Malinezuur, de sleutel tot een zachtere, jongere huid

malinezuur appelzuur natuurlijke huidverzorging

Malinezuur, in de volksmond appelzuur, is een ingrediënt dat je vaak aantreft in anti-aging crèmes. Het is namelijk een zeer waardevolle stof die bijdraagt aan het vermogen van de huid om vocht vast te houden en de huid dus een mooi ‘gevuld’ uiterlijk te geven.

Het woord malinezuur is afgeleid van het Latijnse woord malum, dat appel betekent. Het specifieke stofje malinezuur werd in 1785 voor het eerst geïsoleerd uit appelsap. Het wordt ook als ingrediënt toegepast in de voedingsindustrie, waar het bijvoorbeeld dranken en snoepgoed een zurige smaak geeft.

In veel haar- en huidverzorgingsproducten wordt het ingrediënt ook veel toegepast, onder andere in:

  • shampoos
  • bodylotions
  • nagelverzorgingsproducten
  • acne- en anti-agingproducten

Wat is malinezuur?

Malinezuur, of appelzuur, maakt deel uit van een familie van fruitzuren, de zogenaamde alfahydroxyzuren (AHA). Deze plantenstoffen komen vooral voor in appels, maar ook in mindere mate in peren, perziken, pruimen en tomaten. Deze familie van zuren stimuleert de afscheiding van dode huidcellen door op de cellulaire structuur van de huid in te werken. Eenvoudig gezegd: appelzuur werkt in op de dode en afstervende huidcellen. De dode huidcellen worden week en worden afgestoten. Hierdoor komt de jongere huid aan de oppervlakte, met een frisse, jonge teint tot gevolg.

Voordelen en werking appelzuur

Huidverzorgingsproducten die malinezuur bevatten, kunnen diverse voordelen geven met een gezonde huid tot gevolg:

  • Door de verwijdering van de dode huidcellen, ben je verzekerd van een gezond glanzende en gladde huid.
  • De huid blijft mooi ‘vol’ van structuur door het verbeterde vermogen om vocht vast te houden.
  • Door de volle huidstructuur krijgen rimpels geen/minder kans.

Geconcentreerd appelzuur wordt gebruikt in voedsel en drank als smaakstof en pH-aanpasser, het wordt ook gebruikt in de cosmetische industrie als exfoliant.

Het appelzuur speelt een rol in het energiemetabolisme aangezien het betrokken is bij de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de primaire energiedrager in cellen.

Daarnaast bevatten sommige maline supplementen appelzuur en magnesium, dat wordt gebruikt om spierpijn en fibromyalgiesymptomen te verlichten, hoewel het bewijs hiervoor beperkt is.

Het is belangrijk op te merken dat een overmatige inname van appelzuur bijwerkingen kan veroorzaken zoals maagklachten en diarree, het is aan te bevelen een arts te raadplegen voordat u een appelzuursupplement neemt.

Malinezuur in cosmeticaproducten

Natuurlijk is de cosmetica-industrie goed op de hoogte van de voordelen van malinezuur. Het is dan ook niet voor niets dat dit ingrediënt in talloze cosmeticaproducten wordt verwerkt en dat ze scheutig zijn met het vermelden van de voordelen.

Wees echter alert! Deze producten bevatten vrijwel allemaal synthetische ingrediënten die meer kwaad doen dan goed! En bovendien bevatten ze slecht een zeer klein percentage van de werkzame stof. Sterker nog, de overige synthetische ingrediënten doen vaak per saldo de werking van malinezuur teniet.

Kies liever voor volledig natuurlijke cosmetica met uitsluitend werkzame stoffen. Al die synthetische crèmes uit de fabriek hebben we echt niet nodig voor een gezond uiterlijk.

De pH-balans en vochtretentie van de huid

Appelzuur is ook een uitstekend middel om de huid gehydrateerd te houden. Ons huidoppervlak is van nature licht zuur en heeft een pH-waarde van 4,5 tot 5,5. Het appelzuur draagt eraan bij dat deze zuurgraad gehandhaafd blijft.

Hierdoor heeft de huid een betere beschermfunctie tegen invloeden van buitenaf. Als de pH-waarde van de huid onevenwichtig is, raakt de beschermende functie van de huid gedestabiliseerd en loopt men meer kans een droge huid te krijgen. Ook wordt de weg hiermee vrijgemaakt voor ontstekingen.

“Appelzuur is bij hogere concentraties in staat door te dringen in de lagere niveaus van de huid waar het aanzet tot de nieuwe vorming van collageen,” legt dermatoloog Dr. Annie Chiu uit. Collageen is een eiwit dat de bouw en het herstel van cellen bevordert. Het ondersteunt de veerkracht en flexibiliteit van de huid en voorkomt dat de huid slap wordt. Naarmate men ouder wordt vertraagt de productie van collageen en die vertraging wordt met malinezuur (deels) ondervangen.

Wat zijn goede bronnen van malinezuur?

Goede bronnen van malinezuur zijn natuurlijk zure appels, maar ook nectarines, kersen, lychees, bananen, mango’s, perziken, tomaten en aardbeien bevatten aanzienlijke hoeveelheden. Het zit eigenlijk wel in vrijwel alle vruchten, maar in mindere mate dan in het genoemde fruit.

Uiteraard bevat appelciderazijn het meeste malinezuur. Wees echter zeer voorzichtig met het gebruik, want er zijn mensen die flinke brandwonden mee hebben opgelopen. Leng de appelciderazijn eerst aan (1:20) en probeer een klein stukje huid om te kijken hoe deze erop reageert. Lees eerst het blog Natuurlijke verzorgingsproducten om mee op te passen.

Malinezuur in een notendop

Dit fruitzuur heeft een bijzondere waarde voor de huid en onze algemene gezondheid. Door het zowel van binnenuit als van buitenaf te gebruiken, geef je de huid de optimale omstandigheden om te stralen. Van binnenuit voorziet het de huid van belangrijke stoffen om de structuur van de huid te beschermen, van buitenaf zorgt het ervoor dat de dode huidcellen worden verwijderd.

Kies het liefst voor volledig natuurlijke bronnen zoals fruit. Eventueel kan je ook kiezen voor appelciderazijn, maar nogmaals, pas hiermee op!

Veelgestelde vragen

Wat is malinezuur?

Malinezuur (ook bekend als appelzuur) is een organisch zuur dat van nature voorkomt in veel vruchten, met name in appels. Het wordt ook aangetroffen in andere vruchten, zoals peren, druiven, en kersen, evenals in groenten zoals bieten en wortels.

Malinezuur heeft een verfrissende, zure smaak en wordt vaak gebruikt als voedingsadditief om de smaak van voedsel en dranken te verbeteren. Het wordt gebruikt in de voedingsindustrie als zuurteregelaar, conserveermiddel, en als smaakversterker. Bovendien wordt malinezuur soms gebruikt in de farmaceutische industrie en als ingrediënt in cosmetische producten.

Hoe wordt malinezuur gebruikt in de farmaceutische industrie?

In de farmaceutische industrie wordt malinezuur gebruikt voor verschillende doeleinden vanwege zijn eigenschappen als een organisch zuur. In de farmaceutische industrie wordt malinezuur gebruikt als:

Bindmiddel in tabletten: Malinezuur kan worden gebruikt als bindmiddel bij de productie van tabletten. Het helpt bij het samendrukken van de ingrediënten in tabletvorm, waardoor de tabletten hun vaste vorm behouden en gemakkelijk kunnen worden ingenomen.

Stabilisator in oplossingen: Malinezuur wordt soms toegevoegd als natuurlijke pH-stabilisator. Het helpt bij het handhaven van de gewenste zuurgraad van de oplossing, waardoor de werkzaamheid en stabiliteit van het geneesmiddel behouden blijven.

Smaakmaskering: Malinezuur kan worden gebruikt om de onaangename smaak van bepaalde geneesmiddelen te verbergen. Denk bijvoorbeeld aan oplostabletjes die je onder de tong moet leggen. Door het toe te voegen, kan de smaak van het medicijn worden verbeterd.

Oplosbaarheidsverbeteraar: Malinezuur kan worden gebruikt om de oplosbaarheid van bepaalde geneesmiddelen te verbeteren. Dit is vooral handig bij het formuleren van medicijnen die slecht oplosbaar zijn in water, waardoor de absorptie en effectiviteit van het geneesmiddel worden verbeterd.

Het gebruik van malinezuur in de farmaceutische industrie is zorgvuldig gereguleerd. Het wordt meestal in zeer kleine hoeveelheden gebruikt en dient een specifiek doel in de formulering en productie van geneesmiddelen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies