MSM, zwavel supplement voor optimalisatie lichaamsprocessen

MSM zwavel

Methylsulfonylmethaan is een natuurlijke zwavelverbinding die voorkomt in alle gewervelde dieren en dus ook bij mensen. Het is op twee na de voornaamste voedingsstof voor het menselijk lichaam. MSM komt voornamelijk voor in vlees, zuivelproducten en fruit en heeft een aantal bijzondere voordelen voor de gezondheid.

Zwavel is een mineraal dat van nature in elke lichaamscel voorkomt. Het is dan ook logisch  dat we hiervan voldoende binnenkrijgen via onze voeding om tekorten te voorkomen. MSM speelt een belangrijke rol bij het levermetabolisme, de functie van gewrichtskraakbeen en de aanmaak van keratine voor onze huid en haren. Ook is deze zwavelverbinding van essentieel belang voor de stofwisseling en om de hersenen tegen veroudering te beschermen.

Hoe zwavel in de voedselketen komt

Het is opzienbarend dat de gezondste culturen in de wereld tevens de hoogste niveaus van zwavel in hun dieet hebben. IJslanders staan bekend om hun lage percentages van depressie, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten, doordat zij voldoende MSM binnenkrijgen. Veel onderzoekers schrijven dit toe aan de vele vulkanen die het eiland rijk is. De rijke geschiedenis van uitbarstende vulkanen draagt bij aan de grote hoeveelheden zwavel in de bodem. Het gevolg is dat de producten die de land- en tuinbouw op IJsland biedt, altijd een aanzienlijke hoeveelheid zwavel bevatten.

MSM is een integraal onderdeel van de ‘zwavelcyclus’ in de biosfeer, waarin zwavel wordt opgenomen door planten uit de bodem. Vervolgens wordt deze zwavel aan de atmosfeer uitgestoten als het zeer vluchtige dimethylsulfide. Dimethylsulfide wordt vervolgens geoxideerd in de hogere atmosfeerlagen tot dimethylsulfoxide (DMSO), die de atmosferische bron van MSM wordt. DMSO en MSM keren via neerslag weer terug naar de bodem en de zwavelcyclus herhaalt zich.

Verschraling landbouwgrond

In de afgelopen decennia zijn veel bedrijven in de landbouwindustrie veranderd tot hoogtechnologische megabedrijven, die meer weghebben van laboratoria dan van landbouwbedrijven. Deze bedrijven richting zich puur op de opbrengsten en daarmee putten ze de landbouwgronden volledig uit. Het gevolg is dat vele vitale voedingsstoffen – zoals selenium en zwavel – uit de bodem verdwijnen door het gebruik van pesticiden en kunstmest. Deze meststoffen zijn verrijkt fosfaten en hebben een zeer laag zwavelgehalte. Deze overtollige fosfaten interfereren met de zwavelabsorptie.

Zwavelverbindingen en de menselijke gezondheid

Zwavelhoudende aminozuren zijn zeer belangrijk voor het behoud en de integriteit van de cellulaire systemen. Ze hebben een grote invloed op het vermogen van het lichaam om glutathion, de moeder der antioxidanten, aan te maken. Deze antioxidant is net zoals deze stof aanwezig in elke lichaamscel en beschermt tevens het DNA.

Glutathion vervult een sleutelfunctie bij de bestrijding van vrije radicalen, zuurstofradicalen en het ontgift giftige verbindingen. Lage glutathionspiegels zorgen voor een sterke ontvankelijkheid voor genetische schade en chronische ontstekingen.

MSM waardevol voor tal van aandoeningen

MSM is een uitstekend supplement voor mensen die worstelen met astma, allergieën, chronische pijn, hoofdpijn, krampen, etc. Bovendien staat het bekend om de krachtige werking  bij gastro-intestinale aandoeningen. Het is dus een beproefd middel bij een moeizame ontlasting, maar ook vermindert het symptomen van PDS (prikkelbare Darm Syndroom).

Ondersteunt de gewrichten

Eén van de signalen dat het lichaam veroudert is kalkafzetting in het lichaam, met name in de gewrichten en in de slagaderen. Dit resulteert in chronische degeneratie van de gewrichten en de vorming van plaque in de bloedvaten. MSM is in staat calciumfosfaat op te lossen, waardoor het verkalkingsproces wordt geremd of opgelost en hiermee wordt een voorname oorzaak van veel degeneratieve ziekten wordt opgelost.

Deze eigenschappen van MSM maken het tot een waardevol supplement om de flexibiliteit van de gewrichten te verbeteren en om pijn, zwelling en stijfheid te verminderen. Zeker een combinatie met een goed omega 3-supplement is een gouden samenwerking bij de bestrijding van stijve gewrichten.

MSM stimuleert het lichaam om giftige stoffen af te voeren

MSM is een krachtig middel om de doorlaatbaarheid van de celwanden te verhogen. Zo kunnen overtollig vocht en afvalstoffen versneld worden afgevoerd. Dit is essentieel voor een gezonde zenuwstelselactiviteit en voor het verminderen van oxidatieve stress in en rond de lichaamscellen. Op deze manier kunnen onze lichaamscellen effectiever voedingsstoffen absorberen en verbeteren de algehele lichamelijke energieniveaus.

MSM lstimuleert het lichaam om collageen en keratine te produceren, de stoffen die van groot belang zijn voor een gezonde huid, haar en nagels. Het is dan ook niet voor niets dat MSM vaak het ‘schoonheidsmineraal’ wordt genoemd. Het verbetert de kracht, dikte en glans van de huid, haar en nagels. Ook ondersteunt MSM het lichaam bij de genezing van huidklachten als eczeem, rosacea, psoriasis, acne, roos en dermatitis.

Voedingsmiddelen rijk aan MSM

MSM zit vooral in donkergroene bladgroenten en zwavelrijke groenten zoals radijs, knoflook, uien en bieslook. Biologische eieren en rauwe melk van grasgevoerde koeien zijn de beste voedselbronnen van MSM. Dit is nog meer het geval als deze dieren gras hebben gegeten dat rijk is aan organische zwavelverbindingen. Fytoplankton en algen bevatten ook grote hoeveelheden MSM.

MSM is wateroplosbaar en vervluchtigt heel gemakkelijk tot gas. Dus wanneer het wordt gekookt bij hoge temperaturen, verandert het in stoom. Pasteurisatie (van bijvoorbeeld melk) verlaagt de hoeveelheid MSM met meer dan 50%. Consumeer dus vooral de rauwe, onbewerkte vorm als je probeert om je MSM alleen uit je dieet te krijgen. Je kunt het ook als supplement gebruiken en kies dat het liefst voor een supplement in poedervorm, aangezien capsules en tabletten meestal magnesiumstearaat bevatten, dat de biologische opneembaarheid kan verlagen.

Aanbevolen doseringen

De meeste mensen zullen het goed doen bij een dagelijkse dosering van 1-2 gram suppletie. Iemand met lekkende darm, een auto-immuun- of chronische ontstekingsziekte, is beter gebaat bij een inname van 4-6 gram per dag in 2-3 porties.

Contra-indicaties

Er zijn geen gedocumenteerde gevallen van toxiciteit bij het gebruik van MSM. Men kan dus wel stellen dat het een veilig supplement is. Toch is het altijd raadzaam voor zwangere vrouwen om alleen suppletie te nemen in overleg met een (complementair) arts. Wel heeft het een interactie met bloedverdunners, aangezien het ook een licht bloedverdunnende werking heeft. Pleeg dus altijd eerst overleg met de behandelend arts, indien je MSM in combinatie met bloedverdunners wilt gebruiken. Krijg je onverhoopt last van reacties zoals misselijkheid of darmklachten, enz., halveer dan de dosis en kijk of het dan beter gaat.

Zelf gebruik ik dit MSM supplement.  MSM supplement schildklier broze nagels

9 Reacties

Marja

Ik heb gelezen day MSM bloedverdunnend werkt. Voor mensen die bloedverdunners slikken is het dus niet geschikt.

Klopt Marja! Dank voor je reactie! Zeer terecht (opbouwend)commentaar! Ik zal het erbij vermelden in het blog!

D.J.

Hoe zit dit dan met alle soorten zouten, daar zit nl ook zwavel in. Zoals bij zwart zout? quote: Het gitzwarte zout is rijk aan mineralen en wordt op natuurlijke wijze verrijkt met vulkanische actieve kool, waarvan de ontgiftende en reinigende werking algemeen bekend is.

Zwart zout is inderdaad ook een waardevolle mineralen- en zwavelbron. De zogenaamde ‘Kala Namak’ is vooral afkomstig uit de landen van ‘The Ring of Fire’, de landen rond de Pacifische en Stille Oceaanm aangezien daar zeer veel vulkanische activiteit is en er dus veel zwavel in de grond en atmosfeer zit.

kirsten

Ik zou MSM wel willen proberen om mijn rosacea te verminderen. Is dan een poedervorm (oraal) of een creme het meest geschikt?

Jasper

De voorkeur gaat uit naar de pure poedervorm. In crèmes zitten namelijk vaak overbodige hulpstoffen. Heb je je maagzuur overigens al laten checken? Bij de meeste mensen is dit een issue bij het ontstaan van rosacea. 🙂

Romi

Hi, ik vroeg me af waarom je bij 4-6g aanraad het over meerdere keren per dag te verdelen ipv in 1x het te nemen? Wat zijn de voor- en nadelen daarvan?

Jasper

Hogere doseringen kunnen bij sommige mensen gastro-intestinale klachten opleveren. Zeker bij hogere doseringen geldt altijd ‘better safe than sorry’ en dan zijn meerdere kleinere doseringen verspreid over de dag altijd beter.

Romi

Ok bedankt!

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *