Overstappen op natuurlijke cosmetica

overstappen natuurlijke cosmetica

Het toiletkastje is na het medicijnkastje bij veel mensen een van de meest gevaarlijke plekjes van het huis. Kijk maar eens waar al je favoriete schoonheidsproducten zijn ondergebracht, het is een grote giftige nachtmerrie. Het is verbijsterend dat zoveel mensen maar gewoon genoegen nemen met al die chemicaliën die ze voorgeschoteld krijgen. Maar nog vreemder zijn de mensen die gezond eten, maar zich niet bewust zijn van het feit dat ze hun huid dagelijks volsmeren met synthetische ingrediënten die fabrikanten aan hun producten toevoegen.

Hoewel er natuurlijk niemand aan doodgaat of direct ziek van wordt, dragen de ingredienten zeker bij aan de ondermijning van de gezondheid. Tijd dus om wat meer bewustzijn te kweken over de ingrediënten van reguliere cosmetica en over te stappen op natuurlijke cosmetica.

Ingrediënten reguliere cosmetica

De meest onschuldig uitziende shampoos en moisturizers zijn cocktails van stoffen die kunnen leiden tot neurologische klachten, vruchtbaarheidsproblemen en zelfs kanker. Enge namen als koolteer, hydroxyzuren, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), alfa- en beta- hydroxyzuren en ftalaten zijn aan de orde van de dag. En veel mensen zijn zo met hun gezondheid bezig! Ze eten gezond, bewegen dagelijks voldoende, maar smeren dagelijks meer dan 50 verschillende chemicaliën op hun huid!

Moderne cosmetica bevat een groot aantal gevaarlijke ingrediënten, die zouden thuishoren in een laboratorium en niet in ons lichaam. Natuurlijk zijn alle ingrediënten in schoonheidsproducten grondig getest op veiligheid, maar het cumulatieve effect wordt over het hoofd gezien.

Denk bijvoorbeeld eens aan lippenstift, dat zware metalen bevat – lood, nikkel, aluminium, arseen, cadmium, antimoon en chroom (Al-Saleh en Al-Enazi, 2011) – en andere kunstmatige ingrediënten bevat. Je smeert het op je lippen, waar je huid bijzonder dun is en de stoffen dus binnen no-time in je bloedbaan belanden.

Waarom overstappen op natuurlijke cosmetica?

Natuurlijke cosmeticaproducten zijn niet zo belastend voor het lichaam als reguliere cosmetica. Doordat ze minder of zelfs helemaal geen synthetische ingredienten bevatten, hoeft de lever (ons ontgiftingsorgaan) geen overuren te draaien en Natuurlijke cosmetica maakt een snelle opmars en steeds meer mensen komen tot het inzicht dat hun oude vertrouwde deodorant meer kwaad doet dan goed. De eerste stap die men vaak neemt is Google, alwaar men naarstig op zoek gaat naar natuurlijke cosmetica producten. Talloze aanbieders claimen de beste ‘natuurlijke’ cosmetica te hebben, maar deze producten bevatten vaak nog steeds chemicaliën, hetzij minder dan de reguliere cosmetica. Dat is dus al een stapje voorwaarts. Het lastige met volledig natuurlijke – of zelfs verse – cosmetica, is dat het een beperkte houdbaarheidsdatum heeft en niet te patenteren is, aangezien het een natuurlijk product is.

Hiermee zijn 100% pure producten voor grote investeerders niet interessant genoeg. Enerzijds moet er een patent op aan te vragen zijn, anderzijds moet er een lange houdbaarheidsdatum op zitten.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies