Natuurcosmetica: waarom zou je kiezen voor natuurlijke cosmetica?

natuurcosmetica make-up beste merken

De markt voor natuurcosmetica explodeert. In rap tempo schieten merken met natuurlijke cosmetica en make-up als paddenstoelen uit de grond. Steeds vaker hoor je op verjaardagen of feestjes dat anderen natuurcosmetica zijn gaan gebruiken. Gezondheid is een hot issue en terwijl veel mensen al heel erg bezig zijn met een gezonde levensstijl, is het toch verbazingwekkend hoe weinig mensen hun toiletkastje opentrekken om daar eens de hark doorheen te halen. Blijkbaar groeit het bewustzijn omtrent voeding en leefstijl. Een goede ontwikkeling natuurlijk, tenzij je wilt meedoen aan een chemisch experiment.

Waarom natuurcosmetica?

Natuurcosmetica is (nagenoeg) vrij van synthetische ingrediënten. Hoe minder synthetische bestanddelen, hoe beter natuurlijk. De logica is dat deze kunstmatige ingredienten in onze bloedbaan terechtkomen en in ons lichaam meer schade aanrichten dan altijd werd aangenomen of bekend was. Het is eenvoudig te beredeneren hoe die stoffen in ons lichaam terechtkomen.

Onze huid staat in wisselwerking met de omgeving. Enerzijds stoot de huid stoffen af naar de omgeving, denk aan transpiratievocht waarmee lichaamsvreemde stoffen worden afgevoerd, anderzijds neemt onze huid stoffen op. Sta er maar eens bij stil wat je dagelijks op je huid smeert. Het wordt door de huid opgenomen en binnen een paar minuten zit het in je bloedbaan. Wanneer je jezelf dat realiseert, dan zal je waarschijnlijk wel iets bewuster omgaan met de make-up, crèmepjes en zalfjes die je op je huid smeert.

Duizenden jaren hebben vrouwen en mannen zichzelf verzorgd en mooi gemaakt met cosmetica die afkomstig was uit de natuur. Cleopatra baadde in ezelinnenmelk, de oude Romeinen gebruikten krokodillenpoep in hun modderbaden en Afrikaanse stammen verzorgen hun huid al eeuwen met arganolie. de huidverzorgingsproducten van toen werden gemaakt van onder meer oliën, planten en vet afkomstig uit wol. Kijk, dat is natuurcosmetica! Natuurlijk zal je heden ten dage geen krokodillenpoep op je gezicht smeren, maar het gaat om het principe: we hebben al die chemische troep niet nodig om mooi te zijn! Het is toch vreemd dat we sinds een kleine honderd jaar hiervoor chemische smeersels gebruiken? En dat bovendien sinds die tijd het aantal welvaartsziekten enorm is toegenomen? Uiteraard kan je al deze ziektes niet toeschrijven aan het gebruik van moderne cosmetica, maar zeker is wel dat het gebruik ervan hieraan bijdraagt.

Huidverzorging de statistieken

  • 2 kilo: Gemiddelde hoeveelheid lippenstift die een vrouw gedurende haar leven gebruikt.
  • 11: Percentage van de 10.500 ingrediënten gebruikt in persoonlijke-verzorgingsproducten dat de Amerikaanse regering heeft gedocumenteerd en publiekelijk beoordeeld op veiligheid.
  • 1,110+: Het aantal ingrediënten in cosmetica verboden in de Europese Unie.
  • 10: Het aantal ingrediënten in cosmetica verboden in de VS.
  • 20: Percentage van de verzorgingsproducten dat ten minste één chemisch ingrediënt bevat dat gekoppeld is aan kanker.
  • 22: Percentage van cosmetica dat het mogelijk kankerverwekkende 1,4-dioxaan bevat.
  • 120.000.000.000: Bedrag in euro dat jaarlijks wordt uitgegeven aan huid- en haarverzorging, make-up, cosmetische chirurgie, geuren, health clubs en dieetproducten.

Bronnen: Campaign for Safe Cosmetics, de Environmental Working Group, The Economist

Wat is er mis met reguliere cosmetica?

Reguliere cosmetica onderscheidt zich van natuurcosmetica, omdat het talloze bestanddelen bevat die afkomstig zijn uit het laboratorium. Dit zijn veelal stoffen die de houdbaarheid verlengen, de textuur verbeteren en zorgen dat de ingrediënten goed mengbaar zijn. Deze chemische bestanddelen, zoals ftalaten, aceton en parabenen, hebben op de langere termijn grote invloeden op onze gezondheid. In veel gevallen verstoren zij de hormoonhuishouding (xeno-oestrogenen), waardoor ze ook bijdragen aan tal van auto-immuunziekten, obesitas en longaandoeningen. Leer meer over de synthetische bestanddelen van cosmetica. Wanneer je de logica volgt, zie je dat natuurcosmetica een beter alternatief is. De natuur biedt talloze veilige ingrediënten die zonder zorgen kunnen worden gebruikt. De reguliere cosmetica heeft op de lange termijn een grote nadelige invloed op de gezondheid en is dus af te raden.

Wat kun je doen?

Natuurlijke huidverzorging is sowieso een beter alternatief dan de cosmetica die je bij de supermarkt en drogist koopt. Als leidraad kun je een aantal regels aanhouden:

Vereenvoudigen

Laat u niet misleiden door cosmetische reclame: crèmes, lotions en drankjes bij de drogisterij doen loze beloftes en putten de huid eerder uit dan dat ze deze voeden. Alles wat je nodig hebt is een natuurlijke gezichtsreiniger, een voedende crème en vette hydraterende verzorgingsproducten om de huid in topconditie te houden. Al het andere is overbodig.

“Natuurlijk” moet écht natuurlijk zijn

Giftige synthetische chemicaliën zijn het grootste probleem in de beauty-industrie vandaag de dag, dus het loont om een scherp oog voor etiketten te hebben. Veel cosmeticamarken spelen in op de vraag naar natuurcosmetica en beweren de ‘natuurlijkste’ producten te hebben. Wat blijkt als je het etiket checkt? Dat er inderdaad vitamine E van een natuurlijke bron in zit, maar de rest alleen maar chemische stoffen zijn. Naar mijn idee pure misleiding!

Zeg nee tegen geurtjes

Echte natuurlijke huidverzorging heeft geen lekkere luchtjes, tenzij deze natuurlijk van natuurlijke oorsprong zijn, zoals bijvoorbeeld lavendel of een lekkere etherische citrusolie. De talloze ‘lekker geparfumeerde’ cosmeticaproducten die je in de winkel koopt zijn alles behalve ‘omdat je het waard bent’. De kunstmatige geurstoffen bevatten vaak ftalaten die kunnen leiden tot allergische reacties en andere gezondheidsproblemen.

Kies voor BPA-vrije verpakkingen

Geef altijd de voorkeur aan glazen verpakkingen, want bij plastic verpakkingen loop je het risico dat xeno-oestrogenen ‘lekken’ in je cosmetica. Xeno-oestrogenen zijn hormoonverstorende stoffen.

Wat zijn de waarden van de fabrikant?

Een fabrikant die producten voor natuurlijke huidverzorging produceert, is meer dan de som van de producten. Hoe zit het met de filosofie en waarden? Test het bedrijf op dieren? Heeft het bedrijf verdragen getekend? Zijn de producten volledig vrij van schadelijke chemicaliën? Hoe duurzaam produceert het bedrijf? In hoeverre investeert het bedrijf in het milieu? Het Oostenrijkse bedrijf Ringana is een voorbeeld van zo’n bedrijf. Bij deze fabrikant staat werkelijk alles in het teken van duurzaamheid. Zelf de productiemachines worden duurzaam gereinigd met lavendelolie en stoom.

Kies voor  volledig natuurlijke huidverzorging

Kies voor biologische ingrediënten zijn die geteeld zonder kunstmest of pesticiden, dat is gezonder voor de planeet en gezonder voor ons lichaam.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *