Het natuurlijke shampoo experiment

Gastblog door Maartje van Balen
Schoonheid zoals je die op tv ziet en in Glossy’s kan me gestolen worden. Natuurlijk wil ik er verzorgd uitzien, maar ‘echte’ schoonheid gaat me gewoon te ver. Wat dat betreft ben ik dus vrij lui. Ik scheer mijn benen en draag slechts een minimale hoeveelheid make-up. Tuurlijk poets ik elke dag mijn tanden. Tamara van Nature’s Best Cosmetics vroeg me mee te doen aan een experiment met natuurlijke shampoo en daarover een blog te schrijven. Dat leek me een leuke uitdaging. Ze stelde voor om in de maand maart de eerste twee weken geen (goedkope supermarkt)shampoo te gebruiken, maar daarna het haar twee weken met een volledig natuurlijke shampoo te wassen en te kijken wat de resultaten waren.

Ik vind  het een prima idee om de shampoo en conditioner links te laten liggen, want als ik erbij stilsta realiseer ik me dat de vermelde ingrediënten wel erg chemisch klinken allemaal. Natuurlijke
cosmetica
en shampoos lijken inderdaad een logischer keuze. Ik weet dat sommige mensen hun shampoo vervangen door zuiveringszout en azijn, maar dat gaat me een beetje te ver. Ik gebruikte tijdens de maand maart de Ringana shampoo die alleen bestaat uit natuurlijk ingrediënten, gecombineerd met de Ringana Haarlotion, ook 100% natuurlijk.

Mijn haar, mijn shampoo en conditioner

natuurlijke shampooIk heb van nature vrij dun haar, tot net over de schouders. Van kleur is het ergens tussen donkerblond tot lichtbruin. Mijn haar is vrij gevoelig voor vet, waardoor het snel donkerder en zwaarder wordt en een beetje sluik valt. Voordat het experiment begon, waste ik mijn haar ongeveer drie tot vier keer per week met Fructis Garnier, zowel de shampoo als de conditioner.

Op de diverse forums en blogs had ik al gelezen dat bij soortgelijke experimenten de overgangsperiode, wanneer je hoofdhuid zich aanpast aan de afwezigheid van de chemicaliën, het lastigst is om te doorstaan. Bij de meeste mensen duurt dit ongeveer twee weken en dat is juist de periode waarin de meeste mensen het al lijken op te geven. “Het werkt niet”, zeggen ze dan en vervallen weer terug in hun oude patronen met chemische troepshampoos. Ik besloot direct het wel vol te houden.

Het experiment

Persoonlijk vond ik het experiment met name de eerste week erg vervelend aanvoelen. Mijn haar leek droger en breekbaarder, de glans ging eraf en ik kreeg jeuk op mijn hoofdhuid. Het leek zelfs wel of ik een beetje roos kreeg.

Het zag er niet vreselijk uit, maar ik was wel geneigd om de handdoek in de ring te gooien. Het leek wel een kop met stro! Ik deed mijn haar maar in een paardenstaart als ik naar buiten ging. Na de eerste twee weken zei een vriendin tegen me: “Heb je in het hooi gelegen?” Dat was de druppel! Gelukkig had ik de twee weken shampoovrij doorstaan en kon ik mijn haren weer wassen.

Wassen met natuurlijke shampoo, wat een verademing!

De eerste keer dat ik weer mijn haren waste, nu met de natuurlijke shampoo, was werkelijk een verademing. Na het wassen was mijn haar niet direct als vanouds, maar de eerste indruk was goed. De jeuk was in ieder geval verdwenen. Na het wassen heb ik op advies van Tamara in het vochtige haar de Ringana haarlotion aangebracht. Ik heb mijn haar aan de lucht laten drogen.

Toen ik twee dagen later opnieuw mijn haren met de natuurlijke shampoo waste en de haarlotion gebruikte, was mijn haar heel zacht en leek de ‘strolook’ verdwenen. Toen heb opgedroogd was zag ik heel duidelijk dat mijn haar ‘aan de beterende hand’ was.

Ik belde Tamara op om mijn bevindingen met de natuurlijke shampoo te melden en ze zei dat ze dit wel kon verklaren. Door de hoofdhuid en het haar eerst twee weken rust te geven van de synthetische ingrediënten uit ‘normale’ shampoo en conditioner, krijgen ze de kans de natuurlijke zuur-basebalans te herstellen en herstelt zich het natuurlijke vetlaagje in de hoofdhuid. Zodra dit is hersteld kan je met natuurlijke shampoo en conditioner de hoofdhuid en het haar voeden, in plaats van uitputten zoals je met supermarktshampoo doet.

De rest van de laatste twee weken van maart ging mijn haar er alleen maar op vooruit. Het kreeg wat meer volume en leek zelfs wat dikker te worden, hoewel ik weet dat dat niet zo snel kan gaan.

Als ik nu terug kijk op de afgelopen maand, vond ik de eerste twee weken een ramp, maar zeker de moeite waard als ik zie wat het me heeft opgeleverd. Ik blijf zeker een natuurlijke shampoo gebruiken en ook de haarlotion vind ik heerlijk.

Alleen het idee al dat het volledig natuurlijk is stelt me al gerust. Ook de tip van Tamara om af en toe een heel klein beetje kokosolie door mijn haar te strijken blijf ik zeker voortzetten. Ook heb ik met Tamara afgesproken dat ze me de komende maand wat voedingsadviezen geeft, zodat mijn haar, maar ook mijn nagels wat sterker worden. Keratine schijnt een belangrijke rol te spelen bij sterk en mooi glanzend haar en natuurlijk voed je je haar, huid en nagels van binnenuit met goede voeding.

Tamara, bedankt dat je me deze ervaring hebt gegeven en ik kijk erg uit naar je voedingsadvies!

Hartelijke groet,

Maartje van Balen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *