Probiotica voor de huid – een gezonde darmfunctie als basis

probiotica

Als je zag hoe mijn huid er tot een paar maanden geleden uitzag, dan zie je direct wat probiotica voor mijn huid heeft gedaan. Mijn huid ziet er beter doorbloed uit, de rosacea waarvan ik jarenlang last had is vrijwel verdwenen en mijn huid wordt nog steeds gladder. Dat een gezonde huid vanuit de darmen komt, staat dus voor mij als een paal boven water. Om die reden besloot ik op onderzoek uit te gaan en deze kennis te delen.

Wat je huid nodig heeft

De huid heeft een heleboel voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en een mooie uitstraling te behouden. Natuurlijk is het in eerste instantie belangrijk voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven. Voldoende slaap en gezonde voeding boordevol micronutriënten zijn daarnaast van essentieel belang om de huid bescherming te bieden tegen invloeden van buitenaf.

Wat je misschien nog niet weet is dat de basis van een gezonde, jeugdig uitziende huid diep in de darmen begint, waar de voornaamste voedingsstoffen worden geabsorbeerd. De huid heeft vitamine A, de B-vitamines, vitamine C en vitamine D nodig, evenals talloze mineralen, waaronder koper en zink, om er gezond en glanzend uit te zien. Als het vermogen van de darmen afneemt om deze voedingsstoffen op te kunnen nemen, treedt er al snel huidveroudering op: de huid wordt slapper, verliest aan elasticiteit en krijgt een doffer uiterlijk. De mate waarin deze opname van voedingsstoffen plaatsvindt, is zeer afhankelijk van een gezonde darmflora. Om een gezonde darmflora te bevorderen kan je probiotica gebruiken.

Aandoeningen aan de darm, zoals constipatie, diarree, een leaky gut of een overmatige groei van candida, verzwakt de werking van de darmflora en daarmee de gezondheid van de huid. Door de darmflora met probiotica te herstellen, kan je de huid een flinke oppepper geven.

Je darmen vormen de basis van je immuunsysteem. Ze huisvesten miljoenen goede bacteriën die je darmen helpen op de juiste wijze te functioneren. Als je te vaak geniet van junk food, te veel suiker of alcohol, kan de balans tussen goede en slechte bacteriën doorslaan. Candida-overgroei kan dan het gevolg zijn. Ook stress of antibiotica kan voor een negatieve balans van goede darmbacteriën zorgen. Het onderdrukt de goede darmbacteriën, zoals de Lactobacillus en Bifido-soorten die een goede gezondheid ondersteunen. Ook kan het ouder worden een rol spelen bij een verminderde werking van de darmbacteriën. Ook dan kan een probiotica supplement oplossing bieden.

Wanneer je niet genoeg water drinkt of vezels binnen krijgt, kan de afvoer van afvalstoffen stagneren, waardoor deze in het lichaam blijven circuleren en in de bloedbaan terechtkomen.

De huid, het grootste orgaan van je lichaam, fungeert ook als een soort van filter, dat de lever en nieren ondersteunt bij de afvoer van ongewenste gifstoffen. Aandoeningen zoals psoriasis, eczeem, acne, een slappe huid, droge huid, ontstekingen, rimpels, huiduitslag kunnen hierdoor verergeren, zeker als de ontstekingsgevoeligheid is verhoogd door een overconsumptie van suiker.

Gebruik probiotica voor een gezonde huid

probiotica gezonde darmfunctieZoals je zult begrijpen weerspiegelt je huid de gezondheid van je darm.  Om de gezondheid van hun darmen te ondersteunen raad ik cliënten aan om de voeding aan te passen en in bepaalde gevallen probiotica en aanvullende supplementen te gebruiken. Er zijn diverse heerlijke voedingsmiddelen die probiotica bevatten en zorgen voor een gezonde darmflora.

Yoghurt, kefir en karnemelk zijn voorbeelden van probiotica die je in je dagelijkse voedingspatroon kunt integreren.  Deze zuivelproducten bevatten de gunstige Lactobacillus- en/of Bifido-bacteriën. Aangezien veel mensen een lactose-intolerantie hebben of liever geen caseïne eten, is kefir de beste oplossing. Natuurlijk kan je je ook wenden tot gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kimchi, zuurkool, miso, natto, die allemaal probiotica bevatten en de darmflora ondersteunen.

Supplementen met probiotica

Er zijn talloze merken op de markt met een probiotica supplementen in het assortiment. Kijk bij de keuze goed naar de farmaceutische kwaliteit en kies voor een supplement dat zeker 1,5 miljard levende KVE’s (kolonie vormende eenheden) bevat. Dit aantal mag bijzonder hoog klinken, maar besef dat een gezond lichaam minstens zoveel bacteriekiemen bevat.

Het adagium “je bent wat je eet” komt pas echt tot zijn recht als het aankomt op de huid. Voed jezelf met verse groenten en fruit, beperk suiker en alcohol.

Natuurlijke cosmetica

Een belangrijke aanvulling hierbij is dat synthetische cosmetica de huid verstopt en doordringt in onze bloedbaan. Wist je dat op de dunnere huidlagen zoals de lippen en oksels de synthetische stoffen binnen een minuut in je bloedbaan zijn doorgedrongen? Dat is een van de redenen waarom ik ben overgestapt op het gebruik van 100% natuurlijke cosmetica, want de natuurlijke, werkzame ingrediënten voorzien de huid van de nodige voedingsstoffen die je nodig hebt voor een mooie, gezonde en stralende huid.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

5 Reacties

Marianne Schouwe-van Heertum

Zelf heb ik een glutenintolerantie en dus regelmatig darmklachten gehad, tot vorige maand, toen ik gefermenteerde tempeh ben gaan eten, na 4 dagen was ik van mijn klachten af. Tempeh bevat een natuurlijk antibiotica , je kunt hier veel over lezen op internet. De eerste week nam ik 100 gram per dag, daarna 1 week 50 gram en nu 30 gram. Leuke bijkomstigheid, tempeh bevat ook rijkelijk veel fyto-oestrogeen, voor mijzelf ideaal (overgang). Ook belangrijk, wel rauw eten, als je het gaat bakken verliest het veel voedingsstoffen, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook kun je tempeh invriezen. Succes!

Ruby

Heel erg leuk om te lezen! Zelf ben ik huidtherapeut in opleiding en voor mijn scriptie doe ik onderzoek naar het effect van probiotica op de huid(ziektes). Ik wil kennis overbrengen aan huidtherapeuten en dermatologen, waarmee zij hun patiënten beter kunnen helpen / adviseren. Zouden gebruikers van probiotica mij een mail willen sturen? (rubyborst@gmail.com). Jullie zouden mij heel erg helpen!

Marloes

Leuk om andere verhalen te horen! Mijn psoriasis heb ik eindelijk een beetje onder controle gekregen sinds ik probiotica slik! Heel blij mee.

Jasper

Fijn Marloes, ik heb onlangs nog een periodieke checkup van mijn darmflora gedaan. Aan de hand van de uitslag heb ik pre- en probiotica op maat meegekregen om de bacteriestammen die ik te kort kom aan te vullen. Gr. Jasper

Radhika

Hoi Marloes,

Kun je mij vertellen welke probiotica je hebt gebruikt? Laatst was ik naar een detox behandeling voor mijn psoriasis, heb zelf al 19 jaar last van psoriasis en heb dit jaar al 4x een antibiotica gehad. De behandelaar raadde mij sterk aan om zsm te starten met een probiotica. Na wat googlen stuitte ik op deze site.
Hoop snel een antwoord te krijgen.

Groetjes,
Radhika

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies