Ontstoken tandvlees, de natuurlijke aanpak

ontstoken tandvlees natuurlijke aanpak1

Ontstoken tandvlees (gingivitis) is natuurlijk heel vervelend om te hebben. Dat zal eenieder erkennen die het ooit heeft gehad. Wat veroorzaakt ontstoken tandvlees, maar vooral: hoe kun je het voorkomen en de symptomen bestrijden op een natuurlijke manier?

Symptomen ontstoken tandvlees

ontstoken tandvlees natuurlijke aanpakIemand met tandvleesklachten heeft last van bloedend, rood en gezwollen tandvlees. De ontsteking kan op meerdere plaatsen in de mondholte zitten, maar kan ook beperkt zijn tot een plaats tussen twee tanden of kiezen. Vaak gaat ontstoken tandvlees gepaard met een vieze smaak in de mond en een slechte adem, maar zelden is deze pijnlijk, wel gevoelig. Dit merk je goed bij het eten, drinken en tandenpoetsen. Flossen en ragen kun je beter niet doen als je tandvlees ontstoken is, aangezien je hiermee het tandvlees verder irriteert.

De naam van een vergevorderde vorm van ontstoken tandvlees  is parodontitis.

De oorzaak van ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees kan worden veroorzaakt door:

  • De tandplak die op de overgang zit van het tandvlees naar de tand of kies
  • De tandplak tussen de tanden en kiezen

Als je je gebit niet goed verzorgt en er tandplak achterblijft, kunnen de achtergebleven bacteriën ontstekingen veroorzaken. Tandplak die achterblijft op de tanden kan hard worden en zo ontstaat tandsteen. En juist aan tandsteen hecht tandplak zich sneller, waardoor het probleem zich sneller ontwikkelt.

Hoe voorkom je nare ontstekingen in je mond?

Aangezien ontstoken tandvlees een bacteriële ontsteking is, is een goede mondhygiëne natuurlijk belangrijk om ontstekingen te voorkomen. Zorg dus dat je zeker tweemaal per dag de tanden poetst en  liefst dagelijks het gebit flost of behandelt met een ragertje. Schraap de tong, een haard van bacteriën, tweemaal per dag. Eenmaal per jaar een uitgebreide behandeling bij een mondhygiënist is echt geen overbodige luxe.

Natuurlijk kun je al deze maatregelen ook voor zijn en dagelijks preventief oil pulling toepassen. Hierbij neem je een eetlepel kokosolie of sesamolie waarmee je 10-20 minuten je mond spoelt. Je kunt de oil pulling ook veraangenamen qua smaak door hier een beetje etherische pepermuntolie aan toe te voegen.

De behandeling van ontstoken tandvlees

van gefermenteerde levensmiddelen en eet veel fruit en groenten (rijk aan antioxidanten) en anti-inflammatoire kruiden en specerijen zoals kurkuma, gember, komijn en rozemarijn.

Tandvlees dat gaat ontsteken is eenvoudig op een natuurlijke manier te voorkomen en een goede mondhygiëne voorkomt dat de klachten in ernst toenemen. Vermijd liever mondwaters met allerlei synthetische ingrediënten. Deze belasten het lichaam en vergroten de ontstekingsgevoeligheid.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *