Matcha groene thee: 11 Geweldige voordelen van Matcha

Matcha Groene thee is een reeds lang bestaande traditie van de Japanse cultuur en deze theesoort is de hoogste kwaliteit groene poederthee die te krijgen is. Matcha thee is gemaakt van de voedselrijke jonge bladeren van de topjes van in de schaduw gekweekte Camellia sinensis-planten. Na het plukken van de theeblaadjes wordt de Matcha Groene thee gestoomd en ontdaan van de steeltjes, voordat ze met de maalsteen worden verpulverd tot zeer fijn poeder.

Matcha theepoeder wordt vervolgens opgeslagen uit de buurt van licht en zuurstof om de briljante groene kleur en antioxidant eigenschappen te behouden. Dit wonderelixer wordt al meer dan duizend jaar gebruikt in het Verre Oosten en wordt tegenwoordig gezien als een van de meest krachtige superfoods op de markt. Matcha thee is qua antioxidanten ongeëvenaard ten opzichte van andere groenten en fruit. Volgens recent onderzoek zitten in Matcha werkelijk exponentieel meer antioxidanten dan in de meeste groenten en fruit. Met behulp van de testmethode bekend als ORAC (oxygen radical absorbance capacity), ontdekten deskundigen aan de Tufts-universiteit dat Matcha groene thee 12 keer zoveel antioxidanten bevat als bosbessen en granaatappels. De ORAC-rating van Matcha thee is een machtige 1300 eenheden per gram, in vergelijking met granaatappels 105 eenheden per gram of bosbessen 91 eenheden.

De catechine EGCg: anti-kanker antioxidant

Matcha bevat de unieke, krachtige klasse antioxidanten, bekend als catechines, die niet in andere voedingsmiddelen voorkomen. In het bijzonder beschermt de catechine EGCg (epigallocatechin gallaat) tegen vrije radicalen van vervuiling, UV-stralen, straling en chemische stoffen, die tot cel- en DNA-schade kunnen leiden. Aangezien meer dan 60% van de catechines in Matcha eigenlijk EGCg’s  zijn, kan een dagelijkse inname van matcha thee het integraal welzijn en evenwicht ondersteunen.

Gezondheidsvoordelen van Matcha Groene thee

1. Hoog in antioxidantenMatcha groene thee

Matcha thee bevat veel antioxidanten, de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van de oxidatieve stress. Deze antioxidanten helpen ons bij een jonger uitziende huid en dragen bij aan het voorkomen van tal van levensbedreigende ziekten. Matcha bevat hoge concentraties vitamine A en vitamine C, veruit de meest krachtige antioxidanten voor ons lichaam. Ze beschermen tegen uv-schade door de zon, chemische stress, maar ook alledaagse stress door bijvoorbeeld werk. Een geweldig voordeel van Matcha Groene thee is dat slechts één dagelijkse kop met matchathee je voldoende beschermt tegen dagelijkse invloeden van buitenaf.

2. Bevat waardevolle mineralen en plantenstoffen

Matcha is naast vitamines ook rijk aan mineralen en het sporenelement selenium. Selenium speelt een belangrijke rol bij een gezonde schildklierfunctie en ondersteunt bovendien bij het afvoeren van zware metalen in het lichaam. Selenium is een van de belangrijkste verbindingen om het lichaam te helpen bij het ontgiften van chemicaliën in het milieu. Onze leefomgeving zit vol met toxische stoffen die zich in ons lichaam ophopen. Denk aan brandvertragers in onze zitbank en matrassen, schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten. Het zijn inderdaad minimale hoeveelheden die op zich niet schadelijk zijn, maar allemaal samen gaat het om substantiële hoeveelheden die onze gezondheid ondermijnen.

Ook bevat match zogenaamde biovlavanoiden, een groep plantenstoffen die overvloedig voorkomt in rode wijn, thee, uien, boerenkool, tomaten, broccoli, groene bonen, asperges, appels en bessen. De stof komt vooral voor in het witte laagje dat vlak onder de schil van citrusfruit zit.

3. Vol met Catechine en EGCg

Groene thee bevat een bepaalde soort catechines. Deze catechines behoren tot de meest krachtige antioxidanten en zijn zeer heilzaam. De specifieke catechine epigallocatechin gallate (EGCg) maakt 60% deel uit van de catechines in Matcha Groene thee. Van EGCg wordt aangenomen dat het over kankerwerende eigenschappen beschikt. Wetenschappers hebben ontdekt dat Matcha Groene thee meer dan 100 keer meer EGCg bevat dan elke andere thee op de markt.

4. Verbetert rust

Meer dan duizend jaar geleden kwam Matcha thee naar Japan als een ondersteuning voor de meditatiepraktijk. Tijdens de lange uren van meditatie dronken de monniken matcha om alert blijven, maar toch te ontspannen. De moderne wetenschap heeft onlangs deze lessen van eeuwen van traditie bevestigd. Matcha thee is rijk aan L-Theanine, een zeldzaam aminozuur dat zorgt voor een staat van ontspanning en welzijn, door op de hersenen in te werken. Het bevordert de aanmaak van bepaalde hersengolven. Terwijl stress bèta hersengolven veroorzaakt, stimuleert de L-Theanine uit Matcha de aanmaak van alpha hersengolven, die tot een ontspannen alertheid leiden. L-Theanine zit in alle theesoorten, maar Matcha kan tot wel vijf keer meer bevatten dan de gemiddelde zwarte en groene thee. Als extra voordeel kan L-Theanine het geheugen ondersteunen en het leervermogen laten toenemen. Om die reden is Matcha ook een uitstekend middel om een middagdipje het hoofd te bieden.

5. Verhoogt geheugen en concentratie

Een ander neveneffect van L-Theanine is de productie van dopamine en serotonine. Deze twee versterken de stemming, verbeteren het geheugen en bevorderen een betere concentratie!

6. Verhoogt energieniveaus en uithoudingsvermogen

Samurai, de edele krijgers van middeleeuwse en vroeg-moderne Japan, dronken Matcha Tea om de energieke eigenschappen voordat zij de strijd in gingen. Terwijl alle groene thee van nature cafeïne bevat, is de energie-impuls van ontvangen Matcha grotendeels te danken aan de unieke combinatie van andere voedingsstoffen. Een andere recente studie toonde aan dat Matcha thee het fysieke uithoudingsvermogen verbeterde met 24%. Het verhoogde uithoudingsvermogen na een kop Matcha Groene thee kan tot wel 6 uur aanhouden. Vanwege de L-Theanine ervaren Matcha drinkers geen neveneffecten zoals nervositeit en hypertensie. Het is goede, ‘schone energie’.

7. Verbrandt calorieën

matcha groene theeMatcha thee verhoogt de het metabolisme, waardoor het ook succesvol kan worden ingezet bij gewichtsverlies. In tegenstelling tot veel dieetsupplementen, veroorzaakt Matcha geen negatieve bijwerkingen zoals verhoogde hartslag en hoge bloeddruk.

8. Ontgift het lichaam

Gedurende de laatste drie weken voordat de theeblaadjes worden geoogst en vermalen tot Matcha Groene thee, wordt de Camellia sinensis afgedekt van zonlicht. Dit veroorzaakt een enorme toename in de chlorofylproductie in de nieuwe groei van de planten. Hieruit vloeien de hoge niveaus van chlorofyl in Matcha Grean Tea voort en dit geeft de thee zijn mooie levendige groene kleur. Matcha is ook een krachtig detoxmiddel en in staat om op een natuurlijke manier zware metalen en andere toxines uit het lichaam te verwijderen.

Groen is echt de kleur van de gezondheid. Matcha ondersteunt het lichaam om te detoxen en te zuiveren van schadelijke elementen. Chlorofyl is het stofje dat groene thee en andere planten de typisch groene kleur geeft. Het is een krachtige ontgifter en helpt om het lichaam van zowel chemische stoffen als zware metalen te ontdoen. En omdat Matcha groene thee in de schaduw heeft gegroeid, is het aanzienlijk rijker aan chlorofyl dan andere groene thee, waardoor het een superieur product is voor een dagelijkse detox.

9. Versterkt het immuunsysteem

De catechines in Matcha thee hebben antibiotische eigenschappen die de algehele gezondheid bevorderen. Daarnaast biedt slechts één kop Matcha Thee aanzienlijke hoeveelheden calcium, kalium, vitamine A en vitamine C, ijzer en eiwitten.

10. Verbetert cholesterol

Onderzoekers zijn niet helemaal zeker hoe deze thee een positief effect heeft op cholesterol, maar diverse studies van verschillende bevolkingsgroepen laten zien dat mensen die regelmatig Matcha groene thee drinken hebben, lagere niveaus van LDL cholesterol hebben en hogere niveaus van HDL cholesterol. Mannen die Matcha Groene thee drinken lijken minder kans op hart -en vaatziekten te hebben dan degenen die geen Matcha drinken.

11. Geweldige smaak

Als je iets drinkt alleen omdat het gezond is, komt dat op hetzelfde neer als het slikken van medicijnen. Gelukkig is Matcha thee niet alleen gezond, maar ook geweldig lekker. Dus leun achterover en geniet van een heerlijke, gezonde kop Match Groene thee. Voor een optimale traditionele theeceremonie kun je een originele bamboe Matcha Groene thee klopper bestellen. Met de klopper kan je de Japanse poederthee luchtig opkloppen en krijg je een wat romige en schuimige, heerlijk smakende thee. Je kunt deze klopper hier bestellen.

Doe-het-zelf Matcha groene thee gezichtsmasker recept

Met een natuurlijk en zelfgemaakt Matcha gezichtsmasker voel je je verfrist en krijg je een zijdezachte huid. Het belangrijkste ingrediënt voor dit heerlijke, voedende masker is Matcha groene thee, een theesoort die vol zit met antioxidanten.

Heb je geen Matcha groene thee in huis? Geen probleem, je kan het zo bij Bol.com bestellen. En Matcha groene thee is niet alleen geschikt voor een lekker maskertje, het stimuleert je metabolisme, het staat bol van de antioxidanten en geeft je energie zonder dat je je hyper voelt. Kortom, Matcha is een superdrankje!

Wanneer je een Matcha gezichtsmasker neemt, voeden de antioxidanten niet alleen de huid, maar zullen de huid ook beschermen tegen beschadiging door de zon. Het masker heeft een verkoelende werking en heeft bovendien een anti-inflammatoir effect op de huid, waardoor kleine ontstekinkjes verminderen.

Matcha poeder is een gigantische antioxidantenbron die de doffe huid doet herleven na een peeling. Dit recept is een van mijn secret weapons als het aankomt op gezichtsverzorging. Het maakt je huid zijdezacht en zo ziet het er ook uit.

Wat heb je nodig voor je Matcha groene thee gezichtsmasker?

  • Matcha Groene thee poeder – je kunt hier Matcha groene thee bestellen, maar sommige toko’s verkopen het ook.
  • Water (Als je een droge huid hebt kun je ook aloe vera gel gebruiken)

Hoe maak je dit gezichtsmasker?

Matcha gezichtsmasker 3
Meng een theelepel van Matcha poeder met een paar druppels water of Aloë vera gel totdat je een papje hebt. Als het papje waterig is, voeg dan nog wat matcha poeder toe. Als het te plakkerig is, voeg dan wat water toe.

Breng het Matcha gezichtsmasker aan op je gezicht met een zacht kwastje en laat het zo’n 20 minuten intrekken. Spoel het gezichtsmasker vervolgens af met lauwwarm water en een zacht washandje. Breng vervolgens een dag- of nachtcrème aan.

Voor de beste resultaten herhaal je dit proces een paar keer.

Laat je me in de reacties even weten hoe het Matcha gezichtsmasker is bevallen? Als je vragen hebt met betrekking tot dit bericht, kun je deze ook hieronder stellen in de reacties.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies