Minerale olie in je cosmetica, veilig of niet?

mineralie olie

Er bestaan nogal wat mythes over huidverzorgingsproducten, zo ook over minerale olie. De een zegt dat het veilig is, de ander zegt dat het een gevaar vormt voor de gezondheid. De waarheid ligt nog altijd in het midden. Wat zijn de feiten en wat is wijsheid? Gebruiken of niet gebruiken? Lees verder en trek je eigen conclusies.

Mythen en halve waarheden

Veel van de mythen en waarheden zijn al ontmaskerd omtrent cosmeticaproducten. Producten met parabenen, tandpasta met fluoride, of producten met xeno-oestrogenen. Volg je logica en je kan al snel concluderen dat je deze producten beter links kan laten liggen, veilig of niet. Over minerale olie is nog immer discussie. Voorstanders zeggen dat het een natuurlijk product is, tegenstanders beweren dat het gevaarlijk en ronduit ongezond is, doordat het de huid zou verstikken.

Minerale olie, natuurlijk of niet?

De minerale olie die wordt gebruikt in cosmeticaproducten zijn afgeleid van aardolie (fossiele brandstoffen). Aardolie wordt onder extreem hoge druk en hoge temperaturen gemaakt uit resten van planten en dieren leven (plankton en algen), diep in de aardkorst. Dat klinkt vrij natuurlijk…

mineralie olie

Als ruwe olie wordt opgepompt uit de grond, moet dit eerst worden gezuiverd alvorens deze kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld autobrandstof of de fabricage van plastics. De olie die wordt gebruikt voor huidverzorgingsproducten ondergaan echter zo’n uitgebreide zuivering dat er nauwelijks iets van het oorspronkelijke materiaal overblijft. Dit gezuiverde materiaal wordt ook gebruikt bij de ontwikkeling van geneesmiddelen.

Waarom minerale olie een populair ingrediënt is

De cosmetica-industrie is een enorme verbruiker van minerale olie. De redenen zijn eenvoudig: het is goedkoop, geurvrij en kleurloos, oxideert niet en heeft een lange houdbaarheid. Door deze redenen is er bijna geen cosmeticaproduct te vinden dat geen minerale olie bevat. Het is zelfs zo dat veel baby-olieproducten bijna volledig uit deze olie bestaan. Namen die onder de noemer ‘minerale olie’ vallen zijn vloeibare paraffine, vloeibare petroleum, kerosine, paraffinum liquidum, petrolatum vloeistof, aardolie, witte minerale olie en witte olie. Vaseline (vaseline) is een aanverwant product. Het heeft een wasachtige structuur, maar nog steeds een afgeleide van aardolie.

Het gerucht …

Minerale oliën worden al decennia gebruikt in cosmeticaproducten. Door toenemende geruchten in de loop der tijd, hebben minerale oliën flink in populariteit ingeboet. Het zou de huid verstikken, een oorzaak zijn van acne en bovendien gezondheidsklachten veroorzaken.

Is minerale olie veilig?

Er is enorm veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van minerale olie voor cosmetische doeleinden, onder andere door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid(1). Deze onderzoeken verklaren dat het gebruik van minerale olie veilig is en niet giftig. Het gerucht dat minerale oliën kanker zouden veroorzaken is ook niet waar.

Als je nog steeds twijfelt, dan is het goed om te weten dat deze olie die je op je huid smeert eigenlijk op je huid blijft ‘drijven’ en dus vrijwel niet in je bloed terechtkomt. Op de huid vormt het een isolatielaag op de huid. Toch is de huid in staat, hetzij minder dan zonder, om te ademen. Minerale olie is veilig dus…

Of toch niet…?

Minerale olie is in eerste instantie een ideaal ingrediënt voor cosmetica.  Een nadeel is echter dat het de huid ook kan ‘overhydrateren’. Dit klinkt vreemd, maar het is in staat de huid zo goed te isoleren dat er teveel vocht wordt vastgehouden in de huid. Dit kan er in eerste instantie gezond uitzien, aangezien de rimpels en droge huid verdwijnt, maar op de langere termijn zullen cellulaire processen minder efficiënt verlopen.

Dit mondt uit in een vicieuze cirkel: de huid zal niet meer in staat zijn zichzelf te beschermen en te hydrateren, waardoor een droge huid chronisch kan worden, tenzij er wordt gesmeerd. Minerale olie bevat zeker waardevolle stoffen, zoals antioxidanten en verzorgende bestanddelen die doordringen in de huid, maar voor de langere termijn biedt het geen oplossing. Waar het wel weer effectief is, is wanneer je natuurlijke cosmetica gebruikt, om deze eerst aan te brengen met de olie hier overheen. De actieve ingrediënten van de cosmetica kunnen hun werk doen en de olie zorg ervoor dat de huid beschermd blijft. Chronische toepassing is weer af te raden, vanwege de ‘luiheid’ van de huid die dit in de hand werkt.

Naar mijn idee is er geen reden om minerale olie direct terzijde te schuiven. Een onschuldig middel kan het echter ook niet worden genoemd, aangezien het volledig uit zijn natuurlijke matrix is gehaald. De schade die het aanricht is echter maar gering in vergelijking met zonnebrandcrèmes, parfums en cosmeticaproducten met synthetische ingrediënten.

Mijn advies blijft om alleen volledig natuurlijke cosmeticaproducten te gebruiken, zonder giftige stoffen, die de huid voeden en sterker maken.

Bronnen:

1. http://www.smitherspira.com/services/food-contact/food-contact-webinars/mineral-oil-in-recycled-paper-and-board-packaging

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies