Oil pulling voor een schone mond

Bij oil pulling spoel je de mondholte met kokos- of sesamolie. Hierbij houd je de olie tussen de 10 en 20 minuten in de mond waarbij je spoelende bewegingen maakt met de wangen en tong.

De oorsprong van oil pulling ligt in de Ayurveda, een duizenden jaren oude geneeskunde uit India, en talloze mensen zweren oil pullingerbij. In feite, als je de online rapporten leest die oil pulling onderschrijven als een waardevolle manier van detoxen en mondhygiëne, lijkt er geen enkele reden te zijn om het níet te doen.

Het historische begrip van oil pulling is gebaseerd op het axioma “alle ziekten beginnen in de mond.” Om die reden zou het volgens de aanhangers dé manier zijn om tal van nare klachtjes te voorkomen en genezen, zelfs voor ziekten elders in het lichaam zitten. Maar ben je met oil pulling uberhaupt in staat om mondklachten te voorkomen of genezen? Verschillende studies tonen aan dat het inderdaad werkt.

Oil pulling met sesamolie kan bacteriën in de mondholte doden

Een van de eerste grote studies naar oil pulling was de studie, gepubliceerd in het Journal of Indian Society of Pedodontics en Preventieve Tandheelkunde in maart 2008. Voor deze studie testte een groep Indiase onderzoekers of ze met oil pulling de Streptococcus mutans te verwijderen (een bacterie die tandbederf bevordert) uit de mond.

De onderzoekers verdeelden 20 mannelijke adolescenten in twee groepen: de groep oil pullers die elke ochtend sesamolie gebruikten gedurende 10 minuten voor het borstelen, en de controlegroep, die een chloorhexidine mondspoeling gebruikte voor het poetsen gedurende 10 minuten elke ochtend. De onderzoekers verzamelden plaque- en speekselmonsters van alle personen na 24 uur, 48 uur, 1 week en 2 weken. Elk monster zou, na incubatie, worden onderzocht op de aanwezigheid van S. mutans.

De resultaten toonden aan dat de aanwezigheid van S. mutans in de plaquemonsters in beide groepen verlaagd was bij het einde van de proef. De controlegroep vertoonde statistisch significante resultaten na de vier perioden, terwijl de studiegroep reeds significante resultaten boekte na 1 en 2 weken. De onderzoekers concludeerden dat “sesamolie kan worden gebruikt als preventieve thuisbehandeling voor mondhygiëne.”

Ringana Tandolie te koop via de webshop

Kokosolie en zonnebloemolie ook geschikt voor oil pulling

Naast sesamolie, zoals wordt aanbevolen door de Ayurvedische leer, zijn kokosolie en zonnebloemolie eveneens geschikt voor oil pulling. Het lijkt zo te zijn dat regelmatig afwisselen tussen de verschillende oliën een beter effect heeft omdat, ze net even op een andere manier antibacteriële eigenschappen hebben.

Ringana tandolie op basis van sesamolie. Het kan prima worden gebruikt om de tanden mee te poesten, maar is tevens geschikt voor regelmatige oil pulling. Vanwege de versheid van het product alleen online te bestellen in de webshop

Boekentip

Beginnen alle ziekten in de mond? dr Bruce Fife heeft oil pulling therapie gebaseerd op de wijsheid van de Ayurvedische geneeskunden samen met recent wetenschappelijk onderzoek. Dit totale programma verbetert je gezonde, vertsterkt je immuunsysteem, bedrijd infecties en kan ziekten voorkomen.

9789079872909

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *