PCOS, onregelmatig of geen menstruatie

PCOS onregelmatige menstruatie

De afkorting PCOS staat voor polycysteus-ovariumsyndroom en is een kwaal waarbij (kleine) cysten in de eierstokken aanwezig zijn. Kenmerkend voor deze kwaal is dat de eicellen niet of onregelmatig groeien en er geen of een onregelmatige eisprong plaatsvindt en vrouwen niet of onregelmatig menstrueren. Doordat de cysten de eisprong verstoren zijn vrouwen met PCOS verminderd vruchtbaar. Daarnaast brengt PCOS nog een aantal vervelende gevolgen met zich mee.

Naar schatting heeft 10-15% van de vrouwen PCOS.

Wat zijn de oorzaken van PCOS?

De oorzaak van PCOS ligt in de meeste gevallen in een verstoorde wisselwerking tussen het hypofysehormoon LH en de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. Om PCOS te overwinnen is het belangrijk de voornaamste oorzaken eerst onder de loep te nemen:

  • Chronische zware stress: langdurige stress kan de hormoonhuishouding flink verstoren. Bij de behandeling van PCOS is het dus erg belangrijk te bekijken welke factoren stress veroorzaken.
  • Hypothyroïdie (trage schildklierwerking): Een vertraagde schildklier leidt tot lagere niveaus van SHBG (steroid hormone binding globuline). Testosteron en oestrogeen worden hierdoor in mindere mate gebonden en uit het lichaam verwijderd. Dit leidt tot een aantal van de PCOS-symptomen zoals onvruchtbaarheid, cysten in de eierstokken, overbeharing en acne.
  • Ondergewicht: Een zeer laag vetpercentage kan leiden tot een lager oestrogeengehalte, omdat een deel hiervan in het vetweefsel wordt gemaakt. Verder is cholesterol een van de basisstoffen voor de productie van geslachtshormonen. Een lage inname van dierlijke vetten en dus cholesterol kan ook een oorzaak zijn van PCOS.
  • Insulineresistentie: De voornaamste oorzaak is insulineresistentie. Dit gaat in veel gevallen gepaard met een verhoogde testosteronproductie en dat kan de eisprong verstoren. Doordat steeds meer mensen ongevoelig worden voor suiker neemt het aantal PCOS-gevallen jaarlijks ook toe.

Welke balansen zijn er verstoord?

Wanneer de eisprongen echt uitblijven gaat het lichaam daar op anticiperen om de eisprong op gang te brengen. Dit doet de hypofyse door op flinke schaal hypofysehormoon LH te gaan produceren. Hiermee wakkert het de het de testosteron- en oestrogeenaanmaak in de ovaria flink aan. Het hormoon progesteron zal echter niet stijgen, aangezien er geen eisprong is geweest. Dit heeft twee grote disbalansen tot gevolg:

  • Een verhoogde testosteron met vermannelijking tot gevolg: sterkere beharing, acne en een lagere stem.
  • Een verhoogde oestrogeenspiegel ten opzichte van de progesteronspiegel. Deze verstoorde verhouding heeft overgewicht en vocht vasthouden tot gevolg.

Hoe herstel je van PCOS?

Om de disbalansen te doorbreken is het zeer belangrijk de eisprong weer op gang te helpen. In de reguliere geneeskunde wordt dit gedaan met medicijnen.  Dit is de meest eenvoudige weg, maar niet de meest gezonde (chemische middelen), aangezien de oorzaken vaak niet worden aangepakt. De complementaire geneeskunde zorgt ervoor dat de oorzaken worden aangepakt en het lichaam zelf wordt gestimuleerd de eisprong weer op gang te brengen.

Insulineresistentie kan worden verminderd door de snelle koolhydraten van het menu te schappen en intensief sporten en stress te voorkomen.

  • Ondergewicht kan worden aangepakt door een calorierijk dieet met meer (gezonde) vetten te eten. Uiteraard is beweging vereist om te voorkomen dat het gewicht teveel toeneemt.
  • Stress is in geen enkel opzicht gezond. Wellicht kan een goede coach uitkomst bieden om de stress uit te bannen
  • De trage schildklier kan een oorzaak zijn van PCOS. In de reguliere geneeskunde worden bloedwaarden vaak als uitgangspunt genomen, maar vaak kan een basale temperatuurtest al een waardevolle indicatie zijn van een traagwerkende schildklier.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies