Pregnenolone kopen: tekort, voordelen en bijwerkingen

pregnenolone supplement bijwerkingen tekort

Pregnenolone is een lichaamseigen stof, in feite geen hormoon, maar een precursor of prohormoon voor diverse andere hormonen, waaronder progesteron, oestrogeen en androgene hormonen. Daarnaast is het ook een stof die zelfstandig functioneert. Het wordt voornamelijk aangemaakt in de bijnieren en geslachtsklieren.

Pregnenolone staat voornamelijk bekend als medicijn. Het wordt namelijk voorgeschreven bij veel cognitieve klachten, zoals geheugenklachten of concentratieverlies. Toch is er een enorme waslijst aan klachten die kunnen voortkomen uit een pregnenolonetekort.

Veroudering gaat vaak gepaard met klachten als osteoporose, diabetes en dementie. Daarnaast komen ook vaak klachten voor als een langzamere reactietijd, verminderde balans, slechter zicht en gehoor. Hoewel deze klachten inherent verbonden zijn aan veroudering, tonen diverse studies aan dat pregnenolone het verouderingsproces kan vertragen.1

Wat is pregnenolone precies, hoe wordt het gemaakt en welke functies vervult het in je lichaam? Hoe herken je een tekort en wat kun je eraan doen? In dit artikel zet ik alles voor je op een rijtje.

Werking pregnenolone

Pregnenolone is een voorloper van steroïde hormonen en wordt gemetaboliseerd uit cholesterol. Je kan je dus voorstellen wat een cholesterolarm dieet kan doen met de hormoonhuishouding. Het wordt geproduceerd in de geslachtsklieren, de bijnierschors en de hersenen.

Pregnenolone is bekend om de ontstekingsremmende eigenschappen en wordt vaak als medicijn ingezet bij cognitieve klachten. Daarnaast is het ook een belangrijke precursor voor andere hormonen, waaronder:

 • DHEA – Dit hormoon is een precursor van testosteron bij mannen en oestrogeen bij vrouwen. Zowel DHEA als pregnenolon hebben een positieve invloed op het zenuwstelsel. Het is ook bekend dat DHEA helpt de om de aanmaak van glucocorticoïden te verhogen, een groep van steroïde hormonen die door de bijnierschors worden geproduceerd.
 • Progesteron – Staat ook bekend als het zwangerschapshormoon. Het vervult functies als de menstruatiecyclus en het verloop van de zwangerschap. Daarnaast is het een voorloper van allopregnanolone, een hormoon dat wordt geassocieerd met stemmingswisselingen rond de maandelijkse cyclus. Een tekort aan pregnenolone kan dus resulteren in deze klachten.

In de hersenen

Pregnenolone zorgt in de hersenen voor myelinisatie, een proces waarbij er myeline wordt geproduceerd, een vetachtige stof die de zenuweinden omhult en daardoor de signaaloverdracht bevordert.

Synthese van pregnenolone

Pregnenolone wordt gemaakt uit cholesterol. In dit proces wordt cholesterol gemobiliseerd uit cytosolische vetdruppels of uit lysosomen die zijn getransporteerd naar de mitochondriën in de cellen. Daar zijn zij in het binnenste mitochondriale membraan gelokaliseerd. In dit binnenste membraan wordt cholesterol omgezet in pregnenolone door middel het CYP11A splitsingsenzym. Tenslotte komt pregnenolone terug in het cytosol, de vloeistof in de cel waarin alle celorganellen drijven (Payne en Hales 2004; Stocco 2001).

Hoe herken je een pregnenolone tekort?

De symptomen van een pregenolonetekort zijn breed. Ze lopen uiteen van psychische klachten tot haaruitval en stressgevoeligheid. Pregnenolone helpt de neuronen te communiceren en hun dagelijkse functies goed uit te voeren. Wanneer je een tekort hebt, kunnen de volgende symptomen de kop op steken:

 • dementie
 • concentratieverlies
 • verminderd geheugen
 • vermoeidheid
 • onvermogen om met stress om te gaan
 • lage bloeddruk
 • gewrichtsklachten
 • verhoogd risico op infecties
 • behoefte aan zout voedsel
 • verlies van schaamhaar en okselhaar

Een enkel symptoom is nog geen indicatie van een tekort. Pas wanneer je meerdere van de bovenstaande symptomen in combinatie met elkaar hebt, kán er mogelijk sprake zijn van een tekort. De meest betrouwbare manier om een pregnenolonetekort vast te laten stellen door een arts die een bloedtest heeft laten uitvoeren.

Ik adviseer je wel om de bloedwaarden te laten interpreteren door een arts, aangezien het belangrijk is om de gemeten waarden in een context te kunnen plaatsen. Aan de hand van de test is op te maken welke enzymen eventueel verminderd werken of juist overmatig, die vereist zijn voor een normale productie of omzetting. Bij een hoge pregnenolonespiegel is het mogelijk dat er sprake is van een enzymdeficiëntie die het lichaam belemmert om hormonen te produceren.

Vergeet niet dat het nemen van supplementen of medicijnen de resultaten kan beïnvloeden, dus informeer je zorgverlener als je deze test wilt ondergaan.

Boost pregnenolone niveaus met kokosolie

Naarmate je ouder wordt, nemen je pregnenoloneniveaus van nature af, wat leidt tot de bovenstaande symptomen. In wezen leidt dit in de regel tot een verminderde productie van alle andere hormonen waarbij de pregnenaloneproductie is betrokken. Cholesterol, waaruit pregnenolone wordt gesynthetiseerd, moet worden aangevuld om de productie van deze hormonen te kunnen blijven onderhouden.

Raymond Peat, een wetenschapper aan de Universiteit van Oregon gepromoveerde op dit onderzoek, waarin hij vermeldt dat wanneer kokosolie wordt toegevoegd aan een uitgebalanceerd dieet, dit helpt de cholesterolniveaus te normaliseren en dat resulteert weer in een verbeterde pregnenoloneproductie.3

Kies daarbij altijd voor een biologische, ongeraffineerde virgin kokosolie. Deze helpt de HDL-cholesterol (goede cholesterol) te verhogen.4 Ook bevat kokosolie medium-chain triglyceriden (MCT’s) die het metabolisme bevorderen. Ook bij een leaky gut zijn deze MCT’s bijzonder waardevol bij het herstel. Zelf gebruik ik onderstaande kokosolie van Aman Prana, de ‘Rolls Royce onder de kokosolies”.

Bijwerkingen pregnenolone

Hoewel het op peil houden van de pregnenolonniveau veel voordelen biedt voor de cognitieve functies, kan het gebruik van pregnenolonesupplementen of –medicatie ook bijwerkingen met zich meebrengen. Het is dus zeker belangrijk voorzichtigheid te betrachten. Pregnenolone kan milde huiduitslag veroorzaken. Andere bekende bijwerkingen zijn:

 • stemmingswisselingen
 • slapeloosheid
 • prikkelbaarheid
 • hartritmestoornissen
 • angst
 • acne
 • gezichtshaargroei
 • haaruitval

Ook kunnen abnormale hartritmestoornissen voorkomen bij het gebruik van medicatie of supplementen ten gevolge van een hogere DHEA. Met name hoge doses voor langere periode kunnen deze klachten veroorzaken. Overweeg je het gebruik van een supplement, wees dan zeer voorzichtig met de dosering om te inventariseren hoe je lichaam er op reageert.

Voeding en leefstijl

Alvorens je start met suppletie, is het natuurlijk van primair belang dat eerst de eventuele oorzaken van een tekort worden weggenomen. Hieronder volgen een aantal tips op het vlak van voeding en leefstijl om de oorzaak van een pregnenolonetekort te bestrijden.

 • Eet vooral biologische voeding die vrij is van chemicaliën zoals bestrijdingsmiddelen. Zorg voor voldoende cholesterol in de voeding, afkomstig uit (orgaan)vlees, eieren en zuivel. Kies voor een suiker- en witmeelarm voedingspatroon on LDL (‘slechte’ cholesterol) te verminderen.
 • Vermijd fabrieksvoeding en kunstmatige toevoegingen, zoals synthetische E-nummers, smaakversterkers en zoetstoffen.
 • Zorg voor voldoende kwalitatieve slaap
 • Zorg voor voldoende beweging en sport
 • Behoud een goede balans tussen stress en ontspanning.
 • Weer matig met stimulerende middelen en koffie

Met name stress is een voorname factor in het bovenstaande rijtje. Het stresshormoon cortisol wordt net als pregnenolone aangemaakt in de bijnieren. Langdurige stress veroorzaakt op een op lange termijn bijnieruitputting, een toestand waarbij de bijnieren niet langer in staat zijn voldoende cortisol aan te maken. Een verminderde bijnierfunctie resulteert vanzelfsprekend ook in een verminderde pregnenoloneproductie, aangezien deze stof voor het grootste deel in het bijnierschors wordt aangemaakt.

James L. Wilson, een natuurarts schreef hier het geweldige boek Bijnieruitputting over.

Hoewel bijnieruitputting geen officieel erkende medische aandoening is, ligt het wel ten grondslag aan een hoop psychische klachten. De bijnieren maken namelijk deel uit van de HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as). Wanneer er sprake is van klachten met betrekking tot de hypothalamus en hypofyse – beide organen in de hersenen – dan is het van essentieel belang dat de bijnieren ook in de behandeling worden meegenomen.

Ervaringen met pregnenolone

Bepaalde mensen kunnen baat hebben bij pregnenolon als supplement, vooral bij hormonale disbalansen of bepaalde medische aandoeningen. Het wordt soms gebruikt om symptomen van vermoeidheid, stress en cognitieve achteruitgang te verminderen, hoewel er niet veel onderzoek beschikbaar is naar de werkzaamheid bij deze symptomen.

Zoals bij elk supplement, kan het gebruik van pregnenolon bijwerkingen en interacties met andere medicijnen veroorzaken. Ook kunnen zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met bepaalde medische aandoeningen, beter geen pregnenolone gebruiken. Het is dus belangrijk niet zo maar te gaan experimenteren.

Pregnenolone supplement kopen

Hoewel pregnenolonsupplementen zonder doktersrecept kunnen worden aangeschaft, adviseer ik met klem om eerst advies van een arts te vragen voor gebruik. Onjuist gebruik kan veel vervelende bijwerkingen opleveren en voor sommige gebruikers flinke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Pregnenolonesupplementen zijn gewoon bij Bol.com verkrijgbaar.

Wanneer je toch besluit om het op eigen houtje te gaan gebruiken, kies dan voor een laaggedoseerd supplement, zodat je overdosering eenvoudiger kunt voorkomen. Op die manier kun je ook beter nagaan hoe je lichaam op het supplement reageert.

De bovenstaande uitleg dient uitsluitend ter informatie en is geenszins een gebruikershandleiding! Gebruik van een pregnenolonesupplement of –medicijn dient altijd te worden gebruikt onder toezicht van een behandelend arts. Zelfstandig gebruik is altijd voor eigen risico en aan de bovenstaande beschrijving kunnen geen rechten worden ontleend. Consulteer altijd een behandelend arts voor gebruik!

Bekijk alle artikelen over hormonen

Veelgestelde vragen

Wat voel je door gebruik van pregnenolone?

Studies hebben aangetoond dat supplementatie met pregnenolone de duur verlengt van diepe slaap. Dit kan op zijn beurt een positieve invloed hebben op het humeur, eventuele angstgevoelens en het geheugen. 

Wat zijn de bijwerkingen van teveel pregnenolone?

Een teveel aan pregnenolone kan huiduitslag, hoofdpijn, acne, haaruitval, diarree of constipatie, slaapproblemen, rusteloosheid, onrust, zweten of trillen veroorzaken.

Zorgt pregnenolone voor gewichtstoename?

Pregnenolone helpt bij gewichtsverlies. Omdat cortisol nauw samenhangt met de toename van visceraal buikvet, kan het gebruik van supplementen ook gewichtstoename voorkomen, omdat pregnenolone de overproductie van cortisol afremt.

Wat zijn de symptomen van een laag pregnenolonegehalte?

 • Slecht geheugen.
 • Afnemende concentratie en aandacht.
 • Vermoeidheid.
 • Droge huid.
 • Gewrichts- en spierpijn.
 • Verminderd libido.

Wat zijn de voordelen van pregnenolone?

Pregnenolone wordt gebruikt tegen vermoeidheid door het energieniveau te verhogen. Ook kan het op doktersrecept worden voorgeschreven bij de ziekte van Alzheimer. Het verlaagt de overproductie van cortisol en kan ook worden gebruikt bij huidaandoeningen zoals psoriasis en sclerodermie.

Hoe lang kan ik pregnenolone innemen?

Bij orale inname is pregnenolone voor de meeste mensen veilig, mits in lage dosis. Het mag maximaal 12 weken achtereen worden ingenomen om gewenning te voorkomen. 

Is pregnenolone ontstekingsremmend?

Pregnenolone dient niet alleen als precursor voor andere steroïde hormonen, maar heeft ook een ontstekingsremmende functie om de immuun homeostase te handhaven bij verschillende ontstekingsaandoeningen.

 

Hoeveel pregnenolone moet ik per dag nemen?

Een typische aanbevolen dosering van pregnenolone is 30 mg per dag, maar in sommige studies wordt zelfs 700 mg gebruikt. Belangrijkst is, zeker als je niet onder begeleiding van een arts staat, zeer laag te doseren om te inventariseren hoe het lichaam op deze dosis reageert. LET OP: raadpleeg bij voorkeur een arts als je pregnenolone wilt gaan gebruiken. 

Helpt pregnenolone bij bijnieruitputting?

Zowel pregnenolone als progesteron kunnen worden aangewend om om de hormoonspiegels bij zowel mannen als vrouwen te verhogen en sommige aspecten van bijnieruitputting te verminderen.

Helpt pregnenolone bij de menopauze?

Pregnenolone is een precursor van de steroïde hormonen, waarvan bekend is dat ze schommelen tijdens de overgang naar de menopauze. Deze hormonale schommelingen kunnen door gebruik van een pregenenolonesupplement verminderen. Preklinisch onderzoek suggereert dat pregnenolone antidepressieve en neuroprotectieve effecten heeft en de cognitie verbetert.

 

Kan een laag pregnenolonegehalte haarverlies veroorzaken?

Wanneer je pregnenolone gebruikt, kan dat lichte haaruitval tot gevolg hebben, zowel bij mannen als vrouwen. Dit komt door de steroïde-achtige bijwerkingen. Naast haaruitval, kan er ook sprake zijn van andere bijwerkingen, waaronder slapeloosheid, prikkelbaarheid, acne, hoofdpijn, stemmingswisselingen, haargroei in het gezicht, haaruitval en een onregelmatig hartritme.

Waardoor daalt pregnenolon?

In en na tijden van langdurige stress, raken de bijnieren vermoeid, ofwel, bijnieruitputting, een voorstadium van burn-out. Hierdoor neemt de productie af en daalt het niveau van pregnenolone. Aangezien pregnenolone een precursor is van de meeste steroïde hormonen, zullen ook die hormonen in mindere mate aanwezig zijn. 

Helpt pregnenolone bij het slapen?

Pregnenolone verbetert de slaap, vooral de diepe slaap. Door een betere nachtrust, profiteer je ook van meer energie gedurende de dag. 

Zijn progesteron en pregnenolone hetzelfde?

Nee, progesteron en pregnenolone zijn twee aparte hormonen. Pregnenolone is de belangrijkste precursor (voorloper) van verschillende steroïde hormonen, waaronder progesteron.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel pregnenolone?

Voeding bevat geen pregnenolone, maar wel voedingsstoffen waaruit het lichaam pregnenolone metaboliseert. Voeding met gezonde vetten, zoals avocado’s, kokosolie, olijfolie, walnoten, vis, chiazaad en lijnzaad zijn uitstekende bronnen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies