Arganolie, huidverzorging voor de zuiverste schoonheid

arganolie

De laatste paar jaar is het begrip arganolie enorm populair geworden in de schoonheidsindustrie, maar eigenlijk staat deze wonderolie al eeuwenlang, met name in Noord-Afrika, bekend als hét voedende schoonheidsmiddel. Arganolie is een heerlijke, pure, multifunctionele schoonheidsolie – maar wat maakt het precies zo speciaal?

De olie of het ‘vloeibare goud’, zoals het in geboorteland Marokko bekend staat, is afkomstig van de arganboom, die is aangepast aan lange periodes van droogte en is uitgegroeid tot een veerkrachtige boom die gewend is aan zowel de hitte als aan droge bodemomstandigheden.

De vrucht van de boom produceert zeer grote noten, die vervolgens met de hand worden geplukt en koud worden geperst om vervolgens te worden verwerkt in jouw beautyproducten.

Arganolie als huidverzorging

In Marokko wordt argan al lang gewaardeerd om zijn vermogen om een breed scala van klachten te verhelpen. Deze klachten lopen uiteen van vroegtijdige veroudering tot artritis, en van behandeling van spit tot droge nagelriemen. Zodra de olie eenmaal is geëxtraheerd, is deze bijzonder rijk aan vitamine C, vitamine E, antioxidanten en vetzuren, zoals omega 9. Als ‘voeding voor de huid’ is arganolie ongeëvenaard enig ander natuurlijk product, laat staan een door de mens gecreëerd cosmeticaproduct.

Deze belangrijkste eigenschappen van arganolie zijn dat het de droge huid uitstekend hydrateert, geneest bij huidwondjes en heel goed in staat is het huidweefsel te herstellen. Ook helpt heigenschappen, is het rijk aan Ferulazuur, bevat het acht essentiële vetzuren, carotenoïden, sterolen en saponinen. De olie is ook licht van gewicht, wordt gemakkelijk geabsorbeerd en is niet vet. Om die reden kiezen veel cosmeticafabrikanten om arganolie toe te voegen aan hun huidverzorgingsproducten.

Ook de toepassing van argan op het haar heeft een ware revolutie doorgemaakt. Met slechts een paar druppels in het haar, voelt zelfs droog en dun haar weer heerlijk gezond en zacht. Arganolie kan ook ’s avonds op het gezicht worden gesmeerd om ‘s nachts in te trekken als een masker.

Maar het zijn niet alleen je gezicht en je haren die kunnen profiteren: argan kan ook worden gebruikt als een voedende en sprankelend body-olie of worden toegevoegd aan het badwater voor een heerlijk hydraterend bad. Deze unieke olie is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap en men veronderstelt dat het helpt bij het voorkomen van striae.

Arganolie als haarverzorging

Heb je dun en/of dof haar? Arganolie staat bol van de waardevolle nutrienten en regelmatig een beetje arganolie door je haren strijken is echt geen overbodige luxe voor mooi, gezond haar met een natuurlijke shine. Het is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Als je op zoek bent naar een manier om je haar zachter en handelbaarder te maken, dan kan arganolie een heleboel voordelen opleveren.

Hydrateert en verzacht: Arganolie is een eeuwenoude natuurlijke remedie om het haar te hydrateren en te verzachten en verhoogt bovendien de elasticiteit en veerkracht van het haar. Het hoge gehalte aan antioxidanten, essentiële vetzuren en vitamine E bevorderen de veerkracht van het haar te verhogen consistent de natuurlijke glans van dof, futloos haar.

Voorkomt afbreken: De grote hoeveelheid vitamine E in arganolie is van cruciaal belang voor de gezondheid van ons haar. Vitamine E is een krachtige antioxidant en helpt bij het neutraliseren van haarschade door vrije radicalen, omgevingsfactoren zoals synthetische shampoos, conditioners, fohnen, uitlaatgassen en UV-schade door de zon. Vaak zonder dat we onszelf ervan bewust zijn, brengen we ons haar veel schade toe. Vitamine E, een van de voornaamste bestanddelen van argan, helpt de follikels te beschermen en voorkomt tegelijkertijd dat het haar splijt en afbreekt.

Beschermt tegen mechanische stress: De krultang is je grootste vriend als je een avondje op stap gaat, maar tegelijkertijd brengt deze het haar ook enorme schade toe. Het haar droogt uit waardoor het sneller gaat splijten. De onnatuurlijk hoge temperatuur beschadigt het oppervlak van de haar en resulteert in breekbaar haar. Arganolie helpt het haar te beschermen tegen mechanische stress en voorziet het haar van een gezond vettig laagje. We moeten af van het idee dat vettig haar slecht is. Natuurlijk is er een verschil tussen vet en vet, maar vet is een substantieel deel van onze gezondheid, ook van onze haargezondheid. En pure arganolie kan daar een grote bijdrage aan leveren. Breng dus voordat je met de krultang aan de slag gaat of gaat fohnen, een klein beetje arganolie aan op het haar om dit te beschermen tegen de hoge temperatuur.
Verhoogt de glans: “Arganolie bevordert glans, gladheid en definitie. Door argan te gebruiken krijgt je haar dus een gezonde uitstraling.

Welke arganolie? Let op kwaliteitsverschil

Let echter wel op bij de aanschaf van arganolie. Veel producten die als arganolie worden aangeprezen bestaan inderdaad voor een groot deel uit argan, maar zijn aangelengd met chemische stoffen, waardoor het product uiteindelijk allesbehalve natuurlijk is. Bovendien bestaat er zelfs bij pure arganolie ook veel verschil in kwaliteit, bijvoorbeeld als de olie niet koudgeperst is, of is aangelengd met andere natuurlijke oliën. Wees dus alert op kwaliteitsverschil!

Koop 100% pure Arganolie bij arganisch.nl

Pure Arganolie

Voordelen van arganolie voor de huid

Arganolie wordt traditioneel zowel lokaal als oraal gebruikt om de gezondheid van huid, haar en nagels te verbeteren. Het bevat een aantal verschillende gunstige eigenschappen en vitamines die een krachtige combinatie vormen om de gezondheid van de huid te verbeteren.

1. Beschermt tegen schade door de zon

Marokkaanse vrouwen gebruiken al eeuwenlang arganolie om hun huid te beschermen tegen schade door de zon. De antioxidanten in arganolie helpen de huid te beschermen tegen vrije radicalen. Hierdoor kan schade aan de huid door UV-straling en littekens van brandwonden worden verminderd. Je kunt arganoliesupplementen oraal innemen of de olie plaatselijk op uw huid aanbrengen.

2. Hydrateert de huid

Arganolie wordt waarschijnlijk het meest gebruikt vanwege de vochtvasthoudende eigenschappen. Dit is de reden waarom het vaak wordt aangetroffen in lotions, zeep en haarconditioners. Het kan plaatselijk worden aangebracht voor een hydraterend effect. Dit is grotendeels te danken aan de overvloed aan vitamine E, een in vet oplosbare antioxidant die het vasthouden van water in de huid kan helpen verbeteren.

3. Behandelt acne

Hormonale acne is vaak het gevolg van overtollige talg dat wordt veroorzaakt door hormonen. Arganolie heeft een regulerende werking op de talgproductie, waardoor de hoeveelheid talg op de huid effectief kan worden verminderd en puistjes verminderen. Dit kan helpen om verschillende soorten acne te behandelen en een gladdere huid te bevorderen.

Breng bij voorkeur pure arganolie minstens twee keer per dag rechtstreeks aan op de huid. Zorg dat je deze behandeling toepast in combinatie met een suikerarm dieet voor de beste resultaten. Binnen twee weken kan je dan reeds resultaten verwachten.

4. Behandelt een aantal huidaandoeningen

Arganolie kan succesvol worden ingezet bij een groot aantal huidaandoeningen, vanwege de antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Beide helpen de symptomen van een aantal verschillende inflammatoire huidaandoeningen zoals psoriasis en rosacea te verminderen.

Breng voor het beste resultaat de pure arganolie rechtstreeks aan op plekken op de huid die zijn aangetast door psoriasis. Rosacea kan het beste worden behandeld door orale supplementen in te nemen.

5. Antibacteriële werking

Een van de traditionele toepassingen van arganolie is om huidinfecties te behandelen. Arganolie heeft zowel antibacteriële als schimmelwerende eigenschappen. Hiermee is het van oudsher een beproefd middel om zowel bacteriële als schimmelinfecties van de huid te behandelen en te voorkomen. Breng minstens twee keer per dag arganolie aan op de huid die getroffen is door een infectie of schimmel.

6. Heeft anti-verouderingseffecten

Arganolie wordt al sinds jaar en dag door inheemse bevolkingen gebruikt als anti-aging behandeling. Hoewel het lang heeft geduurd voor er wetenschappelijk bewijs kwam, werd de ervaring al eeuwenlang van generatie op generatie overgedragen dat argan de elasticiteit van de huid bevorderde. Wetenschappers ontdekten dat een combinatie van orale en cosmetische arganolie leidde tot een aanzienlijke toename van de elasticiteit van de huid.1 Door arganolie rechtstreeks op de huid aan te brengen en/of regelmatig een oraal supplement in te nemen, kan de elasticiteit van de huid worden behouden.

7. Verbetert wondgenezing

Antioxidanten zijn van groot belang om de integriteit van de huid te behouden. Wanneer vrije radicalen vrij spel hebben, zullen ze een versnelde afbraak van de huid veroorzaken. De krachtige combinatie van antioxidanten en vitamine E in arganolie ondersteunen het herstel van de huid bij schaaf- en snijwonden.

8. Ondersteunt bij atopische dermatitis

Atopische dermatitis is een veel voorkomende huidaandoening met symptomen als jeukende, rode huid. Hoewel de oorzaak hiervan ligt in een verkeerd voedingspatroon en een verstoorde darmfunctie, kan een gecombineerde aanpak – dus van binnenuit en van buitenaf – oplossing bieden.

Door enerzijds van binnenuit de darmflora te herstellen en anderzijds van buitenaf de aangedane huid te behandelen met argan, kunnen de symptomen in de meeste gevallen snel onder controle worden gekregen. Vitamine E en de natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen van arganolie kunnen beide tot dit verzachtende effect leiden.

9. Voorkomt en vermindert striae

Striae is een ontsierende huidaandoening die vooral voorkomt tijdens de zwangerschap, maar eigenlijk kan iedereen met een elastinetekort ze ervaren. Aangezien argan de elesticiteit van de huid bevordert. Kan striae bij tijdige behandeling in veel gevallen worden verminderd of voorkomen.

Breng hiervoor minstens twee keer per dag de olie rechtstreeks op het aangetaste gebied aan. Doe dit zodra je vermoedt dat je de eerste symptomen van striae ziet.

Bijwerkingen en risico’s

Arganolie wordt over het algemeen als veilig beschouwd, Toch kunnen sommige mensen lichte bijwerkingen ervaren. Bij het aanbrengen op de huid kan er irritatie optreden die huiduitslag kan veroorzaken. Je kan deze uitslag voorkomen door vóór het eerste gebruik een heel klein stukje huid uit te proberen om te zien hoe je huid erop reageert.

Bij orale inname kan arganolie spijsverteringsklachten veroorzaken, waaronder misselijkheid, gasvorming of diarree. Als je deze symptomen ervaart is het verstandiger om af te zien van orale suppletie.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies