Natuurcosmetica: waarom kiezen voor natuurlijke cosmetica?

natuurcosmetica make-up beste merken

De markt voor natuurcosmetica explodeert. In rap tempo schieten merken met natuurlijke cosmetica en make-up als paddenstoelen uit de grond. Steeds vaker hoor je op verjaardagen of feestjes dat anderen natuurcosmetica zijn gaan gebruiken. Gezondheid is een hot issue en terwijl veel mensen al heel erg bezig zijn met een gezonde levensstijl, is het toch verbazingwekkend hoe weinig mensen hun toiletkastje opentrekken om daar eens de hark doorheen te halen. Blijkbaar groeit het bewustzijn omtrent voeding en leefstijl. Een goede ontwikkeling natuurlijk, tenzij je wilt meedoen aan een chemisch experiment.

Waarom natuurcosmetica?

Natuurcosmetica is (nagenoeg) vrij van synthetische ingrediënten. Hoe minder synthetische bestanddelen, hoe beter natuurlijk. De logica is dat deze kunstmatige ingredienten in onze bloedbaan terechtkomen en in ons lichaam meer schade aanrichten dan altijd werd aangenomen of bekend was. Het is eenvoudig te beredeneren hoe die stoffen in ons lichaam terechtkomen.

Onze huid staat in wisselwerking met de omgeving. Enerzijds stoot de huid stoffen af naar de omgeving, denk aan transpiratievocht waarmee lichaamsvreemde stoffen worden afgevoerd, anderzijds neemt onze huid stoffen op. Sta er maar eens bij stil wat je dagelijks op je huid smeert. Het wordt door de huid opgenomen en binnen een paar minuten zit het in je bloedbaan. Wanneer je jezelf dat realiseert, dan zal je waarschijnlijk wel iets bewuster omgaan met de make-up, crèmepjes en zalfjes die je op je huid smeert.

Duizenden jaren hebben vrouwen en mannen zichzelf verzorgd en mooi gemaakt met cosmetica die afkomstig was uit de natuur. Cleopatra baadde in ezelinnenmelk, de oude Romeinen gebruikten krokodillenpoep in hun modderbaden en Afrikaanse stammen verzorgen hun huid al eeuwen met arganolie. de huidverzorgingsproducten van toen werden gemaakt van onder meer oliën, planten en vet afkomstig uit wol. Kijk, dat is natuurcosmetica! Natuurlijk zal je heden ten dage geen krokodillenpoep op je gezicht smeren, maar het gaat om het principe: we hebben al die chemische troep niet nodig om mooi te zijn! Het is toch vreemd dat we sinds een kleine honderd jaar hiervoor chemische smeersels gebruiken? En dat bovendien sinds die tijd het aantal welvaartsziekten enorm is toegenomen? Uiteraard kan je al deze ziektes niet toeschrijven aan het gebruik van moderne cosmetica, maar zeker is wel dat het gebruik ervan hieraan bijdraagt.

Flow Cosmetics natuurcosmetica

Huidverzorging de statistieken

  • 2 kilo: Gemiddelde hoeveelheid lippenstift die een vrouw gedurende haar leven gebruikt.
  • 11: Percentage van de 10.500 ingrediënten gebruikt in persoonlijke-verzorgingsproducten dat de Amerikaanse regering heeft gedocumenteerd en publiekelijk beoordeeld op veiligheid.
  • 1,110+: Het aantal ingrediënten in cosmetica verboden in de Europese Unie.
  • 10: Het aantal ingrediënten in cosmetica verboden in de VS.
  • 20: Percentage van de verzorgingsproducten dat ten minste één chemisch ingrediënt bevat dat gekoppeld is aan kanker.
  • 22: Percentage van cosmetica dat het mogelijk kankerverwekkende 1,4-dioxaan bevat.
  • 120.000.000.000: Bedrag in euro dat jaarlijks wordt uitgegeven aan huid- en haarverzorging, make-up, cosmetische chirurgie, geuren, health clubs en dieetproducten.

Bronnen: Campaign for Safe Cosmetics, de Environmental Working Group, The Economist

Wat is er mis met reguliere cosmetica?

Reguliere cosmetica onderscheidt zich van natuurcosmetica, omdat het talloze bestanddelen bevat die afkomstig zijn uit het laboratorium. Dit zijn veelal stoffen die de houdbaarheid verlengen, de textuur verbeteren en zorgen dat de ingrediënten goed mengbaar zijn. Deze chemische bestanddelen, zoals ftalaten, aceton en parabenen, hebben op de langere termijn grote invloeden op onze gezondheid. In veel gevallen verstoren zij de hormoonhuishouding (xeno-oestrogenen), waardoor ze ook bijdragen aan tal van auto-immuunziekten, obesitas en longaandoeningen. Wanneer je de logica volgt, zie je dat natuurcosmetica een beter alternatief is. De natuur biedt talloze veilige ingrediënten die zonder zorgen kunnen worden gebruikt. De reguliere cosmetica heeft op de lange termijn een grote nadelige invloed op de gezondheid en is dus af te raden.

Waarom natuurlijke huidverzorging?

Natuurlijke huidverzorging is sowieso een beter alternatief dan de cosmetica die je bij de supermarkt en drogist koopt. Als leidraad kun je een aantal regels aanhouden:

Vereenvoudigen

Laat u niet misleiden door cosmetische reclame: crèmes, lotions en drankjes bij de drogisterij doen loze beloftes en putten de huid eerder uit dan dat ze deze voeden. Alles wat je nodig hebt is een natuurlijke gezichtsreiniger, een voedende crème en vette hydraterende verzorgingsproducten om de huid in topconditie te houden. Al het andere is overbodig.

“Natuurlijk” moet écht natuurlijk zijn

Giftige synthetische chemicaliën zijn het grootste probleem in de beauty-industrie vandaag de dag, dus het loont om een scherp oog voor etiketten te hebben. Veel cosmeticamarken spelen in op de vraag naar natuurcosmetica en beweren de ‘natuurlijkste’ producten te hebben. Wat blijkt als je het etiket checkt? Dat er inderdaad vitamine E van een natuurlijke bron in zit, maar de rest alleen maar chemische stoffen zijn. Naar mijn idee pure misleiding!

Zeg nee tegen geurtjes

Echte natuurlijke huidverzorging heeft geen lekkere luchtjes, tenzij deze natuurlijk van natuurlijke oorsprong zijn, zoals bijvoorbeeld lavendel of een lekkere etherische citrusolie. De talloze ‘lekker geparfumeerde’ cosmeticaproducten die je in de winkel koopt zijn alles behalve ‘omdat je het waard bent’. De kunstmatige geurstoffen bevatten vaak ftalaten die kunnen leiden tot allergische reacties en andere gezondheidsproblemen.

Kies voor BPA-vrije verpakkingen

Geef altijd de voorkeur aan glazen verpakkingen, want bij plastic verpakkingen loop je het risico dat xeno-oestrogenen ‘lekken’ in je cosmetica. Xeno-oestrogenen zijn hormoonverstorende stoffen.

Wat zijn de waarden van de fabrikant?

Een fabrikant die producten voor natuurlijke huidverzorging produceert, is meer dan de som van de producten. Hoe zit het met de filosofie en waarden? Test het bedrijf op dieren? Heeft het bedrijf verdragen getekend? Zijn de producten volledig vrij van schadelijke chemicaliën? Hoe duurzaam produceert het bedrijf? In hoeverre investeert het bedrijf in het milieu?

Kies voor  volledig natuurlijke huidverzorging

Kies voor biologische ingrediënten zijn die geteeld zonder kunstmest of pesticiden, dat is gezonder voor de planeet en gezonder voor ons lichaam.

Merken natuurcometica

Flow Cosmetics

Flow Cosmetics is een natuurcosmeticamerk en wordt handgemaakt in Riihimäki in Finland. Flow Cosmetics producten worden uitsluitend gemaakt met natuurlijke en biologische ingrediënten. De pure, natuurlijke ingrediënten zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen voor de huid, zoals vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. De producten zijn effectief en aromatherapeutisch. Flow Cosmetics cosmetica is bovendien milieuvriendelijk en gemaakt met een eenvoudig recyclebare verpakking. De producten zijn 100% natuurlijk en 100% biologisch, vegan (m.u.v. wonder balm en honey milk soap), microplasticvrij (zero plastic inside), Zero Waste, Ecocert/Cosmos Bio gecertificeerd en dierproefvrij.

6 Redenen om te kiezen voor natuurcosmetica

Het gebruik van natuurlijke cosmetica is in de regel wat duurder dan reguliere cosmetica, die in enorme hoeveelheden wordt geproduceerd. Door standaardisering zijn reguliere cosmetica homogener van aard en makkelijker te gebruiken (bijv. beter smeerbaar). Door de toevoeging van conserveringsmiddelen zijn ze langer houdbaar en dus aantrekkelijker voor de detailhandel om in te kopen. Dit wordt ook wel de shelf-life genoemd, de periode waarin een product in de winkel ‘op de plank kan blijven liggen’.

Natuurlijke cosmeticaproducten hebben echter veel meer voordelen dan cosmetica die je bij de drogist of online koopt. Onderstaand lees je de voordelen van natuurcosmetica ten opzichte van reguliere cosmeticaproducten.

1. Ze zijn beter voor het milieu

Simpel gezegd: natuurlijke huidverzorgingsproducten zijn beter voor het milieu dan synthetische huidverzorgingsproducten. De redenen hiervoor zijn talrijk.

Eerst en vooral kunnen synthetische chemicaliën schadelijk zijn voor dieren en planten waarmee ze in contact komen, denk bijvoorbeeld aan huisdieren. Als de synthetische chemicaliën van een synthetisch cosmeticaproduct in de grond sijpelen, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de natuur. Denk maar eens aan een fabriek waar bijvoorbeeld nagellak wordt geproduceerd. Als je ernaast zou wonen, zou jij dan graag water uit de kraan drinken?

Daarnaast belasten de fabricageprocessen van traditionele huidverzorgingsproducten het milieu ook op een andere manier. Voor de winning van bepaalde ingrediënten (aluminium, lood, enz.) is mijnbouw nodig. Mijnbouw brengt veel vervuiling met zich mee en laat uiteindelijk een enorm negatieve koolstofvoetafdruk achter op het milieu in het algemeen.

Natuurlijke huidverzorgingsproducten maken over het algemeen geen of aanzienlijk minder gebruik van dergelijke ingrediënten, en dus is mijnbouw niet nodig. En omdat ze alleen natuurlijke ingrediënten gebruiken, brengen ze geen schade toe aan de omringende planten en dieren.

2. Natuurcosmetica is veiliger voor de gezondheid

In vergelijking met synthetische huidverzorgingsproducten zijn natuurlijke huidverzorgingsproducten veel veiliger. Dit komt omdat de ingrediënten in natuurlijke producten vaak veel minder geconcentreerd zijn dan in synthetische producten.

Net zoals kunstmatige ingrediënten, zullen de natuurlijke ingrediënten deels in de bloedbaan terechtkomen, nadat ze op de huid zijn aangebracht. Van daaruit kunnen ze een direct effect hebben op veel lichaamsprocessen, waaronder de hormoonhuishouding.

Als de ingrediënten waardevolle voedingsstoffen bevatten, zullen ze een heilzaam effect hebben. Als ze daarentegen schadelijk zijn, hebben ze nadelige gevolgen voor de gezondheid. Gelukkig worden ook natuurlijke verzorgingsproducten uitvoerig getest en moeten ze aan bepaalde eisen voldoen om te mogen worden verkocht.

Door een natuurcosmetica te gebruiken in plaats van een synthetisch product, vermijd je de negatieve gezondheidseffecten. Dit zal ertoe leiden dat je gezonder bent en er beter uitziet op een natuurlijke manier.

3. Natuurcosmetica geeft geen/minder bijwerkingen

Een van de grootste voordelen van natuurlijke cosmeticaproducten is dat ze geen ingrediënten bevatten die de schade aan de huid hoeven te beperken. Hiermee bedoel ik dat veel reguliere cosmeticaproducten ingrediënten bevatten die de huid schade aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan alcohol. Dit ingrediënt verlengt de houdbaarheid, maar droogt de huid uit. Om deze bijwerking te verdoezelen, wordt een ander synthetisch ingrediënt toegevoegd. Dat is dan ook de reden waarom drogisterijproducten eindeloze waslijsten aan ingredienten hebben.

Natuurlijke cosmetica is ontworpen om het biologische evenwicht van de huid te respecteren. Langdurig gebruik van synthetische ingrediënten kan dit evenwicht verstoren, waardoor de huid bijvoorbeeld gevoelig, onrustig of droog kan worden. Een gebalanceerde zuurgraad van de huid kan zichzelf goed gezond en mooi houden. Het doel van natuurlijke cosmetica is om dit natuurlijke evenwicht te behouden en te versterken, door de zelfregulerende krachten van de huid te stimuleren en de natuurlijke functies te ondersteunen.

Natuurcosmetica heeft in de regel slechts een paar natuurlijke ingrediënten die bovendien zijn geselecteerd op hun werking op de huid. Overbodige ingrediënten worden achterwege gelaten, zodat natuurproducten alleen de werkzame bestanddelen bevatten.

4. Geen dierproeven

Vrijwel alle natuurlijke cosmeticamerken maken geen gebruik van dierproeven. Je zal geschokt zijn hoeveel fabrikanten van huidverzorgingsproducten hun producten testen op dieren. Of je nou een dierenactivist bent of niet, het is een feit waarvoor we de ogen niet kunnen en mogen sluiten.

De grote namen in de industrie blijven echter volharden met dit beleid, dus het enige wat we als consument kunnen doen is ons afkeren van hun producten. Het goede nieuws is dat fabrikanten van natuurcosmetica afzien van dierproeven, waardoor ze een stuk ethischer zijn. Als je tegen dierproeven bent en voor een humane behandeling van dieren, dan zijn natuurlijke huidverzorgingsproducten het best om te kiezen.

5. Natuurcosmetica zit vol heilzame voedingsstoffen

De meest treffende manier om de verschillen tussen synthetische en natuurlijke cosmetica te benadrukken, is door hun ingrediënten onder de loep te nemen. De ingrediënten van twee vergelijkbare producten kunnen zo verschillend zijn, dat ze niet eens meer op elkaar lijken.

Als je het ingrediëntenlabel van een synthetisch product bekijkt, zie je termen als Triclosan, SLS, Glyceryl Stearate, Kleurstof #4, en Petrolatum. Deze ingrediënten worden in laboratoria gemaakt en hoewel ze hun functie vervullen, kunnen ze schadelijk zijn voor het lichaam, zeker in grote hoeveelheden en het stapeleffect optreedt.

Van het stapeleffect is sprake wanneer het lichaam aanzienlijke hoeveelheden lichaamsvreemde stoffen te verwerken krijgt (make-up, cosmetica, schoonmaakmiddelen, uitlaatgassen etc) dat de lever – ons detoxorgaan – ze onvoldoende kan afvoeren en er ophoping van deze stoffen plaatsvindt in de lever.

Natuurlijke producten zitten daarentegen vol met bekend klinkende ingrediënten zoals jojobaolie, arganolie, appelzuur, citroensap, etcetera. Deze ingrediënten zijn niet alleen onschadelijk voor het lichaam, ze bevatten bovendien werkzame stoffen die onze gezondheid en onze huid ondersteunen. Denk aan voedende vitamines en mineralen, opbouwende eiwitstructuren en beschermende vetstoffen.

6. Jouw huid en je gezondheid staan voorop

De controverse over de synthetische ingrediënten in huidverzorgingsproducten zorgt voor een grote omslag op de consumentenmarkt. Helaas zijn er nog steeds veel mensen die voor het gemak de Etos of Kruidvat binnenlopen voor hun verzorgingsproducten, maar gelukkig beseffen meer en meer mensen hoe dergelijke producten hun gezondheid ondermijnen.

Door synthetische huidverzorgingsproducten te gebruiken, laat je schadelijke chemicaliën in je bloedbaan lekken. Natuurlijk word je niet meteen ziek en ga je dood, maar op de lange termijn kan het nare gevolgen hebben.

Synthetische producten zijn pas sinds de jaren 40-50 van de vorige eeuw op de markt. De langetermijneffecten op de gezondheid zijn dus nog niet volledig bekend. Wel weten we dat kanker en andere chronische ziekten de laatste decennia enorm zijn toegenomen door een slecht voedingspatroon en blootstelling aan kunstmatige stoffen. Is er een verband?

De vraag die je jezelf moet stellen is: durf je te gokken met je gezondheid? Is het het waard om jezelf mogelijk schade toe te brengen met synthetische cosmetica als je net zo goed natuurcosmetica kunt gebruiken?

Onthoud: zolang we niet volledig weten wat de gezondheidseffecten zijn, kun je dergelijke producten beter links laten liggen.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies