik graag jullie visie over lees.
1. Ik heb nog geen enkele producent ontdekt waar géén hulp- en vulstoffen in de capsules aanwezig zijn, is dit wel mogelijk?
2. Mag ik er vanuit gaan dat Cellulose, altijd de (slechte) microcrystalline cellulose is? Of van welk soort cellulose zou de capsule nog gemaakt kunnen worden?
3. Waar kan ik een onderzoek laten doen, naar de exacte samenstelling van een capsule en wat zou zo’n onderzoek kosten?

Jasper

Dag Carsten, bedankt voor je goede vragen:
1. Dit is absoluut wel mogelijk. De merken die onderaan het blog staan vermeld maken geen gebruik van magnesiumstearaat en andere hulp-en vulstoffen. De supplementen van Ringana (zoals vermeld onderaan in het blog)bestaan uitsluitend uit gevriesdroogde, werkzame ingrediënten en zijn van uitstekende kwaliteit. Ze zijn prijzig, maar ‘top of the line’.
2. Er zijn verschillende cellulose capsules: de bekendste zijn vegetarische en gelatine capsules. Ze hoeven niet per definitie ‘slecht’ te zijn. Wanneer je goedkopere supplementen koopt, kan je hier wel van uitgaan. Vaak zijn de duurdere supplementen duurder omdat er gebruik wordt gemaakt van hogere kwaliteit. Denk aan capsules die zonder flow agent zijn gecapsuleerd in een semi-automatisch capsuleerapparaat. Dit is een veel intensiever proces dat kosten met zich meebrengt.
3. Daarvoor kan je je wenden tot een geaccrediteerd laboratorium dat bevoegd is voedsel te analyseren. De kosten heb ik geen idee van.
Mvg. Jasper

Margot

Dag, Flinndal magnesium kauwtabletten of Schlussler celzout nr 7 bevatten ook geen magnesiumstearaat. Een andere optie is Zechsal magnesiumolie op de huid smeren of gebruiken in een voetenbadje; zo gebruik je magnesium uitwendig en dit wordt ook goed opgenomen.

Jasper

Dat Margot, magnesiumstearaat is een compleet andere stof dan magnesiumchloride. Ik gebruik zelf ook magnesiumchloride vlokken in bad. Heerlijk om te ontspannen. Zechsal is prima inderdaad, maar ik heb bij dit merk toch wel een beetje het gevoel dat ik zeer zwaar wordt opgelicht, want het is beschamend duur. Ik koop online 2,5 kilo magnesiumvlokken voor plm 15 euro, terwijl zij voor een flesje van 100ml magnesiumolie €12,95 vragen. Voor €15 heb ik 500 van die flesjes!! Overweeg dus liever om magnesiumvlokken te kopen 🙂

Mark

Kijk ook eens naar de nieuwe supplementen van Essential Organics Puur! Deze zijn vrij van Magnesiumstearaat, hebben alleen zilvervliesrijst als vulstof (indien nodig) en zitten in een plantaardige capsules gemaakt van tapioca. Daarnaast hebben ze een optimaal opneembare vorm van nutriënten en een afgestemde dosering en hebben groente- en fruitextracten voor betere opname.

Zelf ben ik vegetariër en ben helemaal fan van de plantaardige vitamine D3 en de B12 van Essential Organics. Juist omdat het zulke mooie pure producten zijn!

Jasper

Dank je voor je aanvulling Mark! Gelukkig zijn er steeds meer mensen zich bewust van het feit dat niet alle supplementen per definitie ‘goed’ zijn.

Anja

De allerbeste manier om een supplement te gebruiken zonder enige schadelijke toevoeging is door ze gewoon zelf te maken. Je kunt een capsulemaker/machine kopen, die vallen best mee qua prijs. Koop alles in poedervorm, bijv. van Jacob Hoy, en experimenteer ermee. Ascorbinezuur met citroenschil (je droogt het witte gedeelte en schraapt de buitenkant eraf, dit laat je drogen en het harde witte wat over blijft kun je verpulveren) in de blender, goed door elkaar mixen en je hebt een TOP vitamine C met toegevoegde natuurlijke schil die ook barstensvol goeds zit. Magnesiumpoeder kun je verwerken in je eigen capsules, je kunt zelf andere vitamines en supplementen op deze manier maken. Heel erg goed, goedkoop en gezond. Nooit meer labels lezen 🙂

En voor hen die nog wel tabletten of capsules kopen, let meteen op of er titaanoxide in verwerkt is. Dit is bij langdurig gebruik kankerverwekkend. Daar is magnesiumstearaat een lachertje bij 🙂

Pas op met omega 3, dit is niet meer zo gezond als je denkt. Zeker niet in de vorm van visolie, want alle vis, ook biologische, is gevuld met zware metalen en die krijg jij dus binnen. Omega 3 haal je uit chiazaad, of lijnzaadolie. Verwarm het NOOIT! De enige 2 oliën die je wel kunt verwarmen zijn arachide olie (pindaolie) en kokosolie. Alle andere oliën, dus ook olijfolie, gaan bij verhitting gevaarlijke verbindingen aan en bovendien blijft er boven de 40 graden geen enkele werkzame stof meer in tact.

Informeer je lieve schatten! Dat is belangrijk!

Vanessa

Is er iemand gekend met de producten van HealthForce? Zij claimen op hun officiële website 100% natuurlijk te zijn zonder schadelijke vulstoffen. Maar als ik op de Nederlandse site van www
raw-superfood.com ga kijken naar de Digestion Enhancement enzymes staat er bij ingrediënten: rijst maltodextrine, plantaardige magnesium stearaat en silica vermeld. Nochtans op de officiële website niet en bij http://www.unlimitedhealth.nl ook niet. Zouden deze supplementen nu zuiver zijn of niet. Alvast bedankt voor uw antwoord, mvg Vanessa

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies