Magnesiumtekort: spierkramp, slapeloosheid, migraine en hartklachten

magnesiumtekort ontspanning symptomen

“Een magnesiumtekort maakt de kans twee keer zo groot dat je voortijdig sterft, dan wanneer je voldoende magnesium ter beschikking hebt.” Zo staat het vermeld in een studie, gepubliceerd in The Journal of Intensive Care Medicine.1 Magnesium biedt oplossing bij een waslijst aan klachten en ziekten. Door eenvoudigweg het eetpatroon aan te passen of magnesium te suppleren, kunnen tal van klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. In feite gaan veel artsen voorbij aan een magnesiumtekort, terwijl ze intussen medicatie voorschrijven. Ruim de helft van de Nederlanders kampt met een magnesiumtekort. Vaak gaat dit gepaard met gezondheidsklachten, bij anderen is het afwachten wanneer de eerste klachten zich aandienen.

Magnesium is verreweg het krachtigste mineraal voor ontspanning van je complete systeem (lichaam en geest). Het is opmerkelijk hoeveel artsen niet op de hoogte zijn van de voordelen van magnesium, want wat dat betreft loopt de conventionele geneeskunde enorm achter bij complementair. Zeer veel aandoeningen zijn (mede) te herleiden naar een magnesiumtekort.

Magnesium, het ontspanningsmineraal

Iemand die kort aangebonden, prikkelbaar, krampachtig en stijf is, heeft vrijwel zeker een magnesiumtekort. Of het nu je kuitspieren zijn of je stemming, het is een teken van magnesiumtekort.

Dit kritische mineraal is in werkelijkheid verantwoordelijk voor meer dan 300 enzymreacties die plaatsvinden in het gehele lichaam, maar vooral in de botten, spieren en hersenen. Je hebt magnesium nodig in de cellen om energie te maken, voor vele verschillende chemische pompen om te werken, om membranen te stabiliseren en om te helpen de spieren te ontspannen.

Wanneer was de laatste keer dat je een flinke berg zeewier, noten of magnesiumrijke groenten at? Waarschijnlijk moet je het, net als de meeste Nederlanders, hebben van de pindakaas op je brood….

Symptomen magnesiumtekort

De lijst van symptomen die te relateren zijn aan een magnesiumtekort is onmetelijk lang. Er zijn meer dan 3.500 medische referenties naar aanleiding van een magnesiumtekort! Het is dan ook vreemd dat magnesium door de gevestigde orde in de geneeskunde zo wordt genegeerd. Het wordt niet als een medicijn gezien, terwijl het qua werkzaamheid absoluut niet onderdoet voor conventionele medicatie en soms zelfs ook nog krachtiger kan werken. Denk bijvoorbeeld aan levensbedreigende en noodsituaties, zoals epileptische aanvallen en hartfalen.

De meest voorkomende kwalen zijn vaak een teken van een magnesiumtekort:

 • Spierkrampen of spiertrekkingen
 • Slapeloosheid
 • Prikkelbaarheid
 • Gevoeligheid voor harde geluiden
 • Angst
 • Autisme
 • Hartkloppingen
 • Angina
 • Constipatie
 • Hoofdpijn
 • Migraine
 • Fibromyalgie
 • Chronische vermoeidheid
 • Astma
 • Zwaarlijvigheid
 • Hoge bloeddruk
 • PMS
 • Prikkelbare blaas
 • PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)
 • Reflux
 • Moeite met slikken

Magnesiumtekort is een enorm probleem. Door de conservatieve normen die worden gehanteerd voor de meting, heeft 65 procent van de mensen die op de intensive care terechtkomen, een tekort aan magnesium.

De reden voor dit tekort is eenvoudig. Te veel mensen eten eenzijdig en magnesium arm. Sterk bewerkte, geraffineerde voeding op basis van witmeel, vlees en zuivel biedt ons niet alleen een tekort aan magnesium, maar ook aan talloze andere voedingsstoffen.

magnesium 2Naast het feit dat we veel te weinig magnesium binnenkrijgen, zijn er ook factoren die deze deficiëntie nog verergeren. De hoeveelheid magnesium in het bloed neemt af door een teveel aan alcohol, zout, koffie, fosforzuur in cola, overvloedig zweten, voortdurende stress, diarree, overmatige menstruatie, diuretica, antibiotica en andere medicatie.  Met name stress is een sterk onderschatte factor, aangezien er veel magnesium verloren gaat in de urine bij chronische stress.

Het wordt nog gecompliceerder als je nagaat dat er ook sprake is van deficiënties van andere micronutriënten, die nodig zijn om magnesium goed  te kunnen absorberen, zoals vitamine D, vitamine B6 en selenium.

Een wetenschappelijk onderzoeksteam van magnesium concludeerde: “Het is zeer betreurenswaardig dat een tekort aan zo’n goedkoop en laag-toxische voedingsstof zulke dramatische lasten veroorzaakt over de hele wereld.”2

Wat zijn de beste bronnen van magnesium?

Mensen die met een magnesiumtekort kampen, zijn snel geneigd om naar supplementen te grijpen. Zoals de naam al zegt is een supplement een aanvulling en natuurlijk moet je eerst de oorzaken van een tekort wegnemen, voordat je gaat aanvullen. Dit magnesiumtekort schuilt vaak in een voedingspatroon dat te weinig voedingsstoffen bevat.

1. Pure cacao(producten)

Pure, dus ongezoete cacaopoeder is een van de beste bronnen van magnesium. 10 Gram (volle eetlepel) donkere cacaopoeder levert maar liefst 53 mg magnesium op, ofwel 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Zorg wel dat je bij voorkeur kiest voor rauwe, onbewerkte cacao. Mocht je dat te bitter vinden smaken, dan kan je ook kiezen voor chocolade van 70% puur of meer. De hoogste concentraties magnesium zitten echter in onbewerkte cacao.

Vooral vrouwen hebben rond de maandelijkse cyclus meestal een verhoogde behoefte aan magnesium, aangezien de emotionele stress – vaak PMS – vragen om ontspanning (magnesium). Door het eten van chocolade verbetert de stemming, doordat de hormoonspiegels en hersenfunctie in evenwicht worden gebracht door de magnesium.1

2. Noten

Amandelen, paranoten, pecannoten en macadamia-noten bevatten flinke hoeveelheden magnesium. Aangezien magnesium samen met vitamine D en calcium een rol speelt in het verbeteren van de botdichtheid, zijn noten dus van groot belang voor gezonde botten.

De magnesium in noten ondersteunt een gezonde testosteronspiegel, wat zorgt voor een toename van kracht, verbetering van spierherstel en eiwitsynthese. Noten zijn een uitstekend tussendoortje en helpen om een gezonde magnesiumspiegel te handhaven. Met name voor sporters is magnesium belangrijk, aangezien zij via het transpiratievocht en urine veel magnesium verliezen.

Onder de noten zijn paranoten de beste bron van magnesium, maar ook van het sporenelement selenium.

3. Spinazie

Naast het feit dat spinazie boordevol zit met vezels en voedingsstoffen zoals foliumzuur, kalium en vitamine B6, is het ook een van de beste plantaardige bronnen voor magnesium. Spinazie is eenvoudig toe te voegen aan je voedingspatroon, omdat het makkelijk te bereiden is. Je kan het door salades doen, voeg het toe aan je smoothies of gooi  een handje door je omelet.

Aangezien spinazie ook een goede bron is van calcium, heb je alleen aanvullend nog vitamine D nodig voor sterke botten.

4. Pompoenpitten

Je gezondheid staat of valt bij de gezondheid van het maagdarmkanaal. Het goed onderhouden van je darmgezondheid is dan ook essentieel om gifstoffen en onzuiverheden in voldoende mate af te voeren. Een dieet met voldoende magnesium verbetert de darmpersitaltiek, waardoor afvalstoffen sneller het lichaam weer verlaten.

Magnesium in onder andere pompoenpitten is een natuurlijk spierontspannend middel dat de doorgang van de ontlasting in de darmen stimuleert. Met een dagelijks handje pompoenpitten vul je je magnesiumgehalte aan in tijden van stress. Je kan ze ook lekker in de koekenpan even poffen en lekker door je salades doen.

5. Snijbiet

Donkere bladgroenten horen bij de beste bronnen van magnesium in voeding. Groene groenten zoals snijbiet bieden naast magnesium ook andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en andere mineralen.

Door de veranderingen in de oestrogeenspiegels, zijn vrouwen vooral vatbaar voor de effecten van magnesiumtekort. Wanneer de oestrogeenspiegel verhoogd is, moet ook de magnesiuminname navenant worden verhoogd om de balans van calcium en magnesium in het bloed te verbeteren

6. Avocado’s

Avocado’s zijn een rijke bron van magnesium, vitamine B-complex, vitamine A, C, E, K en gezonde vetzuren. Regelmatig avocado’s eten kan het risico op een magnesiumtekort aanzienlijk verlagen.

Een avocado levert 40 mg magnesium en levert dus een flinke bijdrage in je dagelijkse magnesiumbehoefte en verbetert bovendien je humeur.

7. Zeegroenten

Zeegroenten zijn vooral bekend om de diepgroene kleur van de chlorofyl die ze bevatten. Daarnaast zijn zeegroenten ook een van de betere magnesiumrijke voedingsmiddelen. De combinatie van chlorofyl en magnesium bestrijdt stress en helpt de uitputting van magnesiumniveaus te voorkomen.

Nori en kelp zijn uitstekende bronnen van magnesium. Kelp is een van de beste magnesiumbronnen die er zijn en bevat maar liefst 121 mg magnesium per 100 gram kelp.

Welke factoren bevorderen een magnesiumtekort?

Een magnesiumtekort is moeilijk meetbaar en lastig te bestuderen, omdat er geen goede parameters voor bestaan. Desalniettemin kan men op ongevaarlijke wijze aftasten wat een gewenste magnesiumspiegel is. Door de volgende maatregelen te treffen, kun je een gezonde magnesiumspiegel in het lichaam opbouwen:

 • Beperk het gebruik van frisdranken, koffie, zout, suiker en alcohol
 • Stress put niet alleen de bijnieren uit doordat deze overuren draaien om cortisol te produceren, het put ook de magnesiumvoorraad uit. Ontspan jezelf actief. Neem meerdere malen per dag de tijd om jezelf bewust te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk.
 • Vermijd het gebruik van diuretica.

Magnesium supplement

Neem een magnesium supplement en test de benodigde dosis volgens de volgende methode: neem bij het ontbijt één capsule of tablet in. Doe dit elk uur totdat de darmen onrustig worden. Dan weet je dat dat je maximale dosis is. Aangezien elke individuele leefstijl uniek is, is het niet mogelijk een goede dosis te noemen en is het verstandig dit zelf uit te proberen.  Een overdosis krijg je niet snel, wat ik heb mensen aan het infuus gezien die heeeeel lekker ontspannen waren. Een goed magnesiumsupplement bevat de goed opneembare vorm magnesium bisglycinaat. Je kan dit supplement bij BOL.com bestellen. Een ander alternatief is transdermale magnesiumolie, die je opneemt via de huid. Die kan je zelf eenvoudig maken door magnesiumvlokken op te lossen in gezuiverd of gedestilleerd water. In het onderstaande boek leer je alles over magnesium en over hoe transdermale magnesiumtherapie werkt.

Er zijn vele soorten magnesium. De absorbeerbare vormen zijn magnesium citraat, glycinaat tauraat of aspartaat, maar de magnesium gebonden chelaten (malaat, succinaat, fumaraat) zijn ook goed.

 • Vermijd magnesiumcarbonaat, sulfaat, gluconaat en oxide. Deze soorten magnesium worden slecht geabsorbeerd (en worden meestal gebruikt in goedkope supplementen).
 • Bijwerkingen van een teveel aan magnesium zijn een rommelende buik en diarree.
 • De meeste mineralen werken het best in combinatie met elkaar (volledig spectrum), dus een multimineralencomplex kan een goede combi zijn.

Neem regelmatig een warm (voeten)bad met epsomzout. De huid werkt als een spons en als je daarbij stilstaat kun je beter mineralen opnemen dan giftige cosmetica. Mensen met nierklachten of ernstige hartaandoeningen moeten alleen magnesium nemen onder toezicht van een arts. Dus heb je een van bovenstaande klachten? Zorg dat je meer magnesium inneemt. Het ontspant lichaam en geest.

Een vorm van magnesium die zeer goed wordt opgenomen in het lichaam is magnesium in de vorm van olie. Via de huid wordt magnesium zeer goed opgenomen. Het merk Zechsal heeft olie die de meest zuivere en hoogst geconcentreerde bron ter wereld, de Zechsteinbron in Groningen. De bron is ontstaan na het verdampen van de Zechstein Zee, circa 250 miljoen jaar geleden. uit 1600 meter diepte worden de oerkristallen naar boven gehaald. De magnesiumolie is handig in gebruik. Je kan ook magnesiumchloride vlokken aan je voetenbad of badwater toevoegen.

Het is overigens niet voor niets dat van oudsher de volkeren die aan zee leefden (dus bij het zoute zeewater), minder vatbaar waren voor ziekte en beter in staat waren zich te ontspannen. Dagelijks even pootje baden in zout zeewater is een werkelijke weldaad voor het lichaam en om je lekker te kunnen ontspannen. Ook floaten is een geweldige manier om je lichaam eens even goed te verzadigen met magnesium. Daarbij lig je in een tank met zout water.

Leestip over magnesium

‘Anders denken over Magnesium’

In dit kleine maar zeer leerzame boekje worden alle ins en outs van magnesium beschreven. In het boek leer je hoe je de symptomen van een magnesiumtekort kunt herkennen, welke factoren bijdragen aan het ontstaan van een tekort en hoe je ervan kunt herstellen. Natuurlijk is het belangrijkst hoe je je leefstijl en eetpatroon zodanig kan aanpassen zodat je preventief te werk kunt gaan en in de toekomst geen last meer kunt krijgen van een tekort aan magnesium.

Bronnen:

(1) Tong, GM en RK Rude. 2005. Een tekort aan magnesium in kritieke ziekte. J Intensive Care Med 20 (1): 3-17. Review.

(2) S. Johnson. 2001. De veelzijdige en wijdverspreide pathologie van magnesiumtekort. Med hypothesen 56 (2): 163-70

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies