Manuka honing kopen? Houd deze tips aan over kwaliteit en geneeskracht

Manuka honing bestellen medicinale kwaliteit

Manuka honing is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, waar het wordt gewonnen uit de door bijen bestoven Manuka struik. Het is een van de meest unieke en heilzame vormen van honing die er in de wereld te vinden zijn. De toepassingen van Manuka lopen uiteen van een lekkere zoetmaker in de thee tot medicinale toepassingen bij keelpijn, spijsverteringsziekten en zelfs tot stafylokokbesmettingen en gingivitis.

Bij de Aboriginals van Nieuw-Zeeland is de heilzame werking van deze unieke honingsoort al duizenden jaren bekend en men maakt er dan ook dankbaar gebruik van voor talloze medicinale toepassingen. Door de globalisering heeft Manuka de laatste decennia ook zijn weg gevonden naar het Westen, waar de lokale honingsoorten steeds vaker vervuild blijken te zijn (Keuringsdienst van Waarde) en van een bedroevend lage kwaliteit zijn.

Welke honing kiezen?

De ene honing is de andere niet: er zijn talloze soorten honing die op hun beurt weer verschillende bewerkingsprocessen kunnen ondergaan, alvorens ze hun weg vinden naar de consument. De ene honing is rauw, de andere gepasteuriseerd. Weer een ander is gefilterd of juist ongefilterd en soms zit er bijenwas in verwerkt. Maar welke honingsoort moet je dan kiezen?

Als vuistregel kun je aanhouden dat goedkoop duurkoop is. Maar pas daarmee op, want daardoor worden er vaak valse claims gedaan om hoge prijzen te kunnen vragen. De meeste honingproducten in de supermarkt kun je gerust bestempelen als rommel. Voor de beste kwaliteit wend je je het beste tot de imker of zoek je gecertificeerde honing.

Manuka honing kwaliteitsstandaarden

Manuka honing steekt sowieso in kwaliteit met kop en schouders boven de meeste ‘concurrentie’ uit. Daarnaast beschikt Manuka over zeer krachtige plantenstoffen die in staat zijn bacteriën te vernietigen. Deze krachtige antibacteriële eigenschappen in deze honingsoort zijn mede te danken aan de stof methylglyoxaal (MGO). MGO is een stof die voorkomt in de meeste soorten honing, maar meestal uitsluitend in kleine hoeveelheden.

In de manuka is de MGO afkomstig van de omzetting vanuit een andere verbinding, de stof dihydroxyaceton, die wordt gevonden in de nectar van manuka bloemen. Hoe hoger de MGO-concentratie, des te sterker het effect als antibioticum. Daarnaast zijn er ook nog andere plantenstoffen betrokken bij het medicinale effect van Manuka honing.

De honingproducenten hebben daarnaast ook een schaal ontwikkeld om de potentie van Manuka weer te geven: De UMF, wat staat voor Unique Manuka Factor. De UMF-classificatie komt overeen met de concentratie van MGO en andere verbindingen die zich in de honing bevinden.

Om een therapeutische waarde te kunnen vertegenwoordigen, is een minimale rating van 10 UMF vereist. Honing op of boven dat niveau wordt op de markt gebracht als “UMF Manuka Honey” of “Active Manuka Honey.”

Welke kwaliteit Manuka honing?

Natuurlijk geldt dat hoe hoger de waarde van de werkzame stoffen, hoe beter de therapeutische waarde. Hoewel van de lagere waardes geen ‘wonderen’ mogen worden verwacht, mag bij de hogere waardes gerust worden gesproken van medicinale kwaliteit.0

De ‘standaard’ Manuka honing van Manuka Health uit Nieuw-Zeeland is verkrijgbaar in de volgende opties:

Manuka honing MGO 30+

Manuka honing MGO 100+

Manuka honing MGO 250+

Manuka honing MGO 400+

Manuka honing MGO 550+

Manuka honing gezondheidsvoordelen

Met name de laatste jaren is de populariteit van Manuka ook overgewaaid naar West-Europa. De groeiende vraag naar natuurlijke middelen om de gezondheid te ondersteunen, heeft gezorgd voor een betere beschikbaarheid. Wist je dat de honing met een waarde van 550+ in de Uk zelfs een geregistreerd medicijn is?

1.Natuurlijke behandeling acne en eczeem

Hoewel er maar weinig klinische onderzoeken beschikbaar zijn, melden gebruikers van Manuka wereldwijd zeer veelbelovende ervaringen bij de bestrijding van huidklachten. De krachtige antimicrobiële werking is blijkbaar in staat de klachten te verminderen.1

Door simpelweg dagelijks wat honing, al dan niet verdund, voor een paar minuten aan te brengen op de aangedane huid, lijken bij veel mensen de klachten reeds te verminderen. Om de klachten duurzaam te bestrijden is een combinatie met een goed eetpatroon natuurlijk wel gewenst.

Ook bij atopische dermatitis lijkt Manuka mogelijk effectief te kunnen zijn. De onderzoeken zijn echter zeer kleinschalig uitgevoerd en moeten nog onderbouwd worden door representatieve en gecontroleerde klinische onderzoeken.2

De meeste mensen beweren dat het toepassen van honing gedurende een paar minuten op de aangetaste gebieden en vervolgens afwassen met zachte zeep en water, meestal voldoende is. Herhaal dit elke dag of om de andere dag voor de beste resultaten.

De Manuka honing mgo 600+ is de ultieme gezichtsverzorging op het gebied van Manuka. Dit product is volledig samengesteld uit pure en natuurlijke ingrediënten van de allerhoogste kwaliteit.

2.Maagzuurtekort, bacteriële overgroei en zure oprispingen

Zure oprispingen, maagzuurtekort en bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) gaan hand in hand. De natuurlijke antibiotica kwaliteiten van Manuka honing zijn een uitstekende natuurlijke manier om bacteriële aandoeningen te  bestrijden.

Met name de bacterie Clostridium, die van invloed is op alle drie de aandoeningen, is bijzonder vatbaar voor de bacteriedodende effecten van Manuka.3 Met het gebruik van Manuka verminder je zure oprispingen en ondersteun je de darmgezondheid.

3.Verbetert de slaap

Manuka staat erom bekend dat het de slaap bevordert. Dat is wel heel ver gezocht zou je denken…. Nee, Manuka  zorgt ervoor dat de glycogeenvoorraad in de lever slechts langzaam wordt vrijgegeven, die nodig is voor de basale lichaamsfuncties tijdens de slaap.

Door ’s avonds voor het slapengaan nog wat honing door de thee te mengen, stimuleer je de de afgifte van melatonine, het hormoon dat de slaap bevordert.4

Met een kwalitatief slaappatroon is de kans op andere vervelende klachten ook direct gereduceerd. Onder andere hartaandoeningen, type II diabetes, beroerte en artritis worden geassocieerd met een slechte slaapkwaliteit.

4.Vermindert keelpijn en stimuleert het immuunsysteem

In een onderzoek uit 2007 stelden wetenschappers dat de proteïne 5.8kDa in Manuka in staat is de TLR2 en TLR4 receptoren te blokkeren, waardoor het immuunsysteem wordt gestimuleerd.5

Daarnaast is Manuka in staat om de ontwikkeling van de Streptococcus pyogenes te stoppen, waardoor een lepeltje honing al kan volstaan om keelpijn te voorkomen of te genezen.

5.Bestrijdt stafylokokbesmettingen (MRSA)

De ziekenhuisbacterie MRSA is de vrees voor elke ziekenhuispatiënt. Het overmatige gebruik van antibiotica en de super hygiënische omstandigheden waaronder we tegenwoordig leven, zorgen voor een steeds slechter wordende weerstand van ons immuunsysteem, waardoor we steeds vatbaarder worden voor onder andere MRSA.

Manuka honing verandert de chemische structuur van de bacterie, waardoor de celdeling vertraagt. Hierdoor kan met het gebruik van Manuka de bacterie de kop worden ingedrukt.6

6.Beschermt de tanden en voorkomt tandvleesontsteking

Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat Manuka honing het gebit beschermt tegen tandplak en kan helpen bij de behandeling van tandvleesontsteking.7,8 Door de geweldige antimicrobiële eigenschappen wordt de ophoping van bacteriën in de biofilms verminderd. Ook de bestanddelen calcium, zink en fosfor in de honing zijn belangrijke voedingsstoffen voor een gezond gebit.

De Manuka tandpasta zonder fluoride is een bijzonder geschikte oplossing bij tandvleesontsteking of preventief bij het ontstaan van tandsteen.

7.Bescherming en genezing van brandwonden en snijwonden

Manuka kan ook worden gebruikt voor een versnelde wondheling en zorgt door de antibacteriële werking dat infecties verminderen of zelfs worden voorkomen, afhankelijk van de therapeutische waarde (GMO).9

8.Beschermt tegen allergieën en hooikoorts

Het gebruik van Manuka honing kan ook bescherming bieden tegen allergische reacties. Zo concludeerden de onderzoekers van een studie die werd uitgevoerd aan het South Karelia Allergy and Environment Institute in Finland. Ze onderzochten de effecten van de honing op diverse allergieen, waaronder ook hooikoorts. De resultaten waren indrukwekkend:

De patiënten rapporteerden een 60% lagere totale symptoomscore, hadden tweemaal zoveel dagen zonder symptomen en zelfs 70% minder dagen met ernstige symptomen. Ook gebruikten ze 50% minder antihistaminica vergeleken met de controlegroep.

Kortom, Manuka honing is een bijzonder effectieve natuurlijke remedie tegen allergieën en hooikoorts.10

Hoe werkt Manuka?

Het was pas in 1981 dat Nieuw-Zeelandse onderzoekers wetenschappelijk aantoonden hoe Manuka nu in feite werkt, terwijl de Nieuw-Zeelandse natuurvolkeren het al duizenden jaren gebruiken.

De onderzoekers kwamen erachter dat Manuka honing aanzienlijk meer enzymen bevat dan normale honing. Deze enzymen creëren een natuurlijk waterstofperoxide dat werkt als een krachtig antibacterieel middel. Sommige stammen in de honing uit Nieuw-Zeeland zijn bijzonder rijk aan waterstofperoxide, methylglyoxal en dihydroxyaceton.

Deze combinatie van krachtige stoffen en de hoge voedingswaarde zorgt voor de medicinale kracht die de honing met een hogere MGO-waarde vertegenwoordigt. In feite is de MGO-waarde en de UMF-waarde de garantie dat de Manuka honing van medicinale kwaliteit is.

UMF-waarde Manuka honing

De minimale UMF-waarde voor Manuka is UMF5, maar deze wordt niet als nuttig beschouwd qua werking. Met een kwaliteit vanaf UMF 10+ mag je  de antibacteriële werking verwachten. Alle honing met een waarde van UMF15 en hoger zijn van superieure kwaliteit.

 • 0-4 – Niet-therapeutisch
 • 4-9 – Onderhoudsniveau met algemene voordelen voor de gezondheid van de honing
 • 10-14 – Ondersteunt natuurlijke genezing en bacteriële balans
 • 15+ – Superieure hoeveelheden fenolen met therapeutische, of bij een hoge MGO-waarde, medicinale kwaliteit

De UMF-waarde vind je altijd op de verpakking van het honingproduct, net zoals de MGO-waarde.

Voedingswaarde Manuka honing

Het onderscheidende van Manuka naast de krachtige fenolen in de honing, is de indrukwekkende voedingswaarde. Sowieso staat rauwe honing bekend om de voedingswaarde en immuunversterkende eigenschappen.11, maar daarnaast bevat Manuka ook nog bijzonder hoge waarden van andere voedingsstoffen, waaronder:

 • Aminozuren
 • B-vitamines (vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5 en vitamine B6)
 • Calcium
 • Koper
 • IJzer
 • Magnesium
 • Mangaan
 • Fosfor
 • Kalium
 • Natrium
 • Zink

Gebruik Manuka honing

Afhankelijk van het doel van je gebruik, kan je dagelijks één tot twee eetlepels honing gebruiken. Je kunt het toevoegen aan je thee of door je ontbijt. Goed om te weten is dat Manuka en kaneel een complementaire werking hebben.12

Beide hebben een zeer krachtige antimicrobiële werking en als je keelpijn hebt, is een theetje met Manuka en kaneel het ultieme mengsel om de klachten vrijwel acuut te verminderen.

Conclusie

De zeer krachtige werking van met name de hogere MGO-waarde Manuka honing in combinatie met een hoge UMF-waarde biedt bij veel klachten een goede behandeling van huis-tuin-en-keuken-klachten. Keelpijn, mond- en gebitsklachten, allergieën en bacteriën kunnen veelal uitstekend op een natuurlijke manier worden behandeld.

Let bij de aanschaf altijd op de MGO-waarde en de UMF-waarde, want die geven de kracht en kwaliteit van het product aan.

Hoewel Manuka honing vrij prijzig is, is het een uitstekend natuurlijk alternatief voor synthetische troep van de drogist.

Manuka honing bestellen

Via de onderstaande linkjes kun je de honing van de verschillende kwaliteiten bestellen.

Manuka honing MGO 30+

Manuka honing MGO 100+

Manuka honing MGO 250+

Manuka honing MGO 400+

Manuka honing MGO 550+

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies