Recept natuurlijke muggenspray met 100% natuurlijke oliën

Een natuurlijke muggenspray die óók effectief is én eenvoudig te maken? Ja, zo moeilijk is dat niet! Het is dan ook verbazingwekkend dat mensen zich maar blijven wenden tot de synthetische middelen van de drogist en tot de ergste troep, DEET in hoge concentratie, een middel dat nota bene neurotoxische eigenschappen heeft en in zenuwgassen wordt verwerkt. Bovendien wordt DEET steeds vaker in verband gebracht met kanker.

Met het aanbreken van het muggenseizoen, wordt er met name ’s nachts weer lustig op los gezoemd. Voordat je naar de drogist rent voor een synthetische spray of een geurkaars die giftige stoffen in je slaapkamer verspreidt, wil ik je graag even alert maken op de mogelijkheden van Moeder Natuur, die net zo effectief zijn.

De natuur biedt enorm veel mogelijkheden

Er zijn vele natuurlijke methoden om muggen te bestrijden. Wat veel mensen niet weten is dat ze door een andere beplanting in de tuin een muggenprobleem al aanzienlijk kunnen verminderen. Natuurlijke, essentiële oliën zijn bijzonder effectief om een natuurlijke muggenspray van te maken en om de lafhartige bloedzuigertjes uit de slaapkamer te houden. Leuk om te weten: de Ringana Zelfbruiner, volledig natuurlijk zonder synthetische ingrediënten, werkt uitstekend om de muggen op afstand te houden.  Je kan deze in de webshop bestellen.

Ontneem de muggen hun habitat

Verwijder alles uit je tuin met stilstaand water erin. Emmers, vogelbadjes, zwembaden en vijvers zijn magneten voor muggen. Er zijn talloze planten en bloemen waar muggen nou niet bepaald gek op zijn. Goudsbloemen, ageratum, kattekruid, lavendel, munt of citronella zijn voorbeelden om muggen te weren uit je tuin en je huis.

Recept natuurlijke muggenspray

Met essentiële oliën kan je eenvoudig een natuurlijke muggenspray maken. De volgende essentiële oliën zijn geschikt om muggen te verjagen:

 • Basilicum
 • Bergamot
 • Citronella
 • EucalyptusRecept natuurlijke muggenspray
 • Lavendel
 • Citroen
 • Pijnboom
 • Pepermunt
 • Rose geranium
 • Rosmarijn
 • Munt
 • Tijm

Vergeet niet om een ​​beetje essentiële olie op je huid te testen om te kijken of je er geen allergische reactie voor hebt. Meng een halve liter gekookt of gedestilleerd water met zo’n 40-50 druppels etherische olie in een plantenspuit. Vaak is het even experimenteren wat voor jou de gewenste verhouding is. Sommige mensen vinden deze dosering te sterk, voor anderen mag hij nog wel wat sterker.

Wat trekt muggen aan?

Sommige mensen lijken ware muggenmagneten te zijn. Ze zitten, soms zelfs voor het echte muggenseizoen van start gaat, al vol muggenbulten. Voeding is hierop van grote invloed. De ervaring lijkt erop te wijzen dat het consumeren van extra vitamine B1, kaneel en knoflook muggen afschrikt. Ook uien, prei en azijn zijn voor de meeste muggen een no-go, dus een gehalveerde ui op je nachtkastje kan ook helpen.

Voeding die muggen juist aantrekt zijn bananen. Ook kunstmatige conserveringsmiddelen trekken muggen aan. Probeer dus zo puur en onbewerkt mogelijk te eten om de muggen op afstand te houden. Heb je nog aanvullende natuurlijke tips? Deel ze dan even hieronder in de comments.

Aanvulling 6 juli 2015 Essentiële citroen- en eucalytusolie effectiever dan DEET

In studies in het verleden is zelfs aangetoond dat formules van essentiële citroenolie en eucalyptusolie minstens zo effectief zijn als DEET, en zelfs effectief zijn tegen de agressieve malariamug in Tanzania.1,2

DEET beste natuurlijke muggensprayIn een studie van de London School of Hygiene en Tropical Medicine, Verenigd Koninkrijk, werden vier insectenwerende middelen op de proef gesteld. Een daarvan was een mengsel van verschillende essentiële oliën met muggenwerende eigenschappen. Een ander middel was gebaseerd op Neem essentiële olie, een natuurlijke plantaardige verbinding. Er werd ook een test gedaan met een 15% geconcentreerde DEET-oplossing. Daarnaast werd ook een op citroeneucalyptus gebaseerd afweermiddel getest dat 30% p-menthaan-diol bevatte, wat overigens een natuurlijke stof is. Alle insectenwerende middelen werden toegepast in dezelfde dosering.

Zowel het Neem middel en het essentiële oliemengsel leverde geen significant betere bescherming tegen de Anopheles muggen (malariamuggen) ten opzichte van DEET. De DEET-oplossing gaf een respectabel beschermingspercentage van 84,81 % gedurende een periode van vier uur. In dezelfde tijd bood de op eucalyptus-gebaseerde olie een 96,89% bescherming.(1,2) Deze studie maakt korte metten met de theorie dat chemicaliën, zoals DEET effectiever zijn dan natuurlijke oliën. Basta!

Volg ons op Facebook of meld je rechtsboven op de pagina aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent natuurlijke huidverzorging.

een stralende huid en gezondheid2

Bronnen:

http://www.nyrnaturalnews.com

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/08/23/mosquito-repellent.aspx

http://www.diynatural.com

1.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=J%20Am%20Mosq%20Control%20Assoc%2C%201996%3B%2012%3A%20243-46

2.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12083351

 

6 reacties

 1. Ik zou de vogelbadjes niet weghalen, maar ze dagelijks schoonmaken. Veel vogels eten insecten, dus je wilt ze wel in je tuin houden.

  • Daar is inderdaad ook weer wat voor te zeggen 🙂 Stilstaand water trekt toch altijd muggen aan. Het vergt dan wel wat discipline

 2. Heb je een recept van het op eucalyptus gebaseerde mengsel? Of een beetje een richtlijn hoe ik dit kan maken? Dank!

  • Dag Bianca, ik gebruik zelf tien druppeltjes etherische olie van zowel de eucalyptus- als de citroenolie op een halve liter water. Ik kan dan de hele zomer sprayen. Het is ook een beetje aftasten, sommige mensen hebben hem liever iets geconcentreerder, anderen vinden deze ‘slappe’ verhouding al te sterk. Denk er ook om dat je je vitamine B1 aanvult tegen de muggen 🙂

 3. Fijne tips voor het warme seizoen en de lange avonden. Nog wat aanvullingen. Ik zou nooit essentiële olie onverdund op de huid aanbrengen, ook niet om te testen. Het is niet zo mengbaar met water, vandaar ook op veel plekken de waarschuwing om essentiële olie niet zonder iets anders als emulgator in het badwater te gooien. Het komt dan in pure vorm bovendrijven en dat kan irritatie tot gevolg hebben. Als antimuggenmiddel zou ik deze soorten essentiële olie oplossen in bijvoorbeeld zoete amandelolie en daarbij wel in de gaten houden of dat geen kwaad kan zodra je in de zon komt i.v.m. de fototoxiciteit en fotosensibiliteit van een aantal oliën (geldt in ieder geval voor de citroen en de bergamot).
  Hier staat handige informatie, o.a. over het oplossen van de oliën in water en hoe te testen op de huid:
  https://aukjeborstokroos.wordpress.com/2014/08/20/wat-is-een-goede-emulgator-voor-essentiele-olie-lees-hier-tips-om-etherische-olie-veilig-op-te-lossen-in-water/

  • Hartelijk dank voor je aanvulling Pauline! Je hebt volkomen gelijk dat je de olie beter niet in pure vorm rechtstreeks op de huid kunt aanbrengen. Ik heb persoonlijk nooit problemen met het mengen van etherische olie met water. Het gaat mij erom dat de olie is verdund en dat de geur wordt verspreid om de muggen op afstand te houden. Ik spray de mix meestal ook niet op de huid, maar op het beddengoed of de kleren. Het is jammer dat de onderzoekers niet exact hebben vermeld hoe zij de mix van oliën hebben samengesteld en of ze de natuurlijke muggenspray op basis van een natuurlijke olie hebben gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *