Volledig natuurlijke zonnebrandolie, mét beschermingsfactor

natuurlijke zonnebrandolie

Als je op zoek bent naar een veilig en natuurlijk alternatief voor zonnebrandolie, dan zijn er een aantal natuurlijke oliën die ook een beschermingsfactor hebben tegen de uv-stralen van de zon. Een natuurlijke zonnebrandolie beschermt de huid en bevat bovendien niet al de synthetische ingrediënten van reguliere zonnebeschermingsproducten.

Hoewel deze oliën uv-stralen niet compleet kunnen blokkeren zoals synthetische crèmes, zijn ze zeker wel in staat bescherming te bieden tegen de uv-straling van de zon, zónder de ongewenste synthetische ingrediënten die drogisterijproducten bevatten. We weten allemaal dat de synthetische bestanddelen van de reguliere zonnebeschermingsmiddelen nu niet bepaald de gezondheid ondersteunen. Bovendien is het niet verstandig de huid in te smeren om ’tegen uv te beschermen’, want uv-licht hebben we nodig voor de aanmaak van vitamine D. Wanneer we dus een sun blocker gebruiken, dient die teven als vitamine D blocker.

Een natuurlijke zonnebrandolie staat de zonnestralen wel toe de huid te bereiken, zodat deze het o zo belangrijke vitamine D kan aanmaken, dat bovendien erg belangrijk is voor de bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon. De extra bonus: je krijgt een babyzachte, gezonde huid, die gevoed is met volledig natuurlijke stoffen, boordevol vitamines, mineralen, vetzuren en antioxidanten.

Natuurlijke zonnebrandolie met beschermingsfactor

Tarwekiemolie

Tarwekiemolie is een natuurlijke olie met een geschatte beschermingsfactor van 20. Het is een goedkope olie en heeft een licht nootachtige geur. Tarwekiemolie is goedkoop, zelfs goedkoper dan de merk zonnebrandcrèmes die je bij de drogist koopt. Verder is het een uitstekende bron van vitamine E, waardoor deze meerdere voordelen oplevert voor de huid. Vitamine E is een krachtige antioxidant, die beschermt tegen schade door uv-straling.

Tarwekiemolie wordt ook vaak succesvol toegepast bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en droge huid. Het wordt ook vaak gebruikt om het genezingsproces te versnellen bij huidirritaties, kneuzingen en brandwonden.

Wortelzaadolie

Wortelzaadolie heeft een zeer uitgesproken, nootachtig en aards aroma. Om die reden vinden veel mensen het te sterk van geur. Toch is wortelzaadolie niet alleen een vitaminebom, het biedt ook een hoge natuurlijke beschermingsfactor tegen de zon. Op internet circuleren onderzoeken die suggereren dat de beschermingsfactor van deze olie rond de 30 ligt. Laten we die beschermingsfactor iets nuanceren, maar dan nog steeds biedt wortelzaadolie een beschermingsfactor die zich uitstekend kan meten met die van veel synthetische zonnebrandmiddelen. Wortelzaadolie geeft bovendien een mooie gebruinde uitstraling aan de huid, dankzij de geleidelijke verfijning van de zonnestralen, met een langzame melanineopbouw voor een natuurlijke lichtoranje kleur.

Wortelzaadolie is ook rijk aan betacaroteen, ofwel provitamine A. Dit wordt vaak gebruikt bij huidklachten als eczeem en kan ook goed helpen bij de aanpak van leeftijdsgebonden huidproblemen, zoals rimpels door de hydraterende eigenschappen.

Rode frambozenolie

Rode frambozenolie is een andere natuurlijke olie met een hoge beschermingsfactor tegen de zon.  De geschatte SPF is 30. Vanwege de vitamine E en vitamine A die in frambozen voorkomt, worden ze al jaren in de cosmetische industrie gebruikt. Het bevat ook alfa-linoleenzuur, een natuurlijke ontstekingsremmer. Tevens is het een zeer stabiele olie die bestendig is tegen bederf.

Omdat rode frambozenolie vrij dik is van consistentie, is deze niet ideaal om op de huid te smeren, maar de voordelen van de beschermingsfactor wegen daar absoluut tegenop.

Andere oliën met een beschermingsfactor van 10 of lager

Er zijn een vele andere oliën met een lagere beschermingsfactor, maar als je liever niet de chemicaliën op je huid smeert, kunnen deze al voldoende zijn voor een gezonde, gebronsde huid.

Onderstaand een overzicht van de beschermingsfactor van verschillende natuurlijke oliën:

 • Macadamia Oil – SPF 6
 • Sojaolie (niet-GMO) – SPF 10
 • Avocado-olie – 4-10
 • Olijfolie – 2-8
 • Shea Butter – 3-6
 • Amandelolie – SPF 5
 • Sesamolie – SPF 4
 • Hennepzaadolie – SPF 6
 • Jojobaolie – SPF 4
 • Kokosolie – SPF 2-8

Natuurlijke zelfgemaakte zonnebrandolie recept

Ingrediënten:

 • 1/2 kopje amandelolie (natuurlijke SPF van 5) of avocado of olijfolie
 • 2 eetlepels shea boter (natuurlijke SPF van 5)
 • 1/4 kop kokosolie (natuurlijke SPF van 4)
 • 2 eetlepels titaniumoxide (niet-nano, geen GMO, natuurlijke SPF van 20+)
 • 10 druppels wortelzaad essentiële olie (natuurlijke SPF 30)
 • 10 druppels essentiële olie van mirre
 • 25 druppels essentiële olie van lavendel
 • 10 druppels vanille-extract (optioneel)

Hoe maak je deze natuurlijke zonnebrandolie?

Meng alle ingrediënten behalve de titaniumoxide in een grote glazen pot.

Vul een middelgrote pan ongeveer voor 1/3 met water en plaats op een matig vuur.

Plaats de glazen pot (au-bain-marie) in de pan en laat de ingrediënten langzaam samensmelten onder af en toe roeren.

Voeg de titaniumoxide toe als alle ingrediënten volledig gesmolten en roer goed. Roer ook tijdens het afkoelen het mengsel goed door, zodat de titaniumoxide zich goed mengt.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies