Psoriasis: symptomen, oorzaken en natuurlijke behandelingen

Psoriasis Oorzaken Symptomen Natuurlijke Behandelingen

Het hebben van droge, schilferige plekken door psoriasis kan een flinke optater betekenen voor je zelfvertrouwen. Veel mensen met deze huidaandoening, bedekken hu huid liever met lange mouwen, zelfs als het hartje zomer is en zonlicht juist een zeer positief effect heeft op de typische psoriasisklachten.

Psoriasis is een chronische auto-immuun huidaandoening die wordt gekenmerkt door een snelle opbouw van huidcellen op het huidoppervlak (hyperkeratose), wat leidt tot dikke, rode, schilferige huidvlekken, veel jeuk en soms pijn. De reguliere behandeling van psoriasisklachten behelst vaak het aanbrengen van corticosteroïden op de aangedane plekken. Deze ontstekingsremmende medicatie en vochtinbrengende crèmes zijn geschikt om de symptomen te behandelen. Toch lijkt de aanpak van de oorzaken vaak van ondergeschikt belang. Zijn er ook natuurlijke behandelingen voor psoriasis? Om antwoord te krijgen op die vraag is het eerst noodzakelijk te begrijpen welke oorzaken er aan de klachten ten grondslag liggen.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidaandoening waarbij de levenscyclus van huidcellen versneld verloopt, waardoor het lichaam binnen enkele dagen in plaats van weken nieuwe huidcellen aanmaakt. Dit resulteert in een snelle opbouw van huidcellen op het huidoppervlak, wat leidt tot dikke, rode, schilferende plekken op de huid, droogheid, jeuk en soms ook pijn. Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte, maar dat wil niet zeggen dat je ‘het hebt en er nooit meer van af kan komen’. Er kan natuurlijk nooit een garantie op gezening zijn, maar de symptomen zijn in veel gevallen wel degelijk goed onder controle te krijgen. In de meeste gevallen is er sprake van opflakkeringen en dan verdwijnen de uitbarstingen weer. Schattingen geven aan dat er wereldwijd zo’n 125 miljoen mensen in meer of mindere mate psoriasisklachten ervaren.

Psoriasissoorten

Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende vormen van psoriasis zijn die onderling verschillen qua symptomen. Dit zijn de verschillende soorten psoriasis:

Plaque psoriasis: de meest voorkomende vorm van psoriasis die wordt gekenmerkt door een rode, ontstoken huid met witte schilfers en plakkaten die kunnen jeuken of branderig aanvoelen. Deze vorm kan overal op het hele lichaam voorkomen.

Nagelpsoriasis: deze vorm tast de vinger- en teennagels aan en veroorzaakt putjes, verkleuring, abnormale nagelgroei, scheuren, afbrokkelen of loszittende nagels.

Artritis psoriatica: dit is een soort psoriasis in een vergevorderd stadium, waarbij naast een ontstoken, schilferige huid ook pijnlijke en gezwollen gewrichten voorkomen.

Guttate psoriasis: deze vorm van psoriasis treft vooral kinderen en jongvolwassenen, waarbij kleine, schilferende weefsels voorkomen op de armen, benen, romp of hoofdhuid. Deze soort kan een enkele uitbraak zijn, maar kan ook terugkerend van aard zijn.

Inverse psoriasis: deze vorm komt voor rond de oksels, liesstreek, onder de borst en rond de geslachtsdelen en wordt gekenmerkt door een rode, ontstoken huid en verergert door zweten of wrijving. Zodoende komt deze vorm meer voor tijdens de zomermaanden als het warm is.

Pustulaire psoriasis: deze vorm komt maar zeer sporadisch voor en wordt gekenmerkt door wijdverspreide plekken en blaren op de handen, vingertoppen en voeten.

Erythrodermische psoriasis: deze soort psoriasis is zeldzaam en wordt gekenmerkt door rode, schilferende, jeukende en brandende uitslag over het gehele lichaam.

Zoals je ziet kunnen de symptomen per soort psoriasis nogal verschillen. Ook kunnen in sommige gevallen combinaties van verschillende soorten voorkomen.

Symptomen van plaque psoriasis

Aangezien plaque psoriasis veruit de meest voorkomende psoriasissoort is, beschrijven we onderstaand de symptomen waaraan deze te herkennen is. Soms is het namelijk lastig de soort psoriasis te herkennen, omdat de symptomen niet altijd in gelijke combinatie met elkaar voorkomen.

  • Rode, ontstoken, schilferende plekken op de huid
  • Droge huid die ook kan barsten en bloeden
  • Wit-zilveren droge schubben op de rode ontstoken plekken
  • Jeuk op en rond de plekken
  • Branderig gevoel rond de plekken
  • Pijn of trekkeig gevoel rond de plekken
  • Pijnlijke en gezwollen gewrichten

Darm-huidverbinding

Om de voornaamste oorzaken van psoriasis te kunnen begrijpen, is het belangrijk even een uitstapje te maken naar de darm. Deze speelt namelijk een zeer onderschatte rol in het ontstaan van veel huidklachten, waaronder eczeem, rosacea en andere ontstekingsaandoeningen van de huid.

De huid heeft een barrièrefunctie die het lichaam beschermt tegen indringers, zoals gifstoffen en ziekteverwekkers die het inwendige lichaam schade kunnen toebrengen. De darmen, die voedingsstoffen opnemen en het gehele lichaam hiervan voorzien, spelen dus een belangrijke rol in dit geheel. Een verstoring van de darmfunctie is dan ook vaak het eerst terug te zien in de huid, aangezien het lichaam de voedingsstoffen eerst naar de meest vitale organen stuurt om in leven te kunnen blijven, zoals hart, longen en andere organen.

Wanneer je darmgezondheid in goede conditie is, zal je huid gezond gevoed zijn, mooi vol van volume en goed gehydrateerd. Ook zullen er geen ontstekingen, zoals bij psoriasis juist wel het geval is, niet of nauwelijks voorkomen.

Vooral in de laatste decennia is er veel onderzoek gedaan naar de verbanden tussen darmgezondheid en huidaandoeningen. Een onderzoek uit 2008 laat zien dat bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) 10 keer vaker voorkwam bij mensen met huidaandoeningen. Een andere studie wees uit dat adolescenten met huidproblemen meer kans hadden op maag-darmklachten, zoals constipatie, zure oprispingen en een opgeblazen gevoel.1,2

Voornaamste oorzaken van psoriasis

In sommige gevallen kan genetica een rol spelen, waardoor er een hogere gevoeligheid voor de oorzaken kan ontstaan. Vaak is er sprake van een combinatie van oorzaken. In de meeste gevallen zijn met relatief eenvoudige leefstijl- en voedingsaanpassingen de ernst van de symptomen op zijn minst te verminderen.

Darminfecties

Net zoals ontstekingen hebben darminfecties ook een grote invloed op een verhoogde kans op het ontstaan van psoriasis. SIBO, dus bacteriële overgroei, is één van de hoofdoorzaken van veel darmgezondheidsproblemen en kan prikkelbare darm syndroom (PDS), coeliakie, de ziekte van Crohn en een lekkende darm veroorzaken.

Ook hier geldt weer dat een gezond voedingspatroon veel leed kan besparen. Ook leefstijlkeuzes spelen een rol en in veel gevallen is er zelfs sprake van een vicieuze cirkel, waarbij de ene maatregel de andere in stand houdt. Denk aan iemand die pijnstillers moet slikken na een operatie. Hij krijgt daarbij maagzuurremmers voorgeschreven om zure oprispingen te voorkomen. Door de verminderde maagzuurproductie kunnen bacteriën en virussen, die nu niet meer op een maagzuurbarrière stuiten, zonder weerstand doordringen naar het darmstelsel, waar zij een disbiose veroorzaken, een disbalans in bacteriën.

Chronische ontsteking

Chronische ontsteking is veruit de belangrijkste oorzaak van psoriasis. Aangezien psoriasis een auto-immuunziekte is, speelt het immuunsysteem een zeer belangrijke rol bij het ontstaan van deze huidaandoening. Ontstekingsaandoeningen van het maag-darmkanaal liggen hier vaak aan ten grondslag.

Je kan je dus voorstellen waar het naartoe gaat….juist, de voeding de je tot je neemt! Voedsel dat ontstekingsbevorderend is, moet je dan ook koste wat kost vermijden. Denk aan voeding met veel suiker, geraffineerde oliën en sterk bewerkte voedingsmiddelen uit de fabriek zijn niet bepaald ondersteunend voor een goede gezondheid en een gezonde darmfunctie.

Chronische ontsteking hoeft niet alleen in de darm plaats te vinden, maar kan door het hele lichaam zitten in de vorm van laaggradige ontstekingen. Deze zijn niet direct merkbaar in de vorm van een etterende wond, maar kunnen in de loop der tijd nare klachten veroorzaken.

Voedselgevoeligheden en psoriasis

Allergieën en andere voedselgevoeligheden kunnen het risico op ontstekingen vergroten en ook een immuunreactie veroorzaken. Deze immuunreactie verklaart waarom bepaalde voeding de opflakkeringen van psoriasis kan veroorzaken. Om uw risico op deze opflakkeringen te verminderen, is het belangrijk dat je jezelf bewust bent van welke voeding deze oplevingen veroorzaakt. Vaak kan daarbij een eetdagboek ondersteuning bieden om deze triggers te identificeren en deze uit je dieet te elimineren. De meest voorkomende triggers en gevoeligheden bij psoriasis zijn voedsel met gluten, suiker, (sterk) gekruide voedingswaren, kaas, zuivelproducten, nachtschades, rood vlees, citrus en junkfood.3,4

Nutriëntentekorten

Zoals je ziet is voedsel veruit de belangrijkste factor bij het ontstaan van psoriasisklachten. Een dieet dat arm is aan belangrijke voedingsstoffen, zoals omega 3-vetzuren, vitamine D, zink en vitamine A kan leiden tot ontstekingen en daarnaast een grote verscheidenheid aan gezondheidsklachten door een zwakkere immuunfunctie. En zoals we inmiddels hebben gezien is psoriasis een immuunreactie, dus is het enorm belangrijk om te zorgen dat het immuunsysteem goed werkt. En dat doen we door te zorgen dat we voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Toxische stoffen

Bij de term ‘gifstoffen’ denken veel mensen direct aan de dood, maar er zijn ook gifstoffen waarvan je niet direct merkt dat ze je gezondheid ondermijnen. Denk aan schoonmaakmiddeleen, uitlaatgassen en brandvertragende middelen in de bekleding van je bank of matras.

De huid is je grootste ontgiftingsorgaan en staat in een voortdurende wisselwerking met de omgeving, enerzijds neemt hij op, anderzijds stoot hij af. Het ervaren van een hoge toxische belasting kan de huid overbelasten. Bij een hoge belasting van deze (licht) toxische stoffen kan de huid moeite krijgen om deze effectief te verwijderen. Denk er bijvoorbeeld aan als je de hele dag met je handen in schoonmaakwater aan het roeren bent.

Wanneer andere ontgiftingsorganen (organen die toxische stoffen uit het bloed filteren) zoals de lever en nieren, krijgen het zwaarder te verduren, kan dit ervoor zorgen dat de huid het moeilijker krijgt om te ontgiften. Hogere toxische belasting kan leiden tot ontstekingen en een aangetast immuunsysteem, waardoor psoriasisopflakkeringen kunnen ontstaan.

Natuurlijke behandelingen psoriasis

Nu je wat beter kijk hebt op de mogelijke oorzaken van psoriasis, zal je begrijpen dat bij de aanpak en de natuurlijke behandelingen van psoriasis de nadruk vooral zal liggen op het voedingspatroon, voldoende voedingsstoffen, herstel van de darmgezondheid en verlichting van de toxische belasting.

Hoewel de onderstaande natuurlijke psoriasisbehandelingen geen complete genezing kunnen garanderen, ben je met deze complementaire aanpak in de meeste gevallen wel verzekerd van op zijn minst verlichting van de symptomen. En mochten ze niet helpen om de psoriasisklachten te bestrijden (bijvoorbeeld door sterke genetische aanleg), dan zijn ze altijd nog goed om je algemene gezondheid te ondersteunen.

Elk individu is uniek en reageert dus ook uniek op de verschillende behandelmethoden. Terwijl voor de één een glutenvrij dieet al veel kan opleveren, kan het zijn dat voor een ander een hele reeks van maatregelen nodig is om de symptomen effectief te kunnen aanpakken. Hoewel het voor sommigen een langdurig proces is, is het toch absoluut de moeite waard om dit geduld op te brengen, zodat het lichaam ontstekingen kan verminderen, de darmgezondheid kan regenereren.

Natuurlijke, onbewerkte voeding

Het voedingspatroon vormt natuurlijk de basis van een gezonde darmflora en een lage ontstekingsgraad in het lichaam. Door te kiezen voor pure, natuurlijke, gevarieerde en onbewerkte voeding, verlaag je in één klap:

  • de ontstekingsgraad in je lichaam
  • voorzie je jezelf van alle benodigde voedingsstoffen
  • ondersteun je je darmflora om te hersetellen
  • bouw je je immuunfunctie weer op voor een betere weerstand tegen ziekte

Een gemiddeld westers voedingspatroon bevat enorm veel ontstekingsbevorderende stoffen, zoals glycatie-eindproducten (AGE’s) door verhitting, suikers en sterk bewerkte oliën die het lichaam in een rap tempo verouderen door oxidatieve stress en ontsteking.

Zeker als je psoriasis hebt en de klachten wilt verminderen, is het van cruciaal belang dat u een ontstekingsremmend voedingspatroon aan te houden. Elimineer (het liefst) of bouw het gebruik af van alle geraffineerde suikers en granen, gluten, geraffineerde oliën, gefrituurd voedsel en bewerkte voedingsmiddelen, conventionele zuivelproducten, frisdrank en sapjes. In plaats daarvan kies je voor een voedingspatroon met veel verse, biologische groenten, voedsel met een lage glycemische index, verse kruiden, eieren van vrijuitloopkippen, vlees van grasgevoerde koeien en wilde vis.

Om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen kies je bij voorkeur voor voeding als avocado’s, kokosolie, citroenen, kurkuma, matcha groene thee, bottenbouillon en appelciderazijn, kimchi.

Verbeter de darmgezondheid en spijsvertering

Zoals we reeds hebben besproken is de darmgezondheid van opperst belang om de symptomen van psoriasis onder controle te kunnen krijgen. Een slechte darmgezondheid kan leiden tot huidproblemen en ontstekingen in vuur en vlam zetten, zoals psoriasis het geval is.

Breng hiervoor in kaart op welke voedingsmiddelen je lichaam reageert. Welke voeding zorgt voor oplevingen van de psoriasisklachten? Door eliminatie kan je nauwkeurig inventariseren waar de voedselgevoeligheden liggen.

Om je darmgezondheid en spijsvertering te ondersteunen moet je beschikken over voldoende spijsverteringsenzymen die eiwitten, koolhydraten en vetten afbreken tot voor het lichaam bruikbare voedingsstoffen.

Voorzie hiervoor je microbioom (darmflora) van voedingsstoffen die een goede maag-darmgezondheid bevorderen. Zo kan het bijvoorbeeld verstandig zijn een kwalitatief probiotica supplement te gebruiken om een gezonde darmflora te ondersteunen.

Verminder stress

Stress is wellicht één van de meest onderschatte factoren die onze gezondheid ondermijnt. Ons lichaam is in hoge mate bestendig tegen stress, maar langdurige stress eist op een gegeven moment zijn tol. Het stresshormoon cortisol stelt ons in staat om met stress om te gaan door onder andere de hartslag te versnellen, ons alert te maken en ons in een verhoogde mate van energie te voorzien. Wanneer we echter lange tijd onderhevig zijn geweest aan stress, schakelen de bijnieren, die cortisol produceren, een tandje terug. Ze kunnen de productie niet meer om de voortdurende stress het hoofd te bieden. Dit is het voorstadium van burn-out.

Wat je moet weten over cortisol, is dat dit hormoon de lichaamseigen ontstekingsremmer is. Je kan je dus voorstellen dat een verlaagde cortisolproductie ten gevolge van chronische stress een verhoging van de ontstekingsgevoeligheid veroorzaakt.

Tot 80 procent van de mensen met psoriasis ervaart veel stress of heeft dit ervaren en de ervaring leert dan ook dat stressreductie en een juiste verhouding tussen inspanning en ontspanning de ernst van de symptomen drastisch kunnen verlagen.

Probeer om te mediteren, houd jezelf bezig met ontspannende lichaamsbeweging in de natuur, luister naar binaural beats , doe yoga, lees lekker een boek op de bank en zorg voor voldoende kwalitatieve slaap.

Ook de stressgevoeligheid kan een rol spelen. Door wat vaker je schouders op te halen en niet alles te willen controleren, kan je voor jezelf de stressdrempel aanzienlijk verhogen. Breng voor jezelf in kaart waar je stresspunten liggen en zoek desgewenst hulp (hoeft niet professioneel) om samen in kaart te brengen wat de pijnpunten zijn, zodat je daar wat luchtiger mee kunt leren omgaan.

Verminder toxines

Door onszelf bloot te stellen aan toxines en chemicaliën belasten we onze ontgiftingsorganen (lever, nieren en huid) onnodig, waardoor de symptomen van psoriasis kunnen opleven. Wees hiervoor wat selectiever met de schoonmaakmiddelen die je gebruikt of liever, gebruik rubber handschoenen bij het schoonmaken.

Denk eens alle cosmeticaproducten die je op je lichaam en op je toet smeert, zoals douchegels, shampoos, make-up en crèmes. Kies bij voorkeur voor natuurcosmetica en (zoveel mogelijk) natuurlijke make-up. Je weet nu dat je huid zowel opneemt als afstoot, dus wees selectief in wat je op je huid smeert, want binnen een paar minuten zit het al in je bloedbaan.

Drink schoon, gezuiverd water in plaats van kraanwater of flessenwater. Kraanwater bevat zware metalen en vaak medicijnresten en zelfs cocaïne. Zelf gebruik ik een Berkey waterfilter, een absolute topper die ook nog heel goed uit de test komt.

Drink voldoende en dan nét iets meer

Een voldoende mate van hydratatie is ontzettend belangrijk. Water is essentieel voor ontgifting omdat het afvalstoffen afvoert. Denk maar aan een intensieve massage, waarbij je wordt aangeraden voldoende water te drinken na afloop om de afvalstoffen af te voeren. Onthoud dat zowel toxiciteit als ontstekingen beide factoren zijn die bijdragen aan psoriasis, daarom kan een goede hydratatie helpen om de symptomen te verminderen en oplevingen te voorkomen.

Drink minimaal 0,03 liter water per kilo lichaamsgewicht per dag (70 kilo=2,1 L/dag). Ga je sporten, ben je ziek of is het een warme dag? Drink dan nog meer. Wat je van topsporters kunt leren: drink voordat je dorst krijgt. Wees ook niet snel te bang dat je teveel drinkt, want dat plas je toch weer uit. Natuurlijk is het ronduit onverstandig om een nieuw record te willen vestigen.

Eet gezond en gebruik eventueel voedingssupplementen

Mensen met psoriasis hebben vaker last van tekorten aan specifieke vitamines, waaronder vitamine D.5 Veel dermatologen die bij hun patienten psoriasis behandelen, begrijpen de voordelen van vitamine D en schrijven deze vaak voor.

Eén van de beste manieren om vitamine D te verbeteren, is door tijd door te brengen in de zon. Dat is ook de reden waarom de klachten tijdens de zomermaanden meestal aanzienlijk afnemen. Onder invloed van de zon maakt de huid vitamine D aan, mits de zonnekracht minimaal 3 is. Omdat de meesten van ons de dag voornamelijk binnen doorbrengen, is een lunchwandelingetje absoluut niet voldoende voor voldoende vitamine D-aanmaak.

Zeker tijdens de wintermaanden is het daarom aan te raden voeding te eten met vitamine D en/of een vitamine D supplement. Vitamine D-rijk voedsel is vette vis, runderlever en eieren.

Omega-3-vetzuren hebben een sterk ontstekingsremmende functie en ze kunnen helpen om psoriasisklachten te verminderen.6 Eet daarvoor vette vette vis, zoals haring, wilde zalm, haring en sardines, maar ook hennepzaad, chiazaad, lijnzaad en walnoten.

Vitamine A is belangrijk voor het immuunsysteem en de huidgezondheid. Bij veel psoriasisbehandelingen maakt vitamine A deel uit van de behandeling.7

Ook zink speelt een belangrijke rol voor het immuunsysteem. Hiervoor kan je vlees van grasgevoerde koeien eten, orgaanvlees zoals lever, ghee, wilde zalm, groenten zoals wortels, spinazie en broccoli. Daarnaast kan je overwegen om een zink supplement te gebruiken.

Samengevat

Psoriasis is een vervelende huidaandoening, maar gelukkig is er voor de meeste gevallen met voeding en leefstijl zeker wel verlichting van de klachten te behalen. Hoewel de huidziekte in sommige gevallen een genetische oorsprong heeft, zijn met de bovenstaande natuurlijke behandelingen vrijwel zeker bevredigende resultaten te bereiken.

Wanneer je de agressieve steroïde crèmes van de dokter wilt vermijden, kun je met voeding en leeftsijlaanpassingen een heel eind komen.

Waarom conventionele psoriasiscrèmes niet werken

Bij meest voorkomende psoriasis behandelingen worden gebruikelijke geneesmiddelen voorgeschreven, zoals steroïden (crèmes, zalven en injecties). Ze bevatten koolteer, een bijproduct van steenkool wanneer dit wordt gecarboniseerd om kool of vergast om steenkoolgas maken. Koolteer bevat chemische stoffen, PAK’s genaamd, polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Deze chemicaliën kunnen kankerverwekkend zijn (ze hebben het potentieel om kanker te veroorzaken). Daarnaast zijn steroïde crèmes duidelijk iets wat je liever wilt vermijden. Niet alleen zijn ze ineffectief op lange termijn, ze zijn ook zeer giftig. Hoewel ze in eerste instantie werken, past het lichaam zich aan en treedt er al snel gewenning op. Deze synthetische steroïden, die worden opgenomen in de huid, vormen een aanzienlijke belasting op het bijniersysteem en kunnen, vooral op langere termijn, flinke schade aanrichten. Bovendien wordt door deze topische steroïden de huid flink dunner, waardoor het lichaam gevoeliger wordt voor invloeden van buitenaf. Het immuunsysteem verzwakt, met meer infecties tot gevolg. De huid zal hierdoor nog heftiger reageren op invloeden van buitenaf en de vicieuze cirkel is rond.

Deze zogenaamde effectieve conventionele behandelingen werken slechts door het onderdrukking van de psoriasis en pakken de oorzaken niet aan. Het gevolg is dat de psoriasis steeds sterker terugkomt.

Psoriasisbehandeling met arganolie

Bij een complementair behandelplan kan een psoriasis  behandeling met arganolie deel uitmaken van de aanpak. Veel patiënten voelen zich overgeleverd aan de agressieve medicatie die veel artsen voorschrijven en die vaak alleen symptoombestrijding is. Om die reden gaan patiënten vaak zelf op zoek naar natuurlijke behandelingen die minder bijwerkingen geven.

Pure arganolie heeft een verzachtend effect op de schilferende plakkaten op de huid en neemt veel van de jeuk weg. Bij een psoriasis behandeling met arganolie is er geen risico op bijwerkingen, zoals die wel kunnen optreden bij de medicatie van de huisarts of dermatoloog.

Er zijn diverse hoofdbestanddelen in pure arganolie die verlichting van de klachten kunnen bieden.

Arganolie kopen psoriasis

Rol carotenoïden bij psoriasisbehandeling met arganolie

Carotenoïden zijn de plantenstoffen die fruit en groenten de oranje, gele of rode kleur geven. Deze verbindingen vervullen in ons lichaam een belangrijke rol door hun anti oxidatieve werkingen beschermen ze de huid tegen zonlicht. Daarnaast hebben ze een regulerende werking op de celgroei en -proliferatie.

Arganolie heeft ook een regulerende werking op het vochtgehalte in de huid en om die reden is het zo geschikt bij psoriasis, vooral waar de huid enorm uitdroogt en dus branderig voelt.

Vitamine E

Pure arganolie bevat van nature veel vitamine E en dat is een krachtige antioxidant. Vitamine E helpt de ontsteking te verminderen, waardoor ook de jeuk afneemt. Na het aanbrengen op de aangedane plekken neemt de jeuk vaak binnen enkele reeds af, zodra de olie in de huid is getrokken.

Squaleen

Squaleen is een lichaamseigen stof, die onder andere het vochtgehalte in de huid reguleert. Talg bijvoorbeeld, bestaat namelijk voor 13% uit squaleen. Niet alleen biedt deze stof bescherming tegen uv-straling en is het een belangrijke antioxidant, het gaat ook de veroudering van de huid tegen.

Effectieve psoriasis behandeling met arganolie

Om maximaal te profiteren van een psoriasis behandeling met arganolie moet de olie tweemaal per dag worden aangebracht op de psoriasis plekken.

  • Reinig de huid met een 100% natuurlijk, zeepvrij en alcoholvrij product, aangezien zeep en alcohol de huid uitdrogen.
  • Dep de huid zachtjes droog met een handdoek.
  • Breng één of twee druppels arganolie aan en masseer deze in door cirkelvormige bewegingen te maken net zolang tot deze volledig is geabsorbeerd.

Natuurlijk is arganolie geen oplossing op zich, maar maakt deze deel uit van een complementaire behandeling waarbij ook het voedselpatroon grondig wordt aangepast en waarbij stressreductie een rol speelt, want stress is een grote veroorzaker van ontstekingen.

Het natuurlijke alternatief voor medicatie

Voor degenen die op zoek zijn naar natuurlijke psoriasis behandelingen, hebben essentiële oliën hun waarde ruimschoots bewezen. Etherische oliën werken zijn sterk werkzaam voor celregeneratie; ze stimuleren de groei van gezonde cellen. Deze natuurlijke behandeling van psoriasis is geen wonderbaarlijk alternatief medicijn, aangezien psoriasis een ingewikkelde auto-immuunziekte is, die moet worden behandeld vanuit de darm, waarover ik het blog Leaky gut oorzaak van huidaandoeningen als eczeem en psoriasis? heb geschreven. De volgende essentiële olie melange kan echter wel helpen om de vervelende symptomen aanzienlijk te verminderen en de aandoening wat draaglijker te maken. In combinatie met een complementaire aanpak, inclusief voeding en herstel van de darmflora, kan het zowel van buitenaf als van binnen flink worden aangepakt.

Recept psoriasis olie:

  • 4 druppels lavendelolie
  • 3 druppels teatree-olie
  • 3 druppels kamille-olie
  • 3 druppels oregano-olie
  • 2 druppels bergamot-olie
  • 30 milliliter avocado-olie of jojoba-olie

Meng alles door elkaar en breng deze mix dagelijks aan op de aangedane gebieden. Een van de belangrijkste ingrediënten in dit natuurlijke recept is de oregano-olie. Studies hebben de geweldige ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen aangetoond.(r)

Wees echter wel selectief bij de keuze van essentiële oliën. Veel goedkopere oliën zijn van inferieure kwaliteit en zullen niet het potentieel hebben een taaie aandoening als deze te behandelen. De beste merken voor etherische oliën vind ik persoonlijk De Levensboom, De Distilleerderij en Zwaantjes. Deze merken zijn bij mijn weten niet in de winkel verkrijgbaar, maar wel online. Mocht je een andere goede tip hebben, deel die dan even in de comments.

Bekijk alle artikelen over huidaandoeningen

Veelgestelde vragen

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidziekte die rode, jeukende schilferende plekken veroorzaakt, meestal op de knieën, ellebogen, romp en hoofdhuid. Psoriasis is een veel voorkomende, langdurige (chronische) ziekte. Aangezien psoriasis een auto-immuunaandoening is, kunnen hoogstens de symptomen worden bestreden, maar met een complementaire aanpak kunnen de symptomen goed onder controle worden gehouden. De huidaandoening heeft de neiging cycli te doorlopen, waarbij ze een periode van een paar weken of maanden opvlamt en dan weer een tijdje afzwakt of in remissie gaat. Zeker met bepaalde voeding, stress en huidverzorgingsmiddelen kunnen de klachten verhevigen.

Hoe ernstig is psoriasis?

Psoriasis wordt over het algemeen niet als levensbedreigend beschouwd, behalve in enstrige gevallen van erythrodermische psoriasis. Deze zeldzame vorm van psoriasis kan het hele lichaam aantasten. Erythrodermische psoriasis kan rillingen en vochtretentie veroorzaken en kan het risico op longontsteking en hartfalen verhogen.

Kan psoriasis genezen?

Hoewel psoriasis een auto-immuunaandoening is, kunnen in veel gevallen de symptomen met een juiste, complementaire aanpak uitstekend onder controle worden gehouden. Ook kan het voorkomen dat de symptomen van psoriasis zonder enige vorm vcan behandeling op raadselachtige wijze verdwijnen. In dat geval is het waarschijnlijk dat het immuunsysteem de aanval op het lichaam heeft afgeslagen en kunnen de symptomen vervagen.

Hoe ziet psoriasis eruit?

Psoriasis is in de meeste gevallen herkenbaar aan de rode en roze plekken met een verdikte, schilferige huid. De aandoening kan echter ook verschijnen als kleine, platte bultjes of grote plekken van verdikte huid. Psoriasis komt vooral voor op de huid van de ellebogen, knieën en hoofdhuid, maar kan ook op andere lichaamsdelen verschijnen.

Wat is de belangrijkste oorzaak van psoriasis?

De belangrijkste oorzaak van psoriasis is een overactief immuunsysteem. Het immuunsysteem zet een keten van reacties in werking, waarbij het lichaam in verhoogd tempo huidcellen aanmaakt in de diepere huidlaag. 

Naast het immuunsysteem zijn er tal van factoren die de symptomen kunnen verhevigen. Infecties, het weer, maar ook omgevingscondities zoals het werken in een omgeving met airconditioning, kunnen de symptomen van psoriasis verergeren. Ook de voeding die je eet kan van invloed zijn op de symptomen. Met name een voedingspatroon dat rijk is aan suikers en witmeel, verhoogt de ontstekingsgraad in het lichaam, waardoor de aangedane huidplekken kunnen ‘opvlammen’. 

Is psoriasis een schimmel net als ringworm?

Nee, psoriasis is geen schimmel. Hoewel de symptomen in eerste instantie op elkaar lijken, is psoriasis een immuunreactie, terwijl ringworm een tijdelijke schimmelinfectie is van de huid. Beide aandoeningen veroorzaken rode, schilferige en jeukende plekken. Bij ringworm is er sprake is van tijdelijke huiduitslag is, terwijl psoriasis een auto-aandoening is die levenslang kan blijven bestaan.

Is psoriasis besmettelijk?

Psoriasis is niet overdraagbaar van de ene persoon op de andere. Wel kunnen eventuele ontstekingen in de aangedane huid bacterien bevatten die natuurlijk wel overdraagbaar zijn. Psoriasis is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een overactief immuunsysteem en rode en roze, schilferige huidplekken veroorzaakt. Psoriasis is dus niet overdraagbaar en niet besmettelijk. Je kunt de ziekte niet oplopen door iemand aan te raken die de ziekte heeft.

Veroorzaakt stress psoriasis?

Hoewel de primaire oorzaak van psoriasis een immuunreactie is, kan stress wel de symptomen verergeren. Stress veroorzaakt een instabiele bloedsuikerspiegel. Hierdoor neemt de ontstekingsgraad in het lichaam toe en dat is een veel voorkomende oorzaak van de opflakkering van psoriasis. 

Stress kan ook de jeuk verergeren. Stressreductie is dus een belangrijke factor bij het onder controle krijgen en houden van psoriasissymptomen. Zorg voor rust, reinheid en regelmaat, voldoende slaap en een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. 

Hoe kom ik snel van psoriasis af?

Psoriasis is een immuunreactie en om de symptomen onder controle te krijgen, is het belangrijk het immuunsysteem tot rust te brengen. Neem de volgende zelfzorgmaatregelen om psoriasisklachten snel te verminderen: 

  • Zorg voor voldoende zonlicht op de huid. Vitamine D is een belangrijke ontstekingsremmer en vermindert de klachten. Ga echter niet uren in de zon zitten, want zonnebrand maakt de aangedane plekken pijnlijker. 
  • Neem regelmatig (dagelijks of elke paar dagen) een warm bad met epsomzout en natuurlijke oliën. Zorg dat het water niet te warm is, aangezien dat de huid weer kan uitdrogen. Het epsomzout zorgt dat de huid wordt ontsmet en ontspant.
  • Smeer de aangedane huid in met (liefst) natuurlijke lotion, zodat deze niet volledig uitdroogt en elastisch blijft. 
  • Eet bij voorkeur puur en onbewerkt, groenten en fruit met een lage glycemische index en vermijd suikers en witmeelproducten. 
  • Bedek de getroffen gebieden ’s nachts om beschadiging van de plekken te vermijden. 
  • Vermijd het drinken van alcohol
  • Zorg voor stressreductie en handhaaf een goede balans tussen inspanning en ontspanning. 
  • Vermijd langdurig sporten en zweten.

Is gekruid eten slecht voor psoriasis?

Ja, de meeste mensen met psoriasis zullen een opflakkering van hun symptomen ervaren na het eten van een pikante maaltijd. Mensen met psoriasis moeten oppassen met kruiden zoals pepers, kaneel, kerrie en paprika.

Is zonlicht goed voor psoriasis?

Zonlicht is wellicht een van de balngrijkste factoren om psoriasissymptomen onder controle te krijgen. Zonlicht bevat ultraviolet licht, bestaande uit UVA- en UVB-stralen. Onder invloed van UV-licht produceert de huid vitamine D. Vitamine D is een belangrijke immuunsuppressor, ofwel, het onderdrukt de immuunreactie. Bovendien vertragen de UVB-stralen de versnelde groei van huidcellen. Dit is tevens de reden waarom bij hevige gevallen van psoriasis fototherapie wordt toegepast.

Is psoriasis genetisch of erfelijk?

Psoriasis kan erfelijk zijn en is een auto-immuunziekte die in families kan voorkomen. Met de juiste complementaire aanpak ben je in veel gevallen goed in staat om de symptomen onder controle te houden. Met een gezond eetpatroon van onbewerkte groenten en fruit, geen pakjes en zakjes, liever geen tarwe en witmeelproducten, suikerarm, ben je al een heel eind om de opleving van psoriasisklachten te verminderen. 

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies