Neemolie: Essentiele tips bij droge huid, rimpels, psoriasis en eczeem

neemolie kopen biologische huidbehandeling

Neemolie zie je tegenwoordig steeds vaker voorkomen in cosmeticareclames en –advertenties, terwijl het al eeuwen wordt gebruikt voor een grote diversiteit van lichamelijke klachten. Wat is neem precies en waarvoor kan je het gebruiken? In dit artikel zetten we alles wat je moet weten over neemolie voor je op een rijtje.

Wat is neemolie?

Neemolie is een plantaardige olie die wordt gemaakt van de pitten en olijfvormige vruchten van de Aziatische Neemboom, ook wel Azadirachta indica of de Indiase sering. Van oudsher wordt deze oliesoort over de hele wereld gebruikt als volksremedie om vele uiteenlopende aandoeningen te behandelen.

Hoewel de olie een doordringende geur heeft, bevat het buitengewoon veel gezonde vetzuren en andere voedingsstoffen. Door de waardevolle ingrediënten wordt het gebruikt in een verscheidenheid aan schoonheidsproducten zoals huidcrèmes, bodylotions, haarproducten en cosmetica.

Ingrediënten neemolie

Neemolie bevat veel ingrediënten die zeer gunstig zijn voor de huid. Enkele van die ingrediënten zijn:

  • Essentiële vetzuren (vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken uit andere vetzuren, terwijl het lichaam ze wel nodig heeft om normaal te kunnen functioneren)
  • Limonoïden (plantenstoffen die ook voorkomen in citrusfruit)
  • Vitamine E
  • Triglyceriden
  • Antioxidanten
  • Calcium

Waarvoor gebruik je neemolie?

In de cosmeticabranche is er een grote diversiteit aan producten beschikbaar met neemolie. Hoewel de olie zelf vaak slechts een bescheiden deel uitmaakt van het product, wordt de waardevolle werking volop gepropageerd. De olie kan worden gebruikt voor:

  • behandeling droge huid en rimpels
  • stimulering collageenproductie
  • vermindering littekens
  • wondgenezing
  • acnebehandeling
  • verminderen wratten en moedervlekken

Neemolie kan ook worden gebruikt om de symptomen van psoriasis, eczeem en andere huidaandoeningen te behandelen.

Neemolie als hulpmiddel bij huidaandoeningen

Neemolie, gewonnen uit de bladeren en zaden van de neemboom, staat bekend om zijn heilzame eigenschappen in de Ayurvedische geneeskunde, vooral bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Het bevat ontstekingsremmende, schimmelwerende en antibacteriële bestanddelen die kunnen helpen bij het verminderen van symptomen zoals jeuk, roodheid en schilfering.

Het gebruik van neemolie kan de geïrriteerde huid hydrateren en kalmeren, terwijl het ook de algehele gezondheid van de huid verbetert. Het is echter belangrijk op te merken dat neemolie de oorzaken van de aandoeningen niet aanpakt. Een holistische aanpak, inclusief dieet en levensstijlaanpassingen, kan helpen om zowel de symptomen als de onderliggende oorzaken aan te pakken en de klachten te verminderen.

Wat zegt de wetenschap?

Natuurlijk zegt het veel mensen niet zoveel als iets ‘wetenschappelijk’ is onderbouwt. Het gaat erom dat het werkt, toch? Voor de mensen die graag een wetenschappelijke onderbouwing willen, zet ik het weinige onderzoek dat is gedaan naar neemolie voor je op een rijtje. Toch zijn ook deze onderzoeken zeer kleinschalig van opzet geweest.

Een onderzoek uit 2017 naar haarloze muizen toont aan dat neemolie een veelbelovend middel is om ouderdomssymptomen zoals een dunne huid, droogheid en rimpels te behandelen.1

In een kleinschalige studie uit 2012 onder negen mensen bleek dat neemolie het genezingsproces van postoperatieve hoofdhuidwonden helpt te bevorderen.2

Bij een in-vitro-onderzoek uit 2013 concludeerden de onderzoekers dat de olie een goede langetermijnbehandeling van acne zou kunnen zijn. Er moet echter nog meer onderzoek naar worden gedaan om harde conclusies te trekken.

Er zijn momenteel nog geen studies naar hoe neemolie moedervlekken, wratten of collageenproductie beïnvloedt.

Welke olie moet je kiezen?

Zorg ervoor dat je kiest voor een biologische, 100 procent pure, koudgeperste neemolie. Deze is troebel en geelachtig van kleur en heeft een geur die lijkt op een combinatie van mosterd, knoflook en zwavel.

Veel cosmeticaproducten bevatten neem, maar dat is dan maar een paar procent en hebben daarnaast voor 95% ongezonde synthetische ingrediënten. Deze producten zijn altijd af te raden voor gebruik, zeker als je van je huidklachten af wilt komen. Pure neemolie bestellen

De olie bewaar je het best op een koele, donkere plaats als je hem even niet gebruikt.

Hoe gebruik je neemolie?

Neemolie kan je veilig op de huid aanbrengen. Je kan het onverdund op de huid aanbrengen. Doe dit bij het eerste gebruik voorzichtig en op een klein stukje huid op je arm om te kijken of je geen allergische reactie krijgt. Als je binnen 24 uur geen allergische reactie ontwikkelt, zoals roodheid of zwelling, dan kun je er vanuit gaan dat het veilig is om de olie ook op andere delen van het lichaam te gebruiken.

Pure olie is een ongelooflijk krachtige remedie om acne, schimmelinfecties, wratten of moedervlekken te behandelen.

  • Dep de olie lichtjes op de huid met een wattenstaafje of wattenschijfje en laat het maximaal 20 minuten intrekken.
  • Was de olie af met warm water.
  • Gebruik dagelijks totdat je het gewenste resultaat bereikt.

Vanwege de kracht van neemolie is het een goed idee om deze te mengen met een gelijk deel van een dragerolie, zoals jojoba, druivenpitolie of kokosolie, zeker wanneer je het gebruikt voor grotere delen van het gezicht of lichaam of op een gevoelige huid. Hiermee verminder je bovendien de sterke geur en werking van de neemolie.

Je kan de olie ook toevoegen aan een warm bad voor een volledige lichaamsbehandeling.

Wat je moet weten voordat je neemolie gebruikt

De meeste mensen kunnen probleemloos neemolie gebruiken, maar sommige mensen krijgen een allergische reactie. Deze reactie kan zich uiten in netelroos, ernstige uitslag of ademhalingsmoeilijkheden. Stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg een arts als de symptomen aanhouden.

De olie is niet geschikt voor gebruik door kinderen. Ook tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding, wordt afgeraden de olie te gebruiken. De olie mag nooit oraal gebruikt worden, omdat deze giftig is.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies