Natriumlaurylsulfaat schadelijk? Dit zijn de gezondheidsrisico’s

Natriumlaurylsulfaat, ook wel Natriumdodecylsulfaat of in het Engels sodium lauryl sulfate (SLS) en sodium dodecyl sulfate (SDS) genoemd, is een synthetisch ingrediënt dat in veel persoonlijke verzorgingsproducten wordt verwerkt.

Door fabrikanten en veel onderzoeksinstanties wordt natriumlaurylsulfaat nog steeds als ‘veilig’ bestempeld, maar de website van de Amerikaanse dr. Mercola stelt dat “16.000 Studies can’t be wrong over SLS”.1 In dit artikel gaan we in op wat natriumlaurylsulfaat precies is en wat de mogelijke gezondheidsconsequenties zijn.

Wat is natriumlaurylsulfaat (SLS)?

Natriumlaurylsulfaat is een zogenaamde oppervlakte-actieve stof met een sterk werkende reinigende werking. Door de oppervlakte-actieve werking zorgt het voor een sterk schuimend effect. Natriumlaurylsulfaat wordt in Europa nauwelijks in zuivere vorm gebruikt, maar wordt wel veelvuldig toegepast in cosmetische producten zoals tandpasta’s, shampoos, conditioners, douchegels en badschuim. Bijna alles wat schuimt bevat natriumlaurylsulfaat. De vraag is of deze stof wel zo veilig is als door de fabrikanten en overheidsinstanties wordt beweerd.

Is natriumlaurylsulfaat schadelijk?

Nee, niet direct. Wel kan herhaaldelijk en langdurig gebruik een belastende fator veroorzaken voor onze organen. Wanneer je synthetische stoffen, zoals natriumlaurylsulfaat, op je huid of in je haar smeert, kan dit gevaarlijker zijn dan wanneer je deze opeet. In de mond en het spijsverteringskanaal kunnen enzymen de synthetische stoffen wellicht nog enigszins afbreken, maar wanneer deze via de huid direct in de bloedbaan worden opgenomen, komen deze in ongeschonden staat in de gevoelige organen terecht.

Na verloop van tijd zullen deze stoffen zich ophopen in het lichaam, omdat de lever , ons ontgiftingsorgaan, ze in onvoldoende mate kan afbreken. De schatting is dat in Nederland een op de tien cosmeticaproducten natriumlaurylsulfaat bevat.

Het werkelijke probleem met natriumlaurylsulfaat is dat bij het fabricageproces (ethoxylering) de stof 1,4- dioxaan vrijkomt, een ‘vermoedelijk’ kankerverwekkend bijproduct. 1,4 Dioxaan is bij dieren kankerverwekkend gebleken. Bij chronische blootstelling is het dan ook aannemelijk dat het de gezondheid geen goed zal doen en dat het waarschijnlijk is dat het bij mensen ook kanker zal veroorzaken.

16.000 studies naar SLS

Volgens de Amerikaanse onderzoeksinstantie Environmental Working Group’s Skin Deep, die empirisch onderzoek heeft gedaan naar  natriumlaurylsulfaat, hebben onderzoeken aangetoond dat het:

  • de huid en ogen irriteert
  • toxisch is voor de organen
  • schadelijk is voor de voortplantingsorganen
  • bij chronische blootstelling neurotoxisch werkt, endocriene verstoring en biochemische of cellulaire veranderingen veroorzaakt
  • mogelijke mutaties en kanker veroorzaakt

Op de SLS pagina van de website van de Environmental Working Group2, vind je meer informatie over de gezondheidsproblemen en de bijbehorende onderzoeken. Ofschoon er nog niet onomstotelijk is aangetoond dat het bij mensen kanker veroorzaakt, zijn er wel duidelijk redenen tot bezorgdheid over het gebruik van cosmeticaproducten met deze stof.

Het is niet verwonderlijk dat de consument verward is over de ernst van de risico’s. De meeste onderzoeken worden gedaan naar hoeveel risico deze chemische stof oplevert. Aangezien de meeste van de onderzoeken worden uitgevoerd op natriumlaurylsulfaat zelf en niet in combinatie met andere ingrediënten, wordt doorgaans gesteld dat “de werkelijke gezondheidsrisico’s variëren op basis van de mate van blootstelling aan het ingrediënt en individuele gevoeligheid.”

Het feit dat bij de onderzoeken de geïsoleerde stof natriumlaurylsulfaat wordt gebruikt, staat in geen verhouding met de geleidelijke, cumulatieve effecten die bij langdurige, herhaaldelijke blootstelling worden bereikt. Zo is er een ernstig gebrek aan langdurige studies, waardoor deze stof nog altijd eindeloos kan worden gebruikt in cosmeticaproducten, zonder dat de onveiligheid ervan is aangetoond.

Risico’s natriumlaurylsulfaat

Een aantal studies rapporteren dat natriumlaurylsulfaat schadelijk is voor het mondslijmvlies en de huid. Bij een onderzoek aan de Yeshiva University in New York in 1997 werd het effect van mondwater met natriumlaurylsulfaat onderzocht. De uitkomst was dat bij het spoelen van de mond een schilfering werd veroorzaakt van de orale epitheelcellen en een brandend gevoel veroorzaakt.3

Een studie die in het vakblad Exogene Dermatology bevestigde dat natriumlaurylsulfaat een zeer bijtend en irriterend middel is, dat de huid ontdoet van de beschermende oliën en vocht. Bovendien werd het geassocieerd met een verhoogde kans op aften door de verstoorde balans van het slijmvlies.4

Inslikken van SLS zal waarschijnlijk leiden tot misselijkheid en diarree. Het is dan ook niet voor niets dat het wordt gebruikt als een laxeermiddel in klysma’s.

Judi Vance, auteur van het boek Beauty to die for beweert zelfs dat natriumlaurylsulfaat DNA-schade kan veroorzaken. cellulaire DNA-schade veroorzaken. Zij concludeert aan de hand van haar onderzoek ook dat de haarzakjes een belangrijke rol vervullen bij de opname van synthetische stoffen in het lichaam.

Het probleem met natriumlaurylsulfaat is dat het de huid kan binnendringen, hetzij door absorptie door de cellen, hetzij door penetratie. Terwijl er ingrediënten zijn die je lichaam gemakkelijk kan afbreken, komt SLS rechtstreeks in je huid en mogelijk in je bloedbaan terecht. De volgende risico’s kunnen daarbij optreden:

  • SLS kan ernstige huidirritatie veroorzaken en vergroot de kans op contactallergie. Door de olie- en huidafstotende eigenschappen kan het de poriën verstoppen en acne veroorzaken bij mensen met een gevoelige of acnegevoelige huid.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft verschillende waarschuwingen over SLS gegeven. Zij meldt dat SLS schadelijk kan zijn bij inslikken en irritatie van ogen, longen en luchtwegen kan veroorzaken.
  • Aangezien SLS door de huidlagen kan dringen, verstoort  de chemische stof de natuurlijke beschermende barrières van de huid, zoals de natuurlijke olie- en vochtbalans. Dit kan leiden tot een uitgedroogde huid, waardoor je poriën eerder openbreken en een verhoogde ontstekingsgevoeligheid veroorzaakt. Daardoor kunnen acne-veroorzakende bacteriën dieper in de huid doordringen.
  • SLS kan de delicate lipide-lagen (vetlaagjes) vernietigen die de huid soepel en glad houden. De chemische stof kan ook de huid en het haar uitdrogen, waardoor ze dof worden en andere gifstoffen gemakkelijker het huidoppervlak kunnen binnendringen.
  • SLS kan gemakkelijk in het lichaam worden opgenomen en kan zich ophopen in de interne organen (vooral de lever), waardoor de kans op langdurige gezondheidsproblemen toeneemt.

Hoe schadelijk denk jij dat je cosmetica is?

natriumlaurylsulfaat 1Veel mensen zullen bij deze bevindingen hun schouders ophalen en denken dat de aanwezigheid van dit soort synthetische middelen niet het grootste gezondheidsgevaar vormt. Het goedje is toch goedgekeurd door de Europese Commissie? Sta er echter wel bij stil  dat als je deze shampoos, douchegels, haarlak en andere laboratoriumproducten gebruikt, je jaarlijks meer dan een kilo van deze troep in je lichaam opneemt. Deels is je lichaam in staat deze zelf weer te verwijderen, maar er blijft een hoop van deze troep in het lichaam achter waar het de organen langzaam vergiftigt.

Sta er ook bij stil dat niet alleen synthetische cosmetica een zware stempel drukt op de gezondheid, ook voeding en omgevingsfactoren, zoals uitlaatgassen, BPA’s en synthetische schoonmaakmiddelen belasten onze gezondheid.

Ik zal niet een-op-een beweren dat natriumlaurylsulfaat de oorzaak is, maar het draagt, net als andere synthetische ingrediënten van cosmetica, zeker bij aan de explosieve groei van het aantal mensen met een auto-immuunziekte de laatste decennia. Vrouwen lijken vaker slachtoffer te worden van auto-immuunziekten en wellicht omdat vrouwen nu eenmaal meer cosmetica gebruiken dan mannen. Hoe het ook wendt of keert, overweeg om je badkamer op te ruimen en je synthetische cosmetica te vervangen voor natuurlijke cosmetica.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies