Progesteron natuurlijk verhogen incl. symptomenlijst

Progesteron verhogen

Om het hormoon progesteron te verhogen is het in veel gevallen niet strikt noodzakelijk aan de medicatie te gaan. In dit blog leg ik je uit hoe je op een natuurlijke manier de natuurlijke productie kunt stimuleren en een gezonde hormoonbalans kunt bevorderen met de juiste voeding.

Het is een vrouwelijk geslachtshormoon dat wordt geproduceerd door de eierstokken en de bijnieren. Het is een uiterst belangrijk hormoon voor de gezondheid van de vrouw en het speelt een cruciale rol in het vrouwelijke voortplantingssysteem, zoals de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid, maar ook voor de ontwikkeling van de foetus en het behoud van de zwangerschap. Veel vrouwen die vergeefs proberen zwanger te raken, hebben bijvoorbeeld een tekort aan progesteron.

Ook vrouwen die in de menopauze/overgang zijn kunnen een verstoorde balans tussen oestrogeen en progesteron hebben. Hierbij kan suppletie in veel gevallen van doorslaggevend belang zijn om de vervelende symptomen van een tekort op te heffen

Symptomen progesterontekort

Een tekort aan progesteron kan zich uiten in de volgende symptomen:

Onregelmatige menstruatie: lange, onregelmatige cycli, waarbij de tijd tussen de eisprong en de menstruatie korter is dan 10 dagen. Ook PCOS en menstruele kramp kan duiden op een progesteron tekort.

Onvruchtbaarheid: Progesteron zorgt voor de bekleding van de baarmoeder waar de embryo zich in kan nestelen. Een tekort aan progesteron kan dus leiden tot een miskraam. Als zwanger raken niet wil lukken is het verstandig als een van de eerste zaken de progesteronwaarden te laten testen.

Zwaarmoedigheid/stemmingswisselingen/depressie: Vrouwen hebben tot rond hun dertigste levensjaar optimale hoeveelheden progesteron. Daarna loopt de productie terug en de eerste symptomen uiten zich in stemmingswisselingen en wat zwaarmoedigheid. Progesteron heeft een rustgevend effect, aangezien het een positieve invloed uitoefent op de neurotransmitter GABA, die ons zenuwstelsel kalmeert.

Laag libido: Veel vrouwen tussen hun 30e en hun 50e levensjaar ervaren een flinke dip in hun libido, naarmate hun progesteronspiegel daalt. Het gebruik van een natuurlijke progesteroncrème helpt voor veel vrouwen hun seksleven weer op de rails.

Huidklachten (acne, droge huid): acne en een droge huid kunnen niet alleen duiden op een vertraagde schildklier, maar ook op een tekort aan progesteron. Wanneer je afbrokkelende nagels hebt of droge hielen in combinatie met de andere symptomen, check dan zeker je progesteronwaarden.

Gewichtstoename: Progesteron vervult een belangrijke rol bij het koolhydraat-, vet- en eiwitmetabolisme. Het hormoon bevordert van opslag van glycogeen in de lever, maar stimuleert ook de afzetting van lichaamsvet.

Hoewel deze aparte klachten veroorzaakt kunnen worden door een lage progesteron, kunnen er natuurlijk ook andere oorzaken een rol spelen, zoals bijvoorbeeld een trage schildklier, een laag ijzergehalte, een vitamine D tekort of chronische stress. Belangrijk bij een goede diagnose is om de verbanden te zien. Met drie of meer symptomen kan reeds met enige zekerheid gesteld worden dat er mogelijk sprake is van een tekort aan progesteron.

progesteron tekort progesteroncreme dr. lee progesterall menopauze creme

Gevolgen progesterontekort

Onevenwichtige niveaus kunnen onvruchtbaarheid, een verhoogd risico op een miskraam, toegenomen PMS-symptomen, depressie, schildklierklachten, fibrocystische borsten, gewichtstoename en een onregelmatige menstruatiecyclus veroorzaken. Ten gevolge van de schildklierklachten, zijn huidklachten een vaak gehoord probleem bij mensen met een progesterontekort.

Gelukkig zijn er vele natuurlijke manieren om het progesteron niveau te verhogen. Enerzijds met voeding, anderzijds met de bio-identieke progesteroncrème van dr. Lee. Bio-identieke progesteroncrème dr. Lee bestellen.

Oorzaken van een progesteron tekort

Er zijn aanzienlijk wat oorzaken aan te wijzen die mogelijk een progesteron tekort veroorzaken. De meest voorkomende zet ik onderstaand voor je op een rijtje. Als je het vermoeden hebt dat er bij jou sprake is van een tekort, zorg dan eerst dat je deze mogelijke oorzaken hebt uitgesloten.

Chronische stress

Stress is in feite, vaak in combinatie met andere factoren, de belangrijkste oorzaak van een progesteron tekort. Wanneer je het chemisch bekijkt, blokkeert cortisol de progesteronreceptoren, waardoor de activiteit van het hormoon wordt beperkt. Kortstondig maakt dit niet veel uit, maar op langere termijn gaat het klachten opleveren.

Het gevolg bij langdurige stress is dat we ons vermoeid gaan voelen. Dit is één van de vele redenen waarom stressreductie zo cruciaal is wanneer een vrouw zwanger probeert te raken.

Xeno- en fyto-oestrogenen

Wanneer we voortdurend blootstaan aan oestrogenen uit onze leefomgeving, kan dit leiden tot oestrogeendominantie, waarbij oestrogeen te dominant aanwezig is ten opzichte van progesteron. Xeno-oestrogenen zijn door de mens gemaakte oestrogenen die de oestrogenen die we van nature aanmaken nabootsen. Ze bezetten de receptoren en misleiden ons lichaam dat nog meer oestrogeen gaat aanmaken, waardoor de relatieve hoeveelheid progesteron dramatisch laag is. Voorbeelden zijn  petrochemisch afgeleide pesticiden, herbiciden en fungiciden, maar ook plastics zoals ftalaten en weekmakers, make-up en schoonmaakmiddelen.

Fyto-oestrogenen zijn natuurlijke oestrogenen die vooral voorkomen in sojabonen, hop, lijnzaad en andere zaden.

Weinig beweging en slechte voeding

Weinig beweging en een slecht voedingspatroon kunnen desastreus uitpakken voor de productie van progesteron. Zeker wanneer er sprake is van insulineresistentie, de voorloper van suikerziekte, is het lichaam verminderd in staat om progesteron aan te maken.

Kies voor gezonde bloedspiegels bij voorkeur voor een voedingspatroon dat geen enkelvoudige koolhydraten bevat, zoals suikers, meelsoorten, pasta en witte rijst. Deze jagen de bloedsuikerspiegel over de emmer en verstoren je hormoonhuishouding.

Medicatie

Het gebruik van medicatie kan de hormoonproductie flink verstoren. Niet alleen de anticonceptiepil, maar ook steroïde crèmes zoals bij bijvoorbeeld huidklachten leggen de natuurlijk progesteronproductie geen windeieren…. Hiermee krijgt het lichaam namelijk een flinke opdonder te verduren.

Progesteron verhogen op een natuurlijke manier

1. Vermijd voedingsmiddelen en kruiden die de oestrogeen niveaus verhogen

Het niveau van oestrogeen en progesteron in het lichaam van een vrouw is van zeer groot belang voor haar gezondheid. Een teveel aan oestrogeen ten opzichte van lage niveaus progesteron, kunnen bijdragen aan vele psychologische en fysieke aandoeningen, met inbegrip van onvruchtbaarheid.

Als je bent gediagnosticeerd met oestrogeendominantie en een progesteron tekort, moet je alle voedingsmiddelen vermijden die de oestrogeenspiegel kunnen verhogen.

2. Verhoog de inname van vitamine B6 en vitamine C

Je lichaam heeft behoefte aan voldoende vitamine B6 om een optimaal niveau te kunnen behouden. Het ontbreken van deze belangrijke vitamine kan de productie aanzienlijk verminderen.

Vitamine B is ook noodzakelijk voor de lever om dit hormoon te kunnen afbreken. Als de hoge niveaus van oestrogeen niet worden afgebroken, is een hormonale disbalans het logische gevolg, aangezien het oestrogeen niveau hoger is dan dat van progesteron.

Goede hoeveelheden vitamine B6 kan je vinden in walnoten, volle granen, mager rood vlees, gevogelte, vis, bananen, spinazie, bonen, aardappelen en granen.

Zorg ook voor een extra inname van vitamine C. Een studie heeft aangetoond dat 1 gram vitamine C per dag gedurende zes maanden, de productie van progesteron aanzienlijk verhoogde.

3. Verhoog de inname van zink

Zink is essentieel voor de hormonale gezondheid en is ook uiterst belangrijk voor de productie van progesteron.

Zink is het mineraal dat de hypofyse stimuleert om het follikel stimulerend hormoon vrij te geven, waardoor de ovulatie wordt bevorderd en de eierstokken worden gestimuleerd oestrogeen en progesteron te produceren. Door simpelweg het voedingspatroon aan te passen kan de zinkinname aanzienlijk worden verhoogd.

Goede bronnen van zink zijn kalfslever, mager rood vlees, schelpdieren, krabben, pure chocolade, tarwekiemen, kikkererwten, pompoen, watermeloen en pompoenzaden.

4. Eet meer voeding met magnesium

Een magnesiumtekort en een lage progesteronspiegel zie je vaak samen. Magnesium is dan ook een belangrijke voedingsstof om je progesteron te verhogen, omdat het een belangrijke rol speelt bij een gezond hormonaal evenwicht in het lichaam. Schattingen geven aan dat meer dan de helft van de mensen een magnesiumtekort heeft.

Je kunt kiezen voor voedingssupplementen, maar kies liever voor voeding die rijk is aan magnesium, zoals rauwe cacaobonen, zwarte bonen, spinazie, rauwe weegbree, heilbot, volkoren granen, pompoen en pompoenzaden, okra en notenazijn.

5. Verlaag je stressniveaus

Stress is een vernietigende factor voor onze gezondheid en heeft een sterk verlagende invloed op de concentraties in het lichaam. Vooral bij chronische stress, zijn de bijnieren niet in staat om voldoende cortisol te produceren. Bij een tekort aan cortisol zal het lichaam progesteron omzetten in cortisol.

6. Kruiden om je progesteron niveaus te verhogen

Vermijd alle kruiden die de oestrogeen kunnen verhogen, want hoe hoger je oestrogeen ten opzichte van je progesteron, hoe meer klachten. De kruiden die je moet vermijden zijn onder andere blauwe hop, lavendel, zoethout, rhodiola steegwortel, rode klaverbloesem, saw palmetto bessen en tea tree olie.

Een kruid dat goed is voor het balanceren van de hormoonspiegels is Monnikspeper, chasteberry, ook wel bekend onder de naam Vitex. Het kan de progesteronproductie stimuleren en de niveaus van oestrogeen verlagen, net als de hoeveelheden prolactine, een ander hormoon dat kan leiden tot een lage progesteron in het lichaam.

7. Gebruik natuurlijke progesteroncrème

Natuurlijke progesteroncrème lijkt erg nuttig bij het herstellen van een goede balans tussen oestrogeen en progesteron, aangezien de natuurlijke progesteroncrème dezelfde moleculaire structuur heeft als die geproduceerd wordt door het menselijk lichaam.

8. Mexicaanse yamcrème

Mexicaanse yam is een wortel die een stof bevat, genaamd diosgenine, die door een eenvoudig laboratoriumproces  kan worden omgezet in progesteron. De crème is verrijkt met vitamine E, waardoor de crème buitengewoon voedende en regenererende eigenschappen heeft. Bij correct gebruik kan het aanzienlijk helpen de balans van hormonale niveaus te herstellen.

Alles samengevat, zijn er vele natuurlijke methoden om dit belangrijke hormoon te verhogen en een gezond hormonaal evenwicht in het lichaam te handhaven.

Natuurlijke progesteron crème bestellen

Hier kan je natuurlijke progesteroncrème bestellen.  Deze parfumvrije crème bevat 20 mg plantaardige, natuurlijke progesteron per ¼ theelepel.
progesteron tekort progesteroncreme dr. lee progesterall menopauze creme

Verder lezen:

Wat is progesteron?

Progesteron behoort tot een groep steroïde hormonen die progestogenen worden genoemd. Het wordt voornamelijk uitgescheiden door het corpus luteum in de eierstok tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus. Het speelt een belangrijke rol in de menstruatiecyclus en bij het in stand houden van de vroege stadia van de zwangerschap.

Tijdens de menstruatiecyclus, wanneer bij de eisprong (ongeveer dag 14) een eicel uit de eierstok vrijkomt, vormen de overblijfselen van de eierstokfollikel die de ontwikkelende eicel omsluit, een structuur die het corpus luteum wordt genoemd. Hierbij komt progesteron vrij en in mindere mate oestradiol. De progesteron bereidt het lichaam voor op zwangerschap in het geval dat het vrijgekomen eitje wordt bevrucht. Als het ei niet wordt bevrucht, breekt het corpus luteum weer af, neemt de productie van progesteron ook af en begint een nieuwe menstruatiecyclus.

Hoe werkt progesteron tijdens de zwangerschap?

Als de eicel wordt bevrucht, stimuleert progesteron de groei van de bloedvaten die het baarmoederslijmvlies (endometrium) voeden en stimuleert het de klieren in het endometrium om voedingsstoffen af ​​te scheiden die de jonge embryo voeden. Progesteron bereidt vervolgens het weefsel van de binnenkant van de baarmoeder voor om de bevruchte eicel te laten implanteren en helpt het endometrium tijdens de zwangerschap te behouden.

Het endometrium reageert sterk op de twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron. Onder invloed van oestrogeen wordt het dikker, onder invloed van progesteron ontstaan er meer slijmkliertjes in (secretiefase). Dit is de fase waarin innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden. Gebeurt dit niet, dan valt daarna de progesteronconcentratie terug en dan kan het nu dikke en uitgerijpte endometrium niet meer intact blijven en treedt een menstruatie op.

Tijdens de vroege stadia van de zwangerschap wordt progesteron nog steeds aangemaakt door het corpus luteum en dit hormoon is essentieel voor de ondersteuning van de zwangerschap en de groei van de placenta. Zodra de placenta is volgroeid, neemt deze de productie van progesteron over rond de 8-12 weken van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap speelt progesteron een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de foetus; het stimuleert de groei van borstweefsel van de moeder, voorkomt lactatie en versterkt de bekkenwandspieren ter voorbereiding op de bevalling. Het niveau van progesteron in het lichaam stijgt gestaag tijdens de zwangerschap totdat de bevalling plaatsvindt en de baby wordt geboren.

Hoewel het corpus luteum in de eierstokken de belangrijkste plaats is voor de productie van progesteron bij mensen, wordt progesteron ook in kleinere hoeveelheden geproduceerd door de eierstokken zelf, de bijnieren en tijdens de zwangerschap in de placenta.

Hoe wordt de productie van progesteron gereguleerd?

De vorming van het corpus luteum, dat het grootste deel van de progesteron produceert, wordt veroorzaakt door een toename van luteïniserend hormoon (LH) door de hypofysevoorkwab. Dit gebeurt normaal gesproken op ongeveer dag 14 van de menstruatiecyclus en het stimuleert de afgifte van een eicel uit de eierstok en de vorming van het corpus luteum. Het corpus luteum geeft vervolgens progesteron af, dat het lichaam voorbereidt op zwangerschap. Als de eicel niet wordt bevrucht en er dus geen embryo wordt verwekt, wordt het corpus luteum afgebroken en neemt de productie van progesteron weer af. Aangezien het slijmvlies van de baarmoeder niet langer wordt onderhouden door progesteron uit het corpus luteum, breekt het af en treden menstruatiebloedingen op, wat het begin van een nieuwe menstruatiecyclus markeert.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies