Natuurlijke huidverzorging, de basis

Een natuurlijke huidverzorging gaat verder dan alleen de huid. De gemiddelde persoon smeert, wrijft en sprayt dagelijks 10 verschillende huidverzorgingsproducten op zijn of haar lichaam en omdat de huid meer fungeert als een spons dan als barrière, absorberen deze mensen dagelijks bijna 130 verschillende chemische stoffen.

natuurlijke huidverzorgingCosmeticafabrikanten en keuringsinstanties beweren bij hoog en laag dat deze chemische stoffen veilig zijn, en dat zijn ze, maar alleen in heel kleine doses. Het is een feit dat niemand echt weet hoe de invloed is van bepaalde chemische stoffen op de lange termijn of hoe combinaties van deze stoffen reageren in ons lichaam. Het is dus eigenlijk een groot experiment, waarvan we allemaal proefkonijnen zijn. Kies liever voor natuurlijke cosmetica.

Het risico waaraan we onszelf blootstellen met het gebruik van chemische cosmetica is wellicht groter dan we denken. Om eerlijk te zijn zal niemand zijn of haar cosmetica als eerste de schuld geven wanneer er een enge ziekte wordt geconstateerd. Zeker in de VS is de wetgeving veel soepeler dan in de EU. In de VS zijn 1110 verschillende cosmeticaproducten  goedgekeurd door de FDA, die in de EU niet mogen worden gebruikt vanwege de gezondheidsrisico’s.

Hoe je met natuurlijke huidverzorging je badkamer groener maakt

Natuurlijke huidverzorging is sowieso een beter alternatief dan de cosmetica die je bij de supermarkt en drogist koopt. Als leidraad kun je een aantal regels aanhouden:

Vereenvoudigen

Laat u niet misleiden door cosmetische reclame: crèmes, lotions en drankjes bij de drogisterij doen loze beloftes en putten de huid eerder uit dan dat ze deze voeden. Alles wat je nodig hebt is een natuurlijke gezichtsreiniger, een voedende crème en vette hydraterende verzorgingsproducten om de huid in topconditie te houden. Al het andere is overbodig.

“Natuurlijk” moet écht natuurlijk zijn

Giftige synthetische chemicaliën zijn het grootste probleem in de beauty-industrie vandaag de dag, dus het loont om een scherp oog voor etiketten te hebben. Veel cosmeticamarken spelen in op de vraag naar natuurcosmetica en beweren de ‘natuurlijkste’ producten te hebben. Wat blijkt als je het etiket checkt? Dat er inderdaad vitamine E van een natuurlijke bron in zit, maar de rest alleen maar chemische stoffen zijn. Naar mijn idee pure misleiding!

Zeg nee tegen geurtjes

Echte natuurlijke huidverzorging heeft geen lekkere luchtjes, tenzij deze natuurlijk van natuurlijke oorsprong zijn, zoals bijvoorbeeld lavendel of een lekkere etherische citrusolie. De talloze ‘lekker geparfumeerde’ cosmeticaproducten die je in de winkel koopt zijn alles behalve ‘omdat je het waard bent’. De kunstmatige geurstoffen bevatten vaak ftalaten die kunnen leiden tot allergische reacties en andere gezondheidsproblemen.

Kies voor BPA-vrije verpakkingen

Geef altijd de voorkeur aan glazen verpakkingen, want bij plastic verpakkingen loop je het risico dat xeno-oestrogenen ‘lekken’ in je cosmetica. Xeno-oestrogenen zijn hormoonverstorende stoffen.

Wat zijn de waarden van de fabrikant?

Een fabrikant die producten voor natuurlijke huidverzorging produceert, is meer dan de som van de producten. Hoe zit het met de filosofie en waarden? Test het bedrijf op dieren? Heeft het bedrijf verdragen getekend? Zijn de producten volledig vrij van schadelijke chemicaliën? Hoe duurzaam produceert het bedrijf? In hoeverre investeert het bedrijf in het milieu? Het Oostenrijkse bedrijf Ringana is een voorbeeld van zo’n bedrijf. Bij deze fabrikant staat werkelijk alles in het teken van duurzaamheid. Zelf de productiemachines worden duurzaam gereinigd met lavendelolie en stoom.

Kies voor  volledig natuurlijke huidverzorging

Kies voor biologische ingrediënten zijn die geteeld zonder kunstmest of pesticiden, dat is gezonder voor de planeet en gezonder voor ons lichaam.

Voed je huid van binnenuit

Je hoeft niet je toevlucht nemen tot drankjes en lotions, chemische peelings of chirurgische face-liften om een frisse, stralende huid te krijgen. Gezonde voeding en lichaamsbeweging moeten een belangrijke rol spelen in je huidverzorging. Voorzie je lichaam dus van de essentiele voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor een stralende huid. Naast regelmatig zweten om de poriën te schonen, is het goed om je lichaam te voorzien van essentiële vitamine C, vitamine D, vitamine E en groene groenten, vers fruit en bessen met een hoge ORAC-waarde. Drink daarnaast 0,03 liter water per kg lichaamsgewicht per dag om je lichaam voldoende te hydrateren.

Natuurlijke huidverzorging de statistieken

  • 2 kilo: Gemiddelde hoeveelheid lippenstift die een vrouw gedurende haar leven gebruikt.
  • 11: Percentage van de 10.500 ingrediënten gebruikt in persoonlijke-verzorgingsproducten dat de Amerikaanse regering heeft gedocumenteerd en publiekelijk beoordeeld op veiligheid.
  • 1,110+: Het aantal ingrediënten in cosmetica verboden in de Europese Unie.
  • 10: Het aantal ingrediënten in cosmetica verboden in de VS.
  • 20: Percentage van de verzorgingsproducten dat ten minste één chemisch ingrediënt bevat dat gekoppeld is aan kanker.
  • 22: Percentage van cosmetica dat het mogelijk kankerverwekkende 1,4-dioxaan bevat.
  • 120.000.000.000: Bedrag in euro dat jaarlijks wordt uitgegeven aan huid- en haarverzorging, make-up, cosmetische chirurgie, geuren, health clubs en dieetproducten.

Bronnen: Campaign for Safe Cosmetics, de Environmental Working Group, The Economist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *