Mascné: puistjes, schimmel en uitslag door mondkapjes

Gezichtsmaskers Huiduitslag Mascné Mondkapjes

Het feit dat steeds meer mensen een mondkapje dragen door de coronacultuur, heeft een zorgwekkend gevolg voor de maskerdragers. De vraag rijst of de gevolgen van het dragen van een masker niet erger zijn dan de kwaal. De term ‘mascné’ is volledig op zijn plaats, wanneer je kijkt naar de gevolgen van het langdurig en frequent dragen van mondmaskers.

Nadat verschillende instanties al hebben aangegeven dat het dragen van mondmaskers gevolgen kan hebben voor de gezondheid, krijgen ook steeds meer mensen last van huiduitslag doordat de huid rond de mond is afgesloten. Terwijl vroeger verpleegsters de enige groep waren die weleens last hadden van deze huidklachten na het langdurig dragen van een mondmasker, zijn het nu grote bevolkingsgroepen die kennismaken met dezelfde klachten.

Terwijl vooraanstaande artsen zoals Rashid Buttar waarschuwen voor de gezondheidseffecten die het ragen van gezichtsmaskers hebben, volgen de meeste Nederlanders klakkeloos op wat er in de media gezegd wordt. Waarom worden kritische video’s op Youtube verwijderd en gecensureerd?

Het was nota bene ook Van Dissel van het RIVM die aangaf dat het dragen van een mondkapjes geen enkele zin heeft.

Huidklachten door mondkapjes

Een toenemend aantal mensen krijgt last van huiduitslag, ruwe huid, acne en schimmels rond de mond door het dragen van gezichtsmaskers. Doordat de mondkapjes veelal erg afsluiten en de uitgeademde lucht vochtig is, condenseert de adem aan de binnenkant van het mondkapje, waarmee het door de lichaamswarmte een flinke bron van schimmelvorming kan worden. De huid rond de mond die in contact is met het schimmelmasker wordt daarmee blootgesteld aan de schimmel.

Veel mensen krijgen last van uitgedroogde, gesprongen lippen, een droge keel en de poriën in de huid onder het mondkapje krijgen onvoldoende zuurstof, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Kortom, het langdurig en frequent dragen van mondkapjes is alles behalve gezond. Het is niet voor niets dat verplegend personeel die vaak een mondkapje dragen, worden verzocht deze regelmatig te vervangen om dergelijke klachten te voorkomen.

Mascné, ook bij duurzamere mondmaskers

Veruit de meeste mensen dragen wegwerpmaskers die slecht ventileren. Het zijn echter niet alleen de wegwerp mondmaskers die klachten veroorzaken, ook de duurzamere katoenen varianten zorgen voor een condensvorming aan de binnenkant van het masker. Daarnaast zijn het de duurzamere katoenen maskers, die veelal in de wasmachine worden gewassen, die veel huidklachten veroorzaken rond de gevoelige huid rond de mond door de synthetische ingrediënten in het wasmiddel.

Oplossingen bij huiduitslag door gebruik mondmaskers

Een toenemend aantal schoonheidssalons krijgt te maken met klanten die klachten hebben en de beste oplossing is natuurlijk om de oorzaak aan te pakken en niet de symptomen. Het advies is dan ook om bij Mascné de maskers uitsluitend te gebruiken wanneer het nodig is en niet te zuinig te zijn en deze dagenlang te hergebruiken.

Bekijk alle artikelen over huidaandoeningen

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies