Smeer jij ook dagelijks microplastics op je huid?

Microplastics huid

Dagelijks krijgen we ze in ons lichaam binnen, gewild of ongewild: microplastics of microbeads. Het zijn kleine plastic bolletjes van microscopische grootte die veelvuldig in cosmeticaproducten worden verwerkt. In die cosmeticaproducten worden ze gebruikt als scrubmiddel in bijvoorbeeld tandpasta, zonnebrandcrème, scrubcrème, douchegel of make-upartikelen.

Wat zijn microbeads?

Microbeads zijn een soort microplastic, die vaak wordt toegevoegd aan cosmeticaproducten met de functie om de huid te scrubben. Binnen de cosmeticabranche verwijst de term microplastic naar alle soorten minuscule plasticdeeltjes die opzettelijk worden toegevoegd aan cosmeticaproducten voor persoonlijke verzorging. Ze worden ook vaak gebruikt als emulgatoren of gewoon als goedkope vulstoffen. De impact op onze gezondheid of het milieu zijn van ondergeschikt belang, met desastreuze gevolgen op de lange termijn.

Waarom zijn microplastics een probleem?

Deze met het blote oog nauwelijks zichtbare microplastics stromen via het afvoerputje rechtstreeks naar het riool. Onze waterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om deze plasticdeeltjes eruit te filteren, waardoor deze via onze rivieren naar de zee stromen om daar samen te komen en bij te dragen aan de wereldwijde ‘Plastic Soep’ die ronddwarrelt in onze oceanen.

Zeedieren absorberen of eten microplastics, waardoor de plasticdeeltjes niet alleen in de voedselketen van vissen terechtkomen, maar ook in die van de mens. Mensen eten tenslotte vis. Microplastics zijn niet biologisch afbreekbaar en door hun nauwelijks te filteren formaat zijn ze eenmaal het milieu terechtgekomen, vrijwel niet meer te verwijderen.

Gezondheidsklachten ten gevolge van microplastic

Tot nu toe zijn er consistent aanwijzingen gevonden dat blootstelling aan kunststoffen en de additieven daarin kunnen leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsklachten. We weten dat er plastic deeltjes zijn gevonden in menselijke uitwerpselen, maar wat doet plastic eigenlijk met ons lichaam?

Ftalaten zijn stoffen die ook wel bekend staan als weekmakers, ofwel, ze maken plastics zacht en buigzaam. Deze groep chemicaliën komt in honderden soorten cosmeticaproducten voor, ook in nagellak en haarsprays. Van deze chemicaliën is bekend dat ze onze hormoonhuishouding verstoren. Ze vallen onder de groep xeno-oestrogenen, synthetische hormoonontregelaars. Ze verstoren hiermee niet alleen de hormoonbalans in ons lichaam, maar kunnen ook bepaalde hormoongerelateerde kankers veroorzaken.

We weten al dat veel additieven in plastic als schadelijk voor de gezondheid kunnen worden beschouwd, maar het is vrij logisch dat een synthetische stof als plastic zelf, op zijn minst niet bepaald zal bijdragen aan de menselijke gezondheid.

De gevolgen van microplastics

Het gebruik van microplastics is ronduit discutabel. Met een doorsnee van 30 micrometer zijn ze misschien niet direct opneembaar door de huid, maar wanneer ze door het afvoerputje van je douche verdwijnen, komen ze wel in de voedselketen terecht. Uiteraard zijn onze waterzuiveringsinstallaties voor een deel in staat deze eruit te filteren, maar uiteindelijk komen ze wel terecht in het ‘gezonde’ stukje vis op ons bord.

Eenmaal in je lichaam verstoren deze synthetische materialen de hormoonhuishouding, aangezien het hormoonverstorende stoffen zijn. Ze belasten de lever, de ontgiftingsfabriek van ons lichaam,  onnodig, zodat deze overuren moet draaien om deze stoffen het lichaam uit te werken. Omdat het om anorganische stoffen gaat, is het lichaam niet in staat deze af te breken.

Op productverpakkingen staan deze dubieuze ingrediënten vermeld als polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) of polyethyleentereftalaat (PET).

Wat is het alternatief?

Microplastics is een volkomen overbodige uitvinding die zowel ons lichaam als het milieu onnodig belast. Het is dan ook complete kolder dat dit soort praktijken worden getolereerd door instanties zoals de NVWA en Europese toezichthouders.

Als vervanging zijn er talloze natuurlijke vervangers mogelijk, zoals gemalen havermout, kokossnippers, versnipperde bamboevezels of gemalen notendopjes.

Om zowel je eigen gezondheid als het milieu te sparen is het van belang dat we als bewuste consument de handen ineen slaan en deze producten collectief links te laten liggen. Ik hoop in ieder geval dat we hier bewust mee omgaan en dat zoveel mogelijk mensen hieraan meedoen. Als de winkeliers met deze producten blijven zitten, verdwijnen ze vanzelf van de markt. De vraag bepaalt immers het aanbod. Ik hoop dat je dit bericht wilt delen om hier zoveel mogelijk mensen op alert te maken.

De website Beatthemicrobead.com geeft je uitleg over soorten microplastics en welke impact de verschillende soorten hebben op de gezondheid en het milieu.

Welke producten kun je veilig gebruiken en welke moet je vermijden?

blijkt dat er veel meer soorten kunststoffen aan verzorgingsproducten worden toegevoegd dan alleen de ‘klassieke’ plastic microbolletjes: polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleentereftalaat (PET), polymethylmethacrylaat (PMMA ) of nylon. Om ervoor te zorgen dat cosmetische producten volledig vrij zijn van microplastic ingrediënten, heb je een garantie nodig in de vorm van een keurmerk. Het Look for the Zero-logo is zo’n garantie. Alleen merken en bedrijven die geen microplastic ingrediënten in hun producten gebruiken, mogen het ‘Zero Plastic Inside’ logo dragen. Look for the Zero wordt gratis verstrekt aan merken voor cosmetica en persoonlijke verzorging nadat ze hun volledige lijst met ingrediënten hebben gedeeld en een verklaring hebben ondertekend.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *