Manuka olie, de ultieme huidverzorging?

Manuka olie wordt gewonnen uit de bladeren en kleine takken van de Manuka boom (Leptospermum scoparium), een inheemse boom in Nieuw-Zeeland. De inheemse Maori van Nieuw-Zeeland gebruiken Manuka olie al eeuwen als behandeling van vele aandoeningen.

De heilzame werking van Manuka olie is te danken aan de waardevolle bestanddelen sesquiterpenen, triketonen en in het bijzonder leptospermone, isoleptospermone en flavesone, stofjes die overManuka olie een bijzondere antimicrobiële werking beschikken. Juist het samenspel tussen deze stofjes maakt Manuka olie zo bijzonder. Hierdoor beschikt Manuka olie over hoge antibacteriële, antischimmel, antiseptische en antivirale kwaliteiten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze olie vaak wordt gebruikt in veel huidverzorgingsproducten.

Wat dan vaak zo jammer is, is dat naast de waardevolle Manuka olie ook synthetische ingrediënten worden toegevoegd. Die synthetische ingrediënten verminderen niet alleen de werking van de Manuka olie, maar vormen ook een aanzienlijke belasting voor het lichaam. Belangrijk is dus om een pure Manuka olie te gebruiken om te kunnen profiteren van de werking. Bestel de pure olie.

Wat zijn de voordelen van Manuka Olie?

Manuka olie kan zowel inwendig als uitwendig worden ingezet bij een breed spectrum van gezondheidsklachten. Zo kan het therapeutisch worden gebruikt bij de uitwendige behandeling van huidklachten zoals psoriasis, ichtyosis, rosacea of eczeem, maar ook bij roos, vlooien of huidinfecties. Zweetvoeten, schimmelnagels en lichaamsgeur zijn ook symptomen die verminderen of zelfs verdwijnen door de toepassing van Manuka olie.

Inwendig kan Manuka worden ingezet in de vorm van thee bij diarree, urineweginfecties en maagklachten. De olie wordt ook veel gebruikt bij aromatherapie om stress en angst te verlichten.

Gebruik van Manuka olie

Wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door het Institute of Cawthron, stelt dat Manuka olie een verscheidenheid aan bacteriën, gisten en schimmels kan elimineren. Juist om die reden is Manuka olie zo’n handig huis-tuin-en-keukenmiddel. Breng een paar druppels olie aan op een nagelinfectie en de Manuka doet het werk.

Aromatherapie

Manuka olie heeft een rustgevende en ontspannende werking op de menselijke psyche. Met name voor stressgevoelige mensen, mensen met angst en mensen met een overgevoelig zenuwstelsel, werkt aromatherapie met Manuka olie zeer rustgevend. Niet alleen in de vorm van aromatherapie, maar ook rechtstreeks aangebracht op de huid, heeft Manuka olie een zeer ontspannend effect. Het verjongt, regenereert en activeert de cellen van buitenaf.

Manuka Oil bevat de stabiele component triketonen, waardoor het kan worden gecombineerd met andere stabiele essentiële oliën, zoals citroen, rode mandarijn en mandarijn die een zeer ontspannende werking hebben op lichaam en geest. Met behulp van aromatherapie komt Manuka olie het best tot zijn recht in combinatie met de andere oliën.

Rugpijn en reumatische klachten

Inwoners van Nieuw-Zeeland wenden zich bij pijnlijke spier- en gewrichtsklachten van oudsher tot de heilzame werking van Manuka. Door lauwwarme Manuka olie op de pijnlijke, stijve of ontstoken  plaatsen in te masseren, verlichten de symptomen vaak al snel. Ook een bad met 10-20 druppels Manuka olie heeft een verlichtende werking op de pijn en stijfheid. Voor het beste resultaat zorg je natuurlijk eerst dat je uitsluit dat je geen tekort hebt aan bijvoorbeeld magnesium dat ook een ontspannende werking heeft op het lichaam en het zenuwstelsel, want anders ben je bezig met symptoombestrijding.

Lichaamsgeur en zweetvoeten

Manuka Oil heeft een positieve invloed op lichaamsgeur en een slechte adem. Door simpelweg een paar druppels olie aan het badwater of voetbadje toe te voegen kunnen lichaamsgeurtjes en zweetvoeten eenvoudig worden geëlimineerd.

Door Manuka toe te voegen aan de zelfgemaakte tandpasta of Ringana tandolie, krijg je al snel een frisse adem.

Manuka olie bij roos

Manuka Oil kan succesvol worden ingezet bij de behandeling van roos, een jeukende hoofdhuid, vlooien en luizen. Voeg 2-3 druppels olie toe aan een natuurlijke shampoo of conditioner en laat de shampoo of conditioner 15-20 minuten inwerken op de hoofdhuid, alvorens je deze uitspoelt.

Manuka olie bij huidaandoeningen

Een klinische studie suggereert dat Manuka Oil een sterke antimicrobiële werking heeft tegen een breed scala van micro-organismen. Om die reden zijn de onderzoekers van mening dat Manuka olie gunstig kan zijn voor een aantal huidaandoeningen zoals acné, huiduitslag en jeuk, kleine wondjes, eczeem, rosacea, schaafwonden en zonnebrand.

Door regelmatig een kleine hoeveelheid Manuka olie op de aangedane huid aan te brengen, kunnen de klachten aanzienlijk verminderen. De ontstekingsremmende en analgetische werking geneest kleine wondjes en vermindert de vervelende huidreacties bij insectenbeten. Door bij insectenbeten direct Manuka olie aan te brengen op de beet, wordt het wondje direct ontsmet en gevoed met stoffen die de wondgenezing bevorderen. Wanneer je gebruik maakt van etherische olie van Manuka, verdun deze dan met amandelolie of water.

manuka honing puur miekeWaar koop je Manuka olie?

De meeste reformwinkels verkopen wel Manuka. Deze is meestal verkrijgbaar in de varianten mild, puur en een etherische vorm. Ook zijn er verschillende producten waarin Manuka is verwerkt, zoals shampoos, douchegel of handcrème, maar ook Manuka honing. Let er bij aankoop op dat er geen synthetische ingrediënten zijn toegevoegd en wat de herkomst van het product is. Van de Manuka die afkomstig is van de Oostkaap van Nieuw-Zeeland, is aangetoond dat deze meer trikenonen bevat en dus een sterkere antimicrobiële werking heeft dan olie uit andere delen van de wereld. Op de verpakking staan twee verschillende waardes vermeld: de UMF-waarde, de ‘Unique Manuka Factor’, die varieert van 10-25 (hoger is beter), en de MGO-waarde. Hoe hoger de MGO-waarde, hoe meer bio-actieve stoffen de Manuka olie bevat.

Manuka honing

Naast het gebruik van uitwendige toepassingen met Manuka, kun je ook de honing in je voedingspatroon opnemen, zodat je ook je gezondheid en een gezonde huid van binnenuit kunt bevorderen. Bekijk via de onderstaande linkjes de verschillende opties.

Manuka honing MGO 30+

Manuka honing MGO 100+

Manuka honing MGO 250+

Manuka honing MGO 400+

Manuka honing MGO 550+

Volg ons op Facebook of schrijf je rechtsboven in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent natuurlijke huidverzorging.

een stralende huid en gezondheid2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *