Malinezuur, de sleutel tot een zachtere, jongere huid

malinezuur appelzuur natuurlijke huidverzorging

Malinezuur, in de volksmond appelzuur, is een ingrediënt dat je vaak aantreft in anti-aging crèmes. Het is namelijk een zeer waardevolle stof die bijdraagt aan het vermogen van de huid om vocht vast te houden en de huid dus een mooi ‘gevuld’ uiterlijk te geven.

Het woord malinezuur is afgeleid van het Latijnse woord malum, dat appel betekent. Het specifieke stofje malinezuur werd in 1785 voor het eerst geïsoleerd uit appelsap. Het wordt ook als ingrediënt toegepast in de voedingsindustrie, waar het bijvoorbeeld dranken en snoepgoed een zurige smaak geeft.

In veel haar- en huidverzorgingsproducten wordt het ingrediënt ook veel toegepast, onder andere in:

  • shampoos
  • bodylotions
  • nagelverzorgingsproducten
  • acne- en anti-agingproducten

Wat is malinezuur?

Appelzuur maakt deel uit van een familie van fruitzuren, de zogenaamde alfahydroxyzuren (AHA). Deze familie van zuren stimuleren de afscheiding van dode huidcellen door op de cellulaire structuur van de huid in te werken. Eenvoudig gezegd: appelzuur werkt in op de dode en afstervende huidcellen. De dode huidcellen worden week en worden afgestoten. Hierdoor komt de jongere huid aan de oppervlakte, met een frisse, jonge teint tot gevolg.

Voordelen appelzuur

Huidverzorgingsproducten die malinezuur bevatten, kunnen diverse voordelen geven met een gezonde huid tot gevolg:

  • Door de verwijdering van de dode huidcellen, ben je verzekerd van een gezond glanzende en gladde huid.
  • De huid blijft mooi ‘vol’ van structuur door het verbeterde vermogen om vocht vast te houden.
  • Door de volle huidstructuur krijgen rimpels geen/minder kans.

Malinezuur in cosmeticaproducten

Natuurlijk is de cosmetica-industrie goed op de hoogte van de voordelen van malinezuur. Het is dan ook niet voor niets dat dit ingrediënt in talloze cosmeticaproducten wordt verwerkt en dat ze scheutig zijn met het vermelden van de voordelen.

Wees echter alert! Deze producten bevatten vrijwel allemaal synthetische ingrediënten die meer kwaad doen dan goed! En bovendien bevatten ze slecht een zeer klein percentage van de werkzame stof. Sterker nog, de overige synthetische ingrediënten doen vaak per saldo de werking van malinezuur teniet.

Kies liever voor volledig natuurlijke cosmetica met uitsluitend werkzame stoffen. Al die synthetische crèmes uit de fabriek hebben we echt niet nodig voor een gezond uiterlijk. Ringana is een voorbeeld van volledig natuurlijke cosmetica en is zelfs vers!

De pH-balans en vochtretentie van de huid

Appelzuur is ook een uitstekend middel om de huid gehydrateerd te houden. Ons huidoppervlak is van nature licht zuur en heeft een pH-waarde van 4,5 tot 5,5. Het appelzuur draagt eraan bij dat deze zuurgraad gehandhaafd blijft.

Hierdoor heeft de huid een betere beschermfunctie tegen invloeden van buitenaf. Als de pH-waarde van de huid onevenwichtig is, raakt de beschermende functie van de huid gedestabiliseerd en loopt men meer kans een droge huid te krijgen. Ook wordt de weg hiermee vrijgemaakt voor ontstekingen.

“Appelzuur is bij hogere concentraties in staat door te dringen in de lagere niveaus van de huid waar het aanzet tot de nieuwe vorming van collageen,” legt dermatoloog Dr. Annie Chiu uit. Collageen is een eiwit dat de bouw en het herstel van cellen bevordert. Het ondersteunt de veerkracht en flexibiliteit van de huid en voorkomt dat de huid slap wordt. Naarmate men ouder wordt vertraagt de productie van collageen en die vertraging wordt met malinezuur (deels) ondervangen.

Wat zijn goede bronnen van malinezuur?

Goede bronnen van malinezuur zijn natuurlijk zure appels, maar ook nectarines, kersen, lychees, bananen, mango’s, perziken, tomaten en aardbeien bevatten aanzienlijke hoeveelheden. Het zit eigenlijk wel in vrijwel alle vruchten, maar in mindere mate dan in het genoemde fruit.

Uiteraard bevat appelciderazijn het meeste malinezuur. Wees echter zeer voorzichtig met het gebruik, want er zijn mensen die flinke brandwonden mee hebben opgelopen. Leng de appelciderazijn eerst aan (1:20) en probeer een klein stukje huid om te kijken hoe deze erop reageert. Lees eerst het blog Natuurlijke verzorgingsproducten om mee op te passen.

Malinezuur in een notendop

Dit fruitzuur heeft een bijzondere waarde voor de huid en onze algemene gezondheid. Door het zowel van binnenuit als van buitenaf te gebruiken, geef je de huid de optimale omstandigheden om te stralen. Van binnenuit voorziet het de huid van belangrijke stoffen om de structuur van de huid te beschermen, van buitenaf zorgt het ervoor dat de dode huidcellen worden verwijderd.

Kies het liefst voor volledig natuurlijke bronnen zoals fruit. Eventueel kan je ook kiezen voor appelciderazijn, maar nogmaals, pas hiermee op!

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies