De beste natuurlijke behandeling voor rimpels

natuurlijke behandeling voor rimpels

Rimpels zijn een onvermijdelijk teken van veroudering dat we absoluut niet kunnen vermijden. Veel mensen kiezen voor cosmetische chirurgie, botox, laserbehandelingen of chemische peelings om hun rimpels te verdoezelen. Natuurlijk zijn er duizenden geweldige crèmes en zalfjes bij de drogist te krijgen, maar een natuurlijke behandeling voor rimpels geniet natuurlijk altijd de voorkeur boven al die synthetische troep die slechts een aanslag is op je gezondheid.

De natuur biedt echter veel mogelijkheden om het verschijnen van rimpels aanzienlijk uit te stellen. Daarbij speelt natuurlijk, naast voeding en uiterlijke verzorging, leefstijl ook een belangrijke rol. In dit blog gaan we in op wat je kan doen om de vorming van rimpels uit te stellen en je bestaande rimpels te minimaliseren, en dat op een natuurlijke manier!

Wanneer onze huid veroudert, neemt de hoeveelheid collageen in de huid af. Collageen is de belangrijkste proteïne in de huid die verantwoordelijk is voor een gladde, elastische huid. Deze afname van collageen maakt de huid gevoelig voor de fijne lijntjes en een steeds slapper wordende huid, die begint in het gezicht.

Natuurlijke behandeling rimpels

Terwijl de genen bepalen hoe het verouderingsproces verloopt, is je levensstijl in al zijn facetten van invloed op de snelheid waarmee dit verloopt. Hiervoor kun je de volgende maatregelen nemen:

1.Gebruik oliën

Druivenpitolie is een bijzonder geschikte oliesoort als natuurlijke behandeling voor rimpels. Het bevat veel van het essentiële omega 6 vetzuur, waardoor het, gezien ons westerse dieet, vooral geschikt is om uitwendig op de huid te gebruiken. Druivenpitolie stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen en bevat veel antioxidanten, zodat het de huid beschermt tegen vrije radicalen. De vetzuren die vooral voorkomen in druivenpitolie zijn:

  • Palmitinezuur: 5.5%
  • Stearinezuur: 4.7%
  • Oliezuur: 20%
  • Linolzuur: 68%
  • Overige vetzuren: 1%

Olijfolie werd reeds 5.000 jaar geleden door de Egyptenaren gebruikt voor cosmetische toepassingen. Het wordt vaker gebruikt als een crème omdat het rijk aan antioxidanten, vitamines A en E, die ook helpen om de huid schadelijke vrije radicalen. Neem een ​​eetlepel olijfolie en masseer het zachtjes in de huid twee keer per dag. Het werkt ook te beschermen tegen beschadiging door de zon en na blootstelling.

2.Zorg voor voldoende vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de vorming van collageen en draagt zo bij aan een stevige en veerkrachtige huid.  Deze vitamine is een zeer goed werkzame natuurlijke behandeling voor rimpels. Naast de functie voor de huid vervult vitamine C natuurlijk talloze functies binnen het lichaam. Het is een belangrijke bijnierbooster en ondersteunt het lichaam bij stress. Daarnaast is het een bijzonder krachtige antioxidant door de vrije radicalen in ons lichaam te bestrijden.

Veel mensen hebben een chronisch tekort aan deze vitamine en aangezien vitamine C oplosbaar is in water, plas je een teveel in je lichaam al snel weer uit. Een zogenaamd vitamine C stootje helpt dus niet.

Lees zeker even mijn blog over liposomale vitamine C, een vorm die je zelf eenvoudig kan maken en die vele malen beter wordt opgenomen dan orale vitamine C tabletjes. Hoewel er op internet nog niet veel over te vinden is, lijkt de behandeling zeer veelbelovend. Ikzelf ben er in ieder geval razend enthousiast over.

3.Superfoods

Hoewel de term superfoods inmiddels zijn doel voorbij is geschoten, maken deze nutriëntenbommetjes absoluut een belangrijk deel uit van een goede natuurlijke behandeling voor rimpels.

De huid is opgebouwd uit een combinatie van eiwitten, water en vetten. Een tekort aan een van deze bouwstenen vertaalt zich direct in een andere samenstelling van de huid, vaak in de vorm van rimpels, maar ook een doffe, vale of droge huid. Voeding is dus absoluut met kop en schouders het allerbelangrijkst om huidveroudering uit te stellen.

Amandelen zitten bomvol waardevolle aminozuren, vitamines en mineralen om de huid te voorzien van de juiste voedingsstoffen. De vitamine E in amandelen is een krachtige antioxidant die helpt tegen UV-schade.

Een andere superfood zijn blauwe bessen, die vol zitten met vitamine C en daarnaast ook veel andere waardevolle plantenstoffen bevatten. “Eet zoals de regenboog”, die uitspraak zal je vast weleens hebben gehoord. Wanneer je fruit en groenten in alle kleuren eet, krijg je de beste diversiteit aan voedingsstoffen binnen.

Ook tomaten bevatten vitamine C, maar ook de belangrijke stof lycopeen, dat de huid beschermt tegen beschadiging door de zon. Deze stof zorgt tevens voor een verbeterde doorbloeding van de huid.1 Hierdoor verbetert de aanvoer van voedingsstoffen en worden afvalstoffen sneller afgevoerd.

4.Neem een bananenmasker

Bananen zijn niet alleen gezond fruit om te eten, maar kunnen ook uitwendig gebruikt worden als natuurlijke behandeling van rimpels. Prak een banaan met een eetlepel uitgeperste sinaasappelsap en yoghurt en meng dit goed door elkaar. Breng het romige gezichtsmasker aan. Laat het mengsel gedurende 15 tot 20 minuten inwerken op de huid.

De vitamine A zal helpen om pigmentvlekken te verminderen en de vitamine B zal veroudering tegengaan. De kalium zal zorgt voor een gezonde vochtbalans en zorgt dat de huid in staat is vocht vast te houden. Vitamine E staat bekend om zijn beschermende werking tegen uv-licht.

5.Breng vitamine C aan op de huid

Zeker wanneer je nog jong bent en een stralende en veerkrachtige huid hebt, is dat mede te danken aan de vitamine C huishouding in je lichaam, die aanzienlijk efficiënter werkt dan wanneer je ouder wordt. Zoals eerder besproken speelt vitamine C speelt een belangrijke rol voor de structuur van de huid.

Natuurlijk is het belangrijk dat je voldoende vitamine C in je voedingspatroon opneemt, maar je kunt het ook sterk verdund op de huid aanbrengen. Je huid werkt als een soort spons en heeft een wisselwerking tussen je lichaam en de omgeving.

Wanneer je vitamine C op de huid aanbrengt, neemt deze dit op en zo werkt het direct op de plaats waar het nodig is. Je kan het vergelijken met pijnpleisters of nicotinepleisters; dit heet transdermale suppletie (trans=door, dermaal=huid). JE kunt ook kiezen voor een serum. Het best kun je de huid op de plekken waar deze het dunst is, dus rond de ogen, lokaal van vitamine C creme voorzien. Een topproduct is deze Vitamine C serum.

Door dagelijks een lichte vitamine C oplossing op de huid aan te brengen kun je huidveroudering afremmen en de schade door de zon, zoals verkleuring en fijne lijntjes verminderen.

6.Eiwitmasker

Meng een eiwit met een theelepel vers citroensap en een halve theelepel honing en roer dit mengsel goed door elkaar. De antiseptische en antibacteriële werking van honing en de reinigende werking van citroen bestrijden bacteriën.

Het eiwit is nog veelzijdiger. Wanneer je eiwit aanbrengt op de huid is dit een waar wondermiddel voor met name de slappere huid. Het eiwit zorgt dat de huid enigszins samentrekt waardoor fijne rimpeltjes verminderen en de huid strakker wordt. Met name consequente behandeling zorgt voor een aanzienlijk mooiere huid.

7.Mineralen

Selenium: selenium is een sporenelement en vervult een verrassend belangrijke rol bij een natuurlijke behandeling voor rimpels. Niet alleen is het een krachtige antioxidant die de schadelijke radicalen bestrijdt, maar selenium is tevens belangrijk voor een gezonde schildklierwerking. De schildklier heeft namelijk een grote invloed op de doorbloeding van de huid en dus de aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen. Lees meer over de vertraagde schildklier.

Koper: Het mineraal koper is een essentieel mineraal voor de aanmaak van collageen en elastine, de eiwitstructuren die de huid zijn stevigheid, veerkracht en elasticiteit geven.  Een kopersupplement raad ik af, aangezien je hiervan slechts zeer weinig nodig hebt en overdosering vervelende gevolgen kan hebben. Koper komt voor in noten, orgaanvlees en zee- en schelpdieren.

Zink: zink is niet alleen een waardevol mineraal als je aanleg hebt voor puistjes en acne, het helpt tevens bij de genezing van wonden en littekens. Daarnaast ondersteunt zink de aanmaak van het hormoon testosteron met alle voordelen van dien. Testosteron zorgt voor de aanmaak van talg waardoor de huid een mooie vol en glanzend uiterlijk krijgt.

8.Komkommer-yoghurtmasker

Komkommer is een groente die bijzonder rijk is aan mineralen en dus zeer waardevol voor de huid. Daarmee is het een bijzonder effectieve en natuurlijke behandeling voor rimpels.

Pureer voor dit supergezonde maskertje een halve komkommer met een paar muntblaadjes en meng dit met vier eetlepels Griekse yoghurt. Bewaar het papje in de koelkast en je hebt tevens een heerlijk verkoelend maskertje voor na een lange warme zomerdag.

Komkommer is rijk aan vitamine B1, B2, B3, B5, B6, foliumzuur, vitamine C, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink. Het verstevigt de huid en beschermt tevens tegen uitdroging, vervelling en kan verlichting bieden bij een droge huid tijdens de winter ten gevolge van temperatuurswisselingen. Door regelmatig een komkommer-yoghurtmasker te nemen verminder je  vroegtijdige veroudering van de huid.

9.Aloë Vera

Aloë vera is bij natuurvolkeren al eeuwenlang bekend als een zeer effectieve natuurlijke behandeling voor rimpels. De heldere gel van de aloë vera plant beschikt over wondhelende en verzachtende effecten wanneer deze wordt aangebracht op de huid. Zeker na het zonnebaden biedt de gel heerlijke verkoeling en trekt deze de hitte direct uit de huid.

Aangezien zonnebrand en uv-schade een van de sterkst verouderende invloeden zijn op de huid, is de aloë bijzonder waardevol met zijn verkoelende eigenschappen.

Je kunt een kant-en-klare gel aanschaffen, maar je kunt er ook voor kiezen om een aloë vera cactus aan te schaffen en simpelweg een blad af te snijden wanneer je deze nodig hebt. De bladeren met de heerlijke gel groeien namelijk vanzelf weer aan. Lees meer over de unieke eigenschappen van aloë vera en welke stofjes zorgen voor deze effecten.

10.Verse sapjes voeden en reinigen

Een gezonde huid die zo lang mogelijk van rimpeltjes wordt weerhouden, heeft alles te maken met voedingsstoffen en dus een gezond voedingspatroon.  De juiste hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten, gecombineerd met de juiste vitaminen, mineralen en hydratatie, zorgen voor een optimale hormoonhuishouding en gezondheid. Je kunt het zo stellen: je huid weerspiegelt de gezondheid van je lichaam.

Door je lichaam te voorzien van al deze voedingsstoffen is het van belang dagelijks flink wat groenten en fruit binnen te krijgen. Een eenvoudige manier hiervoor is om verse sapjes te drinken. Zorg er hierbij wel voor dat je dit op de juiste manier doet: combineer het zoete fruit met iets vets, zoals bijvoorbeeld avocado of kokosvet. OPp die manier voorkom je dat je bloedsuikerspiegel te snel stijgt.

Je kan sapjes maken met de blender of met de slowjuicer. Lees meer over de zin en onzin van sappen en smoothies.

Conclusie

Met de bovenstaande tips kun je het verouderingsproces van je huid zo lang mogelijk uitstellen. Natuurlijk bestaan er geen natuurlijke wondermiddelen, net zo min als er geen synthetische wondermiddelen bestaan. Huidveroudering is een natuurlijk proces, maar dat kun je met een gezonde leefstijl wel zoveel mogelijk afremmen. Een natuurlijk behandeling voor rimpels is dus in feite: leef zo gezond mogelijk!

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies