Mangaan is een micronutriënt waarover je niet veel hoort. Toch is het een ontzettend belangrijke antioxidant die vrije radicalen bestrijdt en tal van vitale lichaamsfuncties ondersteunt, waaronder een goede voedselvertering en de botstructuur.
Functies van mangaan
Het kan helpen de vermoeidheid te verminderen, de ernst van osteoporose verlagen en zelfs het geheugen verbeteren. Het is een sporenelement dat het lichaam ondersteunt om eiwitten en vetten om te zetten in energie. Het bevordert ook de normale groei van botten, helpt bij het behoud van een gezonde voortplanting, zenuw- en immuunsysteem, en is betrokken bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Bovendien is dit mineraal belangrijk bij de bloedstolling en de vorming van kraakbeen en smeervloeistof in de gewrichten.
Je vind deze stof in grote hoeveelheden in planten en dieren, maar van dit element wordt zeer weinig gevonden in menselijk weefsel, terwijl het daar tal van vitale functies vervult en ondersteunt. In feite werd het belang van mangaan voor een goede gezondheid onderschat tot de jaren 1970, toen voor het eerst de gebreken aan deze stof werden geconstateerd.
Hoewel het tot de dag van vandaag wordt onderzocht, is bevestigd dat het sterk antioxiderende eigenschappen heeft en nodig is om een aantal enzymen te activeren die het mogelijk maken om voedsel te verteren. Mangaan helpt het lichaam bij de absorptie van vitamine B1 (thiamine) en vitamine E en werkt samen met alle vitamine B vitamines ter bestrijding van depressie, angst en zenuwaandoeningen.
Ook wordt gemeld dat het zware menstruele stromen vermindert en de schildklierfunctie verbetert (de schildklierfunctie is afhankelijk van een balans tussen mangaan en jodium en een tekort aan beide kan hypothyreoïdie veroorzaken).
Voedingsbronnen van mangaan
Goede natuurlijke bronnen van mangaan zijn avocado’s, noten en zaden, zeewier, thee, rozijnen, ananas, spinazie, broccoli, sinaasappels, bonen, volkoren granen, bosbessen, eigeel, gedroogde erwten en groene bladgroenten.
Veel kruiden zijn rijk aan antioxidanten en hebben een hoge ORAC-waarde. Deze kruiden bevatten ook mangaan, zoals alfalfa, kliswortel, kamille, paardenbloem, venkel, fenegriek, ginseng, hop, paardenstaart, citroengras, peterselie, pepermunt, wilde yam en framboos.
Er geldt geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) , maar een inname van 2,5-5,0 milligram is veilig en geschikt voor iedereen van 11 jaar en ouder.
Mangaantekort symptomen
Wat zijn mogelijke symptomen wanneer je onvoldoende binnenkrijgt? Een mangaantekort wordt gekoppeld aan onvruchtbaarheid, misvorming van bot, zwakte, toevallen, atherosclerose, verwardheid, convulsies, oogproblemen, gehoorproblemen, hartaandoeningen, hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, prikkelbaarheid, geheugenverlies, spiercontracties, schade aan alvleesklier, overvloedig zweten, snelle pols, tandenknarsen, tremoren en osteoporose.
Het verhoogt niet alleen de effectiviteit van vitamine E en vitamine B, maar van supplementen met dit sporenelement is ook aangetoond dat ze de effectiviteit van glucosamine supplementen verhogen. Daarmee is mangaan dus ook een zeer nuttig supplement voor stijve gewrichten.
Omdat het uitstekend ‘samenwerkt’ met andere micronutriënten, wordt het meestal toegepast in combinatiesupplementen. Zo krijgen de ingrediënten een synergetisch effect en werken ze dus krachtiger.
Natuurlijk zijn er tal van mangaansupplementen. Er zijn ook verschillende stand-alone supplementen in verschillende vormen, waaronder mangaangluconaat, mangaansulfaat, mangaanascorbaat en mangaan aminozuurchelaten.