Parodontitis natuurlijke behandeling: ontstoken tandvlees zelf genezen

parodontitis natuurlijk behandelen

Parodontitis begint als gevolg van een slechte mondhygiene en is een tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium, waarbij ook de dieper liggende weefsels en botten zijn aangedaan door de ontsteking. Het risico op verlies van tanden en kiezen is aanzienlijk indien niet tijdig wordt ingegrepen. Natuurlijk wil je een dergelijk scenario kosten wat kost voorkomen, maar vaak wordt de put pas gedempt als het kalf reeds verdronken is. Zorg dus dat je er bijtijds bij bent als je tandvleesontsteking voelt opkomen en neem de onderstaande maatregelen om erger te voorkomen. 

Symptomen van ontstoken tandvlees en parodontitis

Gezond tandvlees is stevig en bleekroze en past precies om de tanden. Tekenen en symptomen van parodontitis kunnen zijn:

 • Gezwollen tandvlees
 • Helderrood, donkerrood of paarsachtig tandvlees
 • Tandvlees dat zacht aanvoelt bij aanraking
 • Tandvlees dat snel bloedt
 • Roze getinte tandenborstel na het poetsen
 • Bloed spugen bij het tandenpoetsen of flossen
 • Slechte adem
 • Pus tussen de tanden en tandvlees
 • Losse tanden of verlies van tanden
 • Pijnlijk bij kauwen
 • Er ontstaat ruimte tussen je tanden
 • Terugtrekkend tandvlees

Wat zijn de oorzaken van parodontitis en tandontsteking?

Parodontitis komt relatief gezien absoluut vaker voor bij mensen op leeftijd. Dit is natuurlijk logisch, aangezien de weerstand tegen bacteriën afneemt naarmate men ouder wordt. Bovendien trekt het tandvlees op latere leeftijd iets verder terug, waardoor er sneller plaque en dus tandsteen ontstaat. Die tandsteen heeft, mits niet onderhouden, vaak ontstoken tandvlees tot gevolg. Het is dus vooral belangrijk om de tanden schoon te houden en het gebit regelmatig te laten schoonmaken van tandsteen bij een mondhygiënist.

Ook een ongezond voedingspatroon, dat niet alleen plaque en tandsteen veroorzaakt, is van grote invloed op de ontstekingsgevoeligheid van het lichaam. Alle voeding die veel enkelvoudige koolhydraten bevat – en dus van grote invloed is op de bloedsuikerspiegel – is ontstekingsbevorderend. Denk aan voeding zoals frisdrank, snoep, koek, niet-volkoren brood, pasta en witte rijst en andere witmeelproducten. Vergeet niet dat veel sauzen tegenwoordig glucose-fructosestroop bevatten, wat de bloedsuikerspiegel direct enorme omhoog stuwt en daarmee dus een bijzonder slechte invloed heeft op de (tand)gezondheid.

Natuurlijke behandeling van parodontitis

Het behandelen van parodontitis en andere tandvleesaandoeningen, of in ieder geval de symptomen verzachten, is met natuurlijke remedies in veel gevallen heel goed mogelijk en met deze zelfde remedies kun je ze in de toekomst ook wellicht voorkomen. Met eenvoudige methodes, zoals oil pulling, gezonde voeding en een reductie van de suikerinname, kunnen ontstekingen in de mondholte eenvoudig worden voorkomen. Suiker en witmeelproducten en een slechte mondhygiëne zijn veruit de belangrijkste veroorzakers van ontstekingen in het algemeen en dus ook in de mondholte.

1. Eet gezond

Voeding is natuurlijk de absolute nummer 1 als je parodontitis zelf wilt behandelen. Eet bij voorkeur puur en onbewerkt, suikerarm en vermijd het gebruik van pakjes en zakjes. Niet alleen sparen we hiermee onze mondgezondheid, ook verlagen we de ontstekingsgevoeligheid van het lichaam. Hierbij snijdt met gezonde voeding het mes aan beide kanten. Door het lichaam te voorzien van gezonde voedingsstoffen als vitamines en mineralen, is het lichaam beter in staat zich te verweren tegen ontstekingen en anderzijds voorkomen we dat er een aanleiding is voor het lichaam om een ontstekingsreactie op gang te brengen. Met name suikerhoudende en witmeelproducten zijn enorm ontstekingsbevorderend, dus die kun je het best helemaal vermijden.

2.Stress verminderen

Volgens de Academy for General Dentistry (AGD), er is een verband tussen stress en tandgezondheid. Mensen onder stress hebben een gecompromitteerd immuunsysteem, waardoor het voor hen moeilijker is om te vechten tegen de bacteriën die parodontitis veroorzaken en hierdoor hebben ze een verhoogd risico op tandvleesontsteking en dus parodontitis. Aangezien met name chronische stress een sterk ontstekingsbevorderend effect heeft op het lichaam, is het vooral belangrijk een goede balans tussen inspanning en ontspanning te vinden.

3.Maak een zeezoutoplossing

Los een kleine hoeveelheid Keltisch zeezout of Himalayazout op in een kopje warm water. Spoel met een slokje van de oplossing je mond gedurende 30 seconden en spuug het uit. Herhaal dit een paar keer. Zout water vermindert de zwelling van het tandvlees, ontsmet en is bovendien rijk aan waardevolle mineralen. Pas deze routine tweemaal daags toe na het tandenpoetsen.

4.Gebruik Matcha groene thee

Neem een halve tot een hele theelepel Matcha groene thee poeder en meng dit met een minimale hoeveelheid kokend water. Roer dit om tot een papje en smeer dit, als het papje tot een verdraaglijke temperatuur is afgekoeld, op het door parodontitis aangedane tandvlees. Laat dit een kleine minuut intrekken en spoel de mond vervolgens grondig. De antioxidanten in de thee voeden het tandvlees en kunnen verlichting bieden bij de symptomen van de ontsteking. Het looizuur kan de ontsteking verlichten.

5.Eet meer vitamine C-rijke voedingsmiddelen

Het zijn niet alleen citroenen die kunnen helpen met tandvleesaandoeningen, ook andere voedingsmiddelen vol vitamine C, helpen bij de bestrijding van ontstoken tandvlees. Denk aan kiwi, aardbei, bessen, die ook een heel hoge ORAC-waarde hebben,  en groene bladgroenten. Vitamine C is een antioxidant en antioxidanten lijken bindweefsel en botregeneratie te ondersteunen. Lees zeker mijn blog over liposomale vitamine C, de best opneembare vorm van vitamine C zover bekend.

6.Verhoog de inname van vitamine D

Vitamine D heeft anti-inflammatoire eigenschappen, dus zorg ervoor dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt als je probeert om gezwollen tandvlees te genezen en te voorkomen. Met name oudere mensen zouden kennis moeten hebben van deze vitamine. Volgens de National Institutes of Health in Amerika lijken hogere bloedspiegels van vitamine D te zijn gekoppeld aan een verminderd risico van parodontitis bij mensen 50 jaar en ouder.

Vitamine D maak je aan door dagelijks 15-20 minuten in de zon te zijn, maar gezien de breedteligging van ons land en de hoeveelheid zon die we in Nederland hebben, is het belangrijk, zeker tijdens de winter, een goed gedoseerd vitamine D supplement te nemen. Vitamine D-rijk voedsel zoals zalm, hele eieren en levertraan kunnen de basis vormen.

7.Zorg voor goede mondhygiëne

Last but not least is natuurlijk een goede mondhygiëne. Kokosolie en sesamolie hebben bijzonder krachtige eigenschappen om een goede mondhygiëne te handhaven.  Door regelmatig oil pulling toe te passen, kun je de mondholte op een natuurlijke manier reinigen.

Gerelateerde berichten

2 Reacties

A.Baas

Hoe spoel je met kokosolie, is immers in vast vorm, tenzij verhit. Is het dan niet te warm om mee te spoelen?

Jasper

Kokosolie smelt bij een temperatuur van 24-26 graden. Wanneer je dus een lepel kokosolie in vaste vorm in je mond doet, smelt deze en kun je je mond er uitstekend mee spoelen.

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies