Natuurlijke verzorgingsproducten lijken heilig maar zijn dat zeker niet altijd. “Wat heilzaam kan zijn, kan ook schaden,” zei mijn oma al. Als je internet naslaat op ‘natuurlijke verzorgingsproducten’, kom je allerhande huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen voor acne, psoriasis en de meest uiteenlopende huidklachten, variërend van zonnebrand en schaafwonden tot serieuze rosacea.
Sommige van de aangeboden remedies zijn gewoon ronduit gevaarlijk en kunnen de klachten alleen maar verergeren. Enige nuance is hierbij dus wel op zijn plaats. Laten we een aantal van die remedies bespreken en bekijken waarom je bepaalde natuurlijke verzorgingsproducten beter niet kunt gebruiken.
Natuurlijke verzorgingsproducten die je nooit puur op je gezicht moet gebruiken
Pure appelciderazijn
Sommige blogs en pagina’s claimen dat appelciderazijn een geweldig natuurlijk verzorgingsproduct is als toner bij acne of pigmentatievlekken. Natuurlijk is het dat, maar niet puur! Wanneer ze
aanraden om het in pure vorm op het gezicht aan te brengen, krijg ik al plaatsvervangend schaamrood op mijn kaken. Appelciderazijn is namelijk zo zuur dat je huid dit niet goed zal verdragen, laat staan als je acne of eczeem hebt. Geen goed idee dus.
Pure appelciderazijn zal ontstekingen en brandwonden veroorzaken, zelfs na slechts eenmalig gebruik. Je kan het gebruiken in lage concentraties, aangelengd met water, ongeveer een deel azijn op 5 delen water. Experimenteer heel voorzichtig hoe goed je huid het verdraagt. Lees hier hoe je acne met appelciderazijn op een verantwoorde manier kunt behandelen.
Zowel inwendig als uitwendig is appelciderazijn een uitstekend middel, maar altijd in sterk verdunde vorm. Inwendig bevordert het de spijsvertering, werkt het alkaliserend, vermindert het ontstekingen en ondersteunt het bij het detoxen, waardoor het een gezonde huid van binnenuit ondersteunt.
Suiker, zout, gemalen notendoppen of filterkoffie
Voor exfoliëren, ofwel scrubben, zijn er enorm veel keukenreceptjes als natuurlijke verzorgingsproducten. Maar ook hier is voorzichtigheid weer op z’n plaats. Wanneer je met fijne korrels de tere gezichtshuid gaat bewerken, kan dit de huid ook beschadigen. Een beschadigde huid is niet meer in staat het lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf, waardoor toxines en microben vrij spel krijgen en ontstekingen op de loer liggen. Mijn advies: scrub zo min mogelijk. Als je een peeling wilt doen, doe dit dan met volledig natuurlijke verzorgingsproducten.
Baking soda
Baking soda kan worden gebruikt als velgenreiniger of als afwasmiddel, maar is allerminst geschikt om de huid of het haar mee te wassen. Baking soda wordt minder agressief naarmate je meer water toevoegt. Zorg dus altijd voor een flink verdunde emulsie wanneer je baking soda gebruikt op de huid. Ikzelf gebruik het sterk verdund als natuurlijke deodorant. Goedkoper en natuurlijk kan niet!
Citroen of citroensap
Citroensap is een van de oudste ‘oma-weet-raad-middeltjes bij sproeten, ouderdomsvlekken en melasma om fijne lijntjes en rimpels te verminderen.
De gedachte achter het gebruik lijkt zinvol: citroen is rijk aan vitamine C, dat is een antioxidant en helpt de huid te beschermen tegen vrije radicalen. Nou, nee…citroen is zeer zuur, verstoort de natuurlijke PH-waarde van de huid en verhoogt de fotosensibiliteit (gevoeligheid voor licht) en daardoor kan het risico op zonnebrand, hyperpigmentatie en vroegtijdige huidveroudering optreden.
Door elke ochtend warm citroenwater te drinken profiteer je wel van de voordelen van dit machtige fruit.
Waterstofperoxide
Hoewel 3% waterstofperoxide een geweldig middel is om wondjes te desinfecteren, is het absoluut geen middel om dagelijks te gebruiken, zeker niet onverdund. Herhaaldelijk gebruik van waterstofperoxide op de huid kan irriterende en allergische reacties, blaren en ontstekingen veroorzaken.
Hoewel het effectief is bij het verlichten van donkere vlekken, is het risico op permanente hypo-pigmentatie (ontbreken van pigment) of vitiligo altijd aanwezig.
Rauwe eieren
Op internet circuleren remedies waarbij alleen de eierdooier, alleen het eiwit of beide worden gebruikt om een ‘voedend’ masker van te maken. Realiseer je dat 66% van het topisch aangebrachte eiermasker door de gezichtshuid wordt opgenomen.
Realiseer je ook dat je je huid hiermee blootstelt aan mogelijke salmonella, listeria, staphylococcus aureus, aviaire influenza en andere door voedsel overgedragen ziekteverwekkers.
Conclusie
Natuurlijke verzorgingsproducten helpen ons al eeuwen bij onze persoonlijke verzorging, dus synthetische rommel van de drogist hebben we zeker niet nodig. Het is echter belangrijk deze natuurlijke verzorgingsproducten met enig verantwoordelijkheidsgevoel te gebruiken. Volg dus niet zomaar klakkeloos op wat je op de eerste de beste blogwebsite tegenkomt. Oma’s credo “Wat heilzaam kan zijn, kan ook schaden” gaat dus nog altijd op. Wees dus voorzichtig en zorg goed voor jezelf!