Pompoenpitten, nutriëntbommetjes uit de natuur

pompoenpitten

Pompoenpitten staan al lange tijd bekend als een enorme bron van het mineraal zink. Alleen al om die reden zou het verstandig zijn om dagelijks een klein handje te eten.  En als je dan de maximale voedingswaarde eruit wilt halen, kies dan voor de gedopte pitten, want de zink is vooral in het endosperm geconcentreerd. Gedopte pompoenpitten bevatten ongeveer 10 milligram zink per 3,5 gram.

Hoewel pompoenpitten geen rijke bron van vitamine E in de vorm van alfa-tocoferol zijn, bevatten ze wel een grote diversiteit aan andere vormen van vitamine E. Bij pompoenzaden tref je vitamine E in de volgende vormen aan: alfa-tocoferol, gamma-tocoferol, delta-tocoferol, alfa-tocomonoenol en gamma-tocomonoenol. Deze laatste twee vormen zijn pas recentelijk ontdekt in pompoenpitten. Ze geven grote gezondheidsvoordelen. Het zijn sterke antioxidanten en vanwege hun biologische beschikbaarheid zouden de voordelen hiervan nog wel eens groter kunnen zijn dan van de andere vormen van vitamine E.

Gezondheidsvoordelen van pompoenpitten


Krachtige antioxidanten

Planten die een nauwe relatie met de bodem hebben, zijn vaak rijke bronnen van minerale voedingsstoffen, zo ook bij pompoenen en hun zaden. Het zaad dat de pompoen voortbrengt is dan ook bijzonder rijk aan de mineralen fosfor, magnesium, mangaan, koper, zink en ijzer.

De diversiteit van antioxidanten is uniek. Ze bevatten conventionele antioxidanten, zoals vitamine E. Daarnaast bevatten ze ook  conventionele minerale antioxidanten, zoals zink en mangaan. Ook fenolische antioxidanten worden in een grote verscheidenheid van vormen aangetroffen, waaronder de fenolische zuren hydroxybenzoëzuur, cafeïne, cumarinezuur, ferulazuur sinapinezuur, protocatechuidezuur, vanillinezuur en syringinezuur. En tot slot maken ook  fytonutriënten zoals lignanen, waaronder de  lignanen pinoresinol, medioresinol en lariciresinol, de nutritionele waarde zo speciaal.

Het interessante is dat een dergelijke mix van anti-oxidanten slechts zeer sporadisch voorkomt in voedsel. Zo wordt het pro-oxidante enzym lipoxygenase (LOX) geremd door extracten van pompoenpitten. En niet door een enkel extract, maar door het volledige spectrum aan antioxidanten in pompoenpitten.

Antimicrobiële voordelen

Pompoenpitten beschikken over sterke anti-microbiële voordelen en hebben anti-schimmel- en anti-virale eigenschappen. De rol hierin hebben de unieke eiwitstructuren. De lignanen (inclusief pinoresinol, medioresinol en lariciresinol) zijn van invloed op de activiteit van een  boodschappermolecuul, genaamd interferon-gamma (IFN-gamma), dat naar alle waarschijnlijkheid is betrokken bij de antimicrobiële voordelen.

Mogelijke voordelen bij een vergrote prostaat (BPH)

Pompoenpitextracten en -oliën worden reeds lang  succesvol gebruikt bij de behandeling van benigne prostaathyperplasie (BPH). BPH is een prostaatklacht waarbij de klier vergroot raakt, maar niet door kanker gerelateerde klachten. Verschillende voedingsstoffen in deze pitten blijken positieve effecten te hebben op BPH, met inbegrip van de fytosterolen, lignanen en zink. De fytosterolen hebben hierin het krachtigste aandeel. Het gaat dan om drie fytosterolen: beta-sitosterol, sitostanol en avenasterol.

Welke pompoenpitten kies je?

Kies bij voorkeur voor gecertificeerde biologische, rauwe pompoenpitten en eventueel kun je ze zelf licht roosteren. Door biologische pompoenpitten te kopen, weet je zeker dat je jezelf niet blootstelt aan verontreinigingen, zoals pesticiden.

Voedingswaarde

Pompoenpitten bevatten diverse fytonutriënten, waaronder de fenolische zuren hydroxybenzoëzuur, cafeïne, cumarinezuur, ferulic, sinapinezuur, protocatechuidezuur, vanillinezuur en syringinezuur en de lignanen pinoresinol, medioresinol en lariciresinol. Ze bevatten ook gezondheids-ondersteunende fytosterolen, waaronder beta-sitosterol, sitostanol en avenasterol. Pompoenpitten zijn een zeer goede bron van eiwitten, maar ook van de mineralen fosfor, magnesium, mangaan en koper, zink en ijzer.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *