Magnesiumtekort: spierkramp, slapeloosheid, migraine en hartklachten

“Een magnesiumtekort maakt de kans twee keer zo groot dat je voortijdig sterft, dan wanneer je voldoende magnesium ter beschikking hebt.” Zo staat het vermeld in een studie, gepubliceerd in The Journal of Intensive Care Medicine.1 Magnesium biedt oplossing bij een waslijst aan klachten en ziekten. Door eenvoudigweg het eetpatroon aan te passen of magnesium te suppleren, kunnen tal van klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. In feite gaan veel artsen voorbij aan een magnesiumtekort, terwijl ze intussen medicatie voorschrijven. Ruim de helft van de Nederlanders kampt met een magnesiumtekort. Vaak gaat dit gepaard met gezondheidsklachten, bij anderen is het afwachten wanneer de eerste klachten zich aandienen.

Magnesium is verreweg het krachtigste mineraal voor ontspanning van je complete systeem (lichaam en geest). Het is opmerkelijk hoeveel artsen niet op de hoogte zijn van de voordelen van magnesium, want wat dat betreft loopt de conventionele geneeskunde enorm achter bij complementair. Zeer veel aandoeningen zijn (mede) te herleiden naar een magnesiumtekort.

Magnesium, het ontspanningsmineraal

Iemand die kort aangebonden, prikkelbaar, krampachtig en stijf is, heeft vrijwel zeker een magnesiumtekort. Of het nu je kuitspieren zijn of je stemming, het is een teken van magnesiumtekort.magnesium

Dit kritische mineraal is in werkelijkheid verantwoordelijk voor meer dan 300 enzymreacties die plaatsvinden in het gehele lichaam, maar vooral in de botten, spieren en hersenen. Je hebt magnesium nodig in de cellen om energie te maken, voor vele verschillende chemische pompen om te werken, om membranen te stabiliseren en om te helpen de spieren te ontspannen.

Wanneer was de laatste keer dat je een flinke berg zeewier, noten of magnesiumrijke groenten at? Waarschijnlijk moet je het, net als de meeste Nederlanders, hebben van de pindakaas op je brood….

Symptomen magnesiumtekort

De lijst van symptomen die te relateren zijn aan een magnesiumtekort is onmetelijk lang. Er zijn meer dan 3.500 medische referenties naar aanleiding van een magnesiumtekort! Het is dan ook vreemd dat magnesium door de gevestigde orde in de geneeskunde zo wordt genegeerd. Het wordt niet als een medicijn gezien, terwijl het qua werkzaamheid absoluut niet onderdoet voor conventionele medicatie en soms zelfs ook nog krachtiger kan werken. Denk bijvoorbeeld aan levensbedreigende en noodsituaties, zoals epileptische aanvallen en hartfalen.

De meest voorkomende kwalen zijn vaak een teken van een magnesiumtekort:

 • Spierkrampen of spiertrekkingen
 • Slapeloosheid
 • Prikkelbaarheid
 • Gevoeligheid voor harde geluiden
 • Angst
 • Autisme
 • Hartkloppingen
 • Angina
 • Constipatie
 • Hoofdpijn
 • Migraine
 • Fibromyalgie
 • Chronische vermoeidheid
 • Astma
 • Zwaarlijvigheid
 • Hoge bloeddruk
 • PMS
 • Prikkelbare blaas
 • PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)
 • Reflux
 • Moeite met slikken

Magnesiumtekort is een enorm probleem. Door de conservatieve normen die worden gehanteerd voor de meting, heeft 65 procent van de mensen die op de intensive care terechtkomen, een tekort aan magnesium.

De reden voor dit tekort is eenvoudig. Te veel mensen eten eenzijdig en magnesium arm. Sterk bewerkte, geraffineerde voeding op basis van witmeel, vlees en zuivel biedt ons niet alleen een tekort aan magnesium, maar ook aan talloze andere voedingsstoffen.

magnesium 2Naast het feit dat we veel te weinig magnesium binnenkrijgen, zijn er ook factoren die deze deficiëntie nog verergeren. De hoeveelheid magnesium in het bloed neemt af door een teveel aan alcohol, zout, koffie, fosforzuur in cola, overvloedig zweten, voortdurende stress, diarree, overmatige menstruatie, diuretica, antibiotica en andere medicatie.  Met name stress is een sterk onderschatte factor, aangezien er veel magnesium verloren gaat in de urine bij chronische stress.

Het wordt nog gecompliceerder als je nagaat dat er ook sprake is van deficiënties van andere micronutriënten, die nodig zijn om magnesium goed  te kunnen absorberen, zoals vitamine D, vitamine B6 en selenium.

Een wetenschappelijk onderzoeksteam van magnesium concludeerde: “Het is zeer betreurenswaardig dat een tekort aan zo’n goedkoop en laag-toxische voedingsstof zulke dramatische lasten veroorzaakt over de hele wereld.”2

Een magnesiumtekort is moeilijk meetbaar en lastig te bestuderen, omdat er geen goede parameters voor bestaan. Desalniettemin kan men op ongevaarlijke wijze aftasten wat een gewenste magnesiumspiegel is. Door de volgende maatregelen te treffen, kun je een gezonde magnesiumspiegel in het lichaam opbouwen:

 • Beperk het gebruik van frisdranken, koffie, zout, suiker en alcohol
 • Ontspan jezelf actief. Neem meerdere malen per dag de tijd om jezelf bewust te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk.
 • Vermijd het gebruik van diuretica.
 • Eet voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten, zoals noten, groene bladgroenten en zeewier, eventueel aangevuld met een magnesiumsupplement.

Neem de volgende voedingsmiddelen in je voedingspatroon op en eet deze regelmatig, variatie is the key:

Kelp, amandelen, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, walnoten, boekweit, gierst, rogge, sojabonen, bruine rijst, vijgen, dadels, boerenkool, garnalen, avocado, peterselie, bonen, gerst, paardenbloem en knoflook.

Neem een magnesium supplement

Neem een magnesium supplement en test de benodigde dosis volgens de volgende methode: neem bij het ontbijt één capsule of tablet in. Doe dit elk uur totdat de darmen onrustig worden. Dan weet je dat dat je maximale dosis is. Aangezien elke individuele leefstijl uniek is, is het niet mogelijk een goede dosis te noemen en is het verstandig dit zelf uit te proberen.  Een overdosis krijg je niet snel, wat ik heb mensen aan het infuus gezien die heeeeel lekker ontspannen waren. Als supplement gebruik ik persoonlijk de Ringana Pack Antiox, volledig samengesteld uit natuurlijke ingrediënten. Dit supplement bevat de goed opneembare vorm magnesium citraat. Je kan dit supplement in deze webshop bestellen. Een ander alternatief is transdermale magnesiumolie, die je opneemt via de huid. Die kan je zelf eenvoudig maken door magnesiumvlokken op te lossen in gezuiverd of gedestilleerd water.

Er zijn vele soorten magnesium. De absorbeerbare vormen zijn magnesium citraat, glycinaat tauraat of aspartaat, maar de magnesium gebonden chelaten (malaat, succinaat, fumaraat) zijn ook goed.

 • Vermijd magnesiumcarbonaat, sulfaat, gluconaat en oxide. Deze soorten magnesium worden slecht geabsorbeerd (en worden meestal gebruikt in goedkope supplementen).
 • Bijwerkingen van een teveel aan magnesium zijn een rommelende buik en diarree.
 • De meeste mineralen werken het best in combinatie met elkaar (volledig spectrum), dus een multimineralencomplex kan een goede combi zijn.

Neem regelmatig een warm (voeten)bad met epsomzout. De huid werkt als een spons en als je daarbij stilstaat kun je beter mineralen opnemen dan giftige cosmetica. Mensen met nierklachten of ernstige hartaandoeningen moeten alleen magnesium nemen onder toezicht van een arts. Dus heb je een van bovenstaande klachten? Zorg dat je meer magnesium inneemt. Het ontspant lichaam en geest.

Een vorm van magnesium die zeer goed wordt opgenomen in het lichaam is magnesium in de vorm van olie. Via de huid wordt magnesium zeer goed opgenomen. Het merk Zechsal heeft olie die de meest zuivere en hoogst geconcentreerde bron ter wereld, de Zechsteinbron in Groningen. De bron is ontstaan na het verdampen van de Zechstein Zee, circa 250 miljoen jaar geleden. uit 1600 meter diepte worden de oerkristallen naar boven gehaald. De magnesiumolie is handig in gebruik. Je kan ook magnesiumchloride vlokken aan je voetenbad of badwater toevoegen.

Volg ons op Facebook of download ons gratis e-book en blijf op de hoogte van alles met betrekking tot natuurlijke huidverzorging.

 

Boekentip

‘Anders denken over Magnesium’

In het boek worden alle ins en outs van magnesium beschreven.

9789079872183

 

 

 

 

Een webshop met magnesiumproducten

www.unlimitedhealth.nl

Bronnen:

(1) Tong, GM en RK Rude. 2005. Een tekort aan magnesium in kritieke ziekte. J Intensive Care Med 20 (1): 3-17. Review.

(2) S. Johnson. 2001. De veelzijdige en wijdverspreide pathologie van magnesiumtekort. Med hypothesen 56 (2): 163-70

 

20 reacties

 1. Van de Wellness Mama site was ik hiervan al op de hoogte. Wat zij extra meldt, is dat het via de huid (kuiten en voetzolen vooral) beter wordt opgenomen (dan sommige pillen). Heel makkelijk zelf te maken: kopje gekookt water mengen met kopje magnesiumvlokken.

  • Inderdaad, via de voetzolen en de oksels wordt de magnesium heel snel opgenomen, omdat de huid daar heel dun is. Belangrijk bij het zelf maken is dat je gedestilleerd water gebruikt.

  • Hoi Evelyn, alles wat je nodig hebt zijn magnesiumvlokken, gefilterd of gedestilleerd water en een (glazen) sprayflesje. De flakes los je eenvoudigweg op in het gedestilleerde water en klaar….sprayen maar! Deze flakes kun je online bestellen, bijvoorbeeld bij Unlimited Health of deze webshop

 2. In mijn leven heb ik (hoogstwaarschijnlijk) vaak last gehad van een magnesiumtekort.

  Tijdens een ernstige depressie, die al jarenlang duurde, ontdekte ik magnesium. Door mij dagelijks met magnesiumolie in te smeren heb ik mijn leven teruggekregen. Op deze link http://energiekevrouwenacademie.nl/terugkeer-uit-een-ernstige-depressie/ staat mijn verhaal.

  Geen dag meer zonder magnesium!!!

  • Hoe kom je erachter dat je een magnesiumtekort hebt? Bloed laten prikken en de waarden controleren?

   • Vaak is een magnesiumtekort duidelijk te diagnosticeren aan de hand van symptomen, zoals stress (in alle vormen), stijfheid, verkrampte spieren, restless legs etc. Je kunt natuurlijk ook de magnesiumwaarden testen door bloedafname. Het best kan je deze waarden laten beoordelen door een complementair arts, aangezien de gehanteerde parameters voor magnesium in de reguliere gezondheidszorg erg laag liggen.

 3. Nog steeds erg onbekend in Nederland maar floaten is een zeer effectief middel. Floaten is namelijk drijven op Epson zout ( magnesiumsulfaat)
  We zien zo veel positieve reacties bij mensen. Super om hier mee te werken
  Nog londa

 4. Vergeet in mijn enthousiasme te zeggen wat een mooi duidelijk geschreven stuk dit is.
  Londa

  • Hartelijk dank voor je reactie en je compliment, Londa! Floaten is inderdaad een zeer waardevolle therapievorm die nog vrij onbekend is. Ikzelf heb vorig jaar voor het eerst gefloat en wat een ervaring! Ronduit super! Het is een heerlijke manier van ontspanning, maar ook zeer geschikt voor meditatieve doeleinden…of gewoon even om helemaal lekker tot jezelf te komen. Ik kan het iedereen, en dus niet alleen met een magnesiumtekort, van harte aanraden om eens te ervaren. Zeer waardevol!!

 5. Ik slik een goede nagnesiumcitraat maar slapen blijft een heel lastig ding. Slaap geen dag 7 uur p.n.. Van magnesiumlegering krijg ik jeuk op me benen.
  Hoe kan ik dit nog meer toedienen. Zodat ik tenminste toch 8 uur kan slapen. Lijkt me zooooo fijn

  • Dag Ina, je kan ook een voetenbad, of nog beter een ligbad, met epsomzout nemen. Als je dan nog niet kan slapen zal er een andere oorzaak van je slaapklachten moeten zijn. Misschien heb je stressklachten? Zorg ook dat je tot een uur voor het slapen gaat geen tv, computer of telefoons meer gebruikt i.v.m. het licht. Gewoon lekker ‘afbouwen’ voor je gaat slapen.

 6. Er is nu ook zechsal gel te koop. Is niet zo vet.

 7. Bij tabletvorm, zie ik oa bij De Tuinen verschillende merken. Welke merken worden hiervan door jullie aangeraden?

  • Bij tabletten en capsules wordt meestal gebruik gemaakt van de hulpstof (antikleefstof) magnesiumstearaat. Deze vermindert de opneembaarheid van de werkzame stof enorm. Kies liever voor transdermale magnesiumspray (bijvoorbeeld Zechsal) of neem (voeten)baden met epsomzout. Ook kan floaten een heerlijk aangename manier zijn van magnesiumtherapie.

 8. Ik heb last van spierpijn en slapeloosheid kan ik het bij mijn medicijnen gebruiken en ik heb een stoma. ik heb Prezal een bloedverdunner en een inhaalater.

  • Magnesiumtekort resulteert vaak in de meest uiteenlopende vage klachten. Magnesium kun je over het algemeen veilig innemen naast je medicatie, maar doe dit altijd in samenspraak met de behandelend arts.

 9. Jasper, dank voor je advies, erg fijn. Ik heb het ‘voetenbad’ en de probeerset van Zechsal aangeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *