Overgang en menopauze, symptomen en oplossingen

overgang menopauze

De overgang is de periode waarin bij vrouwen de menstruatie stopt en ze niet langer in staat zijn om zwanger te worden. De leeftijd waarop vrouwen in de menopauze komen is gemiddeld zo’n 51 jaar, maar onder invloed van leefstijl, voeding en erfelijke factoren, kan het ook gebeuren dat vrouwen vroeger in de overgang komen. Er zijn indicaties dat omgevingsfactoren, waaronder xeno-oestrogenen, een belangrijke factor vormen bij het feit dat vrouwen steeds vroeger in de overgang komen, maar ook dat deze zich heftiger manifesteert en vaak langer aanhoudt.

Periodes van de overgang

De overgang is, net als de pubertijd, een mijlpaal, in het leven voor een vrouw. De periode van de overgang is voor sommige vrouwen een tijd van beroering, waarbij de hormonale veranderingen
ze niet in de koude kleren gaan zitten. Het is geen ziekte of aandoening, maar je kunt toch behoorlijk last hebben van de hormonen die alle kanten op vliegen.

De term ‘overgang’ geldt doorgaans voor de gehele overgangsperiode vanaf het moment je niet meer zwanger kunt raken. De periode kenmerkt zich door veranderende verhoudingen tussen hormonen en kan soms wel 10 jaar duren. De term ‘menopauze’ (Grieks: μην: maand, παυσις: ophouden) is de laatste menstruatieperiode.

De pre-menopauze gaat hieraan vooraf en is een periode met onregelmatige menstruatie ten gevolge van de veranderende hormoonspiegels. Ook tijdens de pre-menopauze kunnen al symptomen de kop opsteken.

De post-menopauze dient zich ongeveer een jaar aan na de menopauze en kenmerkt zich met stabiliserende hormoonspiegels. Dit is de periode waarin de meeste vrouwen weer stabiliteit en kracht ervaren.

Symptomen overgang

De symptomen van de overgang zijn het gevolg van een dalende oestrogeenspiegel. Ook de progesteronspiegel verandert, aangezien dit hormoon normaal gesproken piekt na de eisprong, die nu niet meer plaatsvindt. Doordat het hormoon oestrogeen sterker daalt dan het hormoon testosteron, treedt er vaak een lichte vermannelijking op. De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar de bekendste klachten zijn:

Opvliegers: ze lijken op een stressreactie door een sterke daling van de oestrogeenspiegel. Het lichaam reageert hierop door een stoot noradrenaline aan te maken, waardoor het hart sneller gaat kloppen, de bloedvaten zich verwijden en de lichaamstemperatuur omhoog gaat. De zogenaamde ‘hot flash’ is het gevolg.

Stemmingswisselingen: net zoals in de pubertijd vliegen de hormonen alle kanten op en dat gaat gepaard met wisselende emoties. Onder invloed van de veranderende hormoonspiegels kunnen stemmingswisselingen zorgen voor de nodige beroering. Onder invloed van de testosteronspiegel, die relatief vrij hoog is, kunnen vrouwen wat agressiever (testosteron) worden.

Dunner haar: oestrogeen is onder andere verantwoordelijk voor mooi, glanzend haar. Door de dalende hormoonspiegel van oestrogeen wordt het haar brozer en dunner.

Botontkalking/osteoporose: Oestrogeen is ook van invloed op de bescherming van de botgezondheid. Een dalende oestrogeenspiegel zorgt ervoor dat de dichtheid van het botweefsel afneemt en kwetsbaarder wordt. Veel vrouwen in de overgang krijgen het advies om extra calcium in te nemen, maar het is even belangrijk om voldoende vitamine D, magnesium en fosfor binnen te krijgen, zodat de calcium ook in de botten wordt opgeslagen.

Vaginale droogheid: dit kan gepaard gaan met jeuk en ongemak en komt vaak voor rond de menopauze. Sommige vrouwen kunnen hierdoor pijn ervaren bij het vrijen.

Meer buikvet: Door de dalende oestrogeen treedt er vermannelijking op en hebben vrouwen tijdens en na de overgang meer de neiging vet op te slaan in de buikstreek in plaats van op de heupen, billen en dijen (oestrogeen).

Daarnaast zijn veel gemelde klachten: concentratieproblemen, nachtzweten, pijnlijke gewrichten, een droge huid en urineweginfecties.

Oorzaken van de klachten

De oorzaken van overgangsklachten zijn niet zozeer te wijten aan dalende hormoonspiegels, maar vooral aan de onderlinge verhouding tussen deze hormonen. Progesteron daalt relatief veel sterker dan oestrogeen. Testosteron blijft nagenoeg gelijk, waardoor vrouwen in de overgang vaak lichte mannelijke kenmerken krijgen, zoals gezichtsbeharing en een iets lagere stem.

Oplossingen overgangsklachten

Gelukkig zijn er goede oplossingen voor overgangsklachten. Met de juiste aanpak kunnen de overgangsklachten voorkomen of geminimaliseerd worden. Vaak liggen de oplossingen in voeding en leefstijl. Een saillant detail is dat overgangsklachten bij natuurvolkeren nauwelijks bekend zijn, hetgeen aangeeft dat een natuurlijke leefstijl  en voedingspatroon de klachten zeker kunnen verminderen. Het volgende kan je doen om de klachten te minimaliseren:

  • Verlaging van het vetpercentage
  • Zorgen voor een stabielere oestrogeenspiegel door inname van fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen, maar met een beduidend zwakkere werking) zoals bijvoorbeeld soja, hop en lijnzaad.
  • Stressreductie kan de zorgen voor minder lichamelijke klachten.
  • De superfood maca heeft adaptogene eigenschappen en kan de amplitude van de hormoonschommelingen afvlakken. Niet alle vrouwen hebben echter baat bij maca.
  • Om de verhouding tussen oestrogeen en progesteron stabiel te houden, is het van belang stress zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor kan het gebruik van bio-identieke progesterongel worden overwogen.

Wat voeding betreft is het belangrijk vooral zoveel mogelijk natuurlijke voeding tot je te nemen. Denk daarbij aan veel verse groenten en fruit, maar ook voldoende vetten in de vorm van omega 3-vetzuren. Omega 3 vetzuren staan bekend om hun stabiliserende effect op de gemoedstoestand.

Dit is een steengoed en leerzaam boek over de hormoonhuishouding bij vrouwen:

Bekijk alle artikelen over hormonen

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies