Natuurlijke behandelingen voor hoofdroos

Hoofdroos is vervelend en voor sommige mensen lijkt het wel altijd winter, waarbij ze pakken sneeuw op hun schouders meedragen. Natuurlijk is het niet altijd even charmant om met witte schouders rond te open en vaak wenden mensen zich tot de de antiroosshampoos bij de drogist. Wanneer die niet duurzaam blijken te werken, stappen de meeste mensen toch maar naar de huisarts die hen dan een medicinale shampoo voorschrijft. Wanneer jouw schouders ook altijd bedekt zijn met een dik pak sneeuw, lees dan snel verder.

Laten we allereerst eens vaststellen of de vlokken op je schouders wel echt hoofdroos (seborroïsch eczeem) is. De kans is namelijk groot dat je alleen een droge hoofdhuid hebt in plaats van echteHoofdroos roos hoofdroos, en dan is de behandeling dus anders.

Een droge hoofdhuid ontstaat in de meeste gevallen door een verstoorde vochtbalans, zoals vaak het geval is bij een vertraagde schildklier. Ook kan een verkeerde shampoo met synthetische ingrediënten de oorzaak zijn van een droge hoofdhuid. De ingredienten zijn dan zo agressief dat ze het natuurlijke vetlaagje, de beschermingslaag van de hoofdhuid, beschadigen.

Hoofdroos kan ook worden veroorzaakt door een bepaalde schimmel, de Pityrosporum-schimmel. Wanneer de hoofdhuid alleen droog is, is het absoluut niet verstandig deze te behandelen met anti-roos middelen, dus niet met medicinale noch met natuurlijke. Zorg dus dat je eerst een goede diagnose hebt, alvorens je aan de slag gaat met een natuurlijke behandeling van je hoofdroos. Wees er ook op alert dat je met natuurlijke middelen je gezondheid, in dit geval je hoofdhuid, ook kan schaden, zoals ik in het blog Natuurlijke verzorgingsproducten om mee op te passen beschrijf.

6 Natuurlijke behandelingen van hoofdroos

1. Spoel je haar met appelciderazijn

Het klinkt vreemd, maar spoelen met appelciderazijn is een uitstekende remedie tegen tal van vervelende kwaaltjes, waaronder hoofdroos. Het richt zich namelijk letterlijk op de wortel van het probleem. Hoofdroos is het resultaat van een te snelle rijping van huidcellen die te snel afsterven en een jeukende huiduitslag veroorzaakt. Appelciderazijn zorgt dat de afschilferende huidcellen worden losgeweekt en voorkomen dat de poriën verstopt raken en gaan irriteren. Een overmatige groei van de Pityrosporum-schimmel kan ook roos veroorzaken en de appelciderazijn heeft een antischimmelwerking.

Het gebruik is erg eenvoudig. Meng één deel appelciderazijn met twee delen warm water en masseer dit in op de hoofdhuid gedurende enkele minuten. Spoel het daarna uit. Het enige nadeel is dat de geur nogal sterk is. Let op: gebruik nooit pure appelciderazijn op de huid!

Herhaal deze wasprocedure een tot twee maal per week tot de klachten afnemen of verdwijnen.

2. Baking soda

Baking soda is superhandig om in huis te hebben. Het werkt uitstekend voor allerlei huis-tuin-en keukenmiddeltjes, maar ook om hoofdroos te bestrijden. Ten eerste exfolieert het de huid zacht en ontdoet het de hoofdhuid van overtollige dode huidcellen. Bovendien doodt het de Pityrosporum-schimmel die de hoofdroos veroorzaakt.

Los een eetlepel baking soda op in een kopje lauw water, eventueel aangevuld met een paar druppels etherische rozemarijnolie, en masseer dit gedurende enkele minuten in op de hoofdhuid. Ervaringen leren dat het haar na het eerste gebruik vrij droog aanvoelt, maar dit herstelt zich snel. Desgewenst kan je het baking soda mengsel mengen met een beetje natuurlijke shampoo. De rozemarijnolie is optioneel. Sommige gebruikers melden dat rozemarijn ook helpt tegen roos en de olie heeft ook een aangename geur. Pas geen pure baking soda toe op de huid, aangezien dit sterke huidirritatie kan veroorzaken! Verdun dit sterk met water!

3. Fenegriek voor zijdezacht haar en een rustige hoofdhuid

Fenegriek heeft voornamelijk bekendheid als keukenspecerij, maar in de badkamer is fenegriek ook prima inzetbaar. Fenegriek is rijk aan aminozuren die het haar voeden en de hoofdhuid tot rust brengen. De extra bonus van fenegriek is de hoge concentratie lecithine, dat sterk verzachtende eigenschappen heeft. Het maakt het haar zachter en sterker.

Om je haar en hoofdhuid te behandelen week je twee eetlepels fenegriekzaden in een kommetje met water. Laat deze een nacht weken. Druk de volgende ochtend met een lepel of de stamper van een vijzel de zaden plat, zodat een pasta ontstaat. Masseer deze pasta in op het haar en hoofdhuid en laat deze een half uur inwerken. Was het haar uit met een milde, natuurlijke shampoo.

4. Zoek de zon op

Waarom zonlicht goed werkt bij hoofdroos is een vraagteken, maar het is waarschijnlijk dat de uv-stralen de aanmaak van vitamine D stimuleren en dat die invloed hierbij een rol speelt. Zorg dat als je de gelegenheid hebt, je dagelijks minstens 15 tot 30 minuten in de zon doorbrengt. Overdrijf hiermee natuurlijk niet, aangezien een overdaad aan uv-stralen de huid juist beschadigt.

5. Eet Gezond

Je wist dat dit advies zou komen. Gezonde voeding is essentieel, ook om hoofdroos te voorkomen. Een gezonde hoofdhuid en gezond haar moeten de beschikking hebben over voldoende voedingsstoffen en gezond eten helpt in elk aspect van je gezondheid.

Het is dan ook niet voor niets dat mensen met een slecht eetpatroon en ongezonde leefstijl veel vatbaarder zijn voor huidaandoeningen, zoals eczeem, rosacea en psoriasis, maar ook voor hoofdroos. Zorg daarom altijd voor ruime variatie in je voeding en zorgt dat deze een goede balans heeft van koolhydraten, eiwitten en vetten (40-40-30). Vermijd suikers en snelle koolhydraten, aangezien die de ontstekingsgevoeligheid in het lichaam en dus ook de hoofdhuid ernstig verhogen.

Eet veel groene bladgroenten, omdat deze bomvol zitten met gezonde voedingsstoffen voor onze huid en haar. Denk dan aan broccoli, boerenkool, andijvie en sla (geen ijsbergsla).

Eet tweemaal per week vis of neem een omega 3-supplement. Omega drie vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en helpen de ernst van de hoofdroos te verminderen.

Eiwitten zijn de voornaamste bouwstoffen voor de huid en het haar. Goede bronnen van eiwitten zijn vis, vlees, eieren, bonen, noten en zaden.

6. Vermijd synthetische cosmetica en medicinale shampoos

Wanneer zich hoofdroos vormt, wenden de meeste mensen zich in eerste instantie tot de drogisterij en gaan op zoek naar zelfhulpmiddeltjes. Een voorbeeld hiervan is de antiroosshampoo van het merk Resdan. Deze Resdan bevat zinkpyrithion, een middel dat ook wordt gebruikt in aangroeiwerende verf. Niet echt een goede reden om dat op je hoofdhuid te smeren, lijkt me.

Een natuurlijke aanpak van hoofdroos is in de meeste gevallen effectiever dan een behandeling met synthetische shampoos, aangezien deze vaak bijwerkingen geven die nog vervelender zijn dan de oorspronkelijke klachten. Bovendien zijn deze middelen erg agressief. In mijn naaste omgeving heb ik gezien dat mensen zeer snel en effectief hun hoofdroos hebben kunnen bestrijden met een natuurlijke behandeling. Soms meldt men dat het haar wat droog wordt, maar met een volledig natuurlijke shampoo zoals die van Ringana kunnen deze kleine bijverschijnselen prima worden behandeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *