Behandel parodontitis op een natuurlijke manier

parodontitis natuurlijk behandelen

Parodontitis is een tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium, waarbij ook de dieper liggende weefsels en botten zijn aangedaan door de ontsteking. Het risico op verlies van tanden en kiezen is aanzienlijk indien niet tijdig wordt ingegrepen. Natuurlijk wil je een dergelijk scenario kosten wat kost voorkomen, maar vaak wordt de put pas gedempt als het kalf reeds verdronken is. Zorg dus dat je er bijtijds bij bent als je tandvleesontsteking voelt opkomen en neem de onderstaande maatregelen om erger te voorkomen. 

Heeft tandontsteking te maken met het ouder worden?

Parodontitis komt relatief gezien absoluut vaker voor bij mensen op leeftijd. Dit is natuurlijk logisch, aangezien de weerstand tegen bacteriën afneemt naarmate men ouder wordt. Bovendien trekt het tandvlees op latere leeftijd iets verder terug, waardoor er sneller plaque en dus tandsteen ontstaat. Die tandsteen heeft vaak ontstoken tandvlees tot gevolg. Het is dus vooral belangrijk om de tanden schoon te houden en het gebit regelmatig te laten schoonmaken van tandsteen bij een mondhygiënist.

Natuurlijke behandeling van parodontitis

Het behandelen van parodontitis en andere tandvleesaandoeningen, of in ieder geval de symptomen verzachten, is met natuurlijke remedies in veel gevallen heel goed mogelijk en met deze zelfde remedies kun je ze in de toekomst ook wellicht voorkomen. Met eenvoudige methodes, zoals oil pulling, gezonde voeding en een reductie van de suikerinname, kunnen ontstekingen in de mondholte eenvoudig worden voorkomen. Suiker is veruit de belangrijkste veroorzaker van ontstekingen in het algemeen en dus ook in de mondholte.

1.Stress verminderen

Volgens de Academy for General Dentistry (AGD), er is een verband tussen stress en tandgezondheid. Mensen onder stress hebben een gecompromitteerd immuunsysteem, waardoor het voor hen moeilijker is om te vechten tegen de bacteriën die parodontitis veroorzaken en hierdoor hebben ze een verhoogd risico op tandvleesontsteking en dus parodontitis.

2.Maak een zeezoutoplossing

Los een kleine hoeveelheid Keltisch zeezout of Himalayazout op in een kopje warm water. Spoel met een slokje van de oplossing je mond gedurende 30 seconden en spuug het uit. Herhaal dit een paar keer. Zout water vermindert de zwelling van het tandvlees en trek de infectie uit de zwellingen. Pas deze routine tweemaal daags toe na het tandenpoetsen.

3.Gebruik Matcha groene thee

Neem een halve tot een hele theelepel Matcha groene thee poeder en meng dit met een minimale hoeveelheid kokend water. Roer dit om tot een papje en smeer dit, als het papje tot een verdraaglijke temperatuur is afgekoeld, op het door parodontitis aangedane tandvlees. Laat dit een kleine minuut intrekken en spoel de mond vervolgens grondig. De antioxidanten in de thee voeden het tandvlees en kunnen verlichting bieden bij de symptomen van de ontsteking. Het looizuur kan de ontsteking verlichten.

4.Eet meer vitamine C-rijke voedingsmiddelen

Het zijn niet alleen citroenen die kunnen helpen met tandvleesaandoeningen, ook andere voedingsmiddelen vol vitamine C, helpen bij de bestrijding van ontstoken tandvlees. Denk aan kiwi, aardbei, bessen, die ook een heel hoge ORAC-waarde hebben,  en groene bladgroenten. Vitamine C is een antioxidant en antioxidanten lijken bindweefsel en botregeneratie te ondersteunen. Lees zeker mijn blog over liposomale vitamine C, de best opneembare vorm zover bekend.

5.Verhoog de inname van vitamine D

Vitamine D heeft anti-inflammatoire eigenschappen, dus zorg ervoor dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt als je probeert om gezwollen tandvlees te genezen en te voorkomen. Met name oudere mensen zouden kennis moeten hebben van deze vitamine. Volgens de National Institutes of Health in Amerika lijken hogere bloedspiegels van vitamine D te zijn gekoppeld aan een verminderd risico van parodontitis bij mensen 50 jaar en ouder.

Vitamine D maak je aan door twee keer per week 15-20 minuten in de zon te zijn, maar gezien de breedteligging van ons land en de hoeveelheid zon die we in Nederland hebben, is het beter een goed gedoseerd vitamine D supplement te nemen. Vitamine D-rijk voedsel zoals zalm, hele eieren en levertraan kunnen de basis vormen.

6.Zorg voor goede mondhygiëne

Last but not least is natuurlijk een goede mondhygiëne. Kokosolie en sesamolie hebben bijzonder krachtige eigenschappen om een goede mondhygiëne te handhaven.  Door regelmatig oil pulling toe te passen, kun je de mondholte op een natuurlijke manier reinigen.

Gerelateerde berichten

2 Reacties

A.Baas

Hoe spoel je met kokosolie, is immers in vast vorm, tenzij verhit. Is het dan niet te warm om mee te spoelen?

Jasper

Kokosolie smelt bij een temperatuur van 24-26 graden. Wanneer je dus een lepel kokosolie in vaste vorm in je mond doet, smelt deze en kun je je mond er uitstekend mee spoelen.

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *