Omega 7 vetzuren, minder ontstekingen, hogere insulinegevoeligheid

omega 7 vetzuren rundvlees cis-palmitoleïnezuur trans-palmitinezuur vacceenzuur insuline

Omega 7 vetzuren zijn minder bekend, maar zeker niet minder waardevol dan de overbekende omega 3, 6 en 9 vetzuren. Omega 7 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. De drie belangrijkste omega 7 vetzuren zijn:

  • cis-palmitoleïnezuur
  • trans-palmitinezuur
  • vacceenzuur

De beste bronnen van cis-palmitoleïnezuur zijn eieren, orgaanvlees (met name lever) en noten. Goede bronnen van trans-palmitoleïnezuur en vacceenzuur zijn onbewerkte zuivel, zoals volle melk, room en boter.

Voordelen Omega 7

We kennen allemaal het belang van omega 3 vetzuren, zoals DHA en EPA. Ook weten veel mensen dat je deze in een goede verhouding moet innemen tot omega 6 vetzuren en dat ons westerse voedingspatroon veel te veel omega 6 vetten bevat ten opzichte van omega 3. Maar dan de Omega 7 vetzuren? Daar heb ik nog nooit van gehoord! De wetenschap heeft het belang van deze supergezonde vetzuren lang verwaarloosd … onterecht!

Wanneer je googelt op omega 7 word je overspoeld met talloze geweldige voedingssupplementen, de een nog beter dan de andere. De commercie speelt handig in op een stijgende trend en gemak dient de mens. Laat je niet verleiden en eet als een caveman of –woman! Ga voor de ‘volle’ producten om je lichaam te voorzien van deze waardevolle voedingsstoffen.

De bekendste gezondheidsvoordelen van omega 7 vetzuren zijn:

Hartgezondheid: Omega-7 vetzuren kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, de verhouding tussen goede en slechte cholesterol verbeteren en ontstekingen verminderen, wat allemaal kan helpen het hart te beschermen.

Bevordert metabolisme: Van omega-7 vetzuren is aangetoond dat ze een positief effect hebben op het glucosemetabolisme, de insulinegevoeligheid en de gewichtsbeheersing, wat gunstig kan zijn bij obesitas en diabetes type 2.(r)

Huidgezondheid: Omega-7 vetzuren kunnen de huidbarrièrefunctie helpen verbeteren en ontstekingen verminderen, waarmee vooral mensen met een droge, geïrriteerde of ouder wordende huid zijn geholpen.

Spijsvertering: Omega-7 vetzuren kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en de darmgezondheid te verbeteren, wat gunstig kan zijn voor mensen met bijvoorbeld PDS (prikkelbare darmsyndroom) of andere inflammatoire darmaandoeningen.

Wat zijn omega-7 vetzuren?

  • cis-palmitoleïnezuur (cis-PMA)
  • Trans-palmitinezuur
  • Vacceenzuur (VA)

Cis-palmitoleïnezuur speelt een belangrijke rol bij de insulinegevoeligheid van de receptoren op onze cellen en zorgt er dus voor dat deze beter in staat zijn glucose op te nemen uit het bloed. Het draagt dus bij aan een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuiker voorkomt een hoop ellende met betrekking tot huidklachten zoals acne en rosacea, aangezien een fluctuerende bloedsuikerspiegel zorgt dat de klachten opvlammen.

Bovendien hebben mensen die een voedingspatroon hebben dat rijk is aan cis-PMA, minder plasmamarkers in hun bloed die duiden op oxidatieve stress en ontsteking.

De belangrijkste bronnen van cis-PMA

Je kan het jezelf gemakkelijk maken en een supplement aanschaffen, maar vaak bevatten deze hulpstoffen zoals magnesiumstearaat die de opneembaarheid niet erg ten goede komen. Bovendien zijn deze supplementen vaak zo laaggedoseerd dat ze nauwelijk meerwaarde opleveren voor de gezondheid. Ze zijn buitensporig duur. Kies dus liever voor de ‘volle’ bron, zoals rundvlees, kalkoen, kip, zalm, forel en eieren. Ook amandelen en macadamianoten zijn rijk aan dit omega 7 vetzuur.

Als voorbeeld: een pond rundvlees levert zo’n 1.600 mg cis-PMA op, eieren zo’n 200 mg. Een eetlepel macadamia-olie levert al snel 2.700 mg op. Een hand noten nog meer.

Wat is je dagelijkse behoefte aan omega 7 cis-PMA?

Een gezonde dagelijkse inname bevat ten minste 1.000 mg cis-PMA, waarbij meer beter is. Niet dat je de hele dag macadamia’s, eieren en vlees moet eten natuurlijk! Wanneer je al dagelijks vlees en eieren eet, krijg je voldoende omega 7 vetzuren binnen.

De omega-7 vetzuren trans-palmitinezuur en vacceenzuur

De omega 7 vetzuren uit zuivel zijn beide voornamelijk te vinden in volle zuivelproducten.

Trans-palmitinezuur verbetert net als cis-PMA de insulinegevoeligheid, zorg het voor minder vetvorming en een verminderde kans op diabetes. Ook het bloedwaardenprofiel van vetten verbetert: hoog HDL, lagere totale cholesterol en lagere triglyceriden.

Vacceenzuur is een natuurlijk voorkomend transvetzuur en komt ook voor in borstvoeding. In het lichaam wordt het omgezet in het waardevolle alfalinoleenzuur (ALA), een omega 3 vetzuur. Vacceenzuur verbetert de HDL en de totale cholesterolwaarden en de triglyceriden.

Hoeveel melkvet moet je dan dagelijks binnenkrijgen?omega 7 vetzuren rundvlees cis-palmitoleïnezuur trans-palmitinezuur vacceenzuur insuline

Melkvet is gewoon beregezond. Kies voor volle, onbewerkte volle melk, room en boter. Hoewel het lastig is om een dagelijkse hoeveelheid aan te duiden, is het aan te raden hiermee niet te overdrijven. Je ziet dat mensen die een ketogeen dieet volgen ook aanspraak maken op volle zuivelproducten om het lichaam in ketose te brengen. Eet bijvoorbeeld dagelijks een lekkere bak yoghurt met bessen of drink maximaal een glas volle, onbewerkte melk.

Zo krijg je toch de waardevolle omega 7 vetzuren binnen en weet je zeker dat je niet overdrijft.

Referenties

Cao H, Gerhold K, et al. Identification of a Lipokine, a Lipid Hormone Linking Adipose Tissue to Systemic Metabolism. Cell. 2008;134(6):933-944.

Stefan N, Kantartzis K, Celebi N, et al. Circulating Palmitoleate Strongly and Independently Predicts Insulin Sensitivity in Humans. Diabetes Care. 2010;33(2):405-407.

Kratz M, Marcovina S, et al. Dairy fat intake is associated with glucose tolerance, hepatic and systemic insulin sensitivity, and liver fat but not β-cell function in humans. Am J Clin Nutr. 2014 Jun;99(6):1385-96.

Curb JD, Wergowske G, et al. Serum lipid effects of a high-monounsaturated fat diet based on macadamia nuts. Arch Intern Med. 2000 Apr 24;160(8):1154-8.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van een omega 7 tekort?

Een tekort aan Omega-7 vetzuren bestaat niet, aangezien het geen essentiële vetzuren zijn. In andere woorden, het lichaam heeft ze niet nodig in de voeding. Aangezien inname van voeding die rijk is aan omega 7 vetten zeker voordelen heeft, zoals verbetering van de hartgezondheid, vermindering van ontstekingen en het bevorderen van de huidgezondheid, kan het een waardevolle aanvulling zijn op je bestaande dieet.

Wat is palmitoleïnezuur?

Palmitoleïnezuur, ook wel palmitoleïnezuur, is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat behoort tot de omega-7 familie van vetzuren. Het komt van nature in kleine hoeveelheden voor in bepaalde voedingsmiddelen zoals macadamianoten, duindoorn en visolie. Palmitoleïnezuur is bestudeerd vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen, vooral met betrekking tot de effecten op de stofwisseling en ontstekingen.

Sommige onderzoeken suggereren dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft en gunstig kan zijn voor de behandeling van bepaalde stofwisselingsziekten zoals obesitas en diabetes type 2. (r)

Helpt omega 7 voor de slijmvliezen?

Binnen het lichaam kan omega 7 een waardevolle bijdrage leveren bij huid- en slijmvliesaandoeningen. Verschillende onderzoekers concluderen dat PA (palmitoleïnezuur) bijdraagt aan verschillende mechanismen die huid- en slijmvliesaandoeningen verbeteren. Verschillende studies benadrukken de gunstige effecten van PA voor de behandeling van vaginale ontstekingen die zijn veroorzaakt door droogte. Hoewel er voor deze aandoening een uitgebreide reeks behandelingen bestaat -zoals systemische en lokale oestrogenen, lokaal testosteron, systemische en lokale corticoïden, retinoïde, ontstekingsremmende zalf of chirurgie- zijn deze behandelingen vaak niet doeltreffend. Daarom is onderzoek gedaan naar alternatieve mogelijkheden zoals toepassing van de werkzame stoffen in duindoorn, dat rijk is aan palmitoleïnezuur.(r)

Ook voor de huid levert palmitoleïnezuur voordelen op. PA houdt niet alleen verband met slijmvorming, maar ook met de vorming van talg, dat een natuurlijke vetbarriere vormt in de huid om deze te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Menselijke talg bestaat voornamelijk uit triglyceriden, was-esters en squaleen.

Talg is verantwoordelijk voor de zelfontsmetting van het huidoppervlak en PA neemt het grootste deel van deze activiteit voor zijn rekening. Bij een in vitro studie op basis van verzamelde lipiden van het huidoppervlak, werd de antimicrobiële activiteit onderzocht. (r) Vanwege de potentiële activiteit tegen de hechting van C. albicans aan de huid, wordt PA opgenomen als medische preventieve behandeling voor wondinfecties en kathetercoatings.

 

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies